Zoeken

vrijdag 26 februari 2016

Dit lijkt warempel wel een persbericht van mijn plakbandpensioen

Woensdag stroomde mijn inbox vol met mails over een persbericht van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut dat van A tot Z leek te gaan over mijn nieuwe boek. In Het plakbandpensioen stel ik vast dat de maatschappij nog onvoldoende doordrongen is van de vraag wat "langer doorwerken" nu eigenlijk écht betekent. Het nieuws haalde Teletekst en werd uitvoerig belicht in het journaal, maar de volgende dag kon er ik helemaal niets van terugvinden in de krant. Rara, hoe kan dat?


Het persbericht werd gebracht onder de kop: "Boze zestigplussers snakken naar pensioen". Wie op precies het verkeerde moment is geboren, heeft alle regels vlak voor zijn neus zien sneuvelen. Het komt voor dat mensen hun iets oudere collega's hebben zien vertrekken op 57-jarige leeftijd met een mooie regeling, terwijl ze zelf door moeten werken tot hun 67e. Dat onderstreept dat het helemaal niet gaat om een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd met 2 jaar, maar soms wel met 10 jaar. Voorheen werkte bijna niemand meer als hij de zestig was gepasseerd, nu moet je vol aan de bak en krijg je voortdurend de boodschap dat je moet blijven leren en jezelf moet blijven ontwikkelen.

Vaak zeggen mensen tegen me dat ze er niet aan zouden moeten denken te stoppen met werken, omdat ze het met veel plezier doen en omdat het bevrediging schenkt. Die mensen zijn dan meestal een jaar of 35 of zelfs 45 en beseffen niet dat ze zichzelf over vijf of tien (of vijftien) jaar misschien wel heel anders voelen. Niet alleen gaat je lichaam vanaf een bepaalde leeftijd protesteren, je krijgt ook een andere horizon als je boven de vijftig bent en andere prioriteiten. Werk kan zaligmakend zijn als je net begint, terwijl je misschien loopt te zuchten als het einde nadert en de finishlijn iedere keer weer een stukje verlegd wordt.

In het journaal verzuchtte een werknemer van begin zestig dat ze "te laat geboren was". Ik zou daar aan toe willen voegen dat ze misschien ook wel te weinig heeft afgelost en gespaard. In Het plakbandpensioen vertel ik het verhaal van een 59-jarige die zijn appartement helemaal heeft afgelost én daarnaast een mooi bedrag bij elkaar heeft gespaard. Het gevolg is dat hij over een maand kan stoppen met werken, middenin de zoveelste reorganisatie.

Deze persoon krijgt van mij een 10 en een griffel en is tegelijk het prototype van iemand met een plakbandpensioen. Want de definitie is: een zo vroeg mogelijk vroegpensioen dat je grotendeels zelf financiert en dat van knip- en plakwerk aan elkaar hangt. Als de overheid het sociale vangnet steeds verder uitkleedt, moet je als burger juist iets soortgelijks voor jezelf zien op te tuigen om te voorkomen dat je door moet werken op kantoor tot de doodgraver je op je allerlaatste werkdag komt wegdragen.

Blijft de vraag waarom de kranten (en ik las er afgelopen donderdag 4) in alle talen zwegen over de uitkomst van het onderzoek. Zijn ze naarstig op zoek naar uitgebluste werknemers van in de zestig voor de zaterdagkrant? Vinden ze het bij nader inzien geen "nieuws"? Of willen de media graag het veel te rooskleurige beeld in stand houden van vitale oudere werknemers die tot het laatste moment fluitend hun werk doen? De reactie van de ANBO is tekenend. Zij herkennen zich niet in de uitkomst van deze enquête omdat ze er voor kiezen de realiteit te ontkennen.

23 opmerkingen:

  1. Ik ben heel benieuwd naar je boek. Ik geef het mijn man voor zijn verjaardag. Hij wordt 53 en is erover aan het nadenken wat hij wil en hoe we dat gaan doen. Hij heeft het prima naar zijn zin op zijn werk. Maakt lange weken, al kan hij gelukkig ook thuis werken en zijn salaris is goed. We zijn bezig onze hypotheek af te lossen en volgens ons schema zijn we als het allemaal lukt over zeven jaar hypotheekvrij. We hebben een mooie buffer waar we een paar jaar van kunnen leven. Hij heeft altijd in dezelfde sector gewerkt, dus maar een pensioenverzekeraar. Wat er van over blijft is natuurlijk afwachten. Ik heb geen betaalde baan en dat zal ook niet meer lukken met mijn gezondheid. Wat wel lukt is economisch huishouden, zuinig met geld omgaan en veel dingen zelf doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook benieuwd wat jullie van mijn nieuwe boek vinden en of jullie er iets aan hebben in jullie specifieke situatie. De leeftijd komt alvast aardig overeen.

      Verwijderen
  2. Ik ga uw boek zeker kopen (U heeft dan zelf lezers afkomstig van Frankrijk ;-). Alleen ik vraag mij af of de 60+ krijgen genoeg baan aangeboden. Met de ontwikkeling van verschillende technologieën, zijn er veel mensen die in de toekomst gaan hun baan kwijt raken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen. Mijn volgende boek gaat over het basisinkomen. Daarin zal het ook gaan over in snel tempo verdwijnende banen. Alvast veel leesplezier toegewenst in Frankrijk! Geen idee hoe je "plakbandpensioen" in het Frans zegt (weet wel de Duitse vertaling: Klebebandrente.

      Verwijderen
    2. Sorry voor de onduidelijkheid. Ik ben frans maar ik woon wel in Nieuwegein ;-) Ik moet toegeven ik vind het Nederlandse woord perfect. Ben laatste 5 jaar bezig met aflossen van mijn hypotheek (80 000 euro al afgelost van 210 000). Ik weet het niet hoe mensen met een hypotheek van 400 000 euro kunnen hun maandlasten betalen. Wij verdienen meer dan 6000 euro per maand en toch je kan niet zomaar een hypotheek terugbetalen. Het was toen een leerzame les: in het Nederlands aflossingsvrij beteken niet dat men de hypotheek niet hoeft terug te betalen. Bedankt nog voor de prettige reactie (ik hoop dat ik niet te veel fouten doe) en ik wens jou veel plezier in jouw mooie tuin. (PS: Er is niets mooier dan Nederland in de zomer)

      Verwijderen
    3. Ah, nu snap ik het. Succes met aflossen en met alles wat daarna komt!

      Verwijderen
  3. Toch bestaat er ook een middenweg; mijn partner (60) die nog steeds met veel plezier werkt, is onlangs 1 dag minder gaan werken, terwijl ik (58) net aan een nieuwe baan (in het onderwijs) ben begonnen; 3 dagen in de week. Nu de kinderen op eigen benen staan was dat een prima kans. Beiden werken we met veel plezier en blijven ons ontwikkelen, terwijl we daarnaast voldoende vrije tijd over houden om van andere dingen te genieten. We zijn geen big-spenders, hebben altijd op 1 salaris een huis gekocht en lossen nu gestaag onze hypotheek, hoewel deze aflossingsvrij is, af, geïnspireerd door o.a. hypotheekvrij. e.e.a. maakt dat we als we willen, allebei in de toekomst minder kunnen gaan werken, of dat ik gelijktijdig met mijn partner met pensioen kan gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt ideaal (sterker: klinkt als "mijn" omgekeerde werkweek). In veel gevallen is deeltijdpensioen de ideale middenweg. Mijn plakbandpensioen betekent bijv. ook niet dat ik ineens stop met schrijven. Veel succes met alles.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een leuk kado of valse hoop, wanneer ik dit boek kado doe aan mijn ouders? 56jr & 62jr wonend in een huurhuis, werkend als slager en verzorgende, kortom: niets om af te lossen en geen beister hoog inkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan niet voor iedereen een pasklaar prepensioen uit de hoge hoed toveren. Er staat wel veel in om over na te denken. Bijv: als je genoegen neemt met welvaartsniveau van de jaren 60 kun je vaak al op je zestigste stoppen.

      Verwijderen
  6. Deeltijdpensioen is voor man geen optie,want dan wordt naar rato het voorwaardelijk pensioen (dat je gaat krijgen als je tot je pensioen in dienst blijft) ook lager.
    We komen nu rond van 1450 euro in de maand (incl zorgtoeslag en mijn heffingskorting) Nu ,zonder kinderen gaat dat net,door alles te schrappen wat niet echt nodig is, maar echt overhouden zit er niet in. Netto sparen we 2000 per jaar.Dat durven we niet af te lossen op de hypotheek ,omdat we het dan niet meer naar eigen believen kunnen gebruiken als er straks te weinig inkomsten zijn.
    We hebben een aflossingsvrije hypotheek van nu nog 70.000 euro. Aflossingsvrij gemaakt, toen onze kinderen gingen studeren. Tot die tijd wel afgelost (huidige WOZ 220.000)Toen verdiende man meer, maar is ontslagen en sinds 2009 dit lager betaald werk bij (gelukkig ) hetzelfde pensioenfonds aangesloten bedrijf. Ik heb nooit gewerkt wegens ziekte; ook geen uitkering dus.Ik ben 10 jaar jonger dan man en als man zijn werk kan behouden tot 65 jaar, want dan is het einde contract, dan kan hij met pensioen en gaan we leven van 'halve' AOW + pensioen: bij elkaar 1235 euro. Het duurt dan nog 12 jaar voor ook ik recht heb op AOW. We voelen ons echt in de kou gezet door verandere regels van de overheid. En hoe kunnen/konden we ons nu nog op voorbereiden? Door nu dan nog 1,5 jaar te sparen wat we kunnen om straks de maandelijkse tekorten op te vangen hopen we dat we in ons huis kunnen blijven wonen. Als we moeten gaan verkopen, mogen we de netto overwaarde van ons huis gaan opeten voor de hogere huur, die we zullen gaan betalen. Vanwege de overwaarde van ons huis zijn er ook geen kwijtscheldingen van bepaalde lasten,hoeveel het inkomen er laag genoeg voor is.
    Dus niet voor iedereen is het iid mogelijk zich nog voor te bereiden, zodat er op een leuke leeftijd gestopt kan worden met werken.
    Ik weet eigenlijk niet wat ik wil door dit op te schrijven;misschien dat ik het alleen kwijt wil. We voelen ons echt bedroefd dat het zo met ons afloopt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is het een idee om in Duitsland te gaan wonen? Daar zijn de huizen en het kevensonderhoud goedkoper dan in Nederland.
      Wij houden het in gedachten als een van de opties. Ook ik ben jonger dan mijn man, vanwege mijn gezondheid geen baan en geen uitkering, wel een heffingstoeslag die elk jaar minder wordt en ik ben drie jaar jonger dan mijn man.
      Verder kun je mijn reactie bovenaan lezen. Sterkte!

      Verwijderen
    2. Lois, het is voor jullie een vervelende situatie, echter zou je t ook positief kunnen bekijken. Jullie hebben een mooi schaakstuk in handen, een kleine schuld,mooie overwaarde. Ik zeg: schuif je verdriet opzij en kijk naar de mogelijkheden die je nu hebt. Wat is er mis met verkopen en kleiner gaan wonen dmv huur of koop? Geniet van het leven nu het nog kan.

      Verwijderen
    3. Ik ben blij met dit soort reacties. In de krant las ik net een stuk van een stel dat samen 6100 netto verdient. Jullie daarentegen weten met moeite ene minimuminkomen bij elkaar te sprokkelen. Dat zet zaken weer in perspectief. In zekere zin verdienen jullie met werken nauwelijks meer dan andere gezinnen met een bijstandsuitkering. Dat laat zien dat een plakbandpensioen niet een oplossing uit de hoge hoed is die voor iedereen op elke moment een oplossing biedt. Sommige mensen zitten gewoon klem. Ziekte, ontslag e.d. kunnen behoorlijk roet in het eten gooien. Dat staat ook in mijn boek: er kan altijd iets gebeuren waardoor al je mooie plakbandpensioenplannetjes in de war worden gestuurd. Maar er staat ook: probeer er altijd het beste van te maken. Dat is, hoe moeilijk vaak ook, in alle omstandigheden het beste advies.

      Verwijderen
  7. Leuke titel, maar voor mij geen optie. Ik zie niet het nut van mn hele leven bezig zijn met het plakken voor een vroegpensioen. Laat mij maar leven in het nu, bij de dag. Je bent lang genoeg oud.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus ook geen aflossen of dat dan weer wel?

      Verwijderen
    2. Iedereen mag (nee: moet) ook lekker zelf bepalen hoe hard hij/zij werkt en hoe lang er doorgewerkt wordt.

      Verwijderen
    3. Dankzij jou Gerard (ik heb je boek in 2013 gelezen) heb ik per kind 1 jaar ouderschapsverlof kunnen opnemen. Dit betekend dat we nu al 2,5 jaar rondkomen van de helft van mijn inkomen. Hiervoor had ik nooit gehoord van aflossen op je hypotheek. We hebben dit ook maar een (in vergelijking met anderen) heel klein stukje gedaan. Mijn man en ik leven momenteel van een zeer laag inkomen, zelfs iets minder dan de mevrouw hierboven. Maar omdat we niet zoveel `hoeven`(wat soms ook niet altijd leuk is, maar ook wel uitdaging geeft aan het leven!!) zoals buiten Nederland op vakantie, dat doen wij niet. sterker nog wij gaan 2 keer een weekend per jaar met onze tent op vakantie... DAT vinden velen armoede. Ik vind het armoede wanneer je je kind altijd moet wegbrengen naar de opvang. Wanneer ik weer mijn normale uren ga werken, ga ik lekker aflossen en ben ik voor mijn 55ste hypotheekvrij. Dank je gerhard en nu heb ik ook je blog ontdekt :)

      Verwijderen
    4. Mooi verhaal. Je kunt "armoede" inderdaad op veel manieren bekijken. Wat anderen sober leven noemen, noem ik lekker simpel en misschien zelfs wel écht leven.

      Verwijderen
  8. Inderdaad geen koopwoning. De aarde is van iedereen ook al wordt daar niet naar gehandeld. Niet leven in angst maar in vertrouwen roeiend met de riemen die je hebt.
    De grap is dat ik volgens de doorsnee normen zeer sober leef. Maar volgens mijn eigen normen in grote rijkdom. Dat dan weer wel:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "De aarde is van iedereen ook al wordt daar niet naar gehandeld."
      Word eens wakker joh! Ik zeg tegen mijn veel jongere collega's dat de 'koek op is' en het lijkt erop dat zij zich dat beter realiseren dan de wat ouderen onder ons.

      Verwijderen
    2. Deze koek is gelukkig op, dat klopt. Er wordt een nieuwe aangesneden, met menslievender en aardelievender filosofie. Dus jongeren: niet treuren, het komt helemaal goed. We moeten eerst nog even door het staartje van de oude wereld, dat nog steeds niet leuk is.

      Verwijderen
  9. Wonen in Duitsland is echt niet zalig makend. Als je geen eigen inkomen uit nederland hebt lever je per jaar 2% op je AOW in. Dit betekent dat je of moet bijverzekeren of praktisch geen AOW overhoud als je met pensioen gaat. Duitse rente heb je als nederlander geen recht op als je niet in duitsland werkt. T is nog allemaal niet zo simpel.
    Hroetjes,
    Jenna

    BeantwoordenVerwijderen