Zoeken

dinsdag 1 maart 2016

Niemand dwingt je om langer door te werken

De timing van mijn nieuwe boek kon slechter. Precies op de dag dat het persbericht van Het plakbandpensioen de deur uitging, verscheen in De Volkskrant een artikel over de verhoging van de pensioenleeftijd. Vijftien jaar geleden werkte vrijwel niemand meer als hij de zestig was gepasseerd, terwijl mijn generatie waarschijnlijk pas AOW ontvangt als hij 67 jaar is en 9 maanden. In de praktijk moeten mensen dus niet twee jaar langer doorwerken, maar zeven jaar of meer. De vraag is alleen hoe je dat woordje "moet" precies moet opvatten.


Het wordt net zo'n standaardzinnetje als de constatering dat "mensen hun aankopen gaan uitstellen" bij deflatie. Nu de politiek de AOW-leeftijd heeft verhoogd, "moeten mensen steeds langer doorwerken". In de Volkskrant heet het zelfs dat mensen "gedwongen worden" langer door te werken, alsof je op je 65e van je bed wordt gelicht door een arrestatieteam dat je bij de poort van de fabriek aflevert terwijl jij dacht dat je nu eindelijk eens lekker kon gaan uitslapen.

Die zinsnede gaat zeker op voor de groep werknemers die alle VUT-regelingen nét voor zijn neus heeft zien sneuvelen. Mijn generatie zit daar een beetje tussenin: ik zou ook met prepensioen kunnen als ik 62 was, maar die regeling is al de nek omgedraaid toen ik nog in de veertig was en nog lang niet in het zicht van de haven. Bovendien krijg ik het tot dan toe bij elkaar gespaarde bedrag straks uitgekeerd tussen mijn 62e en mijn 65e. Het is lang niet genoeg om van te leven, maar het vormt tegen die tijd waarschijnlijk wel een welkome aanvulling op mijn plakbandpensioen.


In Het plakbandpensioen benadruk ik dat de verhoging van de pensioenleeftijd strikt genomen maar één ding betekent: dat je later AOW krijgt en - in de meeste gevallen maar niet altijd - dat je ook pas aanvullend pensioen ontvangt vanaf het moment dat je 65 bent en 6 maanden of (zoals ik) bijna 68. Het betekent echter niet dat je ook tot die leeftijd door moet werken, want er geldt in ons land nog steeds geen arbeidsplicht. Wie zelf de nodige voorbereidingen treft, kan ook zelf beslissen wanneer hij het bijltje erbij neergooit.

Daar moet je echter op tijd mee beginnen. Iemand van 62 die een aflossingsvrije hypotheek heeft van 3 ton, elke maand al zijn geld opmaakt en niets heeft gespaard, moet geen wonderen verwachten van Het plakbandpensioen en kan mijn boek waarschijnlijk alleen gebruiken om deze zomer een mug mee dood te slaan op het plafond. Tegelijk stond er onder een van mijn eerdere blogs een reactie van een vrouw van 34 die zo fanatiek aan het sparen is dat ze halverwege de veertig al denkt te kunnen stoppen met werken.

Het plakbandpensioen draait om keuzes maken en daar hoort ook de keuze bij wanneer je wil stoppen met werken. Dat is voor iedereen verschillend, net zoals geen enkel huishouden er in financieel opzicht precies hetzelfde voorstaat. Het is echter wel belangrijk om te beseffen welke rol je daar zelf bij kunt spelen. Daarom reken ik in mijn boek niet alleen uit hoeveel salaris ik misloop doordat ik mijn baan ben kwijtgeraakt en hoeveel aanvullend pensioen, maar bereken ik ook hoe ontzettend veel geld ik op de bank had kunnen hebben als ik de dag na aankoop van ons eerste huis was begonnen met aflossen en sparen.

13 opmerkingen:

  1. Ik wil niet afhankelijk zijn van een pensioen en daarom zijn wij fanatiek ons huis aan het aflossen en willen we daarna gaan investeren. Ik hoop dat je boek weer een groot succes wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt als een prima strategie. Je kunt beter je eigen privé "pensioenfonds" beginnen, inclusief zonnepanelen en batterij. ;-)

      Verwijderen
  2. Ook wij lossen onze aflossingsvrije hypotheek in rap tempo af. Sinds eind 2012 is al bijna de helft afgelost. Daarna eens kijken wat wij met de bankspaarhypotheek kunnen gaan doen. Ook moeten wij dan eens wat concreter gaan na denken over vermogensopbouw.

    Doel is en blijft financiële onafhankelijkheid. Niet prinair om te stoppen met werken, maar wel beduidend minder en/of andersoortig werk. Het gaat om een juiste balans tussen nu leven en zorgen voor onze toekomst.

    Wij hebben al jouw boeken gelezen. Zodra deze in de bieb is, of ik hem ergens anders kan lenen, dan zal ik ook dit boek lezen. Wij blijven op de centen letten natuurlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelukkig beginnen wij lekker op tijd. Het geeft nu al rust. Toch kan ik mij niet voorstellen dat ik zou kunnen stoppen met werken op mn veertigste, zo hard gaat het ook weer niet. Dan had ik misschien een hypotheek voor een appartementje moeten nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stoppen met werken op je 40 is ook wel erg vroeg (zeker als je bedenkt dat ik pas op mijn 47e begon met versneld aflossen). Ik denk eerder aan de gulden middenweg en een omgekeerde werkweek. Het gaat inderdaad vooral om meer rust (inclusief nachtrust)en meer keuzevrijheid. Vrijwillig lekker doorwerken is iets heel anders dan hetzelfde noodgedwongen doen.

      Verwijderen
  4. Mijn man weet nog niet wanneer hij met pensioen wil. Hij vindt werken nu nog veel te leuk, maar we willen er naar toe werken dat hij tzt de vrijheid heeft om te kiezen hoe lang hij nog door wil werken. Het is lastig om nu al te weten hoe je gezondheid dan is en of je werk dan nog steeds zo boeiend.
    Vorige week zijn we met een stukje plakband bezig geweest. Jaren geleden was er een regeling van de overheid dat je fiscaal aantrekkelijk kon sparen voor je pensioen. Dit hebben we al een tijd geleden stop gezet en volgens mij bestaat het ook niet meer. Dat potje groeit niet zo snel aan want we hebben gekozen voor een defensieve beleggingsstrategie. Het leek ons wel wat om dit uit te laten betalen en dit bedrag als extra aflossing te gebruiken. Helaas moeten we er dan 72% belasting over betalen. Dat vonden we wat al te gortig en nu hopen we dus dat dat stukje plakband tzt nog een beetje 'plakt'.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb je boek al uit, gisteren gekocht in de boekwinkel want ik kon niet wachten... Wij hebben alles eens op een rijtje gezet en wat blijkt? We hebben het prima gedaan; tijdens de 'Vette' jaren niks over de balk gegooid, buffers opgebouwd en huis bijna afgelost. Nu is manlief werkloos en ik werk twee dagen parttime. Zonder hulp van de overheid kunnen we een pensioengat van 6 jaar overbruggen! We zijn dus eigenlijk financieel onafhankelijk. Wat een bevrijding! we leven sober, maar voelen ons rijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk verhaal! Mensen kunnen mijn boek lezen om op ideeën te komen, maar o0ok om bevestigd te zien dat ze zelf allang op de goede weg waren en het slim hebben aangepakt. Zo te zien hebben jullie het precies volgens het boekje gedaan. Mijn vrouw werkt ook 2 dagen, dus jullie situatie lijkt erg op de onze.

      Verwijderen
  6. Wij hebben vandaag het effect gezien van onze eerste extra aflossing. Wat werkt dat motiverend!! We zijn half in de 20 en volgens plan over 10 jaar hypotheekvrij. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen