Zoeken

donderdag 10 maart 2016

Het gaat helemaal niet om leeftijd maar om levensstijl

Toen ik in 1996 debuteerde als thrillerschrijver bij uitgeverij Luitingh, vroeg ik mijn redacteur of er bepaalde ongeschreven regels waren waaraan ik me als beginnend auteur diende te houden. Haar advies was om me nooit negatief uit te laten over collega-schrijvers, zelfs al was hun succes onverdiend. Daar heb ik me tot op de dag van vandaag netjes aan gehouden, al kan ik niet uitsluiten dat ik er in een onbewaakt moment wel eens heb uitgeflapt dat Dan Brown schrijft als een 13-jarige Havo-scholier. Grote vraag is of dat advies ook geldt voor collega-journalisten? Of mag ik hier best schrijven dat Volkskrant-columnist Peter de Waard nu wel vaak genoeg heeft geschreven dat het "oneerlijk" is dat babyboomers meer geld hebben dan latere generaties?


Voor alle duidelijkheid: het afgebeelde boek heeft een ereplaats in mijn kast en een titel die ik volledig onderschrijf. In het verleden heb ik hem zelfs wel eens een mailtje gestuurd om hem te complimenteren met een van zijn columns. Ik hoop ook dat hij nog heel lang blijft schrijven op de economiepagina van de Volkskrant, ook al mag hij over een jaar of vijf officieel met pensioen. Want dat is het gekke: Peter de Waard schrijft over babyboomers alsof hij net op de arbeidsmarkt is, terwijl hij met zijn geboortejaar nog precies in dat geboortecohort past.


Natuurlijk geeft dat niks: je kunt met een gerust hart je leeftijdgenoten aanvallen als je vindt dat de solidariteit tussen generaties aan het afbrokkelen is of als je van mening bent dat babyboomers onevenredig hebben geprofiteerd van de na-oorlogse welvaart. Toch vraag ik me in zijn geval altijd af waar dat venijn precies vandaan komt. Ik ga daar niet hardop over speculeren, maar ik zou dat wel eens uit zijn mond willen horen. Zelf leg ik mijn kaarten meestal aardig op tafel, zodat mensen weten waarom ik zeg wat ik zeg en vind wat ik vind. Zo heb ik mijn huis bijna afgelost en geloof ik niet dat we allemaal honderd worden omdat mijn vader al op 33-jarige leeftijd is overleden. Om die reden ga ik ook met (deeltijd)pensioen in de maand dat ik 55 word.

Mijn huidige leven is aardig stressloos, maar vanmorgen kookte mijn bloed even vanwege de zinnen die ik met een rode pen heb onderstreept in zijn laatste column. Op zich is dat een goed teken, want columnisten horen tegen schenen te schoppen en hun vinger op de zere plek te leggen. Bij De Waard  lees je echter altijd maar het halve verhaal en precies hetzelfde cliché: jongeren hebben het veel slechter dan ouderen en dat is oneerlijk. Dat beeld is hardnekkig, net als het waanidee dat studeren vroeger gratis was. Ik kan in elke column herhalen dat ik in 1988 afstudeerde met een studieschuld van 20.000 gulden maar dan nog blijft dat Broodje Aap de ronde doen.


Om alle onzin in deze column te ontkrachten heb ik een heel boek nodig (en daar gebruik in mijn boeken dan ook voor), dus laat ik me beperken tot de kern: het gaat niet om leeftijd maar om levensstijl. Dat hele generatiedenken is veel te generaliserend en te grofmazig om te pleiten voor een noodzakelijke herverdeling tussen oud en jong. De Waard schrijft eigenlijk dat ouderen geen recht hebben op hun zuurverdiende spaargeld, omdat ze te weinig consumeren. Dat doet me denken aan die ene meneer die ooit zei dat ik mijn vakantiegeld maar weer moest inleveren omdat ik er mijn hypotheek mee afloste in plaats van het te besteden aan zijn eigenlijke doel.

In Het plakbandpensioen vertel ik over een vriend die altijd is blijven huren en een oud-collega die ontslagen werd terwijl hij nog geen cent had afgelost op zijn aflossingsvrije hypotheek van 3,5 ton. Wat hebben wij drieën dan precies met elkaar gemeen behalve ons geboortejaar? Vaak wordt dat afgedaan als anekdotisch bewijs, terwijl ik het juist gebruik om aan te tonen dat gemiddelden niks zeggen. Ik had zelf kunnen gaan sparen en aflossen op de dag dat wij ons huis kochten (zodat ik nu veel en veel rijker was geweest), maar ik had ook al mijn geld er doorheen kunnen jagen (waardoor ik nu aan de grond zat en in de puree). Dat laat zien dat het veel meer gaat om het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten dan om iets anders.

Jongeren moeten volgens De Waard doorwerken tot hun 90e, worden geplaagd door hoge hypotheekschulden en ga zo maar door. Allemaal waar, maar ik ken persoonlijk een jonge vrouw van 28 die in een huis van 2 ton woont dat ze samen met haar man al voor de helft heeft afgelost door een paar jaar "te leven als zwervers". Op dit moment werken ze allebei in deeltijd en hebben ze dus ook geen dure kinderopvang nodig, zodat hun lasten draaglijk zijn en ze makkelijk nog meer kunnen aflossen.

Tegen de tijd dat ze 35 jaar zijn, mogen ze zich hypotheekvrij noemen en ligt de wereld voor hen open, terwijl ze dan nog zeker 35 jaar van hun pensioendatum verwijderd zijn. Het zou interessant zijn als columnisten eens wat vaker op dit soort alternatieve scenario's zouden wijzen in plaats van altijd maar op dezelfde trom te slaan en te doen alsof de wereld louter bestaat uit mensen die pech hebben gehad en mazzelaars die best wel wat kunnen missen.

15 opmerkingen:

  1. je bericht doet me denken aan dit filmpje dat ik toevallig pas zag, insteek is hier breder dan over generaties https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6uLL418S1GQ

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goed gezegd!!! als ik om mij heen kijk dan zie ik dat veel mensen te hebberig waren, en grote hypotheken hebben. Velen durven niet eens in de voorwaarden te kijken, of weten niet eens hoeveel rente ze betalen.. Kop in het zand en doorgaan. Ben blij dat ik optijd het licht gezien heb. en alhoewel mijn man en ik minimaal inkomen hebben, hebben we nu gelukkig ook een minimale hypotheek! Het is maar net wat je doet met je geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bijzonder op wat voor manier vaders invloed hebben op de keuzes van hun zoons. Mijn man wilde niet leven zoals zijn vader. Zijn vader was al wat ouder toen mijn man geboren werd en mijn man heeft hem alleen gekend als 'oude' vader. Terwijl zijn vader toen begin veertig was. Zijn vader was heel introvert, traditioneel en in zijn eigen wereld. Een wereld met heel weinig intellectuele uitdaging.
    Mijn man wilde zich juist afzetten tegen die manier van leven vanuit de begrenzing van de katholieke arbeidersklasse.
    Mijn man ging voor een carriere. Kwam er rond zijn dertigste achter dat hij eigenlijk heel goed kon leren. Heeft veel opleidingen gedaan en promoties gemaakt en geniet enorm van zijn werk. We maken plannen dat hij eerder kan stoppen met werken, al heeft hij die behoefte nu absoluut niet. En als hij met pensioen is zou het met niet verbazen als hij in raden van toezicht gaat zitten,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi verhaal. Iedereen moet en mag natuurlijk ook net zo veel en hard en graag werken als hij zelf wil. Maar de invloed van ouders is ongemerkt (en vaak onbewust) erg groot.

      Verwijderen
  4. Wij zijn 33 en 35 jaar (hebben 1 modaal en 1 iets boven modaal salaris)en hebben in 2 jaar tijd de helft van ons huis afgelost. Nog 2 a 3 jaar te gaan en we zijn hypotheekvrij. We hadden 2,5 jaar geleden nog 2 huizen. Beide huizen hebben we gekocht toen we nog single waren en op de top van de huizenmarkt. 1 huis is verkocht met verlies. Toch kunnen we nu aflossen. Ik wil maar zeggen, als je een doel hebt dan lukt dat ook, hoe oud of jong je bent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Top! Jullie voorbeeld had zo in een van mijn boeken gekund/gepast.

      Verwijderen
    2. Dankzij jou boek 'hypotheek vrij' ben ik wakker geschut :-)

      Verwijderen
  5. Hoewel ik niet de grootste fan ben van De Waard's schrijfsels vind ik deze kritiek ook niet helemaal eerlijk. Uiteraard zijn er grote verschillen in levensstijlen binnen generaties, dat zal niemand ontkennen. Waar het hier om gaat is de veel bredere arbeidsmarktproblematiek, waarin grote aantallen ouderen een vast contract hebben, werkloze ouderen vrijwel kansloos zijn in het vinden van nieuw emplooi, veel jongeren van tijdelijk contract naar tijdelijk contract sappelen en velen een oplossing zien in het zzp'schap.

    Jongere generaties kunnen vaak niet eens een hypotheek krijgen door al die tijdelijke contracten, laat staan dat ze die kunnen aflossen. Dit in tegenstelling tot babyboomers, die op grote schaal hebben geprofiteerd van de waardestijging op de huizenmarkt. Uitzonderingen daargelaten (die zullen er genoeg zijn en haal je ook vaak genoeg aan) is dit een oneerlijke situatie en m.i. daarom terecht dat De Waard deze aan de kaak stelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Twee dingen:

      Waarom heeft niemand het ooit over de in 1946 geboren babyboomer die op zijn 33e een huis kocht in 1979, vlak voordat de huizenmarkt instortte? De huizenprijs daalde met 30 tot 40% en vervolgens duurde het een jaar of 20 voordat de prijzen weer op het oude niveau waren. Is er ook één babyboomer geweest die toen gezegd heeft dat dat oneerlijk was en dat de oudere generatie daarvoor moest boeten?

      Dat is mijn grootste ergernis: vroeger richtten we ons als jongeren tegen autoriteiten, nooit tegen ouderen. Ik ben afgestudeerd in de crisisjaren 80, maar ik heb het woord "oneerlijk" nooit in de mond genomen.

      Stel nou dat babyboomers (wat een veel te grofmazige verzamelnaam is) vroeger mazzel hebben gehad? Moeten we ze dan uit wraak iets gaan afpakken? Iedereen kon in de jaren 90 miljonair worden als hij de juiste aandelen kocht en weer verkocht, maar slechts een enkeling is dat gelukt. Het is een merkwaardige reflex om mensen te laten boeten voor toevallige omstandigheden, nog los van de rare redenering die De Waard volgt. Lees die eerste twee alinea's goed. Er staat: ouderen hebben te veel vermogen, maar kopen te weinig en dus moet er een herverdeling komen.

      Verwijderen
    2. Je moet mensen inderdaad geen dingen uit wraak afpakken, maar beleid moet er wat mij betreft op gericht zijn mensen in redelijke mate gelijke kansen te bieden om er wat van te maken in het leven. Als je nu constateert dat veel jongeren niet de kans krijgen om een huis te kopen of pensioen op te bouwen, waar dat vroeger wel het geval was, dan behoeft dat een aanpassing in beleid.

      Uiteraard kun je erover discussiëren over welk beleid dan het beste is, en daar ben ik het vaak niet eens met De Waard (of het CPB), maar dat jongeren er de afgelopen decennia relatief op zijn achteruit gegaan terwijl ouderen het veel beter voor elkaar hebben staat wel vast, daar doen uitzonderingen en anekdotes niets aan af (hoe schrijnend soms ook).

      Verwijderen
    3. Volgens mij kunnen hele veel jongeren nu weldegelijk ene huis kopen en dan ook nog eens tegen een absurd lage rente. Mijn generatie (en dat is die ná de babyboomers) kocht pas na hun 30e het eerste huis en begon in een flatje.

      Welke ouderen staan er beter voor dan jongeren? Zestigers die de VUT vlak voor hun neus zagen verdwijnen? Vijftigers die ontslagen worden, geen baan kunnen vinden en een aflossingsvrije hypotheek hebben? Gepensioneerden met alleen AOW? Wie met pensioen is, heeft zijn inkomen de afgelopen jaren alleen maar zien dalen, terwijl de huren stijgen en de fiscale regels steeds ongunstiger worden voor AOW-ers. Je kunt beter weer een soort VUT optuigen en plaats maken voor jonge werknemers en kijken of je iets kunt doen tegen al die flexcontracten. Ook best een goed idee: slechts de helft verplicht aflossen. Maak de regels voor jongeren betere, zonder ouderen kaal te plukken. En vergeet niet: naar wie gaan straks al die erfenissen van huizen die steeds maar meer waard zijn geworden? Nou?

      Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen