Zoeken

donderdag 14 juli 2016

Hoe gevaarlijk is een spaarhypotheek?

Afgelopen dagen werd ik herhaaldelijk geattendeerd op een artikel uit De Telegraaf waarin gewezen werd op het risico dat je als huizenbezitter loopt wanneer je een spaarhypotheek hebt afgesloten bij een verzekeraar. In theorie kan Aegon morgen namelijk omvallen en dan is het maar de vraag wat er met de opgebouwde waarde in je spaarpolis gebeurt. Dat is een interessante vraag, maar tegelijk slaap ik er geen minuut minder om. In een wereld waarin een dergelijk groot bedrijf failliet gaat, hebben we namelijk allemáál een probleem. 


Daar komt bij dat het in mijn geval slechts om een bescheiden bedrag gaat: iets meer dan 44.000 euro. Zou je dat geld kwijtraken - en nogmaals: dat is heel theoretisch - dan is er nog geen man overboord. Bij een eventueel faillissement van een verzekeraar wordt eerst gekeken of de polissen bij een concurrent kunnen worden ondergebracht. Zou dat niet lukken (en zou zich niet op de valreep een Chinese koper melden zoals bij Reaal), dan zien we wel wat er gebeurt. Met een resterende looptijd van iets meer dan 3 jaar zie ik in de verte alweer land, dus erg lang hoef ik sowieso niet meer te watertrappelen.

Met een spaarhypotheek heb je ook wel heel andere problemen aan je hoofd. Zo ben je op verjaardagen toch een beetje de sukkel, omdat je niet profiteert van de krankzinnig lage hypotheekrente van dit moment. Ik kan me voorstellen dat heel veel huiseigenaren met een (bank)spaarhypotheek zich een hoedje zijn geschrokken als ze onlangs een nieuw, veel lager rentevoorstel van de bank ontvingen. In plaats van dat de woonlasten halveren (zoals bij de meeste andere hypotheekvormen) gaan ze bij een spaarhypotheek  netto vaak zelfs iets omhóóg. Dat is wel uit te leggen en uit te rekenen, maar eigenlijk niet te verkroppen.


Als mens (en daar hoef je helemaal geen huizenbezitter voor te zijn) moet je ook oppassen dat je je niet druk maakt om de verkeerde dingen en om geheel denkbeeldige gevaren. Om een voorbeeld te noemen: toen de meerkoet in de sloot achter ons huis jongen had gekregen, hield ik met een schuin oog de reiger in de gaten terwijl ik er totaal geen rekening mee had gehouden dat een buizerd enkele dagen later zowel de moeder als alle jongen te grazen zou nemen terwijl ze 's avonds "veilig" op het nest zaten. Je kunt in de eerste zin van deze alinea dus maar beter een punt zetten achter het woord "maakt".

Loopt uw spaarhypotheek gevaar? Vast wel, maar dat loop je zelf ook zodra je de voordeur achter je in het slot trekt en op pad gaat. Sterker nog: de meeste ongevallen gebeuren in en om huis, want het leven zit nu eenmaal vol gevaren. De kans bestaat dat je loopt te piekeren over de kans dat je verzekeraar omvalt en vervolgens zelf van een krukje valt omdat je zo in gedachten bent. Je moet dus proberen verstandig om te gaan met je geld en je geen slechte producten aan te laten smeren, terwijl je tegelijk je schouders ophaalt over onheilspellende krantenkoppen.


Nogmaals, als Aegon omvalt (of Nationale Nederlanden), hebben we allemaal een probleem, want dan praat je over Lehman in het kwadraat. De prepensioenuitkering die ik vanaf mijn 62ste zou moeten ontvangen komt van Aegon en de daaropvolgende pensioenuitkering van Nationale Nederlanden. Daarmee vergeleken is die spaarpolis van mijn hypotheek peanuts en zo kan ik nog wel even doorgaan. In dit systeem is alles zo met elkaar verweven dat er al snel een domino-effect ontstaat waar we uiteindelijk allemaal slachtoffer van worden.

Gisteren las ik weer ergens dat iemand een "2007-gevoel" had. Als dat klopt, dan krijgen we volgend jaar oktober een grote klap. Dat kan beginnen met de val van de Deutsche Bank, met een implosie van het Italiaanse bankwezen of een oplaaiende Griekse crisis. maar het kan net zo goed dat het allemaal - inclusief de brexit - met een sisser afloopt en je je voor niks zorgen hebt gemaakt. Het Klein Orkest zong ooit terecht dat je "sparend voor later" soms ook "sparend dood" gaat. Dat is zonde, maar het is nog veel triester om tobbend aan je einde te komen terwijl er geen vuiltje aan de lucht is en het allemaal vanzelf op zijn pootjes terechtkomt.

14 opmerkingen:

 1. Ja je kunt je alleen druk maken over wat in de sfeer van je eigen invloed ligt. Over de rest kun je je heel druk maken, maar dat heeft inderdaad geen zin en het verpest alleen je leven nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen wij onze spaarhypotheek afsloten bij een verzekeringsmaatschappij werd er niet bijverteld dat het spaarbedrag niet onder het depositogarantiestelsel viel. Wel dat we hem konden meeverhuizen naar een volgend koophuis. Dat was niet waar, want de hypotheek werd steeds weer verkocht aan andere maatschappijen en de ASR doet er niet meer aan. Heb je twintig jaar de maatschappij gespekt en toen de opbouw van het spaardepot echt ging lopen gaf de maatschappij niet thuis.
  De financiele problemen zijn veel groter dan in 2007. Niet dat je daar slechter van moet gan slapen, er geen rekening mee houden is het andere uiterste.
  De Deutsche bank zit zo vol met derivaten. Is een systeembank en kan heel goed omvallen. Dat kan een bail in worden voor alle spaarders in Europa. Dus spreiden over spaarrekeningen dat je niet een te hoog bedrag op een rekening hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met een hypotheek is er altijd wel iets om je druk over te maken. Heb je net een groot deel van het aflossingsvrije gedeelte afgelost, kun je je zorgen maken over de spaarhypotheek in verband met de lage rente. Vervolgens kun je wakker liggen van het feit dat het eigen huis waarschijnlijk naar box 3 verhuist... Als ik er teveel over nadenk ga ik mijn hypotheek ook als een nachtmerrie zien, terwijl ik als huurder momenteel het dubbele zou moeten betalen voor hetzelfde type huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. grappig.. wij konden ons huurhuis niet eens kopen als de woningstichting het zou gaan verkopen.. huurprijs 715 p/m, maar koopprijs van 275.000 iod...;) nu een huis van 225.000 gekocht ;) gaan we iig niet meer elk jaar meer betalen zoals bij een huurhuis..

   Verwijderen
  2. vrolijke Groningen is contradictie

   Verwijderen
  3. @30er Plus het feit dat je huis nu al weer in waarde is gestegen en de winst die de woco in haar zak zou steken pak je nu zelf. Je hebt kromdenken inmiddels ook tot kunde verheven.

   Verwijderen
 4. Naast de hypotheek koopt men participaties in een beleggingsfonds. Deze zijn uw eigendom en zouden waarde moeten houden indien de beherende instantie failleert.
  Daarom lijkt dit mij weer een media-paniekzaai geval op dezelfde wijze als het dossier "pensioenroof"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee Kees , Hormann en zijn vrinden hebben een soort stamrecht BV opgericht waar ze de afkoopsom in hebben gestopt en die BV of verzekering gaat na zijn 60 e jaar uitkeren , gewoon een bruto inkomen tot 67 jaar waar Hormann van gaat leven. Echter als de verzekeraar failliet gaat is het pech centen weg!

   Verwijderen
 5. Verhuis naar België, daar lost de bank uw hypotheek af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zolang Aegon mijn lijfrentes uitbetaald is alles in orde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. slaapt u maar heerlijk verder , alles komt goed....

   Verwijderen
 7. In geval van faillissement is het zo dat het bankspaardeposito eigen woning van rechtswege wordt verrekend met de daarmee verbonden eigenwoningschuld. Dit is zo opgenomen in de wet. De hypotheek zal worden verminderd met het tegoed van het bankspaardeposito eigen woning. Bron: Aegon.nl

  Conclusie: alles komt goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maar niet de afgesloten spaarverzekering , het woord verzekering is u ontgaan volgens mij , het spaardeel is dus een spaarpot en zal verrekend kunnen worden maar een kapitaalverzekering zoals Hormann heeft afgesloten heeft niets met de woning te maken.

   Verwijderen
 8. Grappig dat u dit nog nieuws kan noemen , een baby weet dat het bankgarantiesysteem is voor spaarders en niets van doen heeft met een verzekering. Toen verleden jaar SNS/REAAL in een moeilijke situatie zat moesten ze mijn spaarhypotheek nog aflossen , de pot zat vol met mijn inleg maar ik heb er wel veel wakker van gelegen omdat het bij failliet SNS zou zijn "das pech geld weg ".
  Nu zegt u natuurlijk dat WE een probleem hebben als de verzekeraars over de kop gaan , nou dus niet , U heeft een probleem omdat uw inleg van uw VERZEKERING weg is . Dat sussende geluid van alles komt goed zou ik maar met een pak zout nemen , gebruik je verstand maar als je eenmaal in de fuik zit is er geen weg terug. Hormann zou zijn inleg van verleden week zo weer kwijt zijn , alsmede zijn mooie afkoopsom verspelen en zo weer lekker kunnen gaan werken , net als iedereen . Heb ik nog niet eens het Draghi verhaal genoemd , de beste man tracht er alles aan te doen om de euro waardeloos te maken , misschien kost een brood straks een miljoen euro . In dat licht is het vroegpensioen van Gerhard en mijzelf natuurlijk een juiste keuze, ik heb nu 13 jaar vakantie en dat kunnen ze mooi niet meer inpikken.

  BeantwoordenVerwijderen