Zoeken

donderdag 7 juli 2016

Onze zomervakantie: niet te duur en niet te ver

Als mensen naar mijn vakantieplannen vragen, moet ik meestal het antwoord schuldig blijven en kom ik niet verder dan de dooddoener "niet te ver en niet te duur". Tot voor kort had ik daar ook nog "niet te lang" aan toe kunnen voegen, maar dit jaar gaan we voor het eerst in lange tijd weer eens veertien dagen achter elkaar weg. Bij het boeken volg ik meestal een omgekeerde strategie: ik zoek eerst een voordelig vakantie-appartement en kijk dan pas waar het eigenlijk precies ligt. Het grappige is dat dat altijd verrassend goed uitpakt.


Helemaal lukraak kiezen we onze vakantie nou ook weer niet, want het is een optelsom van afstand en persoonlijke voorkeuren. Mijn kinderen vinden alles prima zolang er maar wifi is en een zwembad in de buurt, terwijl ik een zwak heb voor Duitsland en mijn vrouw het sowieso heerlijk vindt om even wég te zijn. Vorig jaar kwamen we terecht aan de voet van het Zwarte Woud in een streek die Kaiserstuhl heet (feitelijk een hobbel in het verder vlakke Rijndal) waar ook nog eens een heerlijk microklimaat heerste en de temperatuur alleen 's nachts onder de 25 graden zakte.

Deze keer beginnen we in het huis hierboven dat in het noorden van de deelstaat Beieren ligt en dat voor vier personen uitkomt op 357 euro per week in het hoogseizoen. Als we sámen waren geweest zouden we zelfs nog veel goedkoper uit zijn geweest, want dan rekent de eigenaresse slechts 250 euro (al komt daar dan nog wel 1 euro per dag bij voor draadloos internet). Voorheen was ik dat bedrag alleen al kwijt aan benzine en tol als we naar Toscane reden en daar kwam dan nog eens minimaal 600 euro aan huur bij.


Na die eerste week rijden we alweer richting huis voor een weekje in het Sauerland. Dat is een beetje een gok, want we hebben daar wel eens een zeven dagen op een camping gestaan en alleen maar regen gehad. Met een beetje mazzel kunnen we echter genieten van het hierboven afgebeelde terras in de tuin en het bijbehorende uitzicht. Dit appartement was iets duurder en kwam voor vier personen net boven de 400 euro uit, maar ook dat is stukken goedkoper dan de meeste mensen die ik ken kwijt zijn aan hun camping of huisje.

Inmiddels heb ik al gezien waar we pizza kunnen halen, waar de bakker zit en waar het dichtstbijzijnde openluchtzwembad zich bevindt. In Beieren hoeven we daar grappig genoeg alleen maar de straat voor over te steken, zodat we de auto niet eens nodig hebben. Uit ervaring weten we dat er in Warstein ook een heel leuk overdekt zwembad is, dus zelfs als het nat en koud is valt de vakantie niet in het water. Met een stapel goede boeken in de kofferbak doet het weer en de locatie er sowieso niet eens zo heel veel toe.


Welke bezienswaardigheden we gaan bezoeken beslissen we meestal ter plekke, maar de stad Fulda lijkt me op voorhand al leuk. Als we daar dan toch zijn, kunnen we meteen ook even langs de Löherstrasse waar een platenzaak zit die ik inmiddels ook op Facebook volg. Op dezelfde manier heb ik ontdekt dat er ook in het stadje Soest onlangs een tweedehands lp-winkel is geopend door een leeftijdgenoot met een passie voor vinyl. Als ik op de laatste dag dus een bescheiden stapeltje platen inpak in de wetenschap dat ik maar 300 kilometer hoef te rijden om weer thuis te komen, kan deze vakantie wat mij betreft de geschiedenis in als geslaagd en voor herhaling vatbaar.

1 opmerking:

  1. Alvast veel plezier! Weet je wat nog goedkoper kan zijn (weet alleen niet of je er van houdt), een vakantie op de camping in het Oosten. Wij trekken ieder jaar richting het oosten, dit jaar Tsjechie/Slowakije. Ik ben echt helemaal verliefd op het prachtige Tsjechië. Wij gaan met de tent maar ook op de campings kan je chaletjes en kamers/app huren. Om een beeld te scheppen: vorig jaar €1080 uitgegeven voor 2 personen voor 3 weken naar tsjechië incl kosten camping met tent, elke dag uitjes, (bijna) elke avond uiteten en benzine. Oftewel een super mooie, actieve, leuke, prachtige en vooral goedkope vakantie met ze tweetjes. Gr Sanne

    BeantwoordenVerwijderen