Zoeken

dinsdag 5 juli 2016

En wéér valt ineens de televisie uit

Voor de tweede keer dit jaar zijn we afgesloten van de kabeltelevisie. Was het vorige keer een graafmachine die de kabel verorberde, deze keer werd hij met grof geweld uit de aansluiting aan de woning gerukt. Dat merkten we overigens pas toen de buurman ons erop attendeerde dat hij per abuis een kabel had geraakt, want de televisie had al dagen niet aangestaan. In  heel veel gezinnen zou een dergelijke gebeurtenis midden in de sportzomer waarschijnlijk tot paniek leiden, maar de kans bestaat dat ik het zelf pas weken laten zou hebben ontdekt. Vraag is dan ook of we dit wel moeten laten repareren of eerder moeten beschouwen als een signaal dat het televisietijdperk definitief achter ons ligt.


Opnieuw bleek het een geluk bij een ongeluk dat wij - heel ouderwets en heel oneconomisch - telefoon, internet en televisie nog afnemen van drie verschillende leveranciers. Als we alles bij Ziggo hadden besteld, zou niks het meer doen en zou het hooguit een paar tellen duren voordat er iemand in huis riep dat het internet was uitgevallen. Nu moest ik de televisie speciaal aanzetten om te zien dat er alleen sneeuw in beeld was. Het EK was in volle gang, maar ik had er nog geen seconde van gezien. Datzelfde geldt voor iemand als Farage die volgens de krant "charismatisch" is, maar die ik nog nooit heb horen praten of zien bewegen.

Voor alle duidelijkheid: dat is geen snobisme. Het wordt soms wel zo opgevat als ik in gezelschap laat vallen dat ik amper nog televisie kijk, maar daar heeft het niets mee te maken. In Het plakbanpensioen besteed ik zelfs een heel hoofdstuk aan mijn eigen kijkgedrag, omdat ik me verbaasde over mijn gebrek aan belangstelling voor dit medium dat al sinds 1967 aanwezig is in mijn leven. Want hoe kan het dat je nauwelijks nog geduld op kunt brengen voor de meeste televisieprogramma's, terwijl je meer vrije tijd hebt dan ooit? In mijn boek kom ik met een plausibele verklaring, maar op verjaardagen klink je al snel als iemand die zijn neus ophaalt voor zulk platvloers vermaak.


De reparateur van Ziggo - dat moet gezegd - was weer net zo snel ter plekke als de vorige keer. Toen echter bleek dat er voor de reparatie een gat in de buitenmuur moest worden geboord en de aansluiting ineens op méters afstand van de televisie uit zou komen, heb ik hem een kop koffie aangeboden en vriendelijk bedankt voor de moeite. Gevolg is dat de kabel nog steeds geknakt uit het zand steekt, nu met een stuk tape aan het uiteinde en we alleen televisie kunnen kijken via uitzending gemist. Toch heb ik het nog geen moment gemist, zeker niet nu ik alweer bezig ben in het twáálfde boek van Thomas Verbogt in korte tijd.

Pas vanmorgen bedacht ik dat het daar in deze fase van mijn leven ook om gaat: afvinken wat je echt belangrijk vindt en bepalen wat je in jouw geval beschouwt als basisbehoeften. Zonder water uit de kraan is het meteen paniek en zonder internet valt ook hier in huis opeens alles stil, maar een gat boren in de muur voor een analoge televisie-aansluiting leek me gisteren opeens net zo zinloos en futiel als het kopen van een tweedehands fax op Marktplaats. Het eerste programma dat ik écht wil zien is de Top 2000 a gogo in december, want Tegenlicht kijk ik meestal toch al op een tablet via uitzending gemist.


Waarschijnlijk bel ik na de zomer wel even naar onze internetprovider om te zien of digitale televisie via de telefoonkabel werkt en bevalt, maar eigenlijk vind ik dit wel een interessant experiment. Op een bepaalde manier is het zelfs wel opwindend: om tegen Ziggo te zeggen dat je je abonnement opzegt zonder dat daar iets voor in de plaats is gekomen. Je kunt het zien als een besparing (scheelt toch weer twee tientjes per maand), maar het is vooral de zoveelste scherpe bocht in dat smalle, verrassende weggetje dat we volgen sinds we op een bescheiden bordje langs de snelweg naar stressland een afrit zagen met het woord "aflossen" erop.

Sindsdien is niet alleen alles anders, maar is alles ook voortdurend aan verandering onderhevig omdat er nou eenmaal geen redden meer aan is als de lading in het ruim van het schip eenmaal begint te schuiven. Zolang de boel niet kapseist is dat alleen maar een spannende ervaring, omdat je niet weet waar dat schip eigenlijk naar op weg is. Veelbetekenend is alvast wel dat mijn agenda niet meer vol staat met interviewafspraken en deadlines, maar met de titels van alle boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Alleen op die manier kan ik onthouden dat Herfst in het oosten inderdaad alweer het twaalfde boek is van Thomas Verbogt is dat ik lees, terwijl de nummers dertien en veertien al klaar liggen op mijn nachtkastje. Naast de ongebruikte afstandsbediening van de televisie.

11 opmerkingen:

 1. Sport moet je niet kijken, sporten moet je zelf doen. Ik begrijp niet dat mensen daar zoveel uur naar kunnen kijken.
  De huidige film van zwarte Atletieker Jesse Owens uit de VS in de oplympische spelen van 1936 in Duitsland daarentegen was aardig om te zien. Ook sport, maar ook politiek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. rare stelling, niet alle sporten kan je zelf uitoefenen, zodat het een mooie beleving is om sport te kijken die op de mooiste manieren wordt gefilmd. Daarnaast levert het kijken naar sport ook weer meer actieve sporters op. Dat is een bewezen feit. Ik kan mij persoonlijk verheugen om te kijken naar de Olympische spelen, de tour de France en Formule 1. Alle drie erg duur om naar toe te gaan en de mooiste beelden en reportages krijg je thuis aangeboden! We leven in de 21ste eeuw dus geniet ervan!

   Verwijderen
  2. Ik heb daar nooit iets bij gevoeld. Jaren lang wel getennist, maar nooit gekeken. Ja naar andere spelers bij de club.

   Fietsen? Kijken hoe vaak ze een rondje ronden? Boeiend? Nee.
   Lange afstand schaatsen en maar kijken. Saai.
   ga zo maar door. Liever gewoon bezig. Zelf doen dus.

   Dat je in het buitenland het NOS journaal niet kunt zien via uitzending gemist heeft te maken met sport. RTL nieuws kun je wel zien.
   NOS journaal wordt betaald uit reclame en belastinggeld. Dus crowdfunding.
   Kappen met sport in het journaal dus.

   Verwijderen
  3. Je moet je ook realiseren dat sport van tegenwoordig vooral een vd controle mechanismen is met name bedoeld om de mannelijke psyche te onderdrukken.

   Verwijderen
 2. Hahaha dat is wel heel kort door de bocht en ik schat zo in dat je jezelf hier aan kan blijven irriteren!Sport zal nooooooit verdwijnen van de buis haha. sterkte verder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sport op de enige tv in de huiskamer. Hoe irritant en dominant. Het haalt de familiefeer onderuit. Brr. Mij niet gezien.

   Verwijderen
  2. Ik heb afgelopen zondag gewoon anderhalf uur lang Formule 1 met mijn gezin kunnen kijken, en mijn zoontje van 4 vond het geweldig. Mijn vriendin geeft er niks om, maar kijkt uiteindelijk gewoon mee omdat ze haar gezin ziet genieten van een spannende race.

   Het haalt wat mij betreft alleen de familiesfeer onderuit als er een stuk chagrijn op de bank zit die het niet wil accepteren en er een probleem van maakt. Dus het zegt best veel als dat bij jou het geval is.

   Verwijderen
 3. Ik ben vandaag mijn telefoon vergeten mee te nemen. Is eigenlijk wel heel ontspannen zo. Meteen een tip voor de zomervakantie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier staat de TV ook vaak uit, vooral vanwege de irritante reclame. Dus wij zouden het ook niet snel merken als er wat met de kabel aan de hand is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb al jaren geen tv meer, ik vond de reclames veel te irri en op het moment dat ik wilde kijken was er nooit iets leuks. Zoals vroeger, gaan zitten als er iets leuks is, vind ik niet meer van deze tijd. Ik kijk dus af en toe een serie of film op mijn laptop en zou ook via Horizon van een vriend kunnen kijken maar dat komt er eigenlijk nooit van. Ik ben ook een verwoed lezer en er gaan avonden voorbij dat ik helemaal niks kijk. Wel zo lekker, want op de een of andere manieren lijken je avonden langer te duren als je leest ipv tv kijkt, ik weet ook niet hoe dat komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook apart: anno 2016 dus een statussymbool als je als eerste van de straat geen tv meer hebt :-)

  BeantwoordenVerwijderen