Zoeken

woensdag 6 juli 2016

Zo vreselijk rijk zijn al die ouderen helemaal niet

Vanmorgen, nog voor ik zelf de krant uit de bus had gevist, werd ik al vroeg geattendeerd op een artikel in De Telegraaf  waarin zou worden bepleit om "ouderen zwaarder te belasten". Die conclusie trok de krant uit een rapport van de Studiegroep Duurzame Groei dat vandaag is verschenen en bedoeld is als advies aan het eerstvolgende kabinet. Of er iets mee gedaan wordt, zal dus voor een belangrijk deel worden bepaald door de uitslag van de parlementsverkiezingen in 2017. Ik heb het meteen maar even gedownload om te zien wat de plannen nu precies zijn, want dit rapport kun je beschouwen als een concept-regeerakkoord.


Het voorstel is om ouderen net zoveel AOW-premie te laten betalen als werkenden, omdat deze groep relatief veel te besteden heeft. Dat klopt deels, zeker als het gaat om de huidige groep gepensioneerden. In Het plakbandpensioen schrijf ik niet voor niets dat een kwart van de werkenden na de pensionering netto méér te besteden heeft dan daarvoor. Tegelijk begin ik wel een beetje moe te worden van de verhalen dat ouderen zo vermogend zijn, nog los van de vaak genoemde constatering dat dat "oneerlijk" zou zijn en "scheef".

Als mijn huis straks helemaal is afgelost, ben ik op papier ook een kwart miljoen rijker terwijl ik in een spijkerbroek loop van tien jaar oud en me de afgelopen jaren van alles heb ontzegd om hypotheekvrij te worden. Ben ik dan rijk? Hoor ik dan, zoals me onlangs voor de voeten is geworpen, ineens tot de rijkste 10% van Nederland? Ons voorbeeld laat juist zien dat iedereen een leuk bedrag bij elkaar kan sparen als hij daar maar vroeg genoeg in zijn leven mee begint. Het is in dat verband een tikje kortzichtig om zestigplussers te plukken omdat veertigers nog (met de nadruk op: nog) niet zoveel vermogen hebben opgebouwd als hun ouders.


De conclusies van het rapport staan ook nog eens in schril contrast met de recente waarschuwing van het Nibud dat de gepensioneerden van morgen juist geconfronteerd worden met hoge lasten en hun inkomenspositie niet zelden overschatten. Door stijgende zorgkosten zal een steeds groter deel van het inkomen daaraan moeten worden besteed, terwijl pensioenen worden gekort, spaargeld niets oplevert en uitkeringen al jaren niet meer zijn geïndexeerd. Met de plannen van deze studiegroep wordt diezelfde groep ouderen dus ook nog eens in de rug aangevallen.

Nog niet zo lang geleden is de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd in de verwachting dat er een enorme krapte op de arbeidsmarkt zou komen. Dat bleek de blunder van de eeuw te zijn, want de werkloosheid is juist hoog en onder 50-plussers zelfs bovengemiddeld problematisch. Met dit rapport in de hand kun je dus "rijke" ouderen extra gaan belasten, terwijl armoede zonder aanvullende maatregelen toch al op de loer ligt voor deze kwetsbare groep. Zo hobbelt overheidsbeleid steeds achter de feiten aan en wordt telkens op het verkeerde paard gewed.


Zelf verwacht ik in de nabije toekomst juist heel andere problemen, want de snel groeiende groep ZZP'ers bouwt weinig of geen aanvullend pensioen op. Zo ben ik onlangs nog op de foto gezet door een fotograaf van 44 die vertelde dat hij nauwelijks spaargeld bezat, geen enkel pensioen had opgebouwd en in een huurhuis woonde. Over een kleine vijfentwintig jaar is diezelfde kleine zelfstandige aangewezen op alleen AOW en waarschijnlijk gedwongen om door te blijven werken om niet in armoede te vervallen.

De huidige gepensioneerden hebben het relatief goed, maar dat is tegelijk een uitstervende groep. Neem je nu maatregelen om die categorie extra zwaar te belasten dan tref je daarmee ook al die toekomstige gepensioneerden die in een koophuis zitten met een aflossingsvrije hypotheek waarop nog geen cent is afgelost, werkloze vijftigers die niet meer aan de slag komen en dus ook geen pensioen meer opbouwen en de snel groeiende groep eenpitters die vaak te weinige geregeld heeft voor later of simpelweg te weinig winst maakt om daar geld voor te reserveren. Dat krijg je als je beleid maakt op basis van oud nieuws en dat vervolgens koud serveert.

25 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens !Zelf zie ik het er nog wel een keer van komen dat als je een aanvullend pensioen hebt dit "afgeroomd" gaat worden en men je AOW botweg verlaagd. Dit alles tot een maximum bedrag..Iedereen dus een basisinkomen...
    (ik hoop uiteraard dat ik het mis zie)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De overheid heeft geen keuze. Belasting op arbeid is al hoog (op een na hoogste in Europa). Hogere inkomens zwaarder belasten helpt ook niet want de groep met topinkomens is erg klein. Dus wordt de aandacht nu verlegd naar particuliere vermogens. En daar zie je een grote groep ouderen met relatief veel vermogen, grotendeels in het (bijna) afgeloste eigen huis. Zie ook het onlangs verschenen rapport "Welvaart in Nederland" van het CBS. De 10% meest vermogende huishoudens in NL bezit een mediaan vermogen van 417 duizend euro. Dat zijn vooral mensen die maximaal geprofiteerd hebben van de stijging van de huizenprijzen in de periode 1985 - 2008 en hun bescheiden hypotheek hebben afbetaald. Tegelijkertijd hebben zij meestal een bescheiden inkomen want dat papieren vermogen hebben ze niet bij elkaar gespaard. Het is hun ahw in de schoot geworpen. Een rechtstreekse belasting van het eigen huis wordt door deze groep als onrechtvaardig gezien omdat een eigen huis geen inkomen genereert als je er zelf in woont. Ook niet als de waarde van het huis stijgt. Dus wordt er nu gestudeerd op het rechtstreeks belasten van het werkelijke rendement op vermogen. Maar ik voorspel dat dat de overheid niet genoeg gaat opleveren omdat het meeste vermogen vast zit in niet-renderende eigen woningen. Dus ik denk dat het eigen huis inderdaad op termijn naar Box 3 gaat. Ik ben benieuwd hoe de politiek hiermee omgaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. DAt wordt dan heel goed opletten bij het stemmen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou het persoonlijk rechtvaardiger vinden als de successierechten op eigen woningen (drastisch) zou worden verhoogd, ook voor de eigen kinderen. Dan komt er toch geld in het belastinglaatje, want die vermogende generatie sterft vanzelf uit. Laten de kinderen maar voor hun eigen huis sparen in plaat van het van hun ouders te erven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou Rene ,daar ben ik het totaal niet mee eens! van het geld wat wij geerfd hebben is door diegene al belasting betaald, door ons via de successierechten en dan wordt ik nog eens extra belast omdat ik het zo goed heb!! ja misschien wel maar ik moet wel mijn schoonouders op een veel te vroege leeftijd missen! Jongen je wordt genaaid van de wieg tot het graf en probeer het tussendoor maar leuk te hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar als je nu de keuze hebt tussen een flinke, jaarlijks terugkerende, vermogensbelasting op je eigen huis of hogere successierechten voor je kinderen dan kies ik voor het laatste. Het makkelijkst is natuurlijk om werkenden of "anderen" belasting te laten betalen. Maar dat gaat niet werken in een sterk vergrijzende samenleving.

      Verwijderen
  6. Ik heb het geld trouwens afgelost in mijn woning omdat ik door het lezen van Gerhard zijn boeken van mijn geloof afgevallen ben en inmiddels al halverwege ben. Dat is mijn voordeel maar dat moet ook mijn voordeel blijven! of ik het nu zelf aanwend voor lastenvermindering of ik straks mijn kinderen help met de aanschaf van een woning! want dat wordt ook alweer moeilijker ondanks de lage rente! Pluk de criminelen, witte of zwarte boorden maar niet de normale burgers!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'pluk mij niet' -liever iemand anders. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Beggar_thy_neighbour

      Verwijderen
  7. Ik wil over 3 jaar met vroegpensioen gaan. wat maakt me onzeker? krijg ik ongeveer wat het pensioenfonds nu voorspiegelt? Gaan ze me meer belasting laten betalen (aow bijdrage) en gaan ze mijn overwaarde van mijn huis belasten? waar doe je nu eigenlijk goed aan om te doen. misschien dan toch maar het geld aan iets opmaken wat ik leuk vind ipv aflossen omdat ik er dan zelf geniet ipv de overheid? in 2031 loopt de aflossingsvrije hypotheek af en ben ik 77. wil ik dan nog wel in dit huis blijven wonen of koop/huur ik van mijn eigen geld iets passends? vragen vragen. en natuurlijk geen antwoorden van de overheid want die blijft maar draaien en veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lees het boek van Eric Mecking & Elmer Hoogervorst: Deflatie in Aantocht. Stap 1: je schulden aflossen, incl. je hypotheek. In een deflatoire economie worden je schulden steeds hoger, ook bij 0% rente!

      Verwijderen
    2. Of natuurlijk de boeken van Gerhard! Dat leest wel wat prettiger. Het boek "Deflatie in aantocht" is namelijk niet goed voor je nachtrust. Helaas worden de voorspellingen in het boek telkens bewaarheid, recent nog door Brexit.

      Verwijderen
  8. Ja Rene, daar moet ik je gelijk in geven! deflatie in aantocht is een aanrader alhoewel het boek er al even is, is het zeker actueel! Verder ben ik 45 en ruim over de helft met aflossen! inmiddels betaal ik netto 350 per mnd voor een huis van meer dan een half miljoen! Zonder alle boeken van Gerhard Hormannn was ik niet gaan aflossen dus denk ik zeker dat ik de juiste keus heb gemaakt! ik heb er elke maand plezier van en koop nu elk jaar extra vakantiedagen want dat geld kan ik makkelijk missen! Ga nu ongeveer om de twee maanden op vakantie/stedentrip! heeeeerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goed bezig Hilbrand, en hard op weg naar de top 10 van het CBS, net als Gerhard en ik. Dus moeten wij ons voorbereiden op verhoogde belangstelling van de fiscus en de politiek. Ondertussen rustig doorgaan met aflossen en blijven genieten van het leven!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik kreeg net een rare gedachtenkronkel: als de eigen woning verhuist naar box 3 dan gaan mensen met een hypotheekvrij huis weer verlangen naar lagere huizenprijzen. Dan betaal je immers minder vermogensbelasting. En een prijsverlaging zou zomaar het neveneffect van die belastingmaatregel kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Men vergeet nogal eens dat men "allemaal" een keer die leeftijd bereikt en dus verzwarende maatregelen zullen ook jongere generaties treffen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zo, maar de komende decennia wordt door de vergrijzing de groep ouderen relatief erg groot t.o.v. de werkende "jongeren" En aangezien de fiscus nu geld nodig heeft zal de overheid enerzijds langer doorwerken stimuleren/afdwingen en anderzijds de vermogens van ouderen proberen te belasten. De kans bestaat dat ouderen dan hun huizen massaal te koop zetten. In theorie kan huren dan weer aantrekkelijk worden, mits er natuurlijk voldoende aanbod van seniorenwoningen is. Wat ik maar wil zeggen: fiscale maatregelen werken altijd verstorend op de huizenmarkt.

      Verwijderen
  12. pensioen wordt al afgeroomd. Zo kan een pensioen van €70 pmd betekenen dat een 80jarige in een verzorgingshuis €400 extra aan het CAK moet betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. er zijn ook minder werkenden nodig. Gaat de overheid hier ook weer achter de feiten lopen en de missers als moreel hoogstaand verkopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Waarom zit de woning niet in box 3 en nu komt de hamvraag "waarom zit het ondernemingsvermogen niet in box 3 ?".
    Het kapitaal van de ondernemers is onbelast , is echt vreemd , ook erfbelasting op bedrijven die worden voortgezet door de erfgenamen is 0,00% terwijl een gewone werkman wel belasting betaald over zijn nalatenschap. Nu wij 55 plus zijn gaan we zeker weer de regels weer aanpassen terwijl wij in onze spits met kleine kinderen wel alles konden betalen. Ik ben elke dag weer blij dat ik lekker mijn poen rustigaan opmaak VOOR mijn 65 ste . Ze kunnen me wat met die plannen , het is altijd nadelig voor ons .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ondernemingen gebruiken hun vermogen (kapitaal) om goederen en diensten te produceren waarmee ze winst maken. Die winst wordt belast (tenzij het wordt doorgeschoven naar een belastingparadijs). De eigen woning produceert niets en is tot op heden onbelast. In economische zin is het dood kapitaal. En dat vindt de overheid niet leuk want dood kapitaal belasten is niet makkelijk en politiek al net zo omstreden als het afschaffen van de HRA.

      Verwijderen
    2. De eigen woning is niet onbelast want je betaalt huurwaardeforfait en aan de gemeente betaal je OZB.
      Hypotheekvrij van Gerhard vond ik een prima boek om mee te beginnen, maar voor verdere praktische info vind ik het boek Deflatie in aantocht handiger.
      We beginnen al aan een moestuintje (wat waarschijnlijk door m.o.n.s.anto ook nog eens onmogelijk gemaakt kan worden als er alleen nog gmo zaad is). De overheid praat zo lekker over de oarticipatiemaatschappij en je eigen verantwoordelijkheid nemen. Doe je dat en spaar je, dan staat diezelfde overheid klaar om het weer van je af te nemen. Ben er helemaal klaar mee. Als ik mijn ouders in huis wil nemen moeten ze verplicht een huur aan mij betalen die idioot hoog is omdat we een vrij duur huis hebben.
      Mijn ouders hebben altijd zuinig geleefd en zien bij vrienden die het geld altijd makkelijk hebben uitgegeven dat ze voor allerlei kortingen en vergoedingen in aanmerking komen. Als die vrienden eens een financiele meevaller hebben geven ze het meteen aan hun kinderen want dat is financieel aantrekkelijker dan het te houden...

      Verwijderen
    3. Als je geen of weinig hypotheek meer hebt, betaal je geen huurwaardeforfait meer.

      Verwijderen
    4. En OZB is geen vermogensbelasting maar een gemeentelijke belasting met als grondslag de waarde van je huis.

      Verwijderen
  15. spaargeld is ook ter verkrijging van inkomen maar zit wel in box 3 , dus allemaal onzin

    BeantwoordenVerwijderen
  16. 50 jaar hard gewerkt ,niet 3 keer per jaar met vakantie.
    Altijd zuinig geweest en eenvoudig geleefd.
    Nu 66 jaar en het huis is afbetaald en het lichaam is op.
    Nu moeten wij inleveren opdat de jongeren op wintersport kunnen en in een dikke audi kunnen rijden wat ik rondom mij zie.

    BeantwoordenVerwijderen