Zoeken

woensdag 25 mei 2016

Zit er weer een nieuwe crisis aan te komen?

Trouwe lezers weten dat ik in oktober 2008 mijn hypotheek versneld ben gaan aflossen na het lezen van het boek Deflatie In aantocht van Eric Mecking. Natuurlijk was dat niet de énige reden, maar dat boek gaf wel het laatste zetje en dan met name één zin die op pagina 208 staat van de eerste druk. Inmiddels zijn er meer dan 20.000 exemplaren van dat boek verkocht en is er een geheel herziene, nieuwe druk verschenen in december 2014. Niks nieuws zult u zeggen, ware het niet dat mede-auteur Elmer Hogervorst waarschuwt voor nieuwe economische rampspoed waarbij de kredietcrisis verbleekt.


Ik las het nieuws gisteren op Facebook, waar ik ook bovenstaand plaatje vanaf heb geplukt. Volgens Hogervorst duurt het maximaal een jaar voordat de boel met veel kabaal instort. Zoiets schrijven ze ook al in hun boek, maar nu komt de crash zo dichtbij dat je het puntje van de ijsberg met een goede verrekijker aan de horizon al zou moeten kunnen zien. Stomtoevallig verscheen het bericht in de week dat half Rotterdam uitliep om het grootste cruiseschip ter wereld te bewonderen, dus aan toepasselijke symboliek geen gebrek.

Elmer Hogervorst, Eric Mecking en BNR-columnist Kees de Kort hebben al een afspraak in hun agenda staan met het sprekersbureau Speakers Academy om hun boodschap wereldkundig te maken via lezingen en spreekbeurten. Een goed plan, want dan kan straks tenminste niemand zeggen dat "niemand de crisis heeft zien aankomen". Dat werd in 2008 ook steeds gezegd, terwijl Mecking de komst van de kredietcrisis zo nauwkeurig had voorspeld in zijn in 2005 verschenen boek dat je hem bijna zou verdenken van voorkennis. Misschien heb je die ook wel als historicus, omdat je soms maar even achterom hoeft te kijken om te weten wat er morgen te gebeuren staat.


Ik schrijf dit dus niet om het humeur van mijn lezers  te verpesten, die net fluitend hun zoveelste aflossing hebben gedaan of een dag minder zijn gaan werken, maar om aan te geven dat er nieuws is dat  niet in de krant staat - of daar alleen tussen de regels te lezen valt. Ik weet niet of ze gelijk krijgen, maar je kunt je best voorstellen dat een "brexit" een kettingreactie in gang zet. Het kan ook beginnen met een militair conflict waar Rusland bij betrokken is of met een definitief faillissement van Griekenland. Of misschien is het gewoon zoiets stoms en onverwachts als een verzekeraar of een bank die omvalt en alles en iedereen met zich meesleept.

Als het gebeurt, dan gebeurt het volgens Hogervorst binnen nu en anderhalf jaar. Ook waarschuwt hij dat het erger wordt, misschien zelfs vele malen erger, dan wat ons na 2008 overkwam. Zo gek is dat niet want er zijn heel veel mensen die niets van de crisis zouden hebben gemerkt als er niets over in de krant had gestaan. De huizenprijzen zijn wat gedaald, er zijn mensen hun baan kwijtgeraakt, maar de overgrote meerderheid gaat nog steeds elk jaar een paar keer op vakantie en krijgt ook elke maand netjes het salaris overgemaakt.


De volgende crisis gaat echter aan niemand voorbij, al schrijven de auteurs in hun boek wel op welke manieren je je kunt wapenen tegen de perfect storm die binnenkort opsteekt. Zelfs heb ik daar ook een bescheiden bijdrage aan mogen leveren door op pagina 330 nog eens mijn pleidooi voor hypotheekvrij wonen te herhalen. Zelfs als de waarde van je huis in het allerergste geval naar een denkbeeldige nul euro daalt, heb je tenminste een dak boven je hoofd en blijven de deurwaarders weg. Daarnaast leeft ons gezin al op het welstandsniveau van een paar decennia terug, zodat het geen grote schok is als we even een tijdje bijna niks kunnen kopen. Het is alleen te hopen dat het daarbij blijft en dat de benzineschaarste in Frankrijk geen voorbode is van lege schappen in de supermarkt, hyperinflatie of erger.