Zoeken

woensdag 18 mei 2016

Hoog tijd voor weer een nieuwe weggeefactie!

Het is alweer enige tijd geleden dat ik op deze plek een prijsvraag heb gezet, dus het wordt hoog tijd voor een nieuwe weggeefactie. Deze keer geef ik echter geen exemplaar weg van mijn nieuwste boek, maar een splinternieuw exemplaar van een oud werk uit 2004. Een tweede huis was, na vier thrillers, de eerste keer dat ik me waagde aan non-fictie. Het is allemaal nog ietsje stijver en serieuzer dan in Hypotheekvrij!, maar eigenlijk gaat het over precies hetzelfde onderwerp (namelijk de zoektocht naar vrijheid, rust en ruimte). Het zou echter nog vier jaar duren - en één miskoop - voordat ik wist waar ik dat kon vinden.

In het voorwoord schrijf ik iets wat zó in Het nieuwe nietsdoen had kunnen staan, behalve dat niemand toen nog wist wat een "organizer"was. Lees maar mee: "Een tweede huis geeft je het gevoel dat je naast dit jachtige bestaan nog een heel ander leven hebt, eentje waarin je in een versleten spijkerbroek je eerste zelfgekweekte druiven plukt en je leeft volgens het ritme van de dag in plaats van je op te laten jagen door de volgeplande organizer."

Twee jaar na verschijning van dit boek zou ik in een impuls een vakantiehuisje kopen van 29.000 euro in het prachtige Oberlausitzer Bergland. Daar vond ik inderdaad het rustige leven waar ik zo naar verlangde, al besefte ik al snel dat het een tikje omslachtig is om eerst 7 uur en 45 minuten over de Duitse snelwegen te jakker om vervolgens met een zucht op een stoel neer te ploffen. Dat laatste kan ook vaak helemaal niet omdat er eerst van alles moet worden geverfd, gemaaid (het huisje stond op 1000 vierkante meter grond) of gerepareerd.

Het verhaal staat dus nog steeds als een huis, alleen zoek ik mijn rust nu een stuk dichter bij huis. Het ontstressen begint tegenwoordig namelijk al wanneer ik 's ochtends in mijn ochtendjas de tuin in slenter met een krant onder mijn arm en een kop koffie in mijn hand. Ik heb vrijheid (ik kan mijn dag geheel naar eigen wens indelen), rust (geen buren en geen stress) en ruimte (na de verkoop van dat Duitse huis konden we achter ons huis een stuk weiland kopen met uitzicht op een natuurgebied) zonder dat ik Duitse grondbelasting hoef te betalen of allemaal onnodige kilometers maak.

Wat veel mensen echter niet weten (of zijn vergeten) is dat dat Duitse huis feitelijk ons twééde tweede huis was. Mijn boek over tweede huizen was namelijk net zo goed op eigen ervaringen gebaseerd als op interviews met Bekende Nederlanders als Chazia Mourali, Aart Staartjes, Wouke van Scherrenburg en Bob Fosko. Wat ons meteen brengt op de vraag die je moet beantwoorden om in aanmerking te komen voor dit (naar wens) gesigneerde boek: in welk park staat het hierboven afgebeelde huis en in welke plaats? De eerste die het goede antwoord geeft, is de winnaar. Uitgesloten van deelname zijn (uiteraard) vrienden en familie, maar ook journalisten die mij ooit hebben geïnterviewd ;-)