Zoeken

vrijdag 13 mei 2016

Sinds wanneer is een spaarhypotheek een gunstige hypotheek?

Na jaren van mineurstemming gaat het met de huizenmarkt weer de goede kant op. Het zijn vooralsnog vooral de grote steden die daarvan profiteren, maar toch durft de Rabobank het weer aan om een groei van de huizenprijzen te voorspellen. Niet alleen stijgen de prijzen dit jaar "fors", ook in 2017 zal de groei doorzetten met percentages tussen de 5 en 7%. Dat is jammer voor starters (als het allemaal uitkomt tenminste), maar goed nieuws voor iedereen met een huis dat onder water staat. Nog even en de kredietcrisis is helemaal vergeten.

De ervaring leert dat je dergelijke voorspellingen met een korreltje zout moet nemen, zeker als ze afkomstig zijn van banken. Er zit namelijk nogal eens een kloof tussen wishful thinking en de werkelijkheid, maar het het is een feit dat de huizenmarkt begint aan te trekken. In sommige grote steden bieden kopers alweer met verhitte koppen tegen elkaar op en wordt zelfs gesproken over een "oververhitte huizenmarkt". Nog even en de gekt op de woningmarkt is gewoon weer terug, al kun je je afvragen waarom je per se precies in de hoofdstad zou willen wonen als je daarvoor ook de hoofdprijs moet betalen. Je koopt dan namelijk niet alleen een huis, maar veroordeelt jezelf ook tot minstens een kwart eeuw dwangarbeid.

Sommige gebieden zullen overigens helemaal niets, of pas in een heel laat stadium, merken van deze hosanna-stemming. Een huis kopen is altijd een goed idee, maar je moet jezelf niet te snel rijk rekenen en beseffen dat het niet om een belegging gaat of een lucratief alternatief voor je spaarrekening. Je koopt een huis omdat je droomhuis meestal niet te huur is (of niet te betalen) en je lost het vervolgens af om te profiteren van lage lasten en hoge keuzevrijheid. Dat kan de vrijheid zijn om minder te werken of eerder met pensioen te gaan, maar ook om meer te reizen of - zoals iemand terecht opmerkte onder een eerder blog - een minder goed betaalde baan aan te nemen.

Als mensen aan mij vragen of het verstandig is een huis te kopen - of om nú een huis te kopen - antwoord ik meestal bevestigend. Maar ik adviseer mensen ook om niet teveel aandacht te besteden aan alle onzin in de media, zelfs niet als die uit de mond komt van een "woningmarkteconoom". Geen idee wat je moet hebben gestudeerd om die titel te verdienen, maar zo noemt Pieter van Dalen van de Rabobank zich op zijn Twitteraccount en zo wordt hij door De Telegraaf ook aangehaald. Ik zou best wel eens met hem in debat willen gaan, vooral als het gaat over uitspraken die hij in diezelfde krant doet over "gunstige hypotheekvormen."

Volgens Van Dalen zijn het vooral huizenbezitters met een spaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek die profiteren van de stijgende huizenprijzen, zeker als ze hun huidige hypotheek mee mogen nemen. Dat lijkt me wat al te kort door de bocht, want zelf beschouw ik beide hypotheekvormen als misbaksels uit de jaren negentig die oneigenlijk gebruik maken van de regels en het stelsel van de hypotheekrenteaftrek feitelijk hebben opgeblazen.

Een aflossingsvrije hypotheek is weliswaar de goedkoopste hypotheekvorm, maar deze kan je aan het einde van de rit zeer duur komen te staan als je niet op tijd maatregelen neemt. Je profiteert weliswaar van lage lasten, maar niet van alle voordelen die horen bij woningbezit. Het enige verschil tussen een huurder en een huizenbezitter met een aflossingsvrije hypotheek, is dat de lasten van die laatste niet jaarlijks omhoog gaan.

Waarom een woningmarkteconoom van een grote bank een spaarhypotheek omschrijft als "gunstig", begrijp ik ook niet zo goed. Ook dit product is bedacht om - zucht - maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek, maar helaas profiteer je weer niet van de almaar dalende rente. Wie een aflossingsvrije hypotheek heeft van 5% ziet zijn lasten minimaal halveren als hij vandaag een nieuw rentevoorstel krijgt, terwijl de arme huizenbezitter met een spaarhypotheek netto misschien wel méér moet gaan betalen.

Wat is dan wel een gunstige hypotheek? Om te beginnen een lineaire hypotheek, omdat je daarbij gedwongen aflost en dat meteen al vanaf de eerste dag ijverig aan het doen bent (in tegenstelling tot de "goedkopere" annuïteitenhypotheek). Daarnaast beschouw ik de aflossingsvrije hypotheek als een heel goed product, maar dan op een heel andere manier dan Van Dalen bedoelt. Zolang je jaarlijks niet boven de 10% van de hoofdsom uitkomt (soms 20%), mag je namelijk aflossen wanneer je maar wil en zoveel je maar wil. Dat is, voor mensen die genoeg discipline hebben, pas écht gunstig. Het is dus een misbaksel, maar ook de makkelijkste hypotheek als het om aflossen gaat.

Woningmarktecononoom Pieter van Dalen zal het vast niet zo bedoelen, maar de door hem genoemde hypotheekvormen zijn vooral gunstig voor de bank zélf. Deze ontvangt namelijk gedurende de gehele looptijd (en in het geval van de aflossingsvrije hypotheek soms wel een halve eeuw lang) het volle pond aan hypotheekrente. In die zin heeft hij dus helemaal gelijk en hoef je bij het woord "gunstig" alleen maar te kijken naar de begunstigde.

10 opmerkingen:

  1. Sinds de uitvinding van de spaarhypotheek is het de gunstigste vorm. De hypotheek is na 30 jaar gegarandeerd afgelost, en bij bijvoorbeeld een rente van 5.5% betaal je over de hele looptijd net zoveel als een annuitaire hypotheek van 3.7%.
    Bovendien levert bijstorten de volle 5.5% rendement op, terwijl je bij het aflossen van die annuitaire hypotheek slechts 2.2% netto rente hebt. Voor details, zie hier.
    Misschien vind je 3.7% voor huidige begrippen veel, maar bedenk dat die lage rentes geen 30 jaar lang zullen volhouden. De eis is inderdaad wel dat je de hypotheek de volle 30 jaar vastzet.
    En inderdaad maakt de spaarhypotheek maximaal gebruik van de wet. Is daar iets mis mee? Waarom zou je niet optimaal gebruik willen maken van de wet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wil de rente omhoog. Ik wil rendement!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gerhard, ik heb je boeken gelezen en heb zelf de afgelopen jaren flink afgelost op mijn aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek - in lijn met wat jij hebt gedaan. Bleef over een spaarhypotheek. Echter, met het aflossen op het aflossingsvrije gedeelte is de spaarhypotheek waardeloos gebleken. Rentevaste periode liep af, nieuwe rente zit op 2%. Daarmee is de jaarlijkse rente lager dan het EWF. .. dus geen HRA meer, dus geen baat meer bij een spaarhypotheek. Spaarhypotheek is dan niets anders meer dan een lineaire hypotheek waar je verplicht op aflost (spaarhypotheek verplicht inlegt). Zodoende spaarhypotheek om laten zetten in aflossingsvrije hypotheek (jawel... hij liep ruim 15 jaar). Voorlopig ga ik niet meer aflossen, maximaal flexibel. .. en omdat de openstaande lening ongeveer 15% van de WOZ waarde is, maak ik me geen zorgen.. en kan een omgekeerde werkweek overwegen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb zelf ook een spaarhypotheek.

    Qua kosten op de lange termijn was het (nu niet meer te krijgen met HRA) de meeste gunstige hypotheekvorm.

    Maar het is vooral gunstig voor de banken. Die krijgen 30 jaar lang maximaal rente inkomsten. Voor de overheid is het eigenlijk de minst gunstige vorm, omdat die maximaal HRA moeten uitkeren, vandaar dat ie ook niet meer te krijgen is nu.

    Voor mij is er een voordeel en een nadeel.

    Het voordeel is dat de spaarrente laag is, maar de rente op mijn spaarhypotheek redelijk hoog, namelijk 5%. Doordat ik nu ieder jaar extra inleg op het spaardeel, krijg ik feitelijk 5% rente over mijn geld. Dit is ook alleen gunstig omdat ik de hypotheek nog maar 5 jaar heb en dus nog flink wat jaren kan profiteren van die 5% rente.

    Het nadeel is dan weer, dat ik er niet makkelijk van af kan komen. Ik wil het liefst ook hypotheekvrij zijn, en liever vandaag dan morgen, maar het vervelende is dat een spaarhypotheek minimaal 20 jaar moet lopen, anders moet je belasting betalen over het gespaarde bedrag wanneer de hypotheek afloopt.

    Hoe dan ook zit ik er dus nog 15 jaar aan vast.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hadden een spaarhypotheek. Toen wij hem afsloten werd ons verzekerd dat we deze hypotheek mee konden nemen. De hypotheek werd vervolgens door misschien ze of nog meer verzekeringsmaatschappijen overgenomen. Hadden we niks over te zeggen. Toen wij ons huis na twintig jaar wilden verkopen konden we de spaarhypotheek niet meenemen want daar deed ASR niet aan. Stad Rotterdam wel, maar die was onze bank dus niet meer. Die laatste tien jaar gaat de vermogensopbouw heel hard en die liepen wij dus mis. In ons geval niet zo heel erg, gelukkig. We hadden een lage hypotheek, veel gespaard en ons huis was verdubbeld in waarde. Maar je kunt er dus aardig het schip mee ingaan. Ik heb ook gelezen dat het vermogen van je spaarhypotheek niet onder het depositogarantiestelsel valt als je je hypotheek bij een verzekeraar hebt ipv bij een bank.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Spaarhypotheek is inderdaad wat star, maar biedt wel het meest rendement. Mijn spaarhypotheek loopt pas over 26 jaar af en de rente staat in ieder geval t/m 2026 op 4,85%. Ik leg nu ieder jaar 10.000 extra in, waarmee ik de looptijd verkort. Uitgerekend dat ik dit 4 a 5 keer moet doen om over 16 jaar alles te hebben afgelost. De hoge rente van 4,85% die ik betaal, ontvang ik ook onbelast. In 2026 gaat die rente (zeer waarschijnlijk) naar beneden en zouden mijn lasten per saldo omhoog gegaan (inleg wordt dan meer dan mijn netto-rente voordeel). Ik ben dus gebaat bij een zo hoog mogelijke rente, helaas een uitvloeisel van het belastingsysteem. Sneller dan 20 jaar kan helaas niet, in verband met de grote belasting vrijstelling. Als ik 4 a 5 jaar extra heb inglegd, kan ik alleen extra storten om de inleg zelf te verlagen, maar daar heb ik ook te maken met maximale bandbreedtes. (10:1). Al het geld dat ik daarna over houdt, gaat naar de aflossingsvrije hypotheek. Dit is volgens mij de enige weg

    BeantwoordenVerwijderen
  7. via bijstorten op je spaarhypotheek kun je de looptijd inkorten. Adverteren de banken niet mee, en soms moet je redelijk doorvragen voordat de bankenmeneer/mevrouw wil snappen wat je bedoelt.... Maar het kan wel.
    Als je je houdt aan de termijn de belastingdienst (20 jaar voor de meeste hypotheken, 15 jaar voor kleine hypotheken), is HRA gevrijwaard.
    Dan kun je dus met 20 jaar van je spaarhypotheek af zijn. Scheelt toch 10 jaar rente betalen. Voor de doelgroep hier zinvol, denk ik. Voor veel mensen is 20 jaar al een fikse uitdaging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb al wel eens extra ingelegd om de premie te verlagen. Maar dat je ook de looptijd kan inkorten, had ik niet bedacht. De bank denkt wat dat betreft inderdaad ook helemaal niet mee...

      Weet iemand of je je bankspaarhypotheek ook kan oversluiten naar een ander fiscaal vriendelijk product? Bijv. naar een pensioenbankspaarrekening waarbij je ook geen belasting betaalt over het rendement? In dat geval zou het geld uit de bankspaarhypotheek geruisloos overgesloten kunnen worden naar het pensioenproduct. Iemand die het weet?

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Vandaag geïnformeerd bij de hypotheekverstrekker wat ik maandelijks extra zou moeten inleggen (of jaarlijks in één klap) om vijf jaar eerder van de spaarhypotheek af te zijn. Zou binnen 10 dagen antwoord moeten krijgen. Als het doorgaat ben ik met 58 jaar écht helemaal hypotheekvrij...

      Verwijderen