Zoeken

vrijdag 16 december 2016

Wat is de grootste valkuil bij versneld aflossen?

Tijdens lezingen vraag ik vaak aan mijn publiek of ze zich bewust zijn van de grootste valkuil bij het versneld aflossen van je hypotheek. Vaak komen mensen dan op de proppen met de bekende bezwaren: dat je geld in stenen zit, dat er ook nog geld over moet blijven voor onvoorziene uitgaven en "leuke dingen" en soms zelfs dat je na een paar jaar fanatiek sparen niet meer kunt stoppen met sparen zodat het een doel op zich wordt. Klopt allemaal, maar het grootste risico is dat je alleen nog maar gefixeerd bent op het einddoel en je al doende alleen nog druk maakt om je eigen hachje. Anders gezegd: zuinig leven is goed en misschien zelfs wel loffelijk, zolang je jezelf maar niet beschouwt als het enige goede doel op aarde.


Als je van mijn leven een karikatuur wil maken, dan zou je kunnen zeggen dat ik me over een paar jaar terugtrek in mijn dan echt helemaal hypotheekvrije huis terwijl ik leef van een basisinkomen (lees: mijn spaargeld opeet) en me op mooie dagen nog eens lekker uitrek in de hangmat die ik heb opgehangen tussen een paar knotwilgen in mijn allang afbetaalde achtertuin. Dat beeld klopt, met dat verschil dat ik wel degelijk oog heb voor het lot van andere mensen en de behoefte voel iets bij te dragen aan het verbeteren van hun situatie.

Zo leef ik nu inderdaad van een soort basisinkomen dat ik zelf bij elkaar heb gespaard, maar ik doe dat in de wetenschap dat ik óók heb bijgedragen aan het basisinkomen van Frans Kerver en aan dat van Anne van Dalen. Dat zij nu een jaar lang 1000 euro per maand ontvangt, is mede te danken aan de gulheid van mij en van al die andere Nederlanders die haar dat van harte gunnen. Ik heb ook al braaf meebetaald aan het dérde basisinkomen, hoewel die crowdfunding vooralsnog voor geen meter loopt door onbekendheid bij het grote publiek en uitgesproken slechte PR.


Je kunt zeggen dat ik nu de vruchten pluk van het feit dat ik in 2008 fanatiek ben gaan aflossen, terwijl ik tegelijk aan kruisbestuiving doe. Zo krijg ik begin volgend jaar het nieuwe album van Lenny Kuhr in de brievenbus, omdat ik eerder dit jaar 25 euro aan haar heb gedoneerd. Heel veel artiesten halen tegenwoordig op die manier geld op om niet alleen de studiokosten te betalen, maar ook het persen van cd's en vinyl te bekostigen. Als ik als muziekliefhebber geen geld meer uitgaf aan muziekdragers, zou er uiteindelijk geen muziek meer worden uitgebracht en leefden we met z'n allen in een karige, kale wereld.

Aan één mogelijkheid had ik echter nog niet gedacht, en dat is dat ik ooit nog eens zou gaan meebetalen aan het aflossen van de hypotheek van heel iemand anders. Zo kreeg ik een verzoek in mijn inbox dat je, als je het cynisch benadert, zou kunnen betitelen als een "bedelbrief". Loterijwinnaars worden doorgaans bestookt met dat soort zielige verhalen en als eigenaar van een bijna hypotheekvrij huis val je in zekere zin ook bijna in die categorie (zeker als je steeds leest dat mensen als eerste hun hypotheek zouden aflossen als ze ooit een grote prijs zouden winnen).


Haar volledige naam mocht ik niet noemen omdat ze al zoveel bagger over zich heen had gekregen, maar deze mevrouw was op het lumineuze idee gekomen dat ze de laatste 25.000 euro van haar hypotheek misschien zou kunnen aflossen als 25.000 mensen bereid waren 1 euro aan haar over te maken. Daar heb ik meteen maar 5 euro van gemaakt, zodat er nog slechts 4999 mensen hoeven te zijn die mijn voorbeeld volgen. Ik weet dat ze alleenstaand is, 55 jaar oud, werkt in de zorg en al een hele tijd bezig is haar hypotheekschuld letterlijk weg te wérken. Voor de deur staat een auto die nog ouder is dan de mijne en op haar salarisstrook staat een bedrag dat maar nét boven een bijstandsuitkering uitkomt. Ze is al vijftien jaar aan het sparen en aflossen en het is haar grote droom om in haar eigen huis een B&B te starten.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het geld harder nodig hebben dan zij en natúúrlijk kun je op deze manier niet iedereen uit de brand helpen. Ik heb ook geen enkele garantie dat ze mijn 5 euro (en die van eventuele andere gulle gevers) daadwerkelijk besteedt aan het aflossen van haar hypotheek maar tegelijk neem ik willens en wetens dat risico. Ik kan die 5 euro gemakkelijk missen en vind het ook wel mooi om in deze door wantrouwen geregeerde wereld gewoon eens iemand op haar woord te geloven. Bovendien weet ik inmiddels dat je nog veel meer van je eigen hypotheekvrije leven geniet als je af en toe zomaar, zonder tegenprestatie, de helpende hand uitsteekt. Zo kun je tegelijk je geld in stenen stoppen en toch ook je steentje bijdragen.

Bijdragen kan door 1 euro (of meer) te storten op bankrekening NL41ABNA 0802464041 tnv José, ovv "schenking".

13 opmerkingen:

 1. prachtig verwoord!! ik merk dat in mn spaarwoede de afgelopen jaren (toen nog geen hypotheek om t in te stoppen maar wel het voornemen om een huis te kopen en zo min mogelijk bij te willen financieren voor kosten of verbouwen) t ook moeilijk vond om cadeaus te kopen bijv. terwijl t juist zo fijn is om ook aan anderen te denken!!
  zoals een kerstgeschenk voor mn huishoudelijke hulp. voelt zonde van t geld.. maar zo blij dat het kan en dus een heerlijk cadeau besteld (ja besteld.. en laat t bezorgen omdat ik te laat was met kopen/bestellen en even vergat dat ze volgende week niet komt en dan pas na de kerst weer... ;) maar gaat om t gebaar!! perfectie leren loslaten en dan toch maar gewoon doen :p)

  het is geen crowdfunding of echt helpen in dit geval.. maar wel iemand waardering geven die ze verdient!
  niet helemaal te vergelijken dus, maar wel met t begin van je post.. de mensen om je heen niet vergeten door je eigen aflos of spaardoel ;) maar elkaar helpen en waarderen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stuk. Als mensen "genoeg" geld hebben om hun huis af te lossen en zo aan het eind van de rit toch een mooi vermogen- weliswaar in stenen- op te bouwen- vind ik het persoonlijk- dat een stukje geven er gewoon bijhoort. Op je eigen manier en je eigen doelen. Er is een hele groep mensen die echt hard werken in beroepen die slecht betalen/ alleen huishouden voeren of ziek zijn en kleine uitkering krijgen die nooit toe komen aan aflossen of altijd moeten blijven huren. Daar denk ik aan als ik soms ook wel even op mijn geld "zit" dat ik wil blijven geven zolang we nog altijd keuzes kunnen maken met ons geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier spreekt het fiscale geweten: jammer dat het 35.714 mensen worden aangezien deze mevrouw over iedere euro 30% schenkbelasting betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag toch ook belastingvrij schenken aan anderen, tot een bepaald bedrag? (Lager dan aan familie)

   Verwijderen
  2. Nou vooruit , dan is 2122 vrijgesteld. De vrijstelling van 2122 geldt niet 25000 keer helaas. De vrijstelling wordt toegekend aan de begunstigde, niet aan de schenker

   Verwijderen
 4. Nou, als die mevrouw zoveel schenkbelasting moet betalen dan doet Gerhard een nieuwe oproep, ik doe mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij de reken"hulp" van de bd zelf moet je alleen de bedragen die van dezelfde schenker afkomstig zijn, bij elkaar optellen. Maar ja de "hulpen" van de bd zijn dan ook altijd waardeloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant artikel. En mooi dat je geloofd in het 'goede' van de mens! Zelf probeer ik ook mijn hypotheek zoveel mogelijk af te lossen. Met het uiteindelijke doel om geheel zelfvoorzienend te kunnen leven. Bedankt in ieder geval voor je inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nav het muziekalbum dat je gesupport hebt: ben je bekend met het Patreon principe? Dat is iets soorgelijks, waarbij je een artiest steunt voor een x bedrag per mnd of jaar of per 'work of art' dat gemaakt wordt. Meebetalen aan een basisinkomen met tegenprestatie dus eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heeft u behoefte aan een lening? Wij opereren internationale lening bedrijf geven wij leningen aan particulieren, bedrijven, vestigingen, zakelijke organisaties en mensen van alle soorten over de hele wereld. Bent u behoefte aan een lening voor enig doel? Bent u in een financieel probleem, heb je nodig financiële oplossing kapitaal lening Home is de oplossing voor al uw financiële problemen, onze leningen zijn gemakkelijk, goedkoop en snel. Neem vandaag contact met ons op voor die lening die u nodig heeft, kunnen wij elke lening aan uw budget aan te passen op slechts 3% rente. Neem contact met ons op via e-mail: success_11@yahoo.com of whatsApp: + 15714897172

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo
  Dit is om het algemene publiek te informeren dat de rooms-katholieke christelijke organisatie een financiële kans heeft geopend om mensen in noodhulp te helpen, zoals financiële hulp. Dus als je financiële problemen hebt of als je een financieel probleem hebt, en je hebt geld nodig om een eigen bedrijf te starten, of je moet je rekeningen betalen, met een lange en korte duur naar keuze met een lage rente op 2% per annulering voor individuen en bedrijven. Neem vandaag nog contact met ons op per e-mail. Adres: (romancatholic19@gmail.com) De Bijbel zegt (Lukas 11:10) Voor iedereen die vraagt ontvangt; degene die vondsten zoekt; en voor degene die klopt, zal de deur worden geopend. Dus mis deze kans niet, omdat Jezus dezelfde is gisteren, vandaag en voor altijd. Alsjeblieft, dit is voor serieus gezinde en Godvrezende mensen Ontvang onze oprechte groeten van de rooms-katholieke christelijke organisatie, neem vandaag nog contact met ons op via deze e-mail: (romancatholic19@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wil mr westhood bedanken voor het geven van een lening. Ik heb een getuigenis gevonden van hoe een vriend een lening kreeg van apexloans en ik vroeg om een ​​lening en kreeg mijn lening. Als u vandaag een dringende lening nodig hebt, vermijd dan internetfraudeurs om legitieme leningen via e-mail aan te vragen; apexloans@yahoo.com

  BeantwoordenVerwijderen