Zoeken

maandag 5 december 2016

Hoe bezwaarlijk is het als je geld "in stenen zit"?

In mijn boek Hypotheekvrij! som ik alle nadelen op van het (versneld) aflossen van je hypotheek, hoewel dat bij nader inzien zo blijkt mee te vallen dat je het beter kunt hebben over "nadelen". Over het maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek hoor je de laatste tijd immers niet veel mensen meer, terwijl je er ook geen rekenmachine bij hoeft te pakken om te weten dat aflossen bij een hypotheekrente van 5% meer oplevert dan sparen tegen 0,3%. Toch wordt nog wel eens gezegd dat het een probleem is wanneer al je geld "in stenen zit". Op papier bezit je 3,5 ton aan overwaarde, terwijl je daar nog geen kop koffie van kunt kopen. Dat is waar, maar hoe problematisch is dat precies?


Dat is geen onzinnige of theoretische vraag, want in theorie is het mogelijk dat je in een hypotheekvrij huis woont met een WOZ-waarde van een half miljoen, terwijl je bijna geen spaargeld hebt en rond moet zien te komen met alleen AOW. Dat is geen wenselijke situatie, die je om die reden ook moet zien te vermijden. Aflossen (als in: extra aflossen) doe je met spaargeld dat je over hebt, niet met het reservepotje dat bedoeld is voor een nieuwe verwarmingsketel en andere onvoorziene uitgaven. Zelf adviseer ik altijd om eerst een spaarpotje aan te leggen van 20.000 euro (of een hoger of lager bedrag waar je je prettig bij voelt) voordat je je eerste extra aflossing doet.

In het ideale geval ben je aan het sparen en aflossen tegelijk, zodat van elk tientje vijf euro in de hypotheek verdwijnt en die andere vijf naar het spaarvarken of beleggingspotje wordt doorgesluisd. Op die manier heb je aan het einde van de rit én een afgelost huis én een aardige buffer, zodat je in dubbel opzicht je keuzevrijheid vergroot. Je kunt echter ook denken aan een compleet ander scenario, waarbij je je hypotheekvrije huis van een half miljoen verkoopt en naar een huis verhuist dat slechts de helft kost (en je die andere helft lekker in je eigen zak steekt).

Naar dit "probleem" kun je echter ook op een heel andere manier kijken. Want laten we niet vergeten wat een hypotheek eigenlijk is: het is een lening die het mogelijk maakt om nu al een huis te kopen , terwijl je het geld dat daarvoor nodig is nog moet gaan verdienen. Het is logisch (en sinds 1 januari 2013 ook min of meer verplicht) om die lening in maximaal dertig jaar terug te betalen, zodat je schuldenvrij bent. In die zin verschilt het niet van een doorlopend krediet of een auto die met geleend geld is betaald, alleen liggen de rentepercentages lager. Niemand zegt ooit dat zijn geld in blik zit, als hij de laatste maandelijkse betaling voor zijn auto heeft gedaan.

Daarbij komt dat je eigenlijk niet naar de waarde van je huis zou moeten kijken, behalve als het gaat om de toegevoegde waarde. In de jaren negentig hebben we ons gek laten maken (en hebberig en overmoedig) met het begrip "overwaarde", terwijl we nu heel tobberig doen over huizen die ondanks het herstel op de woningmarkt nog steeds onder water staan. Mijn advies is altijd om niet naar de (theoretische) waarde van je huis te kijken, zolang je niet van plan bent te verhuizen en de maandelijkse betalingen geen probleem vormen. Het gaat niet om woningwaarde, maar om woongenot en woonplezier.


Het is dus waar dat je "geld in stenen zit" en het klopt ook dat je huis een bepaalde waarde vertegenwoordigt waar je niet zomaar bij kunt zonder de boel te verkopen of een opeethypotheek af te sluiten. Tegelijk moet je niet vergeten dat een afgelost huis een vast maandelijks rendement oplevert, simpelweg omdat je maandlasten wegvallen. Wie in een hypotheekvrij huis woont van 3 ton naast een buurman die 700 euro per maand aan huur kwijt is, maakt elke maand winst en hoeft elke maand 700 euro minder te verdienen. Je kunt ook zeggen dat je elk jaar 5% rendement maakt wanneer je een hypotheek aflost met een rente die je ooit voor twintig jaar had vastgelegd op 5%.

Ik heb een hypotheekvrij huis wel eens vergeleken met een onvoorwaardelijk basisinkomen van 700 euro per maand (waarbij je die 700 euro kunt vervangen door het bedrag dat jij nu kwijt bent aan woonlasten). Je kunt er ook anders kijken en elke maand weer genieten van het feit dat voortaan iemand anders jouw woonlasten voor zijn rekening neemt. Nog simpeler is het om helemaal niet meer aan geld te denken en gewoon lekker te gaan genieten. Ik heb een huis vol boeken en cd's zonder dat ik ooit de moeite neem om uit te rekenen hoeveel het er precies zijn of hoeveel ze me in totaal nou eigenlijk hebben gekost.

21 opmerkingen:

  1. Heb je ook al eens uitgezocht of het mogelijk is een hypotheekvrij huis gedeeltelijk te gelde te maken. Boven de 65 is een gewone lening lastig namelijk.

    Vroeger bestond er ook een zgn "verzilverd Wonen" dan verkocht je je huis aan een stichting en ontving dan natuurlijk veel minder dan de marktwaarde. Je kon er dan tot je dood blijven wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, in De omgekeerde werkweek ga ik uitgebreid in op de werkwijze van het Zilver Wonen fonds. Mijn advies: niet doen.

      Verwijderen
    2. Bij mijn ouders is het voor hen prima uitgepakt maar niet voor de koper. Zij verkochten in 2008 voor een topprijs, de berekening was ongeveer 7 jaar dan zouden ze quite spelen en ze zijn beiden afgelopen jaar overleden.

      Verwijderen
    3. Dan moet je dus inderdaad wel "zeker weten" dat je doodgaat voordat het geld op is.

      Verwijderen
  2. Helemaal eens met je analyse. Sommige mensen zeggen: "Mijn huis is mijn pensioen", vooral als er veel "overwaarde" in het huis zit. Ik vind dit een riskant pensioenplan. Ten eerste wil je misschien wel na je pensioen in je huis blijven wonen en ten tweede kan die overwaarde zo maar weer verdwijnen als de huizenbubbel weer eens leegloopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit jaar en volgend jaar lossen wij een heel groot deel van onze hypotheek af. Deels door de te betalen vermogensbelasting en deels door de 'hoge' lasten die dan verdwijnen. Wat je hierboven beschrijft over de 700 euro, zo zien wij het ook.
    Elke maand houden wij volgend jaar 865 euro over. Dat geld gaan we 50% gebruiken om te sparen en 50% om de restant hypotheek af te lossen. Daarnaast nog extra aflossingen, zo dat we hopelijk over 5 jaar helemaal klaar zijn. WOZ 300.000 en dan 55 jaar oud.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prima blog. Vooral dat laatste gedeelte over "genieten". Sinds kort toch besloten om een stuk aflossingsvrij te houden. Anders denken en doen nu dat mijn levensverwachting is gewijzigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook wij lossen flink af. Intussen zo al een basisinkomen van ruim 200 euro afgelost..
    En in de loop van volgend jaar moet daar nog 100 bijkomen..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sinds 2-2016 als 50jarige het hypotheekvrij-gevoel alleen durf het nog niet te "cashen" maar geniet al mijn werkzameleven lang van 4 dagen werk en 3 dagen vrij. Overgens mijn partner ook. Een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het blijft inderdaad belangrijk dat je er goed over nadenkt je geld in stenen te stoppen, in aandelen / investeringen of op de spaarrekening. Ik heb zelf nog steeds wat moeite om straks geld te stoppen in stenen. Iedereen geeft namelijk aan dat het 700 per maand 'oplevert' als je hypotheekvrij bent, maar als inkomen wegvalt, heb je niet genoeg om de belastingen etc te betalen. Ik denk dat stenen pas echt iets opleveren als jij een deel eigenaar bent van de hypotheek (dus het geld hebt uitgeleend), of dat er een huurder inzit, waardoor het ook daadwerkelijk geld oplevert. Als dat niet zo is, levert het naar mijn mening niets op. Wel bespaar je die €700, waardoor je minder inkomen nodig hebt. Maar het gaat me te ver om te zeggen dat het mij €700 oplevert of dat een basisinkomen te noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je inkomen wegvalt, is het natuurlijk juist fijn als je niet ook nog eens 700 per maand aan hypotheek of huur moet ophoesten...

      Verwijderen
  8. Lees ik nu tussen de regels door een meer genuanceerdere aanpak dan in je boek hypotheekvrij? Daar ging het om aflossen, aflossen en aflossen. En hier, aflossen én gelijk sparen en/of beleggen én bufferen?

    Zeker met de huidige lage rentes zou ik hiervoor kiezen: minimaal aflossen en maximaal sparen en beleggen/investeren. Als de rente stijgt of je krijgt een hogere rente op de rentevervaldatum, kun je altijd nog besluiten om (deels) af te lossen en het geld wél in stenen te stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan moet je wel van die lage rente kunnen genieten. Velen van ons hebben nog helemaal geen voordeel van die lage rentes namelijk, vanwege eerder afgesloten hypotheken tegen 3-5%. Ik moet de spaarrekening nog vinden die dat rendement oplevert..

      Verwijderen
    2. Kreupelgeld: Voor een deel is dat voortschrijdend inzicht, maar het heeft er ook mee te maken dat Hypotheekvrij slechts het eerste deel is van een reeks van 5 (en volgend jaar 6) boeken. Ik kon in Hypotheekvrij bijvoorbeeld ook niet schrijven waarom ik aan het aflossen was alsof mijn leven ervan afhing. Dat was omdat ik vrij zeker wist dat ik mijn baan binnen afzienbare tijd kwijt zou raken, terwijl ik toen nog bij diezelfde werkgever in dienst was :-)

      Verwijderen
  9. Na het lezen van je boek zijn wij in april 2016 voor het eerst vroegtijdig gaan aflossen en vorige week deed ik alweer een extra aflossing. Dat maakt dat wij ondertussen al bijna 130 euro minder betalen iedere maand voor onze hypotheek. Dat vinden wij heel wat. In april 2017 moet dat 200 euro zijn. Het klopt dat je dat geld wel precies niet meer hebt en er anders een hoop op onze spaarrekening zou staan, maar uiteindelijk moeten we toch ons huis afbetalen en dan toch liever op 5 jaar (nu nog 4 jaar en 3 maanden)dan op 17 jaar!! Zolang we nog 'leuke' dingen kunnen doen en een normaal leventje kunnen leiden is het best. Wij zien ons huis ook een beetje als ons pensioen. En het is groot genoeg om eventueel kinderen te laten blijven wonen tegen een klein prijsje moest wonen voor hen onbetaalbaar worden.
    Aangezien ik zelf al meer dan tien jaar niet meer buitenshuis werk spaar ik wel iedere maand ook nog een bedrag voor 'den ouden dag'.
    Zolang dit kan doe ik dit. Je weet nooit wat de toekomst brengt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ben erg benieuwd of de overheid het gaat toestan om in 2017 op de (bank)spaarhypotheek te mogen aflossen. Voorstel is ingediend door 2 CDA politici en het moet alleen nog door de 1e kamer. Laat daar nu net deze partij de hrootste zijn. Moet goedkomen zou je zeggen. Als het aflossen mag worden net zoals bij een aflossingsvrije hypotheek, ga ik gelijk een switch maken van de aflossingsvrije naar de spaarhypotheek. Dat is toch wel de duurdere in mijn geval.

    Hoop dat je ons via je blog op de hoogte wil houden, Gerhard!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Toen ik begin jaren 90 begon met aflossen van de hypotheek werd ik door iedereen voor gek uitgemaakt.
    Inderdaad de opmerkingen van je stopt je geld in stenen en je raakt je aftrek kwijt.
    Voor 2000 was alles afgelost, ik had wel 50/50 gedaan, dus sparen en aflossen.
    Toen kwam de crisis, de zaak ging failliet en veel collega's moesten hun huis verkopen!
    Het enige nadeel is dat als je werkloos bent en je ww loopt af, dan moet je je huis op eten. Eerst mijn spaargeld dus op eten en hopen dat ik weer een baan heb voordat het op is!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Moet men nog steeds de eigenhuis opeten? Ik dacht dat dat niet geldt boven je 50ste? Nou lekker zeg, heb je supper je best geen gedaan om af te lossen, en dan moet je het gaan opeten na je ww.:(....hoe kijk jij hier naar Gerhard? Hoe groot ernstig is deze risico?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die regeling bestond inderdaad, maar is afgeschaft voor iedereen die na 1963 geboren is. Je kunt het probleem ook omkeren en je afvragen wat er gebeurt als je geen cent hebt afgelost en in de bijstand terechtkomt. Dan zijn de lasten zo hoog dat je je huis waarschijnlijk gedwongen moet verkopen.

      Verwijderen
    2. Klopt inderdaad. Maar je kan altijd naar een huurhuis, met recht op toeslag vanwege de lage bestanduitkering. In het andere geval moet je je afgeloste huis gaan opeten, waar je zo je best voor hebt gedaan. Ik vindt het niet motiverend!

      Verwijderen
  13. Geld in stenen is helemaal niet erg. Maar het plan moet zijn: aflossen én een inkomen genereren. Over vier jaar hebben wij 6 ton aan stenen. Daarnaast -als alles goed gaat- een sober inkomen. Mocht het inkomen iets te laag uitpakken, dan kun je je stenen verkopen en wat kleiner gaan wonen. Al lever je daarbij maar 50.000 aan stenen in, dan heb je al een duurzame aanvulling op je inkomen. Als je én te weinig stenen hebt én te weinig inkomen, tja... dan deugde het plan voor je plakbandpensioen niet. Dan maar hopen dat je iets erft...

    BeantwoordenVerwijderen