Zoeken

woensdag 30 november 2016

Iedereen wil stiekem met deeltijdpensioen, maar bijna niemand durft het

Afgelopen weekend werd ik er door verschillende lezers op geattendeerd dat er in NRC een artikel stond over "rentenieren voor beginners". Daarin werd uitgelegd hoe je, nu de VUT officieel is afgeschaft en alle prepensioenregelingen zijn gesneuveld, tóch eerder kunt stoppen met werken. Vandaag doet De Volkskrant dat nog eens dunnetjes over met een verhaal over "deeltijd niksen". Niet alleen beginnen mensen langzaam te beseffen wat het betekent om écht tot je 67ste door te moeten werken, het wordt ook steeds duidelijker dat er talloze ontsnappingsmogelijkheden zijn. 


Met mijn laatste boek lijkt het dus precies dezelfde kant op te gaan als met Hypotheekvrij! In 2008 moest ik aan iedereen uitleggen waarom wij aan het aflossen waren (en ook waarom we dat als een bezetene deden), nu kom ik vaak in discussies terecht over nut en noodzaak van betaald werk. Werk is leuk en bevredigend, het geeft energie en structuur aan het leven en soms wordt het zelfs gezien als een Bijbelse plicht. Dat bestrijd ik allemaal niet, maar tegelijk staat nergens geschreven dat je per se verplicht veertig uur per week moet werken of veertig jaar van je leven op een kantoor of en bouwplaats moet doorbrengen.

Om die reden is een deeltijdpensioen een uitstekend compromis: het voorkomt dat je in een zwart gat valt en je geen raad weet met je tijd en het is beter betaalbaarder dan van de ene dag op de andere je lease-auto inleveren en je baas voor de laatste keer een hand geven. Om die reden schrijf ik in De omgekeerde werkweek ook dat je in  het ideale geval vijf dagen per week werkt op je dertigste, vier dagen op je veertigste, drie op je vijftigste en twee op je zestigste. Met een deeltijdbaan houd je het veel langer vol en blijf je - als ik De Volkskrant van vandaag moet geloven - ook langer fysiek en geestelijk gezond.


Eerder stoppen is dus goed voor je (ik heb tegenwoordig geen spatje stress meer en nul kans op een burn-out), maar je moet het wel zelf organiseren en voor het grootste deel ook zelf betalen. Je kunt daarvoor spaargeld aanspreken, maar ook een deel van je pensioenaanspraken. Volgens NRC kun je met een ton op de bank drie jaar eerder stoppen met werken, volgens Het plakbandpensioen kun je jezelf daarmee 8 jaar lang een basisinkomen uitkeren van 1000 euro netto per maand. Zo moet iedereen dus zijn eigen rekensommetjes maken om te zien of het mogelijk is eerder te stoppen of langzaam af te bouwen.

Zo schrijft datzelfde NRC bijvoorbeeld dat je "honderden euro's per maand" kunt besparen door je hypotheek versneld aflossen, al kunnen ze het niet laten om daarbij als nadeel te vermelden dat je geld dan wel in stenen zit. In werkelijkheid is het rekensommetje nog veel mooier: wie nu 25% van zijn netto-inkomen kwijt is aan rente en aflossingen, kan meteen 25% aan fte inleveren (en vaak zelfs nog iets meer als je in een andere belastingschijf terechtkomt) zodra het huis helemaal is afgelost. Nog mooier wordt dat rekensommetje als je nu 35% van je inkomen kwijt bent aan je huis of meer. Vandaar ook mijn favoriete gezegde: eerst aflossen, dan afbouwen.


De Volkskrant combineert in de krant van vandaag meteen maar een paar van mijn boektitels (want laten we Het nieuwe nietsdoen vooral niet vergeten) en komt met vergelijkbare tips. Zo kun je vanaf je zestigste alvast een stukje aanvullend pensioen opnemen, zodat je minder dagen kunt gaan werken. Ook kun je ijverig gaan sparen en hopen dat de Tweede Kamer een beetje vaart maakt met die flexibele AOW-datum waar ik in mijn laatste boek ook voor pleit. De krant vergeet echter de belangrijkste tip (een hypotheekvrij huis) en noemt alleen even kort de mogelijkheid "minder uitgeven" zonder dat verder uit te diepen of uit te rekenen.

Toen ik Het plakbandpensioen schreef, wist ik al dat deze kentering eraan zat te komen. We hebben namelijk niet te maken met een verhoging van de pensioenleeftijd met twee jaar (of drie jaar als het straks echt 68 wordt), maar met zeven tot twaalf jaar. Nog niet zo heel lang geleden (namelijk in 2004) werkte slechts een kwart van de beroepsbevolking boven de 55. De rest zat thuis met een of andere regeling en wás dus al met pensioen. Langer doorwerken betekent in de praktijk dus véél langer doorwerken en voor heel veel mensen en beroepsgroepen gaat dat simpelweg niet werken.

15 opmerkingen:

 1. Ik zie het ook op mijn werk in de zorg, eerlijk gezegd, niet werken.

  Zelf ben ik als jong broekie van 37 er als één van de laatsten bij gekomen. Vlak daarna begonnen de bezuinigingen én kalfden gunstige afvloeimogelijkheden af, waardoor het bedrijf vastzit aan heel veel oudere werknemers die moeten doorwerken.

  Maar in de zorg werken wordt steeds moeilijker als je eenmaal boven de 55 bent. Dus wordt er veel geld geïnvesteerd in apparatuur die het tillen en dragen en reiken net iets makkelijker moeten maken, en is desondanks een groot percentage van de mensen ziek. Waarna er weer een interne campagne komt met "ziek zijn is pech, ziek melden is een keuze". Verschrikkelijk.

  Op een dag gaat het imploderen, en tot die tijd werken mijn 60+ collega's en ik dan maar gewoon door voor zover dat kan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar zo'n interne campagne is behoorlijk "ziek". De praktijk botst steeds vaker met het wensdenken van de politiek en de spreadsheets van de kille rekenaars.

   Verwijderen
  2. Gerhard, dat wensdenken vind je ook terug in de heersende opvatting onder bedrijfsartsen, dat ziekteverzuim moet worden "gedemedicaliseerd". Ik ben werkzaam in de sociale zekerheid en kom dat overal tegen. In de praktijk betekent het: je zit met een burnout thuis, met paniekaanvallen, huilbuien enz., en dan wordt er tegen je gezegd: jij gaat geleidelijk aan weer werken, daar knap je van op. Binnenkort ga ik weer iemand bijstaan die ook slachtoffer dreigt te worden van wat ik noem dit arbeidsethos 2.0.

   Verwijderen
  3. dat verhaal dat je ziek melden een keuze is, dat praatje hebben we op het werk zo'n 4 jaar geleden gehad. Dit was volgens het management nodig omdat het ziekteverzuim te hoog was. in de jaren nadien is het niet echt omlaag gegaan. (ik werk bij een ggz-instelling)

   Verwijderen
 2. Ik werk in de zorg. Ik ben nu 51 en nu gaat het nog prima. Maar ik wil niet doorwerken tot ik 67 ben. Mijn woning is afgelost wanneer ik 55 ben en dan ga ik naar 0.6 FTE, ik werk nu 0.8FTE op papier en in de praktijk ongeveer 1.2 FTE.
  Ik weet alleen nog niet of dit een probleem is met mijn plakband pensioen... maar ms ook niet. Ik leer veel van dit blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik las onlangs dat een gemiddeld gezin 24% van het inkomen besteed aan wonen. Daar schrok ik toch wel van. Dankzij de afgeloste hypotheek zijn onze woonlasten inmiddels lager dan de ziektekostenverzekering voor 4 volwassenen en ongeveer gelijk aan onze kosten voor vervoer. En die auto gaat er wellicht op termijn ook uit want binnen een straal van 500 meter staan 3 deelauto's en in de stad is alles per fiets bereikbaar. Dus geen spijt van mijn vroegpensioen (bijna 57 jaar), ook al moest ik er de helft van mijn salaris voor inleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verhuizen naar het goedkopere buitenland een idee Gerard?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat kan ook een interessante optie zijn. Alleen laat je dan wel je vrienden en familie achter (en ook theater, bioscoop, bandjes om de hoek, etc), dus dat moet je wel goed mee wegen.

   Verwijderen
  2. Ligt er aan waar je woont. Ik woon 20 km van een buitenland en zo'n 70 km van een ander buitenland. Ik heb collega's die in België wonen, zowel Belgen als Nederlanders, dus dan laat je toch niet alles achter.
   Handig gebruik maken van alle voordelen van de diverse landen is ook nog een interessante optie. Zo ga ik zo meteen film kijken en tanken in Belgie en wellicht binnenkort weer eens sauna en winkelen (tevoren opgestelde lijst wat nodig is) wellicht ook met eten en tanken in Duitsland.

   Verwijderen
 5. Het artikel staat op mijn leeslijst! Ik ben erg benieuwd. Ook een mooi principe om elke 10 jaar een dag minder te gaan werken. Daar ga ik ook eens over denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik onderschrijf het idee van gefaseerd pensioneren volledig. We moeten het echter niet alleen zien als een financieel optelsommetje. Er zit ook een emancipatoir element in. Ik begon er begin jaren '90 mee, toen ik een jaar of 32 was. Heel voorzichtig leverde ik de vrijdagmiddag in. Voor een man was dat toen zeer ongebruikelijk, ik maakte gebruik van het geluk dat mijn managers vrouwen waren. Overigens kreeg ik toch wel veel schuine blikken en waarom-vragen. Hoezo waarom? Omdat het kan! Twintig jaar later zijn we zover dat het ook algemeen geaccepteerd is dat mannen minder werken (nou ja, op de meeste plaatsen dan), maar dat is schone schijn. De voorwaarde die er aan verbonden wordt is namelijk wel, dat het een papa-dag betreft. Als je op pakweg je 42e aangeeft dat je het gewoon wat rustiger aan wilt doen, is de kans dat je niet serieus wordt genomen vrij groot. Terwijl, als een vrouw parttime wil werken, nergens vraagtekens bij worden gesteld. Ongeacht haar leeftijd of het aantal uren. Er wordt dan voetstoots van uit gegaan dat het wel een aanvaardbare reden zal hebben (moeder, oma, mantelzorg, huishouden enz.).
  Wat wil ik hiermee zeggen: gefaseerd pensioneren is niet alleen een financieel plaatje, maar ook een kwestie van maatschappelijke aanvaarding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een interessant, en tot op heden onderbelicht aspect!

   Verwijderen
  2. Toen ik op mijn 25ste aangaf graag 4 dagen te werken (geen kinderen toen) werd mij door de partner gevraagd of ik dan geen carrière wilde... Nu (38), kinderen en andere werkgever is er niks aan de hand en werk ik zonder problemen 80% en wil dat ook blijven doen, hoewel je wel inkomen mist die je direct in je huis kunt steken

   Verwijderen
  3. Mijn ervaring is anders.
   Als je als alleenstaande moeder ervoor kiest om minder uren te gaan werken word je wel vreemd aangekeken hoor. Diverse collega's hebben al bezorgd gereageerd. Mijn leidinggevende snapt er ook helemaal niets van dat ik na de scheiding minder wil werken in plaats van meer.
   Tja...dat heb je met zuinige Zeeuwen he ;)

   Verwijderen
 7. Ben nu veertiger en werk al jaren deeltijd en dat kost me wel wat carriere. Maar wil echt niet terug naar voltijds werken. Maak momenteel op mijn belegde geld trouwens meer rendement dan wanneer ik het zou gebruiken voor verder aflossen. Kan altijd nog, maar ik doe dat nu nog niet

  BeantwoordenVerwijderen