Zoeken

woensdag 16 november 2016

Worden we nu wel of niet gemiddeld steeds ouder?

De vraag of de gemiddelde levensverwachting stijgt, dreigt een soort welles/nietes-discussie te worden nu 50Plus hardop de officiële statistieken van het CBS in twijfel trekt. Dat was wellicht niet zo handig, niet alleen omdat hun bron niet heel betrouwbaar is maar ook omdat op deze manier de verkeerde discussie wordt gevoerd. Belangrijk is om onderscheid te maken tussen het rekensommetje dat de overheid maakt om de AOW betaalbaar te houden en de rekensommetjes die je als burger zelf zou moeten maken.


De overheid hanteert de vuistregel dat mensen na hun pensionering gemiddeld nog 17 jaar van hun welverdiende rust mogen genieten op kosten van de samenleving. Dus kijken ze naar de gemiddelde resterende levensverwachting (en daarbij nemen ze dan weer het gemiddelde van mannen en vrouwen) en trekken daar vervolgens 17 jaar van af om de gewenste pensioenleeftijd vast te stellen. Dat systeem werkt in het nadeel van mannen - die nog altijd gemiddeld een paar jaar korter leven - maar heeft als grootste nadeel dat de gemiddelde burger niets heeft aan gemiddelden. Vergeet niet dat een ongeoefende zwemmer makkelijk kan verdrinken in water dat gemiddeld 1 meter diep is.

De overheid kijkt dus louter naar de betáálbaarheid van het stelsel en heeft mijn schoonmoeder tandenknarsend AOW uitbetaald tot het moment dat ze vlak voor haar 98ste verjaardag haar laatste adem uitblies. Haar voorbeeld laat meteen een paar belangrijke dingen zien. Zo kun je vaststellen dat ze bovengemiddeld oud is geworden, net zoals er dus ook mensen zijn die ver op dat gemiddelde achterblijven en in het ergste geval de dag na hun pensionering dood neervallen. Verder zegt de leeftijd die je bereikt weinig over de kwaliteit van leven, want niemand droomt ervan om zijn laatste jaren te slijten in een verpleeghuis met een incontinentieluier aan.


Zelf zet ik in mijn boeken ook vraagtekens bij de "stijgende levensverwachting" zonder dat die bewering wordt ondersteund door cijfers. Je kunt dat dus makkelijk afdoen als "ook maar een mening" en dat vind ik prima. Het is echter zo dat de huidige levensverwachting is gebaseerd op die groep werknemers die vaak nog gebruik heeft kunnen maken van gunstige VUT-regelingen en veel minder last had van stijgende werkdruk en chronische stress. Zelf verwacht ik dat de stijging van de levensverwachting gaat afvlakken of zelfs dalen zodra mensen met zware beroepen en stressvolle banen op hun tandvlees door moeten werken tot hun 70ste. Die groep komt dus wellicht van een koude kermis thuis als ze zich blindstaart op de belofte van een "langer leven".

In de week van de werkstress mogen we wel vaststellen dat het er voor veel werknemers intussen niet leuker op wordt. Toen we onlangs nog even terug waren in het verpleeghuis van mijn overleden schoonmoeder voor een herdenkingsdienst, hoorden we dat de geestelijk verzorger dreigt te worden wegbezuinigd omdat ze geen rendement oplevert. Ze biedt een luisterend oor, geeft mensen steun, legt even haar hand op je arm als ze ziet dat je eenzaam bent en geeft je de kans om je verhaal te doen, maar haar bijdrage is nergens terug te vinden in de jaarcijfers en dus kan ze net zo goed van de loonlijst worden afgevoerd. Als dat haar al niet cynisch maakt, zorgt het er wel voor dat ze voortijdig opbrandt.


En weten we al precies wat de obesitasepidemie gaat doen met de gemiddelde levensverwachting? We slikken klakkeloos het sprookje dat "robots onze banen gaan inpikken" (wat misschien wel zo is, maar wat we eerst nog maar moeten zien) en besteden tegelijk weinig aandacht aan de vraag of we gemiddeld écht wel langer leven als we gemiddeld ook steeds zwaarder worden omdat we steeds ongezonder gaan leven. Ik zag vorige week toevallig een stukje van het programma Hoe word ik 100 en schrok me een ongeluk van de hoeveelheid medicijnen die (veel) te zware mensen elke dag moeten slikken terwijl ze vaak nog pas halverwege de veertig zijn.

Zelf weet ik zeker dat het bevorderlijk is voor mijn eigen levensverwachting en mijn stressniveau als ik in mijn ochtendjas rustig aan de keukentafel zit te werken in plaats van in de ochtendspits te staan. Los daarvan kan het geen kwaad om ook eens dit rekensommetje te maken: per 1 mei ben ik officieel met plakbandpensioen maar ik ben al vier jaar niet meer in loondienst. Gerekend vanaf een AOW-leeftijd van 68 ben ik nu in zekere zin dus al "72". Als ik die nieuwe pensioenleeftijd inderdaad haal (en niemand heeft die garantie of geeft me die garantie) dan betekent het dat ik die 17 jaar waar ik anders pas ná die datum recht op zou hebben er straks allang op heb zitten.

15 opmerkingen:

  1. De CBS cijfers waarop de AOW leeftijd wordt gebaseerd betreft de levensverwachting van mensen die de AOW leeftijd hebben bereikt. Alle mensen die vóór hun AOW overlijden worden hierin niet meegenomen. En naarmate de AOW leeftijd wordt opgetrokken overlijden er steeds meer mensen voor hun AOW. En dat is uiteraard gunstig voor de portemonnee van de overheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is niet waar: men gaat altijd uit van de levensverwachting bij 65 jaar.

      Verwijderen
    2. Als de verdeling van de sterfte-leeftijd in zijn geheel netjes opschuift naar een hogere leeftijd dan blijft het aantal mensen dat overlijdt voor de AOW gelijk als de AOW leeftijd opschuift. Maar als die "staart" van jong-overledenen van vorm verandert, dan kan het zijn dat er toch meer mensen overlijden voor hun AOW leeftijd. Ik zal de CBS cijfers er nog eens op na kijken.

      Verwijderen
  2. Vanochtend weer " fijn" naar het werk. Den Bosch een ritje van normaal een (al te lang) uur. Nu 2 uur en 3 kwartier. Het leven is goed in het Brabandse land. Heb het goed en op mijn gemak kunnen aanschouwen vanuit de file. Voordeel is wel bijna 2 uur korter op de zaak. Alle nadeel heeft een voordeel zoals Johan vaak zei.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hormann is een leuke man waar ik elke dag een stukje van lees , het maakt me tevreden en terughoudend. Mijn wens naar meer en meer bezit is volledig weg en ik denk vaak , wat kan mij het allemaal nog bommen.
    Toch is het verhaal Hormann erg eenzijdig en steeds geschreven uit zijn eigen belang en eigen wereld .
    Ik doe ook niks en met veel overgave , al 13 jaar lang , maar vind wel dat je als volledig nietsnut steeds de rekensommetjes op orde moet hebben en streng budget moet volgen , anders gaat het mis.
    Mijn weekbudget voor bv eten is 125 euro en geen cent meer , enz enz .

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarom is Hormann nou eigenlijk zo fier , alleen omdat ie een ton heeft afgelost?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. André18 november 2016 16:37
      Ik denk omdat hij gelukkig is en dat met andere mensen wil delen en tegelijkertijd mensen wil inspireren om te kijken of er mogelijkheden zijn veranderingen aan te brengen in hun eigen leven zodat je een vrijer en onbezorgder leven kunt leiden.

      Verwijderen
  5. Je valt volgens mij niet zomaar meer dood neer tegenwoordig. Zelf iemand met obesitas die op een zekere leeftijd kanker zou kunnen krijgen kan het nog jaren volhouden met zijn of haar goed te behandelen ‘chronische’ kanker. Als je eerder dood wil kun je beter gaan roken of alcoholist worden. Met long- of alvleesklierkanker is de medische wetenschap nog niet zover…. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leeftijd het is wat. Vanmorgen 15 minuten geroeid en gesproken met een part time moeder en verpleegkundige over leeftijden. Dat een alleenstaande collega van 60+ nu, dankzij mogelijkheden voor ouderen nog slechts drie dagen werkte. Die collega heeft geheugen problemen en nog veel meer.
    Ze zei dat zij door moest werken, omdat ze single is. Ik dacht doorwerken tot ze er bij neervalt.

    Alhoewel we gelijk oproeiden, bleek dat zij drie kilometer en ik twee kilometer had geroeid. Ach zei ze, ik ben 37, wat wil je nou. Was wel even slikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je de cijfers bekijkt van de afgelopen 2000 jaar, worden we als mens steeds ouder. Sterker nog, het neemt exponentieel toe. Als je die lijn zou doortrekken dan zal over pakweg 70 jaar de gemiddelde levensverwachting sneller stijgen dan dat de tijd zelf verstrijkt.

    Mocht de pensioenleeftijd tegen die tijd nog steeds meegroeien, zal niemand die dus ooit nog bereiken.

    BeantwoordenVerwijderen

  8. Helemaal mee eens. Het is inderdaad niet handig om cijfers van het CBS af te doen als ook maar een mening. Echter het CBS maakt prognoses op basis van cijfers die ze nu meten. Inderdaad worden we op dit moment gemiddeld steeds ouder, maar het blijft een beetje de toekomst voorspellen op basis van het verleden en dat pakt niet altijd goed uit. Immers resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Er komt inderdaad een cohort van ongezond levende 40 en 50 jarigen aan. Ik heb het programma “hoe word ik 100” ook gezien en ook ik ben geschrokken. Ongelofelijk, mensen van middelbare leeftijd met de gezondheid van een hoogbejaarde. Al die kwalen die ze nu al hebben, al die medicijnen die ze nu al moeten gebruiken. Deze mensen gaan hun pensioen waarschijnlijk niet eens halen. Ik deel jouw verwachting dat de gemiddelde levensverwachting hierdoor mogelijk gaat afvlakken. We weten niet precies hoe groot deze groep mensen is, wat de gezondheidszorg nog voor ze kan betekenen en wat ze uiteindelijk in de statistieken gaan doen. Dat kun je nu nog niet meten.
    Bovendien zeggen gemiddelden niets over jouw persoonlijke levensverwachting. Mijn moeder en schoonmoeder zijn respectievelijk al met 71 en 74 jaar overleden. De één na een ziekbed van 1 jaar en de ander na een ziekbed van 5 jaar. Dit heeft onze ogen geopend. Met de huidige regelgeving zouden we met dat soort levensverwachtingen geen enkel jaar meer van ons pensioen kunnen genieten, want we zouden al ziek zijn en niet lang daarna overlijden. Kortom we zijn als een dolle hypotheek gaan aflossen en inmiddels voor een doe-het-zelf-vroegpensioen aan het sparen, door heel kritisch naar al onze uitgaven te kijken. D.w.z. met een stofkam er door alle uitgaven heen. Wat draagt wel bij aan het aan onze drie levensdoelen: “partner, familie en vrienden”, “gezondheid” en “dingen ontdekken en beleven”. En wat zijn dus onnodige kosten die kunnen worden geschrapt. Hierdoor (be)spaar je veel geld, maar lever je niets in op levensgeluk en levenskwaliteit. Het internet staat vol goede tips en methodieken. Kijk goed rond en trek je eigen plan. Begin met kleine haalbare doelen. Dat stimuleert en motiveert tot steeds grotere besparingen. Immers een besparing op de hypotheeklasten levert weer een grotere besparing op.
    Ik geniet van jouw twitterberichten en blog berichten. Ik kijk altijd reikhalzend uit naar je volgende bericht.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoewel ik zelf al vroeg het plan had opgevat om niet tot mn 65 te werken en daardoor spaarzaam leef, is deze blog nog steeds inspirerend. Bij elk verhaal vraag ik me af of ik er hetzelfde over denk of niet. Het houdt je kritisch ten op zichte van je eigen keuzes en daarom een leuke inspiratiebron.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Polen heeft de pensioenleeftijd omlaag vastgesteld http://www.nu.nl/buitenland/4351983/polen-draait-verhoging-pensioenleeftijd-weer-terug.html Wie weet gaat dat ook ooit eens in Nederland gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen