Zoeken

dinsdag 1 november 2016

Blijf je écht langer gezond als je langer doorwerkt?

Het "nieuws" dat de pensioengerechtigde leeftijd met nog eens drie maanden omhoog gaat voor iedereen die na 1954 geboren is, zorgde gisteren voor veel ophef én voor een bezoek van het programma Een Vandaag aan mijn tuin (waar het toevallig zulk zonnig weer was dat ik in hemdsmouwen buiten kon zitten). Het gesprek ging helaas weer meer over mijn zuinige levensstijl dan over zin en onzin van de vaststelling dat we allemaal langer zouden leven en er netto dus geen dag op achteruit gaan als we wat langer doorwerken. Volgens de NOS is langer doorwerken zelfs goed voor je gezondheid (en daarbij citeren ze dezelfde wetenschapper die ook op de radio komt opdraven als het gaat over de vraag hoe het nu moet als we allemaal 200 worden).


Ik ga op deze plek niet iedere keer herhalen wat ik vind van de belofte dat "we allemaal langer leven". Wat de cijfers ook mogen zeggen, je ruilt een vaststaand feit (drie maanden later AOW) in voor een statistisch gemiddelde waaraan totaal geen rechten kunnen worden ontleend. Vraag maar aan Val Kilmer of aan Phaedra Werkhoven die gisteren in haar laatste column voor de Telegraaf nog een aanhaalde hoe haar vader twee jaar na zijn VUT (en dus nog ruim voor de nieuwe pensioendatum) kwam te overlijden. Mijn schoonmoeder is 97 geworden, maar eigenlijk tellen die laatste zeven jaar niet mee en zou je moeten stoppen met tellen op haar 85ste verjaardag.

Ik noem ouderdomsdeskundige Olde Rikkert met naam en toenaam in mijn laatste boek en wil niets afdoen aan zijn deskundigheid, maar ik geloof helemaal niets van de bewering dat mensen ongezonder gaan leven wanneer ze met pensioen gaan en "dus" maar beter zo lang mogelijk door kunnen blijven werken. Het maakt me niet uit met hoeveel internationale onderzoeken hij wappert, uit mijn eigen verhaal (en uit sommige reacties onder mijn  blog van gisteren) kun je totaal andere conclusies trekken. Sinds ik niet meer werk voel ik me energieker, fitter, uitgeruster en minder gestrest. Ik slaap beter, beweeg meer, eet regelmatiger en gezonder en fiets véél meer.


Natuurlijk is het niet ondenkbaar dat mensen die pas op hun 68ste stoppen met werken, uitgeput op een stoel ploffen en alleen nog een beetje in hun gelijkvloerse appartement rond schuifelen omdat ze versleten zijn en geen puf meer hebben om nu nog lange reizen te gaan maken. Op 65-jarige leeftijd heeft iedereen (als we dan toch met gemiddelden gaan strooien) twee chronische ziekten onder de leden. Dat kan iets onschuldigs zijn waar je weinig last van hebt in het dagelijks leven, maar net zo goed iets wat al je plannen in  de war gooit. Dat kan gelden voor jou, maar net zo goed voor je partner wanneer die dezelfde leeftijd heeft.

Ik weet ook niet hoe je dat blije verhaal van Olde Rikkert moet opvatten, als je net in de krant hebt gelezen dat de helft van de politiemensen teveel werkdruk en stress ervaart. Stress is een grote sloper en een sluipmoordenaar. Ik heb geen wetenschappelijk bewijs nodig om vast te stellen dat ik in mijn laatste jaar in loondienst gevaarlijk dicht tegen een burn-out aan zat, terwijl de kans dat ik nu nog een burn-out krijg nihil is. Als ik tot mijn pensioen in dienst was gebleven had ik netto 6 ton verdiend, maar was ik waarschijnlijk dood neergevallen voor de eindstreep. Nu bevindt die eindstreep zich ergens in de verte aan het einde van een heel lang fietspad.


Al deze aspecten krijgen nauwelijks aandacht in de hele AOW-discussie en ik kreeg gisteren ook niet echt de kans ze op televisie onder de aandacht te brengen (hoewel dat voorbeeld dat ik noemde van die man die de dag na zijn pensionering dood bleef in bed echt is gebeurd en uit mijn laatste boek afkomstig is). Terecht merkte iemand vanmorgen op dat de gemiddelde levensverwachting sterk vertekend wordt doordat het aantal rokers afneemt. Anders gezegd: jij leeft zelf geen dag langer, maar wel je buurman die op tijd zijn laatste sigaret heeft uitgedrukt of die in een ander tijdperk zou zijn gaan roken en dat nu niet heeft gedaan. Het gemiddelde klopt, maar het zijn tegelijk gemiddelden waar je helemaal niets aan hebt en die alleen maar tegen je kunnen worden gebruikt.

11 opmerkingen:

  1. "Het maakt me niet uit met hoeveel internationale onderzoeken hij wappert, uit mijn eigen verhaal (en uit sommige reacties onder mijn blog van gisteren) kun je totaal andere conclusies trekken."
    Internationale onderzoeken staan inderdaad in schril contrast met enkele reacties in een blog:-)

    Maar even zonder gekke: ik zie in praktijk veel mensen die na de VUT totaal tot stilstand komen, en vinden dat ze het druk hebben omdat ze boodschappen moeten doen. Veel mensen vallen na hun pensioen in een zwart gat en hebben een stok achter de deur nodig om in beweging te blijven.
    Daarom moeten we af van een "harde knip". Laat mensen hun werk langzaam afbouwen, en zorg dat ze steeds minder druk ervaren. Mensen die een zwaar beroep hebben mogen best eerder stoppen met het harde werk, maar waarom blijven ze niet nog even een paar dagen in de week op de werkvloer voor lichte klusjes of om de jeugd op te leiden? De overheid zou dit financieel mogelijk moeten maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoiets bepleit ik ook in De omgekeerde werkweek: 5 dagen werken op je dertigste, 4 dagen op je veertigste, 3 dagen op je vijftigste en 2 dagen op je zestigste. Afbouwen is in veel opzichten veel beter dan cold turkey stoppen op je AOW-datum (of daarvoor).

      Verwijderen
  2. Helemaal mee eens. Ik ben 34 en werk nu vier dagen per week. Op mijn 50-ste ben ik hypotheekvrij (ik los in 20 jaar af) en kan ik naar drie (of zelfs minder) dagen per week. Voor de kinderen zet ik nu al maandelijks wat opzij zodat hun studie gedekt is.

    Nu al geniet ik zoveel meer van een 50% langer weekend. En de bijvangst is dat ik mijn werk nog leuker ben gaan vinden. Meer energie dankzij een betere work-life balance.

    Gerhard: Keep up the good 'work'!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het boek van Olde Rikkert niet gelezen maar het zou goed kunnen dat hij zijn conclusies baseert op statistieken van de VUT'ers uit de afgelopen decenia. Dit betrof veelal mannen in zware beroepen die door automatisering en reorganisaties op een fatsoenlijke manier vervroegd konden uittreden. Het is bekend dat althans een deel van die VUT'ers na hun pensioen helemaal stopte met bewegen, wellicht ook vanwege lichamelijke klachten en slijtage. Voor deze mensen was blijven werken - en dus bewegen - waarschijnlijk gezonder geweest dan nietsdoen. Voor de kantoortijgers van deze tijd geldt een heel ander verhaal. Ze brengen hun dagen grotendeels zittend en vergaderend door en moeten in hun vrije tijd zorgen dat hun lichamelijke conditie op peil blijft en de werkstress zien af te bouwen. Ik zie al mijn kantoor-collega's opbloeien na hun (vroeg-)pensioen omdat ze meer gaan wandelen, fietsen, tuinieren en sporten. En vaak ook gezonder eten. En de enkele gepensioneerde workaholic stort zich volledig op het vrijwilligerswerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat probeert men werkend Nederland met onzinnige argumenten een rad voor ogen te draaien.Gewoon een ordinaire bezuiniging. Men zou de AOW-leeftijd moeten afstemmen op de gemiddelde gezondheid. Dan ontstaat er een ander plaatje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Gerhard. Aangenaam getroffen door je interview in Eenvandaag. Helemaal eens. Hoeveel mensen klagen niet dat ze zo lang door moeten werken, maar wel een maximale hypotheek voor een mooi huis afsluiten. Niets mis mee. Maar koop een goedkoper huis en je kunt navenant eerder stoppen met werken.

    En dat van het overhemd ! Zo herkenbaar. Zo leef ik ook en ik koop niet eens de goedkoopste spullen. Consuminderen. Sober leven geeft de geest meer ruimte.

    Beste groet, Marco Lucas

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik naar de mensen in mijn directe omgeving kijk die de zestig niet gehaald hebben dan wordt ik daar niet vrolijk van.
    R.I.P Willem , Frans , Ruud , Brigitte ,Robby , Karst , Henny , Jolanda , Ferry , Santo , Raymond , Frank , Karin en Ton.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Twee weken terug las ik weer een melding van een oud-collega (oud omdat ik er niet meer werk), dat hij stopt met werken. Al twee jaar liep hij tussen chemo's door nog te werken. Maar nu was het op, nog een paar maanden en dan is het over en uit. Ergens midden 50 schat ik, mijn leeftijd. Die heeft zich vast ook wel eens druk gemaakt over zijn pensioen en tot welke leeftijd hij moest doorwerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb vandaag veel nagedacht over dit bespottelijke argument, niet iedereen wordt 80, mijn man heeft bijna 46 jaar in de psychiatrie gewerkt, een zwaar beroep, na zijn pensioen zijn wij in ons vakantiehuis in Frankrijk gaan wonen, we hadden een grote moestuin, we maakten elke dag urenlange wandelingen, mijn man was een hele vitale man, vorig jaar augustus bleek dat hij een tumor had en 5 maanden later is hij overleden, hij heeft nog geen vier jaar van zijn pensioen kunnen genieten, fijn voor de schatkist.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ben onlangs geconfronteerd met de dood van een oersterke vent van 67, een keiharde werker, die niet rookte en weinig dronk, en binnen een paar maanden overleed aan keelkanker. F##k die statistieken, je levensstijl doet er dus ook weinig toe, het is een grimmige loterij. In 2014 had ik een burnout, wat dat met je gezondheid doet is vreselijk. En mijn schoonmoeder is 85 maar "geniet" al lang niet meer van haar pensioen.

    BeantwoordenVerwijderen