Zoeken

woensdag 28 september 2016

Wat is eigenlijk het verschil tussen een tiny house en een tweede huis?

Steeds meer gemeenten in Nederland tonen belangstelling voor het fenomeen "tiny house" en zijn bereid te kijken of dat binnen de bestaande wetgeving inpasbaar is. Zo heeft Alkmaar de eerste echte officiële standplaats bij de Gasfabriek (met plannen voor méér), maar je kunt binnenkort ook in Den Helder je eigen tiny house ontwerpen en bouwen of verkassen naar de Tiny House Farm in de buurt van Almere. Gek genoeg heeft nog bijna niemand zich hardop afgevraagd hoe deze projecten zich precies verhouden tot het beleid ten aanzien van woonwagens of het permanent bewonen van vakantiehuisjes. Want zeg nou zelf: gaat het bij het plaatje hieronder nou om modernistische tiny houses of om tweede huisjes op een vakantiepark?


Laat ik voorop stellen dat ik een groot voorstander ben van tiny houses en de bijbehorende levensstijl en -filosofie. Deze manier van wonen hoort bij het Ontspullen van trendvoorspeller James Wallman, zelfs al maakt de vertaler van zijn boek de vergissing door dat woord te vervangen door "kleine huisjes". Sinds ik in 2011 voor het eerst in een tijdschriftartikel aandacht besteedde aan dit uit de VS overgewaaide fenomeen, is de term zo ingeburgerd geraakt dat je er geen geschikt Nederlands synoniem meer voor hoeft te bedenken.

Een tiny house is de kortste weg naar een leven zonder financiële verplichtingen, vandaar dat ik er in mijn boek Hypotheekvrij! een heel hoofdstuk aan besteed. Wie niet dertig jaar lang vast wil zetten aan de bank, kan een huisje in Friesland kopen van 50.000 euro of voor datzelfde bedrag een huisje op wielen laten maken door een timmerman dat van alle gemakken is voorzien. In mijn boek voeg ik daar nog een derde optie aan toe, want je kunt ook besluiten om je intrek nemen in een vakantiehuisje op een recreatiepark.


Gek genoeg begeef je je daarmee meteen op glibberig terrein, want het is meestal niet toegestaan om 365 dagen per jaar te verblijven in een vakantiehuis. Sommige gemeenten staan het oogluikend toe (of hebben zoveel parken binnen de gemeentegrenzen dat handhaven een kostbare en onmogelijke opgave is), maar op andere plaatsen wordt streng opgetreden en wacht de overtreder (die zich schuldig maakt aan wat "illegale bewoning" wordt genoemd) vervelende controles en een flinke dwangsom.

Wonen in een vakantiehuis mag wél - let heel goed op - als je daarnaast nog een andere woning huurt of bezit. Daardoor krijg je de merkwaardige, en nogal oneerlijke situatie dat mensen met twee huizen straffeloos het hele jaar in hun vakantiehuisje kunnen bivakkeren, terwijl hun buurman een boete wacht omdat hij maar één woning bezit. Omgekeerd betekent dat dus ook dat iedereen je met rust laat als je in een vakantiehuisje woont en daarnaast ook nog het goedkoopste appartement hebt gekocht dat je op Funda kon vinden.


 Een vakantiehuisje is daarmee een aardig alternatief, zeker omdat een tiny house lang niet altijd een cederhouten huisje op wielen hoeft te zijn (want nu soms wel zo lijkt in de media), maar net zo goed de gedaante aan kan nemen van een flinke blokhut, een studio of een cottage. Iemand stuurde me een paar dagen geleden - om de verwarring compleet te maken - ook nog bovenstaand plaatje dat oogt als een onderhoudsvriendelijk tiny house, maar dat officieel te boek staat als "asowoning" voor bewoners die veel overlast veroorzaken (terwijl het ook heel geschikt zou kunnen zijn voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen).

Als de stofwolken zijn opgetrokken en elk woonprogramma op tv aandacht heeft besteed aan dit fenomeen, zullen slimme geesten dus moeten proberen om uit deze wirwar van constructies consistent en coherent ruimtelijk beleid te formuleren dat recht doet aan al deze verschillende woonvormen (waarbij we de woonwagens uit het intro zeker niet mogen vergeten). De wens bestaat bij een groeiende groep mensen om klein te wonen, groen te wonen en duurzaam te wonen, dus het is wenselijk om dat te faciliteren zonder daarmee rechtsongelijkheid te creëren, scheve gezichten te veroorzaken of verouderde regels te hanteren.

13 opmerkingen:

  1. Zou je zelf ook permanent in je vakantiehuis willen gaan wonen als je vrouw met pensioen is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, want ons gewone huis is qua sfeer en grootte al een soort "vakantiehuis". Het is ook nog te ver weg om daar al iets zinnigs over te kunnen zeggen. Optie 1 = het huisje verkopen zodat mijn vrouw over drie jaar kan stoppen met werken. Optie 2 = er regelmatig heen voor lang weekend, paar weekjes. En zo zijn er nog legio mogelijkheden.

      Verwijderen
    2. Als je het wilt verkopen zou ik niet te lang wachten. De vakantiehuizenmarkt is nu op zijn top. Tenminste hier in NH, ik weet niet of het in Overijsel ook zo goed gaat.

      Verwijderen
    3. Blijkbaar niet want half IJhorst staat te koop op Funda. Had je toch beter een huisje op Texel kunnen kopen...

      Verwijderen
  2. Hier en daar zijn gemeenten,waar een vergunning tot permanent bewonen van tweede huis mogelijk is/was. Als dat wettelijk geregeld werd, was er een stukje woningnood minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik woon al ruim 15 jaar in een recreatie woning met vergunning. Van alle gemakken voorzien kan hier 100 jaar worden. Kan het iedereen aanraden om de vrijheid en de rust op te zoeken

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik woon al ruim 15 jaar in een recreatie woning met vergunning. Van alle gemakken voorzien kan hier 100 jaar worden. Kan het iedereen aanraden om de vrijheid en de rust op te zoeken

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op de watersportvereniging was iemand die het hele jaar in zijn boot wilde wonen. Dat mocht niet. Er zijn genoeg mensen die wel het hele jaar op een boot wonen. Ik heb het niet over mensen met een woonboot maar gewone boten.
    Het lijkt mij niks.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik snap zelf eigenlijk niet goed waarom je niet zou mogen wonen in je vakantiehuis of stacaravan. Als jij dat wilt, het park er de mogelijkheden voor heeft en je geen overlast bezorgt; waarom niet!?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is er een lijst van gemeenten waar legaal gewoond kan worden in een vakantiehuisje o.i.d.?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Is er een lijst van gemeenten waar legaal gewoond kan worden in een vakantiehuisje o.i.d.?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wonen in een vakantiehuisje is slecht voor de toeristische sector. Je ontrekt een woning voor recreatief gebruik uit de toeristische markt. Terwijl toeristen belangrijk zijn voor de lokale economie. Elke gemeente doet haar best om zoveel mogelijk toeristen binnen te halen. Kijk maar naar de reclame campagnes van gemeenten. Daarnaast is het een concurrentie van het gemeentelijk grondbedrijf. Ook voldoen ze vaak niet aan het bouwbesluit. Waarbij bereikbaarheid voor nooddiensten ook vaak een knelpunt is.

    BeantwoordenVerwijderen