Zoeken

woensdag 31 augustus 2016

Draait dat Finse experiment wel om een echt basisinkomen?

In de media viel te lezen dat het veelbesproken experiment met een "basisinkomen" in Finland begin volgend jaar echt van start gaat. Zelf zet ik dat woord met opzet tussen aanhalingstekens, omdat het in de praktijk nogal ver afstaat van wat er in boeken over dat onderwerp te lezen valt en wat ik er zelf onder versta. Ondertussen heb ik vandaag weer 1000 euro naar mezelf overgemaakt om voor de vijfde maand op rij te kunnen genieten van een zelfgefinancierd basisinkomen waar je verder van alles van mag vinden maar dat in elk geval zo onvoorwaardelijk is als het maar zijn kan.


In Finland gaat het om een proef met 2000 deelnemers die elk 560 euro per maand ontvangen - netto en zonder verdere voorwaarden. Tot zover voldoet het netjes aan de criteria van een universeel basisinkomen, maar bij nadere inspectie blijken er toch een paar addertjes onder het gras te zitten. Zo is het bedrag te laag om van te leven, zelfs op een bestaansminimum. Om die reden wordt meestal hetzelfde bedrag aangehouden dat ik mezelf ook heb toebedeeld: 1000 euro netto per volwassene (en dus 2000 euro per echtpaar of samenwonend stel). Verder beperkt de proef zich tot mensen die nu al een uitkering hebben en is het nadrukkelijk de bedoeling dat ze op zoek gaan naar werk.

In die zin staat dit experiment ver af van het idee van een geheel vrij te besteden universal basic income voor iedereen. Zo zijn bejaarden en studenten uitgesloten van deelname aan het Finse experiment omdat ze, aldus het bericht in de krant, "niet op zoek zijn naar werk". Bij een onvoorwaardelijk basisinkomen - ik zou bijna zeggen: een écht basisinkomen - hoeft dat helemaal niet en mag je straffeloos de hele dag doorbrengen in je moestuin of je atelier. Zo bekeken moet je het Finse experiment dan ook eerder bestempelen als basisuitkering dan als basisinkomen, want het gaat niet om het loskoppelen van arbeid en geld maar slechts om het uitbannen van administratieve rompslomp en regeldruk.

In die zin komt mijn eigen piepkleine mini-experiment méér in de richting. Je kunt natuurlijk zeggen dat ik inteer op mijn spaargeld, met vervroegd pensioen ben of mijn eigen VUT in elkaar heb getimmerd, maar dat doet niets af aan het feit dat ik vanaf mijn 55ste verjaardag elke maand een bedrag van 1000 euro op mijn rekening ontvang en dat vijf jaar achtereen. Ik betaal het weliswaar helemaal zelf, maar al na een paar keer had ik het gevoel dat ik dat geld ontving van een onafhankelijke derde partij, net zoals je als huizenbezitter ook hypotheekrente aan de bank betaalt alsof het huur is die je aan een huisbaas overmaakt.

Er is in mijn geval geen sprake van een tegenprestatie noch van de "plicht tot werken" waar het Sociaal en Cultureel Planbureau het over heeft in het eerder deze week verschenen rapport Aanbod van Arbeid. Op die manier kan ik precies vaststellen wat het met je doet als je een basisinkomen krijgt en ook wat je vervolgens met al die vrije tijd gaat doen. In ons geval wordt mijn zelfbetaalde basisinkomen aangevuld met de parttimebaan van mijn vrouw die ook op de kop af 1000 euro netto verdient, dus ons huishoudpotje lijkt precies op dat van een echtpaar met twee basisinkomens. In mijn volgende boek kan ik dus niet alleen de vraag beantwoorden of je nog gaat werken met een dergelijk systeem, maar ook of 2000 netto genoeg is.


Voor het beantwoorden van al die vragen is het nog iets te vroeg, niet alleen omdat ik er "pas" vier maanden op heb zitten, maar ook omdat mijn experiment aan het begin van de zomer van start ging. Op een dag als vandaag wil iedereen wel een basisinkomen en is de vraag of je liever naar kantoor gaat dan naar de kust zowel gemeen als retorisch. Veel interessanter is het hoe ik daarover denk op een donkere en kletsnatte dag in november als de wind om het huis giert en ik al om negen uur alle kranten uit heb. Staat in datzelfde rapport van het SCP immers niet dat werkenden meer tevreden zijn over hun leven dan niet-werkenden?

Mijn streefbedrag was 60.000 euro, maar toen dit experiment uiteindelijk echt begon zat ik daar ruim zevenduizend euro boven. Daardoor heb ik waarschijnlijk pas het gevoel dat ik ga interen op mijn spaargeld als het bedrag onder de 60.000 euro zakt en rijst vanzelf de vraag hoeveel er na vijf jaar nog over is van het startkapitaal. Want niets weerhoudt me ervan om af en toe iets bij te verdienen en dat meteen weer in dat spaarvarken te proppen. Zo kun je jezelf voorstellen dat je spelenderwijs een basisinkomen bij elkaar verdient waar je de rest van je leven van kunt leven zonder de resultaten af te wachten van al die goedbedoelde experimenten met regelarme bijstand die mijlenver afstaan van wat nu al mijn dagelijkse realiteit is.

7 opmerkingen:

  1. Mijnheer hormann, wat gebeurt er dan in de jaren dat u 60 wordt tot uw AOW?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb meerdere opties (waaronder een ontslagvergoeding). Ga ik dieper op in in mijn eerder dit jaar verschenen boek Het plakbandpensioen.

      Verwijderen
  2. Wat zou het voor zin hebben om 2000 studenten, bejaarden en arbeidsongeschikten een basisinkomen te geven? Al die mensen krijgen in Finland al een onvoorwaardelijke uitkering!
    Natuurlijk experimenteren ze alleen met werkzoekenden, zodat ze kunnen zien wat het effect is van de verminderde regeldruk.
    Kortom, de aanhalingstekens rond het basisinkomen horen eerder thuis bij jou inteerexperiment dan bij dit Finse idee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het met Gerhard eens. Als ik kijk naar een Nederlands voorbeeld in mijn omgeving. Een 50+, half arbeidsongeschikt, half werkzoekend. Weinig geschoold en veel werk gedaan in het verleden maar geen vak geleerd. Nu een reintegratietraject, waarbij de begeleider al zegt dat de kans op werk klein is, maar dat hij zijn best zal doen. Als ik bij deze persoon 560 euro basisinkomen denk, zie ik daar absoluut geen vooruitgang. Er moet nog steeds naar werk gezocht worden, er moet nog begeleid worden en dus de mentale druk blijft even groot. Zou je hem een echt basisinkomen geven, dus zo'n 1200 in de maand, dan zou hij zijn grote hobby kunnen uitvoeren: koken voor anderen. Voor ouderen in de buurt, voor zieken die zelf niet meer kunnen koken, voor een buurthuis. Dan zou hij pas echt maatschappelijk nut hebben, in plaats van een "uitkeringstrekker die van mijn geld leeft" zijn.

      Verwijderen
  3. Het is essentieel dat een basisinkomen ONVOORWAARDELIJK is. Daarmee kun je de bureaucratie opdoeken (bijstand, UWV, AOW, Wajong, Werkbedrijf, kinderbijslag enz. enz.) wat een deel is van de besparing die je nodig hebt om het te kunnen financieren. Bovendien komen de psychologische effecten van een basisinkomen ook pas tot hun recht bij 100% onvoorwaardelijkheid. De ontvanger moet volledig vrij zijn om te gaan doen wat ie wil. Dat vraagt tijd en vereist lef. Iedereen weet in zijn hart dat het op de lange termijn de juiste weg is. Ik werk zelf in de sociale zekerheid dus ik preek niet voor eigen parochie maar bepleit mijn eigen overbodigheid. Jammer dan, misschien ga ik dan eindelijk eens iets écht zinnigs doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor de bureaucratie rond bijstand, UWV, AOW, Wajong, Werkbedrijf hoeft het niet onvoorwaardelijk te zijn. Ik bedoel deze mensen zijn bekend in het systeem en het hoeft alleen maar geautomatiseerd te worden. Slechts enkele mensen voor nodig. Hoe minder mensen 'achter knoppen' des te minder misbruik, want als er één soort slecht te vertrouwen is, is het de mens :)

    Dus - het is essentieel dat een LEEFBAAR basisinkomen de eerste/hoogste noden ledigt van mensen in de bijstand, UWV, AOW, Wajong, bij het werkbedrijf.

    BeantwoordenVerwijderen