Zoeken

dinsdag 23 augustus 2016

Moet de pensioenleeftijd weer terug naar 65?

Eigenlijk was ik van plan om vandaag zo vroeg mogelijk in de lekkerste stoel neer te ploffen op de meest schaduwrijke plek van de achtertuin om zo lang mogelijk van deze onverwacht zomerse dag te genieten. Maar toen las ik in de krant zó'n enorm onzinbericht dat ik toch maar even achter mijn laptop ben gekropen. Want de kans wordt steeds groter dat het pensioendebat een belangrijke rol gaat spelen in de aanloop naar de komende verkiezingen, zeker nu 50Plus het plan heeft gelanceerd om de AOW-leeftijd weer te verlagen naar 65.


Of dat een haalbaar plan is weet ik niet en ik durf ook niet zomaar te zeggen dat het een goed idee is. Wel laat dit zien dat het er in de aanloop naar de verkiezingen heftig aan toe zal gaan en dat niemand daarbij om de oudere kiezer heen kan. Getalsmatig wordt die groep alleen maar groter en daardoor ook steeds machtiger, ook al zullen verreweg de meeste vijftigplussers niet op 50Plus stemmen. Om die reden is het belangrijk om feit van fictie te onderscheiden en je niet te snel bang te laten maken door angstaanjagende krantenkoppen. Het zal namelijk best gebeuren dat de pensioenleeftijd richting 69 gaat, maar dit bericht gaat over Duitsland en betreft alleen mensen die nu nog onder de 40 zijn.

Sowieso wijs ik mijn lezers er altijd op dat ze een denkfout maken met zinnetjes als "straks moet je twee jaar langer doorwerken". Niks moet. Net als de meeste mensen krijg ik pas AOW als ik 67 ben (hoewel ik in mijn rekensommetjes voor alle zekerheid uitga van 68), maar desondanks ben ik feitelijk al met pensioen op mijn 55ste. Dat betekent dat iedereen die vrijheid heeft, maar ook dat je nooit te jong bent om te gaan sparen, aflossen en beleggen. Wie op zijn zestigste zijn baan kwijtraakt terwijl hij nog een aflossingsvrije hypotheek heeft van 3 ton, heeft pech maar heeft tegelijk ook iets verkeerd gedaan.


Ik maak dus ook rekensommetjes, maar wel heel andere dan de overheid. Die zien in hun berekeningen dat mijn schoonmoeder nog AOW ontving toen ze bijna 98 was, maar ik heb van dichtbij kunnen zien dat je de laatste tien jaar van haar leven eigenlijk niet mee moet tellen. Je kunt wel plannen maken voor later, maar moet niet denken dat je op je 93ste nog blakend van energie de Mount Everest op klautert. De kans is namelijk groot dat je van alles mankeert, dat je partner is weggevallen of dat je er zelf allang niet meer bent. Vandaar dat ik altijd zeg dat je nooit te jong bent om met pensioen te gaan.

Belangrijk is dat het pensioendebat gevoerd wordt op basis van persoonlijke verwachtingen en harde feiten. Zelf had ik al moeite met de voorspelling dat de helft van de baby's die in 2000 geboren is de 100 haalt, maar vandaag maakt De Volkskrant het helemaal bont door te schrijven dat iedereen die vandaag geboren wordt gemiddeld honderd wordt. Dat klinkt veelbelovend, maar impliceert dat tegenover iedereen die op zijn tachtigste overlijdt iemand moet staan die 120 wordt. Dat is niet onmogelijk (de oudste vrouw uit de geschiedenis overleed toen ze 122 was) maar kan alleen als we aan de lopende band organen gaan kweken en vervangen.


Wat de Volkskrant schrijft is dus sciencefiction, om niet te zeggen grote onzin. Lees dan liever aandachtig het obituary van Miep Brons die niet alleen op 72-jarige leeftijd overleed maar volgens de verslaggever al sinds de eeuwwisseling kampt met gezondheidsklachten. Snelle rekenaars weten dan dat ze pas eind vijftig was toen ze lichamelijk achteruit ging en 61 toen ze zo slecht ter been was dat ze hun villa moesten verruilen voor een appartement. De laatste vijf jaar van haar leven kwam ze haar bed zelfs niet eens meer uit. Vraag is dus waar je je toekomstplannen op baseert: op oncontroleerbare kletspraatjes over medische doorbraken of op levensverhalen waarvan we de ontnuchterende afloop al kennen.

24 opmerkingen:

 1. Gerhard, je hebt helemaal gelijk naar mijn mening! als je naar de overheid en de media luistert is je leven al bepaalt van wieg tot graf maar het getuigt van moed zelf je eigen beslissingen te nemen! Dat kan door zelf initiatief te nemen en niet af te wachten tot er een collectief besluit volgt! De mens is een kudde dier wat de overheid ook weet maar voor de einzelganger die zich links en rechts informeert en daar zijn eigen keuzes op baseert verdient de voorkeur! Je hebt zelf je leven tot op bepaalde hoogte in de hand maar durf keuzes en beslissingen te nemen! Afgeven op alles en iederen en hoe slecht je het hebt is niet zo moeilijk! Zelf je keuzes maken en daar naar leven en misschien wel radicaal veranderen vraagt moed maar de voldoening is daar dan ook naar! Maak je los van de kudde en trek je eigen plan!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Citaat: "Dat klinkt veelbelovend, maar impliceert dat tegenover iedereen die op zijn tachtigste overlijdt iemand moet staan die 120 wordt.". Het is waarschijnlijker dat het 'sommetje' meerderen betreft. Een persoon wordt 80, vier worden er 105. Of men doelt op de mediaan, vaak verward met gemiddeld... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de VS daalt de levensverwachting van mannen die in armoede leven. Als ik kijk naar Nederland en hoeveel mensen er nu al overgewicht hebben en daardoor grotere kans hebben op diabetes, dat zelfs kinderen al diabetes type 2 krijgen, dan kun je die hogere levensverwachting met een flinke korrel zout nemen (wat overigens ook niet levensverlengend is).
  Zoveel mogelijk je eigen agenda proberen te maken en verstandig met je geld en je lijf omgaan. Mijn man wil graag tzt zelf bepalen wanneer hij stopt met werken en daarvoor zijn we nu al bezig. Mijn schoonmoeder is kort geleden overleden en als haar huis verkocht is krijgen we een erfenis. Dat geld gebruiken we grotendeels als extra aflossing voor ons huis. En wij zouden het weer fijn vinden als we onze kinderen later wat na kunnen laten. Al geef ik het liever met warme hand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd enorm, zoveel mensen overgewicht en voeding niet belangrijk genoeg vinden. Vaak zie je dat dat met geld te maken heeft. Maar ik vind dat investeren in jezelf en je lichaam en geest niet onthouden van de juiste basisstoffen de beste investering die je kunt doen.

   Toegegeven ik ben niet roomser dan de paus en ik heb voor mezelf dingen die beter kunnen.

   Verwijderen
 4. Sterk en relativerend stuk. Mijn moeder werd slechts 51. Daarom ben ik vanaf mijn 34e vier dagen per week gaan werken in plaats van vijf en 'koop' ik vakantiedagen bij om zoveel mogelijk met mijn gezin te zijn.

  Het streven naar materiële zaken en (indirect) een groter ego leiden je af van de essentie. Tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker moedig allemaal , Gerhard ik vind je een ouwe zeur geworden , ga wat doen met die paar jaar die je nog hebt en stop met dezelfde teksten , je kan wel bij de Ariel waspoeder gaan werken om steeds dezelfde reclame in te spreken over steeds hetzelfde product. We weten nou wel dat je aflossen kan en dat je rijkelijk bent gezegend door de schepper met geluk maar er staat toevallig ook in de geschriften "ga tot de mieren gij luiaard"en "wie niet werkt zal ook niet eten" dus ik zou maar eens e.e.a. heroverwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is wel het een en ander veranderd sinds de "geschriften" geschreven werden. Tegenwoordig wordt het geld niet meer verdiend met spierkracht, maar door machines en computers. En die zullen ook een stuk van het denkwerk van ons overnemen. Over een paar jaar zijn er geen taxi- bus- en vrachtwagenchauffeurs meer, en ook academici hebben veel te vrezen want een beroep als huisarts kan gewoon door een slimme computer worden gedaan. En toch vindt onze overheid dat we met z'n allen moeten blijven doorwerken. Waarom? Omdat de overheid ons belastinggeld nodig heeft en wil/moet bezuinigen op de AOW. En omdat het ze niet lukt om de megawinsten van de technologie reuzen (Google/Apple) af te romen. Ik vind het een goede zaak dat Gerhard en anderen een tegengeluid tegen deze overheidspropaganda laten horen en door de boodschap te blijven herhalen zal het bij steeds meer mensen doordringen. Blijf jij nou maar lekker werken als een mier en.... kijk uit voor de miereneter!

   Verwijderen
  2. Gerhard is een aardige kerel maar een repeterende draaideur die louter om zijn eigen boek te verkopen steeds dezelfde teksten opzegt . En dan mij aanspreken op bijbelteksten , ja ja dat is helemaal van de zotte .
   Qoute:Ga naar de mier, luiaard,
   bekijk haar gedrag en word wijs.
   [7] Zij* heeft geen aanvoerder,
   geen opzichter, geen heerser,
   [8] maar zij zorgt toch in de zomer voor haar proviand
   en slaat in de oogsttijd haar voedsel op.
   [9] Hoe lang blijf jij nog liggen, luiaard?
   Wanneer sta jij op uit je slaap?
   [10] Nog even slapen, nog even rusten,
   nog even de armen over elkaar en liggen!
   [11] Zo overvalt de armoede je als een rover,
   het gebrek zal komen als een welbewapende man.

   Verwijderen
  3. Wat hebben Google en Apple te maken met de Nederlandse regering , zijn Amerikaanse bedrijven die ook nog wat belasting betalen in NL omdat ze constructies verzinnen die volkomen legaal zijn . Het zijn eigenlijk grote Hormannen omdat ook Gerhard niets wil bijdragen aan het collectief maar uitsluiten halen en nemen .

   Verwijderen
  4. Lees het boek "Capital in the 21th Century" van Thomas Piketty en je zult begrijpen dat de wijsheden van 2000 jaar geleden niet meer gelden in onze huidige technologische samenleving. Qua omvang kan het boek van Piketty ook aardig concurreren met de Bijbel.

   Verwijderen
 6. @kees, gezien je reactie kan ik me voorstellen dat je gezin niet op zo'n vader zit te wachten. Kan allemaal wel wat minder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. vaders dienen nou eenmaal te werken , ga tot de mieren gij luiaard .

   Verwijderen
  2. Die Kees.. volgens mij gewoon een mierenneuker.. :)

   Blijf vooral werken tot je er bij neervalt.

   Verwijderen
  3. Nou nou , dat is nou ook weer niet nodig Maria , je doet de naam Maria geen eer aan met deze teksten.
   Nogmaals:
   Ga naar de mier, luiaard,
   bekijk haar gedrag en word wijs.
   [7] Zij* heeft geen aanvoerder,
   geen opzichter, geen heerser,
   [8] maar zij zorgt toch in de zomer voor haar proviand
   en slaat in de oogsttijd haar voedsel op.
   [9] Hoe lang blijf jij nog liggen, luiaard?
   Wanneer sta jij op uit je slaap?
   [10] Nog even slapen, nog even rusten,
   nog even de armen over elkaar en liggen!
   [11] Zo overvalt de armoede je als een rover,
   het gebrek zal komen als een welbewapende man.

   Verwijderen
 7. Kees, je hebt zeker een torenhoge hypotheek en een auto op afbetaling!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou, nu weer even terug naar de blog van vandaag. Ik ben een groot voorstander ervan dat we met pensioen gaan wanneer dat wij dat willen. De een vroeg de ander laat. Maar daarvoor hebben we een eigen pensioenvermogen opgebouwd of samen met je partner, dat op de aow datum aangevuld wordt met de aow. Bij overlijden vervalt het restvermogen van het pensioen aan het pensioenfonds om zo het collectiviteits-principe staande te houden. Daarnaast zou ik ookgraag mijn pensioenfonds zelf uitkiezen.
  Als dit zo is kan je schuiven met het pensioen en zelf bedenken wat je wil en hoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een beetje tegengeluid mag er best zijn, maar hou het netjes binnen de lijnen.
  Ik lees deze blogs graag, omdat het me inspireert en motiveerd tav aflossen hypotheek, waar we de vrichten van plukken.
  Per 1 september heb ik het maximale voor dit jaar afgelost ( oke....mede door een paar mazzeltjes dit jaar) en ga nu verder met sparen voor de volgende aflossing op 1 januari 2017.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kees, dit zijn de filmpjes die je op YouTube hebt geliked.
  https://www.youtube.com/user/2930017

  Ga je zo weer lekker Pokemon buiten spelen? Dan houdt dit blog tenminste haar niveau.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Niet gaan schelden Kees, want dan ga ik je reacties verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als ik iets voor elkaar wel krijgen op het werk moet ik alles onderbouwen en berekeningen laten zien.
  Hier roept men dat we ouder worden en passen ze de pensioenleeftijd (aow) aan zonder rekening te houden met feiten :
  De ouderen van vandaag en morgen zijn is omdat ze met 57,5 met de fut.. Prepensioen etc eruit konden.Het effect laat zich raden als we door moeten werken tot 68 en langer. Van ze dan de leeftijd (pas) weer verlagen? Nope.
  Ook gooien ze alle mensen op 1 hoop ..gesteldheid erfelijkheid.. Soort beroep lichamelijk of psychische inspanningen wordt niet naar gekeken.
  Het woord langer werken was er nog niet uit of de pensioenfondsen vinden mee.. Leeftijd ook omhoog.. Premie omhoog... Uitkering lager... En nog kwam niemand in opstand. Dus gaan ze lekker door.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen