Zoeken

woensdag 15 juni 2016

Na vier jaar is de aflospauze eindelijk voorbij

Hypotheekvrij! heeft veel mensen de ogen geopend, maar zelf waren wij nét gestopt met versneld aflossen toen dat boek verscheen. De eerste extra storting deed ik in het najaar van 2008, de laatste vlak voor de zomer van 2012. Het doel was in eerste instantie om korte metten te maken met het aflossingsvrije deel van onze hypotheek van in totaal 160.000 euro en dat was binnen vier jaar gelukt door fanatiek te bezuinigen en ijverig te sparen. Toen begon een aflospauze die voortduurde tot 14 juni 2016.


Nadat we gestopt waren met aflossen, zijn we overigens gewoon doorgegaan met sparen. Het enige verschil was dat we het geld niet langer rechtstreeks overboekten naar de bank (in mijn geval een verzekeraar), maar op een bankrekening parkeerden. Dat ging zo hard dat ons saldo op een gegeven moment net zo hoog was als de nog resterende hypotheek, waarmee je in zekere zin ook "hypotheekvrij" bent. Ik wist in ieder geval wanneer ik écht helemaal van mijn woningschuld verlost zou zijn, want het laatste stukje spaarhypotheek van 44.000 euro zou in maart 2025 automatisch worden afgelost.

Om die reden schrijf ik ook dat het goed is om elke vijf jaar even de balans op te maken en te kijken of je door moet blijven gaan met aflossen. Daarbij moet je je voortdurend afvragen wat je einddoel is en met welke reden je ooit begonnen bent met aflossen. Onze aflospauze had namelijk alles te maken met het feit dat ik een spaarpotje aan wilde leggen voor mijn plakbandpensioen. Van 60.000 euro op de bank kan ik mezelf vijf jaar lang een basisinkomen uitkeren van 1000 euro per maand, terwijl dat natuurlijk onmogelijk is als je dat geld gebruikt hebt om je hypotheek nog verder te verlagen.


In de herziene editie van Hypotheekvrij! die vorig jaar verscheen, schrijf ik dat het oudste deel van de hypotheekschuld (een klein 30.000 euro) in februari 2017 vanzelf wordt afgelost. Inmiddels is die datum zo dichtbij dat ik kan gaan aftellen. Tegelijk begon het een beetje te kriebelen omdat we al jaren niets meer hadden afgelost en ik steeds meer behoefte kreeg om een daad te stellen en actie te ondernemen. Die behoefte werd nog sterker toen ik me realiseerde dat ik alweer 64 kaarsjes uit moest blazen op mijn verjaardagstaart als mijn huis eindelijk helemaal van mezelf was, terwijl sommige lezers me links en rechts inhalen op weg naar een hypotheekvrij leven.

Het laatste zetje gaf de aanhoudend lage rente. In maart 2020 loopt de rentevaste periode van mijn spaarhypotheek af en daalt de rente waarschijnlijk van 6,9% naar een procent of twee. Bij een aflossingsvrije hypotheek of een andere variant spring je dan een gat in de lucht, maar met een (bank)spaarhypotheek loop je het risico dat je netto zelfs dúúrder uit bent omdat de (niet aftrekbare) premie ineens fors stijgt terwijl de (wel aftrekbare) rente daalt. Het kostte wat moeite om precieze cijfers boven water te krijgen, maar onze premie zou volgens mijn tussenpersoon in 2020 bijna verdrievoudigen als de rente nog steeds zo laag staat als nu.


En dus heb ik gisteren gedaan wat ik op pagina 235 van de vorig jaar verschenen voordeeleditie van Hypotheekvrij! al aankondig: ik heb de einddatum van de hypotheek vijf jaar naar voren gehaald zodat het einde van de rentevaste periode precies samenvalt met de laatste premiebetaling. De verzekeraar kwam al snel met een offerte over de brug waarbij ik eenmalig (binnen de toegestane bandbreedte) 6400 euro extra spaarpremie zou overmaken en de maandpremie met ingang van 1 juli 150 euro omhoog gaat. Lang hoefde ik niet over dat voorstel na te denken en nog dezelfde dag heb ik die 6400 euro overgeboekt.

Deze stap heeft een aantal voordelen, al is het alleen maar omdat ik nu kan zeggen dat ik over een kleine vier jaar helemaal hypotheekvrij ben (in plaats van over negen jaar). Nog mooier is het psychologische feit dat ik tien jaar voor mijn officiële pensioendatum uit de schulden ben en vanaf dat moment maximaal kan profiteren van minimale woonlasten. Maar het allermooiste is natuurlijk dat mijn extra inleg van 6400 euro op deze manier precies véértien keer zoveel geld oplevert als op een gewone spaarrekening (namelijk 6,9 procent in plaats van 0,5 procent). Zo betaalt die belachelijk hoge hypotheekrente die ik momenteel betaal zichzelf vanzelf terug.

20 opmerkingen:

  1. Slimme zet om de looptijd te verkorten zodat de hypotheek precies afloopt op de renteherzieningsdatum. Moet je hiervoor een boete oid betalen aan de hypotheekverstrekker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, helemaal niks. Vaak zit je met een spaarhypotheek wel vast aan een minimale looptijd van 20 jaar. In ons geval speelt dat niet (vanwege het lage hypotheekbedrag), maar we zijn er wel precies na twintig jaar vanaf. Het kost eigenlijk alleen de verzekeraar geld want die moeten ons 6,9% betalen over die 6400 euro.

      Verwijderen
  2. Zo hebben wij de spaarhypotheek ook in looptijd verkort van 30 naar 20 jaar. Premie steeg wel flink, maar dat hebben we ook gedempt met een eenmalige storting. Lekker gevoel om tegen ruim 5% te sparen met 100% zekerheid. Zie dat rendement maar eens op de beurs te halen ;)

    Op mijn 50e ben ik dan hypotheekvrij. Ik blijf jouw boeken lezen Gerhard ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goeie actie!
    De totale winst van deze actie is minder hoog dan het lijkt. Je krijgt dan wel 6.9% rente op dit ingelegde bedrag, maar het bedrag staat "slechts" 4 in plaats van 9 jaar vast. Je gaat dus veel minder lang profiteren van de hoge rente. Maar als je het opweegt tegen het risico dat de rente over 4 jaar laag is (en die kans is inderdaad zeer aannemelijk) dan is het zeker een goede beslissing.

    Mocht je nog meer willen spelen met bijstorten en inkorten: hier is een interactieve spaarhypotheektool. Ik kon jou situatie niet helemaal naabootsen, want ik wist het hypotheekbedrag en looptijd niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Achteraf was het ook slimmer geweest om al in 2008 extra spaarpremie in te leggen. Ik ben toen op eigen houtje versneld gaan aflossen, terwijl een goede adviseur me hier wellicht op attent had gemaakt. De echte winst is: vijf jaar eerder van alles af.

      Verwijderen
    2. Ik ben er voor het gemak van uitgegaan dat de rente in 2020 nog steeds erg laag is (en zéker niet in de buurt komt van die 7%).

      Verwijderen
    3. Maar, als ze het huis en de daarbij behorende waarde naar BOX 3 brengen ? ..en dat zijn ze van plan

      Verwijderen
  4. Goed geregeld zo! Wij hebben onze spaarhypotheek in 2014 na een looptijd van 20 jaar (ipv 30) in een keer afgelost met deels de uitkering van de spaarverzekering en deels eigen spaargeld. Ik heb me toen suf gerekend aan alle opties (bijstorten in premiedepot, maandelijkse premiebijstorting en looptijdverkorting). Uiteindelijk maakte het niet zo heel veel uit - enkele honderden euros over de resterende looptijd - en hebben we gekozen voor de psychologisch meest aantrekkelijke optie: aflossen met (bijna) al ons spaargeld. Nooit spijt van gehad, want de spaarrente is sinds 2014 alleen maar gedaald. En door de gedaalde lasten was het stukken makkelijker om weer een spaarpotje op te bouwen.
    Wat een gedrocht trouwens, die spaarhypotheek. Het heeft me vele uren gekost om de achterliggende rekenregels te achterhalen. Gelukkig zijn er nu on-line rekenmodellen te vinden waarmee je snel alle mogelijkheden kunt doorrekenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar hebben wij ook aan gedacht. Maar dit is in feite ook een soort aflossen met eigen geld.

      Verwijderen
    2. Het is inderdaad een beetje "eng" om in een keer al je spaargeld in de stenen van je huis te stoppen. Spreiden over 4 jaar voelt veiliger. Maar je blijft wel al die tijd 6,9% rente betalen over de hypotheeksom terwijl je volgens mij niet zo veel profijt meer hebt van de HRA. Overigens was de situatie in 2014 uniek: er kon toen boetevrij tot 100.000 euro worden afgelost. Onze "slapende" hypotheekbank wilde er ook graag vanaf.

      Verwijderen
    3. Met andere woorden: je hebt wel een fantastisch hoge spaarrente, maar ook een evenhoge hypotheekrente. En je spaarsom is (per definitie) lager dan je hypotheeksom. Dus je betaalt altijd meer rente dan je ontvangt. Alleen door de HRA heb je (hopelijk) een netto voordeel. Maar in mijn berekeningen kwam dat voordeel niet erg hoog uit in vergelijking met volledig aflossen.

      Verwijderen
    4. Klopt allemaal. Voor ons is dit echter een belangrijke eerste stap want tot een week geleden was ik van plan hem gewoon door te laten lopen tot de oorspronkelijke einddatum (lees: ik dacht er verder niet over na. De kans bestaat dat we over een jaar nog een dergelijke grote storting doen, alles in één keer aflossen of de einddatum nog iets verder naar voren halen.

      Verwijderen
    5. Stapje voor stapje Gerhard. Spaarhypotheek rendeert na 20 jaar (bij gelijkblijvende fiscale regelgeving). Echter na 20 jaar verlaagd men HRA en verhoogd men stilletjes het EWF. Daarbij blijft premie OVR over totale oorspronkelijke hypotheeksom, terwijl spaarpot steeds verder vult. Kortom rekensommetje blijven maken

      Verwijderen
    6. Het gaat in ons geval maar om een hypotheek van 44.000 euro. Of ik 6400 extra stort in het spaardeel of rechtstreeks aflos maakt niet zo heel veel uit. Hoofddoel is hypotheekvrij in 2020 (of wellicht nog iets eerder). Met nieuw rentevoorstel in 2020 van bijv. 2% is rendement toch niks.

      Verwijderen
  5. Goede actie en mooi verhaal! Ik snap echter niet dat de verzekeraar hier in met gaat; dit kost ze toch een rib uit hun lijf!? Moeten ze hierin conform de hypotheek voorwaarden verplicht in mee of is dit goodwill van ze? Peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In denk dat het in de hypotheekvoorwaarden staat, maar zeker weten doe ik het niet. Het kost ze weliswaar 6,9%, maar ze ontvangen momenteel natuurlijk ook een mooie maandelijkse rente van mijn kant. ;-)

      Verwijderen
  6. Ik heb de afgelopen jaren flink afgelost waardoor ik enkel nog een spaarhypotheek overhad. Rentevaste periode loopt af, rente zakt van 3,6% naar 2% waardoor de rente beneden het EWF uitkomt - wet Hillen. Spaarhypotheek heeft dus geen nut meer, geen HRA. Toen besloten de spaarhypotheek om te zetten in een (nieuwe) aflossingsvrije hypotheek, waardoor ik alle flexibiliteit heb. De hypotheek is tussen de 15 en 20% van de WOZ waarde.... dus ik heb geen moeite met een aflossingsvrije hypotheek. Ik probeer em volgend jaar op te voeren in box 3 waardoor de overheid 1,2% van de 2% voor zijn rekening neemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @flyingdutchboy: De conclusie dat de spaarhypotheek geen zin meer heeft klopt niet. Je bent met je aflossingsvrije hypotheek op termijn meer geld kwijt. Je kunt dit soort beslissingen beter eerst even doorrekenenmet het rekenmodel op www.hypohype.nl
    Geldt trouwens ook voor Gerhard. Die extra aflossing in combinatie met looptijd verkorting op de spaarhypotheek kun je met dit rekenmodel exact uitrekenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik doe exact hetzelfde. Ieder jaar prop ik 10k in de spaarhypotheek en verkort daarmee de looptijd tot 20 jaar. Dat zijn in totaal 5 stortingen. Dan een paar jaar mijn aflossingsvrije lening aflossen en als de rentevaste periode afloopt en de premie dus (waarschijnlijk) fors hoger wordt, weer eenmalige stortingen doen om de premie weer naar beneden te brengen. Het is alleen jammer dat de looptijd niet korter kan dan 20 jaar, want ik zou nog sneller hypotheekvrij willen zijn

    BeantwoordenVerwijderen