Zoeken

maandag 27 juni 2016

Tover je achtertuin om tot een tentenkamp

Sinds afgelopen zaterdag ziet onze achtertuin er tijdelijk uit als een opvangkamp voor gedesillusioneerde Britten. Vorig jaar kochten we in België een van oorsprong Engelse legertent waarvan het ontwerp zo is aangepast dat hij bij uitstek geschikt is voor een vredige vakantie. Het resultaat is een ruime bedoeïnentent die je op kunt zetten zonder gebruiksaanwijzing en om kunt toveren tot een soort exotische buitenslaapkamer. Hij blijft minstens een maand staan en ik verwacht al die tijd niet één keer in mijn gewone bed te slapen.


Het idee werd vorig jaar min of meer uit nood geboren, want bij temperaturen boven de 25 graden verandert onze slaapkamer in een soort sauna. Dat heb je als je recht onder het dak slaapt (waar normaal de zolder is, maar bij ons is dat meteen de bovenverdieping) met een flinke raampartij op het westen. Niet onoverkomelijk, maar op zulke dagen snak je naar koelte en ga je naarstig op zoek naar oplossingen. In eerste instantie was dat een soort polyester tip van een paar tientjes uit de speelgoedwinkel, tot mijn vrouw in een tijdschrift een plaatje zag van een Bell tent.

Niet lang daarna reden we naar België om daar een kijkje te nemen bij de showroom van Canvascamp. De "showroom" bleek een soort vliering te zijn boven een magazijn met slechts een paar tenten, maar zo konden we wel de juiste keuze maken. Bell tenten heb je namelijk niet in allerlei soort en maten, maar wel in allerlei máten. De kleinste heeft een doorsnee van 3 meter en is daarmee bij uitstek geschikt voor een kampeervakantie, terwijl je bij de grootste kunt gaan denken aan het geven van circusvoorstellingen.


Welk model Sibley je koopt, hangt dus vooral van je wensen af en van de beschikbare ruimte. Wij kozen voor die van 5 meter (de grootste heeft een doorsnee van 6 meter) en dan ook nog voor de extra zware uitvoering. Met dat verstevigde doek is hij in principe geschikt om in te wónen en dat doen mensen soms dus ook (al nemen ze dan wel de versie met een rookkanaal om een houtkachel te kunnen plaatsen). In ons geval dient hij als een soort vierde slaapkamer tijdens de zomermaanden en als extra dimensie aan de tuin.

Vorig jaar heeft hij twee weken gestaan (van half augustus tot 1 september) en toen heb ik er alle nachten in geslapen. Hoe dat nu uitpakt, weet ik niet maar inmiddels heb ik al twee nachten achter de rug in ons katoenen vakantiehuis. Op marktplaats heb ik twee kleden gekocht voor op de vloer om het slaapkamergevoel te versterken, nadat ik vorig jaar al twee tweedehands nachtkastjes op de kop had getikt. Een kandelaar met waxinelichtjes aan de tentstok maakt het plaatje compleet, al kun je met een Bell tent in principe bezig blijven met decoreren.


Het is heerlijk om "buiten" te slapen, zelfs (of misschien wel juist) op van die halfzachte zomerdagen als vandaag. Een tent is knus en bezorgt je op twintig meter van je huis meteen een echt vakantiegevoel. Nog leuker is het om midden in de nacht gewekt te worden door regendruppels op het canvas en je nog eens lekker om te draaien of - zoals vorig jaar - diep weg te kruipen onder de dekens tijdens een enorme onweersbui (hoewel ik er waarschijnlijk verstandiger aan had gedaan om gewoon binnen in huis te schuilen).

Tegelijk moet je dit ideaalplaatje niet idealiseren, want de waxinelichtjes hebben nog geen tel gebrand, de fles wijn is nog niet ontkurkt en het is om een uur of vijf al zo licht dat je verschrikt denkt dat je je verslapen hebt als je rond die tijd toevallig even je ogen opendoet. Bovendien hoor je álle buitengeluiden door het dunne tentdoek heen. In mijn geval gaat het daarbij om ruisend riet, kwakende kikkers en fluitende vogels, maar ook om een snelweg in de verte en het gepiep van een rangeerterrein richting Dordrecht. Dan weet je weer even dat je niet op een camping staat in hartje Frankrijk maar gewoon in een achtertuin aan de rand van de Randstad.