Zoeken

maandag 27 juni 2016

Tover je achtertuin om tot een tentenkamp

Sinds afgelopen zaterdag ziet onze achtertuin er tijdelijk uit als een opvangkamp voor gedesillusioneerde Britten. Vorig jaar kochten we in België een van oorsprong Engelse legertent waarvan het ontwerp zo is aangepast dat hij bij uitstek geschikt is voor een vredige vakantie. Het resultaat is een ruime bedoeïnentent die je op kunt zetten zonder gebruiksaanwijzing en om kunt toveren tot een soort exotische buitenslaapkamer. Hij blijft minstens een maand staan en ik verwacht al die tijd niet één keer in mijn gewone bed te slapen.


Het idee werd vorig jaar min of meer uit nood geboren, want bij temperaturen boven de 25 graden verandert onze slaapkamer in een soort sauna. Dat heb je als je recht onder het dak slaapt (waar normaal de zolder is, maar bij ons is dat meteen de bovenverdieping) met een flinke raampartij op het westen. Niet onoverkomelijk, maar op zulke dagen snak je naar koelte en ga je naarstig op zoek naar oplossingen. In eerste instantie was dat een soort polyester tip van een paar tientjes uit de speelgoedwinkel, tot mijn vrouw in een tijdschrift een plaatje zag van een Bell tent.

Niet lang daarna reden we naar België om daar een kijkje te nemen bij de showroom van Canvascamp. De "showroom" bleek een soort vliering te zijn boven een magazijn met slechts een paar tenten, maar zo konden we wel de juiste keuze maken. Bell tenten heb je namelijk niet in allerlei soort en maten, maar wel in allerlei máten. De kleinste heeft een doorsnee van 3 meter en is daarmee bij uitstek geschikt voor een kampeervakantie, terwijl je bij de grootste kunt gaan denken aan het geven van circusvoorstellingen.


Welk model Sibley je koopt, hangt dus vooral van je wensen af en van de beschikbare ruimte. Wij kozen voor die van 5 meter (de grootste heeft een doorsnee van 6 meter) en dan ook nog voor de extra zware uitvoering. Met dat verstevigde doek is hij in principe geschikt om in te wónen en dat doen mensen soms dus ook (al nemen ze dan wel de versie met een rookkanaal om een houtkachel te kunnen plaatsen). In ons geval dient hij als een soort vierde slaapkamer tijdens de zomermaanden en als extra dimensie aan de tuin.

Vorig jaar heeft hij twee weken gestaan (van half augustus tot 1 september) en toen heb ik er alle nachten in geslapen. Hoe dat nu uitpakt, weet ik niet maar inmiddels heb ik al twee nachten achter de rug in ons katoenen vakantiehuis. Op marktplaats heb ik twee kleden gekocht voor op de vloer om het slaapkamergevoel te versterken, nadat ik vorig jaar al twee tweedehands nachtkastjes op de kop had getikt. Een kandelaar met waxinelichtjes aan de tentstok maakt het plaatje compleet, al kun je met een Bell tent in principe bezig blijven met decoreren.


Het is heerlijk om "buiten" te slapen, zelfs (of misschien wel juist) op van die halfzachte zomerdagen als vandaag. Een tent is knus en bezorgt je op twintig meter van je huis meteen een echt vakantiegevoel. Nog leuker is het om midden in de nacht gewekt te worden door regendruppels op het canvas en je nog eens lekker om te draaien of - zoals vorig jaar - diep weg te kruipen onder de dekens tijdens een enorme onweersbui (hoewel ik er waarschijnlijk verstandiger aan had gedaan om gewoon binnen in huis te schuilen).

Tegelijk moet je dit ideaalplaatje niet idealiseren, want de waxinelichtjes hebben nog geen tel gebrand, de fles wijn is nog niet ontkurkt en het is om een uur of vijf al zo licht dat je verschrikt denkt dat je je verslapen hebt als je rond die tijd toevallig even je ogen opendoet. Bovendien hoor je álle buitengeluiden door het dunne tentdoek heen. In mijn geval gaat het daarbij om ruisend riet, kwakende kikkers en fluitende vogels, maar ook om een snelweg in de verte en het gepiep van een rangeerterrein richting Dordrecht. Dan weet je weer even dat je niet op een camping staat in hartje Frankrijk maar gewoon in een achtertuin aan de rand van de Randstad. 

12 opmerkingen:

 1. Die gedachte had ik ook, gisteren op mijn bootje. Beetje klein, maar wat heerlijk op en aan het water. Zelfs op de Watersportvereniging. Douche toilet dichtbij. Werd er heel relaxt van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je had ook een (kleine) airco voor je slaapkamer kunnen aanschaffen. Even een uurtje laten draaien als de zon onder is en de hitte is weg. Minder romantisch maar wel goedkoper dan een Bell tent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessante kwestie. Daar zal ik morgen eens een blog aan wijden. Het gaat, als je eenmaal klaar bent met aflossen, namelijk helemaal niet meer om geld (be)sparen, maar om jezelf sparen en spaarzaam omgaan met je vrije tijd. :-)

   Verwijderen
 3. Wij sliepen in 2011 eens in een Yurt tijdens onze fietsvakantie. We vonden dit zo heerlijk. Het toilet was wel buiten en om je tanden te poetsen ook, maar dat deerde totaal niet.
  Sindsdien dromen wij bij momenten nog steeds van een Yurt in onze tuin, maar sinds onze verhuis is ons tuintje daar echt te klein voor.
  Maar ik weet wat je bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou dolgraag zo'n tent in mijn achtertuin zetten. De werkelijkheid is dat ik net een koepeltentje kwijt kan op mijn stukje gras. Wat ik mij afvraag (en dat is zeker niet lullig bedoeld) hoe kan je met de huidige prijzen en beperking van de financieringsmogelijkheden, nog zo'n stuk land bij je huis hebben? Want ik snap je volledig en ben snoeihard bezig met aflossen en extra inleggen, maar een vakantie in eigen tuin, zit er niet in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijpelijke vraag. Het hangt voor een belangrijk deel af waar je woont in NL. Buiten de Randstad is land vaak geen probleem en niet duur. Wij wonen zelf aan de zuidrand van de Randstad (net onder Rotterdam) dus dat scheelt. Ik meen uit je vraag af te kunnen leiden dat je mijn boek Hypotheekvrij niet hebt gelezen? Daarin staat precies hoe wij aan dat stuk grond zijn gekomen, hoeveel wij ervoor hebben betaald en hoe zuinig wij een jaar lang hebben moeten leven om het cash te betalen ;-)

   Verwijderen
  2. Ik heb alles gelezen! Ik zat direct op funda en schrok van de prijzen voor relatief kleine huizen met beetje land. Die prijzen zijn de afgelopen 20 jaar natuurlijk ook bizar gestegen. Woon overigens op voorne putten, dus zou redelijk moeten kunnen. Ook mooi fietsen hier!

   Verwijderen
 5. Kamperen met een beetje redelijk weer is altijd leuk, dus zeker ook in je eigen achtertuin. Veel plezier deze zomer !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Het is heerlijk, vooral om 's avonds op je blote voeten de achterdeur uit te lopen naar je bed...

   Verwijderen
 6. Ik bak ook helemaal weg op onze zolderverdieping op tropische dagen. Wat een briljant idee om zo een extra slaapkamer te maken.

  Heb je er ook echt een bed in staan?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen