Zoeken

dinsdag 28 juni 2016

Hoe lang blijf ik die meneer van dat manische aflossen?

Toen ik een paar dagen gelezen een foto op Twitter plaatste van de VARA gids die - ongelezen en nog in het plastic folie - op de stapel oud papier belandde, kreeg ik van verschillende kanten het advies om mijn abonnement op te zeggen. Niet alleen is een televisiegids een raar relikwie uit de vorige eeuw, op jaarbasis scheelt dat toch snel weer zes tientjes. Veel mensen denken dat in mijn leven alles nog steeds in de eerste plaats om bezuinigen draait, terwijl ik zelf alweer een paar stappen verder ben. Anders gezegd: het gaat niet langer om zuinig leven, maar om léven.


Een zelfde soort reactie kreeg ik toen ik gisteren deze foto op internet plaatste. Mensen gaan dan nog nét niet googlen om te zien wat een fles witte wijn van dat merk precies kost, maar vragen zich wel hardop af of dit niet érg overdadig is voor de maandagavond. Nu schenk ik mezelf meestal maar één zo'n piepklein glaasje wijn in en at ik er een restje lasagne bij van de dag ervoor met een paar afbakbroodjes die ik had besmeerd met ansjovisboter, maar daar gaat het niet eens om. Punt is dat we op een punt zijn beland waarop zuinig leven langzaam naar de achtergrond is geraakt.

Eerst zijn we zuinig gaan leven - en een tijd lang zelfs erg zuinig - om het aflossingsvrije deel van de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. Lezers van mijn boeken weten waar die haast vandaan kwam en dat is niet onbelangrijk want je kunt het ook op een heel andere manier doen en in een heel ander tempo. Na het aflossen zijn we even fanatiek gaan sparen en dat is strikt genomen een uitgestelde, of misschien zelfs omgekeerde vorm van aflossen. Doel was nu niet een schuld van 80.000 euro omlaag te brengen maar een spaarpotje aan te leggen van 60.000 euro.  Van dat geld leef ik nu door mezelf elke maand 1000 euro uit te keren.


Zolang we prima rond kunnen komen van ons huidige gezinsinkomen en geen nieuw spaar- of aflosdoel hebben, is er natuurlijk geen enkele reden om nog verder te bezuinigen dan we de afgelopen jaren al hebben gedaan. Ik heb dat wel eens omschreven als: de teugels laten vieren en het leven vieren. Ik ben niet zuinig aan het leven, maar wel zuinig op mezelf en spring zuinig om met mijn kostbare vrije tijd. Het ligt in het verlengde van dat fanatieke aflossen en is een direct resultaat van die spaarzin, maar heeft er verder niet zoveel meer mee te maken. Toch kan ik me voorstellen dat mensen die nog maar nét Hypotheekvrij! hebben gelezen denken dat ik nog steeds rondloop met een rekenmachine in mijn rechterhand en een aangesnoerde broekriem.

Laatst omschreef iemand mij als "die man van dat manische aflossen". Dat klopt, maar dat is tegelijk net zo onzinnig als mij omschrijven als die man met dat tweede huis die nog maar nét bij Patricia Atkinson op bezoek is geweest en droomt van een rustig bestaan op het platteland in het buitenland. Ik ben die man van dat manische aflossen, maar de tijd is niet stil blijven staan in 2008. Je kunt mij straks voor mijn 56ste verjaardag een klappertjespistool cadeau doen en een cowboyhoed als je mij voor het laatste hebt gezien toen ik zes was, maar je moet niet verwachten dat ik er ook mee door mijn woonplaats ga rennen en "pief, paf, poef" roep.


Ik heb zeven thrillers geschreven, maar ik ben allang geen misdaadauteur meer. Ik heb dertig jaar gewerkt als journalist, maar praat daarover steeds vaker in de voltooid verleden tijd. Over een dikke drie jaar ben ik echt helemaal van mijn hypotheek af en hoeft het woord "aflossen" hier tot mijn dood niet meer te vallen, tenzij ik gebeld word door een journalist die wil weten waar het ooit allemaal mee begon. Op precies dezelfde manier heb ik die 60.000 euro bij elkaar gespaard zonder op zoek te gaan naar het hoogste rendement.

Dat bedrag (minus de maanden mei en juni) staat tegen 0,4 % te verstoffen op een spaarrekening en kost netto meer aan vermogensrendementsheffiung dan het aan rente oplevert. Toch haal ik daar mijn schouders over op, want dat is helemaal niet waar het om gaat. Het échte rendement is dat ik mezelf vijf jaar lang een basisinkomen kan uitkeren van 1000 euro per maand zonder me af te hoeven vragen of alle rekeningen wel kunnen worden betaald. Dat zijn 1825 dagen die ik in alle vrijheid kan doorbrengen en dat is, van welke kant je het ook bekijkt, pure winst.

23 opmerkingen:

 1. Tsja Gerhard, het heeft weinig zin om boos te worden op je publiek. Je hebt jezelf altijd geprofileerd als een zuinig mens en je publiek helpt je graag een handje met praktische tips. Net als ieder mens ben je natuurlijk veel complexer en maak je ook een ontwikkeling door. Dan zou je ook die andere kant van jezelf wat meer moeten belichten. Want je bent niet alleen zuinig maar ook vermogend. Met 2 huizen, een stuk land en 2 auto's ben je een rijk man. En wat ga je met al die rijkdom doen als je straks hypotheekvrij bent? Daar heb je vast wel eens over nagedacht. Misschien verkoop je je tweede huis wel en besteed je het geld aan een wereldreis! Of je koopt een dikke Audi. Of een jacht! Dus als je het verleden zo langzamerhand achter je wilt laten geef ons dan eens een kijkje in je toekomstplannen (of -dromen). Anders blijft iedereen je toch zien als die zuinige man met die dikke trui en zijn hand op de thermostaatknop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. René, ik heb niet de indruk dat Gerhard boos is of dat je deze blog snapt. Hij nodigt ons uit om doel en middel goed te bewaken. Doel is een goed leven, en door middel van sober leven laat hij ons zien hoe het ook kan. Als je doel enkel is zo zuinig mogelijk leven, ga dan bedelen, slaap onder een brug, ... Wanneer is het zuinig genoeg? Dit stelt hij in vraag. Wat is voldoende om een goed leven te leiden. Hij vertrekt van een doel dat voor hem zinvol is. Ik geniet geweldig van zijn blog, bedankt voor de inzichten die ik van je leer, Gerhard.

   Verwijderen
  2. Wat ik een beetje vreemd vind aan de blog van Gerhard is dat hij erg selectief is in de keuze van zijn onderwerpen. Het gaat veel over zijn hypotheken, het bescheiden huis en de grote tuin met de vele mogelijkheden, maar opvallend weinig over zijn tweede huis in Overijsel. Blijkbaar geen bron van veel geluk en ook geen belegging met een goed rendement anders hadden we er vast wel meer over gehoord. Ook geen foto’s van het gezin Hormann in de tuin van het tweede huis. Dat is vreemd, want het leeuwendeel van die veelbesproken hypotheken zit in dat vakantiehuis. Dan komt de gedachte bij mij op: waarom verkoopt hij dat tweede huis dan niet? Opbrengst zeker 100.000,- waarmee hij zijn maandelijks basisinkomen minstens kan verdubbelen. Gerhard zal er zeker geen Audi of jacht van kopen en ook een wereldreis is niet zijn “ding” maar met een ton aan cash kun je heel veel leuke dingen doen.
   Wat ik maar wil aangeven: door alleen bepaalde aspecten van je leven te delen in je boeken en in je blog maak je jezelf al gauw tot een karikatuur: de aflosgoeroe of de zuinigheidsgoeroe, terwijl je feitelijk een vermogend man bent met een bescheiden uitgavenpatroon (en zo zijn er velen!)
   Het mooie van de blog van Mr Money Moustache is dat hij alles op tafel gooit: dat hij droomt van Tesla’s (een voor zijn vrouw en een voor hemzelf) en dat zijn blog inmiddels 450.000,- dollar per jaar oplevert (hoeveel doet die van jou Gerhard?) En toch houdt hij vast aan zijn levensstijl van soberheid. Omdat het moet. Omdat het beter is voor jezelf en beter voor de mensheid.

   Verwijderen
  3. meneer unknown heeft gelijk: ik ben zeker niet boos. Dat is ene bijkomend voordeel van deze levensstijl (en daar zal ik ook nog eens een blog aan wijden): je windt je zelden nog ergens onnodig over op. Voor de rest: ik denk niet dat er veel mensen zijn die mijn laatste vijf boeken hebben gelezen en vervolgens concluderen dat ik niet openhartig genoeg ben. Mensen weten hoe hoog mijn hypotheek was, wat de tussenstand is, hoeveel ik voor het stuk grond achter ons huis heb betaald, hoeveel mijn vrouw verdient, in wat voor auto ik rijd, dat ik een ontslagvergoeding heb gekregen, etc. En dit blog? Dat levert maximaal 100 euro op. Per kwartaal ;-)

   Verwijderen
  4. Dag Gerhard, mijn naam is Bart Dewaele. Sorry voor meneer unkown, ik hou zelf niet van anonieme gesprekken maar al dat inloggend is niet mijn sterke kant. mag ik je een boekentip geven: Tony Crabbe nooit meer te druk.
   Hij kan nieuwe wetenschappelijke inzichten (positieve psychologie) koppelen aan wijsheid. Je zal er veel in herkennen denk ik. Vb mensen onder druk zijn sneller boos, helpen minder en vergeven minder dan mensen met voldoende rust. Viola, misschien een aanzet voor je volgende blogberichtje.

   Verwijderen
  5. Hartelijk dank voor de tip. Toevallig heb ik dat boek nét gereserveerd in de bibliotheek!

   Verwijderen
 2. Rene je hebt helemaal gelijk , Hormann vertelt de helft , alleen datgene wat hem uitkomt.Inkomsten uit boeken en lezingen en tweede villa hoor je niets van , de ontvangen uitkeringen zijn foetsie en de afkoopsom van twee bruto jaarsalarissen ( 2 ton ) zijn veilig in een BV verstopt voor later. Hormann is helaas niet eerlijk in zijn verhaal en dat komt altijd uit , parallellen met Rene Diekstra (psycholoog die loog over boeken). Als je eerst 3 ton uit de kas toegeschoven krijgt en 80 duizend aflost uit inkomen moet je niet doen alsof je alles zelf hebt verdient , alles gekregen en nu lekker niksdoen van een andermans geld ja ja zo kan ik er ook een paar opnoemen.Elke uitkeringstrekker die zegt dat ie geen zin heeft is een schurk maar iemand die de kas leeg plukt en dan niks meer uitvreet is een held.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn volgende boek vertel ik tot op de komma nauwkeurig waar wij maandelijks van leven: het inkomen van mijn vrouw, spaargeld, inkomsten uit boeken, lezingen, etc. Even geduld dus nog. En een afkoopsom van 2 ton? Was het maar waar. Dat zou namelijk betekenen dat ik destijds een ton per jaar verdiende.

   Verwijderen
 3. Sorry Gerhard , ik vind je een aardige kerel maar irriteer me vaak aan je halve verhaal. Volgend boek , volgend boek volgend boek maar de waarheid komt niet boven . Persoonlijk heb ik een afkoopsom gekregen van 3 ton die over 5 jaar gaan uitkeren , rente is 0 dus daar kan ik 15 jaar lang elk jaar 20 duizend euro inkomen uit krijgen . Huis is vrij van schulden . Ik leef hetzelfde als jij maar ben veel voorzichtiger met informatie geven omdat het gekregen geld is. IOAW heb ik recht op omdat dat gewoon in de wet staat , dus een minimuminkomen met plicht tot solliciteren , nou en !
  Ik leef precies als gij maar niemand heeft daar een inzicht in , spaarpotje ook genoeg om 15 jaar lang 1000 per maand uit te halen , verschil is echter dat ik al sinds mijn 18e leef op de behoudende manier en jij pas sinds je 48e .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. drie ton is een mooi bedrag en veel beter dan ik mee kreeg. Dan had je een nog beter salaris dan ik en/of meer jaren bij dezelfde werkgever.
   Of mogelijk nog langer terug, dat er een hoger kantonrechtersformule mogelijk was.

   Verwijderen
  2. Drie ton is ook bijna drie keer zoveel als ik heb meegekregen na 25 jaar loondienst ;-)

   Verwijderen
  3. Precies 340000 euro , maar ook dat geheimhouding enz enz gezever .

   Verwijderen
  4. In ieder contract staat geheimhoudingsclausule.

   De laatste jaren tot eind 2013 was het heel bijzonder als je een hogere berekening dan 1 kreeg.


   Dus wat was het hoger inkomen of een uitzondering en hoger dan 1?

   Verwijderen
 4. Met veel plezier lees ik de blogs van Gerhard en voor mij een inspiratie om, na het lezen van Hypotheekvrij, het aflossen van mijn hypotheek in een hogere versnelling te schakelen. Men kan hier wel de schrijver veroordelen voor het slechts kenbaar maken van de halve waarheid (zoals een huis in Overijssel enz) maar voor mij doet dat niet ter zake.Punt is dat hij de richting aangaf over hoe het ook kan en een punt op de horizon zet waar hij naar toe werkt. Petje af, en ik hoop zijn voorbeeld te volgen. Op mijn 63e hoop ik , na een leven in de volcontinue dienst, de deur daar definitief dicht te trekken. Zijn boeken zijn voor mij inspiratief (is dat goed nederlands??)en een steuntje in de rug voor ons aflossingsproject!. Gerhard,verras ons met je inzichten en laat iedereen maar uitzoeken wat die er mee doet, ik lees je blogs met plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook veel bewondering voor Gerhard, hij heeft mij geinspireerd tot het maken van drastische keuzes in mijn leven, zoals het volledig aflossen van mijn hypotheek en met pensioen gaan op mijn 56e. Maar zijn boeken en blogs bevatten nog steeds een hoog gehalte aan mysterie en ik voel me dan ook vaak een soort detective op zoek naar de harde financiele feiten. Vooral als je het vraagstuk van je tweede huis verpakt in een prijsvraag en er verder geen woord meer aan vuil maakt (ook niet in deze discussie!). Als je het tweede huis meeneemt in het verhaal dan komt het hele concept van die maandelijkse toelage van 1000 euro (sorry, het is echt geen basisinkomen) op losse schroeven te staan. Het is pure fictie. Want het kan net zo goed het dubbele zijn. Maar daar kun je natuurlijk geen boek over schrijven. Trouwens, met die 1000 euro per maand zul je nog steeds het etiket "zuinig" opgeplakt krijgen want iedereen zal natuurlijk willen weten hoe je dat klaarspeelt met twee studerende kinderen. Laat dat hele concept van "basisinkomen" vallen en kom met een geloofwaardig verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nogmaals, niks fictie, niks mysterie, gewoon een kwestie van geduld. In mijn volgende boek over mijn eerste jaar met een basisinkomen (of toelage, noem het wat je wil), staat alles. Per maand. Tot na de komma. Spaar je vragen en eventuele bezwaren dus rustig op tot zomer 2017 en kijk dan of er iets nog niet helemaal duidelijk is. Dit is een blog, geen boek. Als ik nog steeds misdaadromans schreef, zou ik op deze plek ook niet verklappen wie de dader is ;-)

   Verwijderen
  2. Moet ik tot zomer 2017 wachten op de ontknoping? Dat duurt me te lang. Op de blog van Mr. Money Moustache werden op een gegeven moment ook vragen gesteld over zijn financiele hebben en houwen. Toen heeft hij het helemaal uit de doeken gedaan, in zijn blog. Kreeg hij veel waardering voor. En door het vele verkeer op zijn blog verdiende hij er ook nog aardig aan.

   Verwijderen
  3. Je weet toch waar mijn initialen tegenwoordig voor staan? Niet alleen Geen Hypotheek maar ook - en veel belangrijker nog - Geen Haast. En, nogmaals, ik ben mijnheer Moustache niet en dit blog is geen verdienmodel.

   Verwijderen
  4. Haha, leuk gevonden! Ik zal proberen geduldig te zijn maar dan moet je wel beloven dat je volgende boek ook direct als e-book uitkomt.

   Verwijderen
  5. Ja weet ik, maar zijn uitgever brengt altijd eerst het papieren boek uit en pas na een paar maanden het e-book.

   Verwijderen
 6. http://www.placedeslibraires.fr/ebook/9789089753519-het-plakbandpensioen-gerhard-hormann/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier geen inhoudelijke mening over al dan niet openheid geven. Het enige waar ik me over verbaas is dat ik lees dat uw spaargeld tegen nagenoeg geen rente staat weg te kwijnen op een standaard spaarrekening. Waarom niet op zoek naar een groenspaarrekening? Rente ligt iets hoger en belangrijker, de VRH grens voor geld op een dergelijke rekening ligt op 56k per persoon in plaats van de standaard 21k.

  Een alternatief is een depositoladder aanleggen. Gezien de vaste maandelijkse uitkeringen moet het met een beetje moeite lukken om een systeem te maken waaruit elke maand netjes €1000 vrijkomt en waarbij het overige geld meer geld maakt dan op een doorsnee spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen