Zoeken

donderdag 2 juni 2016

We wonen met te veel gekrenkte ego's op een kluitje

Officieel ben ik per 1 mei met plakbandpensioen gegaan, maar strikt genomen was daar geen sprake van. Niet alleen viel die eerste dag op zóndag, ik was ook nog eens te gast in de boerderij die mijn ouders hadden gehuurd in de Elzas. Veel heb ik nog niet geschreven over die heerlijke acht dagen in mei, al was ik wel van plan om te melden wat ik in die dikke week "geleerd had". Wat ik daarmee bedoelde wist ik zelf overigens pas toen ik vanmorgen deze post last van wielrenster Marijn de Vries op Facebook.


Ik zeg vaak dat ik opnieuw politicologie zou gaan studeren als ik mijn leven helemaal over mocht doen. Dat meen ik oprecht, maar over mijn twééde studie (planologie) heb ik zo mijn twijfels. Het vak demografie komt goed van pas nu de bevolkingssamenstelling vergrijst, maar ik had misschien meer gehad aan sociologie of psychologie. Want het stuk van Marijn de Vries roept zoveel belangwekkende vragen op dat het eigenlijk zou moeten leiden tot een maatschappelijk debat. Want wat is er met dit land aan de hand?

Om te beginnen moet je dit soort incidenten niet uitvergroten, want op een bevolking van 17 miljoen mensen lopen altijd een x-aantal al dan niet gevaarlijke gekken rond. Er zijn mensen die buiten de boot vallen, niet kunnen inhaken, niet in balans zijn, handelen onder invloed van drugs of anderszins ontoerekeningsvatbaar zijn. Door (sociale) media lijkt alles "dichtbij", terwijl je er in een ander tijdperk wellicht helemaal niets van zou hebben vernomen en je nog eens rustig zou hebben omgedraaid in bed.


Mijn eerste hapsnap-analyse was: korte lontjes, snel gekrenkte ego's, chronische haast en veel te veel mensen op een kluitje. Iedereen is opgefokt, heeft altijd maar haast (en dus automatisch erg weinig geduld) en verkeert in een constante staat van alarm. Dat kan terecht zijn, want misschien ben je net ontslagen en kun je je hypotheek niet meer opbrengen, maar net zo goed kan het gaan om het resultaat van bangmakerij vanuit de media. Zelf denk ik dat we als samenleving verwend zijn en blind voor het feit dat we in een paradijselijk land wonen. Het streven naar "meer en meer" leidt ook automatisch tot afgunst en jaloezie, net zoals tijdsdruk leidt tot irritatie.

Er is echter meer aan de hand, maar dat besefte ik pas tijdens diezelfde meivakantie (die overigens al in april begon). We waren er acht volle dagen en in die tijd hebben we vier lange tochten gemaakt op de mountainbike door het prachtige heuvellandschap van de Elzas. Door het grillige weer was het dit jaar extra bijzonder, want het gebeurde dat we heerlijk in het zonnetje onze lunch aten en tien minuten later werden verrast door een sneeuwbui terwijl we door tien centimeter poedersneeuw ploegden.


Tijdens onze eerste tocht kwamen we niemand - ik herhaal: he-le-maal nie-mand - tegen. Geen fietsers, geen wandelaars, geen skaters, geen hardlopers, niks. Later die week, toen het weer wat opknapte, stuitten we op een paar verdwaalde wandelaars die ons steevast met een vriendelijk gezicht begroetten, ondanks het feit dat de Fransen niet te boek staan als overdreven aardig. Wat ik maar wil zeggen: als je in de Elzas met een rugzak in de berm gaat staan wachten om iemand van zijn fiets te meppen, ben je aan het einde van de dag bevroren of kun je tevergeefs huiswaarts.

Zou al die agressie en ergernis dus misschien iets te maken kunnen hebben met de overvolle fietspaden in de overvolle Randstad? Overbevolking is een begrijpelijk taboe omdat er van overheidswege weinig aan te doen is, maar het is een factor die je niet zomaar kunt wegwuiven. Je zou ook eens moeten weten hoe vaak ik geërgerd wordt ingehaald als ik met mijn Suzuki Alto netjes 50 rijdt op een smalle dijk waar je eigenlijk 60 mag. Kortom: we zijn met te veel mensen en hebben ook nog eens te veel haast.

13 opmerkingen:

  1. Waar was je in Alsace? Het is naamelijk de regio waarvan ik afkomstig ben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja! Prachtige streek. We zaten in omgeving Orbey. Komen er al meer dan dertig jaar en het verveelt nooit (al kun je niet vertrouwen op het weer).

      Verwijderen
    2. Orbey Lapoutroie is inderdaad een zeer mooie locatie in een prachtig omgeving. Je zou een keer op bezoek iets in het zuide kunnen gaan rond Altkirch, Ferette... Er zijn typische dorpen en je kan daar ook lekker fietsen

      Verwijderen
    3. Dank, ik zoek het op op de kaart!

      Verwijderen
  2. Volgens mij hebben we geen fatsoen meer.
    Zogenaamde vrijheid die we zo nodig hoog moeten houden,is in mijn ogen gewoon onfatsoenlijkheid.
    We toeteren maar in het rond en kennen geen manieren meer.
    Juist in een overbevolkt land is manieren hebben van het grootste belang. Vooral in de politiek en in de media en uiteraard ook onder elkaar.
    Onfatsoen moet op alle fronten bestreden worden.
    Al denk ik dat maar een ietsiepietsie van de Nederlanders onfatsoenlijk is.
    De meesten zijn aardig, behulpzaam en fatsoenlijk. Alleen die kleine minderheid krijgt alle aandacht want "de krant moet ook worden verkocht".
    Onfatsoen heeft (helaas) nieuwswaarde en brengt geld op.
    Jammer.
    Groet Ien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij hebben we geen fatsoen meer.
    Zogenaamde vrijheid die we zo nodig hoog moeten houden,is in mijn ogen gewoon onfatsoenlijkheid.
    We toeteren maar in het rond en kennen geen manieren meer.
    Juist in een overbevolkt land is manieren hebben van het grootste belang. Vooral in de politiek en in de media en uiteraard ook onder elkaar.
    Onfatsoen moet op alle fronten bestreden worden.
    Al denk ik dat maar een ietsiepietsie van de Nederlanders onfatsoenlijk is.
    De meesten zijn aardig, behulpzaam en fatsoenlijk. Alleen die kleine minderheid krijgt alle aandacht want "de krant moet ook worden verkocht".
    Onfatsoen heeft (helaas) nieuwswaarde en brengt geld op.
    Jammer.
    Groet Ien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat het ook uitmaakt waar je woont in Nederland. Wij wonen nu in een stadje in De Betuwe en steeds weer valt het me op hoe hartelijk en behulpzaam mensen hier zijn. Hiervoor woonde ik in de Noordoostpolder en daar wonen minder mensen. En mijn ervaring is dat mensen daar vaak een stuk afstandelijker zijn. Ik heb in Friesland gewoond en dat zit er een beetje tussenin. Maar wellicht is de Randstad harder dan in andere delen van het land.
    Ik vind trouwens dat de media dingen enorm uitvergroot. En ik ben er wel klaar mee dat ik als rascist kan worden uitgemaakt omdat ik niks tegen Zwarte Piet of 'negerzoenen' heb. Iedereen heeft (on)bewust vooroordelen en laten we alsjeblieft een beetje vriendelijker naar elkaar worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie inderdaad een duidelijke verschil tussen de Randstad en bij voorbeeld het oost van het land (Arnhem en omgeving). Maar het is zeker zo dat afhankelijk van onze bestande emoties en ervaring zien we het leven anders. Misschien in een plakbandpensieon zijn we meer gevoelig over bepaalde gedrag dan in de stress van het werkleven.

      Verwijderen
  5. 'Van overheidswege weinig aan te doen'? Daar ben ik het niet mee eens, zolang overheidsorganen banen verplaatsen van de randen van Nederland (Zeeland, Groningen, Limburg) naar de Randstad. De overheid werkt hierdoor naar mijn mening actief mee aan het drukker maken van de Randstad. Mensen willen in het algemeen immers daar wonen waar werkgelegenheid is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jammer,dat overbevolking een taboe is. Wat dacht je van de link tussen overbevolking,milieuvervuiling,armoede en honger? We zitten helaas met te veel muizen in een kooi,net als in dat experiment.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In België is het zo dat de pensioenen onbetaalbaar gaan worden omdat de werkende jongere bevolking steeds kleiner wordt en de grijzende bevolking (gepensioneerde groep)steeds groter wordt. Mensen moeten 40 jaar werken en zijn nadien nog eens (als ze geluk hebben zoals mijn grootouders: allen al niet meer werkend op hun 50ste!!) ruim 40 jaar gepensioneerd. De groep werkenden wordt steeds kleiner omdat de gezinnen ook steeds kleiner worden. Dus wil men hier ook de mensen alleszins langer aan het werk houden. Het is logisch dat de groep gepensioneerde mensen uitbetalen onbetaalbaar gaat worden...Waar gaat al dat geld vandaan komen?
    Ik denk dat wanneer je vroeger wilt stoppen met werken je inderdaad moet zorgen voor je eigen pensioen later. Zie koophuis. Ik reken alvast niet meer op enige vorm van pensioen.
    Keuzes van mensen veroordelen is natuurlijk gemakkelijk, maar men moet kijken naar het gehele plaatje.
    Er is genoeg plaats voor iedereen, maar mensen kruipen ook vaak graag bij elkaar.
    Hier in mijn dorp heb ik zelf geen last van overbevolking en de buren hebben geen last van mijn kroost. Hier is men nog hoffelijk. Ik kom amper 10 mensen tegen wanneer ik de 1,7 km naar school fiets en terug en een auto of 5.

    Ik heb zelf weleens de reactie gehad van iemand die zelf twee kinderen had dat het onverantwoord was dat ik zoveel kinderen had met die overbevolking enzo.
    Mijn vraag terug was: 'Waarom heb jij er dan twee??' Daar kon ze niet op antwoorden.
    Zelf weet ik ook wel dat het ecologisch niet verantwoord is :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tijdens een drieweekse vakantie in Denemarken, waarbij we het hele land doorkruist hebben (zo groot is t niet) hebben we niet één keer last van een bumperklever gehad.

    BeantwoordenVerwijderen