Zoeken

dinsdag 7 juni 2016

Zijn oudere werklozen echt alleen maar "te duur"?

De meeste werkloze 50-plussers die al een tijdje in de WW zitten, zullen hun krant allang de deur uit hebben gedaan om geld te besparen. Zo niet, dan hebben ze zich vanmorgen waarschijnlijk lelijk in hun koffie verslikt. Tenminste: als ze geabonneerd zijn op De Telegraaf, want deze krant opende de voorpagina met het bericht dat de werkloosheid onder leeftijdgenoten volgens uitzendbureau USG People best kan worden opgelost als deze groep bereid zou zijn "wat salaris in te leveren." Je kunt je afvragen of dát inderdaad het grootste struikelblok is, maar net zo goed of het werkelijk zo is dat deze groep (a) de hypotheek al grotendeels heeft afgelost en (b) de kinderen heeft zien uitvliegen.


Naar de structureel hoge werkloosheid onder 50-plussers kun je op verschillende manieren kijken. Leg je de schuld buiten die groep, dan kun je wijzen op het gebrek aan banen, leeftijdsdiscriminatie en hardnekkige vooroordelen over oudere werknemers (duur, weinig flexibel, vaak ziek). Zelf neig ik vooral naar deze verklaring, want het is geen geheim dat werkgevers iemand al "oud" vinden wanneer die de 45 is gepasseerd (terwijl je dan nog bijna een kwart eeuw moet werken, of in ieder geval moet wachten, tot je recht hebt op AOW).

Zoek je de schuld bij die groep zelf, dan kun je wijzen op hun hoge salariseisen en hun gebrek aan ambitie en energie. Ouderen moeten "van de bank af" en ze moeten afstappen van hun hoge salariseisen, net zoals huizenbezitters na de kredietcrisis de torenhoge prijzen moesten loslaten die betaald werden vlak voordat Lehman Brothers omviel. Kortom: met wat meer inzet en wat minder hoge eisen komt het allemaal vanzelf goed en komen ze allemaal vanzelf aan de bak.

Dat lijkt me een beetje al te optimistisch, zeker zolang de arbeidsmarkt een soort stoelendans is met veel te weinig vacatures voor al die werkzoekenden. Ik denk ook dat de meeste 50-plussers die al een tijdje in de WW zitten, dolgraag een baan zouden aannemen tegen een salaris dat ongeveer net zo hoog is als hun uitkering. Na de WW wacht namelijk de bijstand (of een soortgelijke uitkering) en dat betekent een twééde inkomensdaling op rij. Dan worden de problemen pas echt nijpend, omdat het huis moet worden verkocht of "opgegeten".


Oudere werklozen willen dus best wat inleveren, zeker als ze daarmee kunnen voorkomen dat ze hun huissleutels moeten inleveren. Waar de uitzendorganisatie het idee vandaan haalt dat het hoge salaris de grote boosdoener is, weet ik niet. Feit is dat ze wel erg gemakzuchtig concluderen dat oudere werklozen in een betrekkelijk comfortabele positie zitten omdat de hypotheek grotendeels is afgelost en de kinderen het huis uit zijn. Toevallig las ik in diezelfde krant dat de 55-jarige Hugh Grant een stuk of 4 kinderen heeft onder de vijf jaar en het lijkt me nogal misdadig om die al meteen op kamers te laten wonen.

In mijn boeken wijs ik erop dat je als gepensioneerde (en soms dus ook al als vroeggepensioneerde) kunt profiteren van het feit dat de hypotheek in het gunstigste geval helemaal is afgelost en de kinderen zijn afgestudeerd. De meeste vijftigers zitten echter nog vast aan een hoge hypotheek (of een dure huurwoning) en hebben kinderen die wellicht al het huis uit zijn maar nog wel studeren en dus erg veel geld kosten. Zelf heb ik op mijn 55ste mijn hypotheek ook pas voor ruim de helft afgelost en een thuiswonende zoon van 15 op de Havo die nog aan zijn vervolgopleiding moet beginnen en waarschijnlijk pas zijn laatste diploma op zak heeft als ik mijn 60ste verjaardag al achter de rug heb.

Zo zit je als oudere, jezelf suf solliciterende werkloze dus muurvast tussen hardnekkige vooroordelen, een hoge hypotheek, studerende kinderen en het regelmatig terugkerende verwijt dat je te hoge salariseisen stelt. Het door mij gepropageerde plakbandpensioen biedt in een dergelijke situatie niet altijd een pasklare oplossing voor iedereen, maar maakt wel gehakt van dat laatste kritiekpunt. Wie zichzelf elke maand een soort "salaris" uitbetaalt van zijn spaargeld, hoeft namelijk alleen maar met zichzelf te overleggen hoeveel geld hij nodig denkt te hebben en heeft verder met niets of niemand iets te maken.

17 opmerkingen:

 1. Goedemorgen Gerhard, wat ik hier nog aan toe wil voegen is de vaak vergeten meerwaarde van vijftigers: voor veel functies geldt dat de 50-plusser het dure salaris meer dan waard is. Dat geldt niet voor elke functie of persoon maar vooral in functies waarin ervaring zwaar weegt. Een oudere jurist of accountant kan goud waard zijn, vooral in een team met jongeren. En dan is er nog de bekende loyaliteit en het arbeidsethos van de vijftiger. Als je er in slaagt een vijftiger te vinden die er nog écht zin in heeft ben je spekkoper. En daar heb je maar voor te betalen. If you pay peanuts, you get monkeys.
  Vr groet
  Fred London, Culemborg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit geldt misschien voor een jong bedrijf met veel jong personeel. Maar bedrijven die groot zijn geworden in de jaren 60/70/80 van de vorige eeuw hebben meestal veel personeel in de leeftijd van 50-65 jaar. Deze bedrijven moeten verjongen maar door de demografische ontwikkelingen is er simpelweg te weinig aanbod van jong personeel. In goede tijden neemt men zo veel mogelijk jong personeel aan en in slechte tijden laat men zo veel mogelijk oud personeel afvloeien. Uit oogpunt van personeelsmanagement een logische gedachte maar wel erg pijnlijk voor de oudere werknemers.

   Verwijderen
 2. laat die 50 plusser gewoon thuis , wat een gezeik zeg , geef ze 1400 netto en verder geen plichten meer , er zijn al 30 jaar lang ongeveer 1 miljoen mensen teveel voor de arbeidsmarkt en die moet je toch betalen dus waarom al dat gedoe.
  Je zou ze ook in dienst van de overheid kunnen nemen tegen 1500 euro netto , dan heb je meteen een half miljoen extra ambtenaren en die kunnen gewoon al het werk doen wat voorhanden is, of wellicht eindelijk fors meer HUIZEN gaan bouwen zodat we kunnen wonen voor weinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ps Gerhard , de 50 plusser krijgt een IOW uitkering na zijn ww en hoeft dus niet zijn huis op te eten , hij krijgt minimumloon via gemeente zonder vermogenstoets , dus in principe krijgt ook een miljonair iow , staat in de wet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kees, IOW is alleen voor wie minstens 60 was toen hij/zij werkloos werd, daar hebben wij 50ers niks aan.

   Verwijderen
  2. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-oudere-werklozen-ioaw-iow-ioaz/inhoud/ioaw-iow-ioaz-uitkering

   Verwijderen
  3. IOAW geldt alleen nog voor wie voor 1 januari 1965 is geboren. De IOW voor 60-plussers loopt tot 2020 en wordt ook afgebouwd. Verder geldt zelfde (strenge) regime als bij bijstand. Partner moet zich ook inschrijven als werkzoekend, veel solliciteren, etc. Geen pretje.

   Verwijderen
  4. Dus voor 50 plussers (1965-2015) en geen vermogenstoets , ook voor miljonairs , wel sollicitatieplicht dat dan weer wel .

   Verwijderen
  5. Ik zou je er maar niet te druk om maken. Miljonairs (maar ook mensen zoals ik, met een plakbandpensioen) peinzen er niet over een beroep te doen op een dergelijke uitkering en dat vernederende traject bij de gemeente in te gaan. Dus in theorie hebben ook heel rijke mensen er recht op, maar in de praktijk doet natuurlijk niemand dat.

   Verwijderen
  6. Nee Gerhard maar het is zoals het is , de deur staat voor de mensen open en in je eigen relaas begin je over het mogelijk op moeten eten van je woning , dat is dus helemaal niet aan de orde voor de 50 plusser omdat hij een minimumloon kan halen , zonder voorwaarden . Je hebt trouwens wel gebruik gemaakt van de 3 jarige WW - periode , alsof dat nou zo leuk is , net zo vernederend als de gemeente maar dat komt beter in je straatje dus wel drie jaar uitkering bij UWV halen .De wet is de wet en mijn argument voor de IOAW werd eerst ontkent en nu is het weer mensonwaardig , lastig praten zo hoor . In de praktijk zijn rijke mensen juist de grootste graaiers die geen cent laten liggen , echt geen cent , die halen alles wat er te halen valt.

   Verwijderen
  7. Wat ik bedoel is dat je je niet druk moet maken om de verkeerde dingen. Het is niet erg dat miljonairs in theorie gebruik zouden kunnen maken van de IOAW, het is erg dat die regeling stilletjes wordt afgebouwd terwijl de kans op werk klein is voor 45-plussers.

   Verwijderen
  8. Ok sorry , ken een man die bij een fabriek werkte , aardige kerel , kreeg ontslag door vertrek bedrijf naar elders . Man was 52 jaar en had een mooi huisje zonder schulden , we hebben wat gepraat en ik adviseerde IOAW aan te vragen bij gemeente.Ging helemaal prima en hij krijgt nu IOAW ad 950 euro netto per maand , geen gezin , wel zorgtoeslag . Deze man was zeer blij met mijn advies en ging als "tegenprestatie"voor de gemeente onbenullig vrijwilligerswerk doen , 2 maal per week , heeft wel sollicitatieplicht maar ja, elke week een mailtje is 2 minuten werk. Deze IOAW is dus totaal vermogensonafhankelijk en kan je 17 jaar vroegpensioen opleveren . Je moet natuurlijk niet veel hoop hebben op een betere toekomst en meer inkomen omdat je geen baan zal vinden.De regeltjes staan steeds meer op de tocht en daarom maak ik mijn geld gewoon lekker op . ik neem 1500 per maand op gedurende 12 jaar en mijn vrouw verdient ook 1500 euro , geen woonlasten , wel auto en alle ander kosten , geen toeslagen .

   Verwijderen
  9. Dat heeft die man goed gedaan en dat doe jij goed ;-) Jouw voorbeeld lijkt sprekend op onze situatie, alleen zijn de maandelijkse bedragen hier (iets) lager.

   Verwijderen
 4. Vind het niet ok dat ouderen gekort worden Directeuren zijn meestal 50+. Dan voldoende ervaring en je hoort nooit dat ze te oud zojn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-oudere-werklozen-ioaw-iow-ioaz/inhoud/ioaw-iow-ioaz-uitkering

  na 50 ste werkloos ioAw , minimumloon ook voor kapitalisten !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat journalist in het algemeen doen te gemakkelijk categorieën. Er is niet een millenia generatie, 50+, 30ers... Er zijn alleen miljoenen verhalen. Een 50+ director heeft niet dezelfde problemen als een bouwmedewerker die ernst rug problemen heeft. Ik kan mij herinneren dat een programma had gestart om 60+ coach te introduceren. Dus we hebben meer maatoplossing nodig dan gewoon algemeen beleid die alleen voor 20% bevolking geschrikt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Naast de twee kanten die jij noemt, is er volgens mij nog een derde. Er is intussen zoveel onbetaald werk in de participatiesamenleving dat door ervaren, oudere werklozen wordt gedaan, dat ik denk dat zij hun geld meer dan waard zijn. Ik zou mijn werk niet kunnen doen zonder mijn (ontslagen / werkloze / op wachtgeld gezette ) vrijwilligers. Ik ben dolblij met hen en ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

  BeantwoordenVerwijderen