Zoeken

maandag 16 januari 2017

Is de film Down To Earth dan misschien het beslissende dominosteentje?

Gisteren zag ik op aanraden van een van mijn lezers de film Down To Earth. Een begrijpelijk advies, want de inhoud van deze boeiende documentaire sluit naadloos aan op mijn laatste vijf boeken. De bioscoop zat deze zondagmorgen bijna helemaal vol, wat waarschijnlijk komt doordat Humberto Tan er een paar dagen eerder aandacht aan had besteed. Blijkbaar bestaat er een breedgedragen verlangen naar een heel andere manier van leven en een misschien nog wel groter verlangen naar een manier om de leegte in onszelf te vullen. Zo zaten er mensen in de zaal die de planeet willen redden, maar ook die vooral op zoek zijn naar een reddingsboei voor zichzelf.


Down To Earth vertelt het verhaal van een Nederlands gezin met drie jonge kinderen dat aan de ratrace ontsnapte door bij een indianenstam te gaan wonen. Daar raakten ze zo onder de indruk van de wijsheid van de chief, dat ze besloten de wereld rond te reizen op zoek naar andere sjamanen en stamoudsten en - veel belangrijker - naar een antwoord op de vraag welke richting de mensheid zou moeten inslaan om het einde van deze eeuw te halen. We leven in het westen in ongekende weelde, maar de prijs die we daarvoor hebben moeten betalen bestaat uit ecologische kaalslag, geestelijke armoede, spirituele leegte en eenzaamheid.

De film werd kort ingeleid door een spreker die ook na afloop klaarstond om vragen uit de zaal te beantwoorden. Alle aanwezigen leken diep onder de indruk van deze documentaire en bleken vaak tot tranen geroerd. Ik denk zelfs dat er heel wat mensen zouden zijn blijven zitten als hij meteen nóg een keer was vertoond. Dat is ook de hoop van de makers: dat uiteindelijk zoveel mogelijk mensen erdoor geraakt worden en hij hetzelfde uitwaaierende effect heeft als een steen in een vijver. De titel suggereert niet alleen dat we het welzijn van de planeet weer centraal zouden moeten stellen, maar ook dat we met beide benen op aarde moeten landen.


Door het tijdstip (zondagmorgen om half elf) had het wel iets van een seculiere kerkdienst. Veel mensen worstelen met een gebrek aan zingeving en een spirituele leegte die het rechtstreekse gevolg is van ontkerkelijking en consumentisme. Zelf had ik het gevoel op een ledendag van de VPRO terecht te zijn gekomen, maar accurater is het om te veronderstellen dat de zaal nog niet voor de helft gevuld zou zijn als iedereen die wel eens het blad Happinez leest niet naar binnen had gemogen. Zo spraken we na afloop een vrouw die deze zomer een wildvreemde had ontmoet met wie ze zo'n instinctieve diepe band voelde dat ze daaruit meende te kunnen afleiden dat deze de ziel bezat van haar doodgeboren zusje.

Vraag is dus of mensen naar deze film gaan kijken om de planeet te redden (beter gezegd: om zo te gaan leven dat we als mensheid  nog enige kans hebben om het einde van deze eeuw te gaan halen want voor de aarde zijn we gewoon de zoveelste in het voortbestaan bedreigde diersoort) of om zichzelf een reddingsboei toe te werpen. Anders gezegd: wil je dat je kleinkinderen nog een plek hebben om te leven of wil je zelf wat meer in het nu leven? Feit is dat ik ook hier beter mijn mond had kunnen houden, want ik bezit een uitgesproken talent om in elk gezelschap precies de verkeerde dingen te zeggen.


Zo merkte ik hardop op dat de bioscoop vol zat met weldenkende mensen, maar dat het daarbuiten heel lastig blijft om andere keuzes te maken. Afgelopen vrijdag hadden wij bijvoorbeeld een gezellig etentje en daar vertelde ik dat mijn vrouw in 1990 voor het laatst in een vliegtuig heeft gezeten. Met zo'n opmerking oogst je geen bewondering of respect, maar diskwalificeer je jezelf meteen als een soort schlemiel die nog SMS'jes stuurt in een wereld die allang is overgestapt op WhatsApp. Dat werd weggewuifd, waarschijnlijk omdat het heel hip en makkelijk is om in gezelschap te zeggen dat je deze film hebt gezien maar niet zo makkelijk om te besluiten om nooit meer in een vliegtuig te stappen (terwijl al die wijze stamhoofden het concept "vakantie" waarschijnlijk niet eens kennen).

Ook zei ik dat het wel grappig is, en ook een tikje ironisch, dat we nu op onze knietjes naar de aboriginals in Australië en de native Americans in de VS kruipen om te vragen hoe we moeten leven, terwijl we nog niet zo lang geleden ons best deden diezelfde volkeren tot de laatste man uit te roeien. Uitgerekend de mensen die het slachtoffer werden van ons door hebzucht en uitbuiting voortgedreven systeem, moeten ons een uitweg bieden nu datzelfde  systeem dreigt vast te lopen. Ook die opmerking viel net zo goed als een scheetkussen bij een sterfbed, want er volgde een pijnlijke stilte die nog eens onderstreepte dat ik dat soort cynische observaties beter kan bewaren voor mijn blog.

Om toch met een hoopvolle gedachte te eindigen, nog even dit. Als we inderdaad op een belangrijke kruising staan of een beslissend kantelpunt naderen, dan zou je Donald Trump misschien ook in dat licht moeten zien: niet als een onbehouwen leugenaar of een populistische bullebak, maar als de personificatie van een pervers soort roofkapitalisme dat zonder gewetenswroeging mensen uitbuit en ons leefmilieu plundert. Wellicht hebben we zo'n collectieve wake-up call nodig, want ook in een mensenleven moet er vaak eerst iets schokkends gebeuren (denk aan een ernstige ziekte, ontslag, of een sterfgeval) voordat mensen écht een heel andere weg inslaan.

10 opmerkingen:

  1. Ik vond het eerlijk gezegd een teleurstellende film. Bijzonder slecht gemonteerd. Ik las dat de shots met de gezinsleden er later in gemonteerd zijn om het verhaal nog een beetje interessant te maken. Het waren voor mij allemaal open deuren, niets nieuws. De sjamanen mogen dan wel een goede visie op ecologie hebben, maar naar hun opvattingen over bv aidsbestrijding en vrouwenbesnijdenis werd niet gevraagd. Back to nature als nieuwe religie is geen optie, we kunnen de wereld niet redden zonder moderne technologie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de film ook maar 3 sterren gegeven. Het zal je niet verbazen dat ook ik niet erg verrast was door de denkbeelden van al die "keepers of the earth" (raar woord trouwens als je fan bent van de metalband Highway Chile). Je opmerking over technologie klopt, maar ik denk wel dat we naar een wereld moeten met minder mobiliteit, minder consumptie (en misschien ook wel minder mensen). Naar Myanmar vliegen omdat je dat land nog wil hebben gezien voordat de stroom toeristen op gang komt kan écht niet meer.

      Verwijderen
    2. In de "topjaren" van mijn carriere stapte ik 50 keer per jaar in een vliegtuig en reed zeker 10.000 zakelijke km's (exclusief woon-werk). Nu ben ik met pensioen en rijdt mijn dochter meer in onze auto dan ik en gun ik mijzelf nog een paar vliegreizen per jaar. Familie van mijn vrouw woont in de VS en de veerdienst naar New York is al jaren uit de vaart....

      Verwijderen
    3. En trouwens: hoeveel "airmiles" zou de crew van "Down to Earth" gemaakt hebben voor de opnames van de film? Waarschijnlijk allemaal netjes CO2 gecompenseerd. Zo komt het toch wel over als een "elitaire" boodschap.

      Verwijderen
  2. Gisteravond "Sweet Dreams" gezien. Is een aanrader. Over de relatie tussen moeder en zoon in de beste Italiaanse traditie. Journalistiek is ook een thema. Wel een lange zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Staat genoteerd (al wordt mijn "watchlist" zo wel steeds langer.

      Verwijderen
  3. Het kan heel goed zijn dat Trump voor een wake up call kan zorgen. Ik ben eerlijk gezegd wel blij dat hij toenadering tot Rusland zoekt ipv de confrontatie waar de democraten mee bezig waren en tot een WWIII kon leiden. Ook geen TTIP waar Obama een geoot voorstander van is. Ik ben er erg blij mee ben want ook dat was een drama voor mens, dier en milieu. Trump gaat grootschalig onderzoek doen naar de vaccinindustrie en het gebruik van kwik in vaccins (onder leiding van Robert Kennedy), Obamacare wordt afgebouwd en het is nog niet duidelijk wat daar voor in de plaats komt en of dat goed of slecht is. Trump wil wel dat de farmaceutische bedrijven hun medicijnprijzen flink gaan verlagen. In de media is vooral te horen hoe slecht Trump wel niet is. Een lomperik is ie zeker, maar of het zoveel slechter wordt dan met Obama (staatsschuld verdubbeld) is nog niet zeker. Ik hoop op verbetering.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben vijftig, heb nog nooit gevlogen en heb geen smartphone :D
      Ik heb wel zonnepanelen, eet zoveel mogelijk vegan en doe nog zo wat alternatieve dingen die veel mensen niet leuk vinden om te horen ;-)

      Verwijderen
  4. Rofl, wat betreft je opmerking over de aboriginals. Ik vind het een vrij terechte en relevante opmerking waar je best over mag denken. Ik bezit overigens exact hetzelfde talent...wellicht dat alle metal-liefhebbers wat minder snel geschokt zijn door een 'harde' opmerking?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, wellicht. Als headbanger ben je vanzelf een beetje een buitenbeentje. Een afwijkende muzieksmaak leidt vaak tot een wat afwijkende mening.

      Verwijderen