Wie mijn boeken heeft gelezen (en dan met name de laatste twee), weet dat ik werk steeds meer ben gaan zien als het "verkopen van je vrije tijd in ruil voor geld". Je kunt het natuurlijk ook van een positieve kant bekijken en het beschouwen als het verhuren van je vakkennis, of zelfs als het het leveren van een maatschappelijke bijdrage waar een financiële vergoeding tegenover staat. Zelf had ik echter nog niet gedacht aan de mogelijkheid dat het werken in loondienst ook je gevoel van mannelijkheid aantast.
Hoe dat precies werkt, snap ik waarschijnlijk pas als ik het boek Waar is mijn speer (zonder vraagteken) van Tim Samuels heb gelezen. Wat hij over zijn schrijfdebuut zegt in de zaterdagbijlage van De Volkskrant is echter dermate intrigerend dat ik er in mijn volgende boek nog dieper op in zal gaan. Dat werk - en dan met name een betaalde baan van 40 uur - je vrijheid inperkt, ligt voor de hand want dan is automatisch een belangrijk deel van je agenda vooraf ingevuld. Maar Samuels gaat nog een stap verder en noemt het werkende leven een vorm van "ontmannelijking". Dat is natuurlijk een subjectieve beleving, maar wel een fascinerende observatie.
Zelf moest ik meteen denken aan het moment waarop ik van een mevrouw van P&O te horen kreeg dat ik mijn lease-auto moest inleveren. Net als later tijdens een grote ontslagronde, werden we één voor één naar beneden geroepen. Daar overhandigde ze me met triomfantelijk gebaar een uitdraai waaruit bleek dat ik zelfs in het gunstigste geval twee uur en een kwartier onderweg zou zijn met het openbaar vervoer om op mijn werk te komen (terwijl ik er zonder files 55 minuten over deed met de auto). Op de vraag hoe dat dan moest als ik 's ochtends een interview had in Den Haag en 's middags in Den Bosch, kreeg ik te horen dat ik dat ook makkelijk met de trein kon doen.
Tim Samuels heeft het er helemaal niet over hoe het is om als man onder een vrouw te moeten werken, maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat deze mevrouw van P&O (die zelf ook weer mocht vertrekken nadat ze dit vervelende klusje had geklaard) zichtbaar genoot van de macht die ze had. Ik snap best dat het op een gegeven moment te duur wordt (of niet marktconform is of wat dan ook) om elke verslaggever een auto van de zaak te geven, maar je hoeft daar niet aan toe te voegen dat je "door de mazen van het net bent geglipt" als je nét een nieuwe lease-auto hebt gehad en daarin mag doorrijden tot het maximale aantal kilometers is bereikt.
Een collega van mij reageerde op deze behandeling door vreselijk kwaad te worden, ik door mijn poot stijf te houden en te kiezen voor optie 2: een vast maandelijks reiskostenforfait en een kilometervergoeding voor elke afspraak buiten de deur. Zo hield ik de eer aan mezelf en bespaarde ik mezelf een vernederende dagelijkse bus- en treinreis van in totaal meer dan 4,5 uur. Op dezelfde manier vertikte ik het om van 9 tot 5 achter mijn bureau te gaan zitten, zoals opeens de opdracht was, omdat het filetechnisch gezien veel handiger was om van 10 tot 6 te werken. Daarmee riskeerde ik ontslag, maar behield ik ook nog iets van mijn mannelijke trots (hoewel ik pas een paar dagen in dat soort termen denk).
Dat er nog veel meer facetten aan dit verhaal zitten, blijkt wel uit bovenstaande foto die afgelopen zondag is gemaakt. Betaald werk mag dan "ontmannelijkend" zijn (ook omdat bijna elke baas wel weer een baas boven zich moet dulden), maar dat zegt nog helemaal niets over de situatie waarin je als man terechtkomt wanneer je steeds minder werkt. Ga je dan stoer kickboksen, jagen, karten en mountainbiken, of wordt een toenemend aantal uren in beslag genomen door koken, boodschappen doen, was ophangen en strijken? Zit mannelijkheid hem vooral in autonomie en zelfbeschikking of ook in de aard van je activiteiten?
Sinds zondag ben ik dus degene die vanaf nu het strijkwerk doet en vanavond maak ik weer een pastagerecht voor mijn vrouw die vanmorgen al om zes uur opstond om naar haar werk te gaan en op z'n vroegst pas om zes uur weer thuis is. Dat maakt me extra benieuwd naar de inhoud van zijn boek en naar een antwoord op de vraag wat "mannelijkheid" nu precies inhoudt én of dat verder ook maar iets te maken heeft met je gevoelens van tevredenheid en geluk.
Toen ik nog in loondienst was en weer eens een rotklusje voor mijn baas moest doen - bv een powerpoint presentatie maken vol met management bullshit - liet ik mezelf wel eens ontvallen dat ik liever thuis de WC zou schoonmaken. Mijn collega's dachten dat ik grapte, maar ik meende het. De stomste huishoudelijke klusjes in vrijheid uitvoeren voelt nog altijd beter dan dagelijks met je glimmende lease-auto in de file staan en vervolgens eindeloze rapporten tikken voor je baas of de baas van de baas.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat het niet zo zeer een kwestie is van 'ontmannelijking' maar van 'ontmenselijking'. Ik denk dat niemand zich fijn voelt als iemand je zo behandeld. Het is dus te kort door de bocht om dit alleen op mannen te betrekken. Ik ben zelf dus een vrouw en heb staaltjes van machtsmisbruik (door mannen en vrouwen) meegemaakt waar niemand gelukkig van zou worden. Ik werk nu gelukkig in een kleine tak van deze hele grote organisatie en hier gaat het er wat menselijker aan toe.
BeantwoordenVerwijderenWas van de week vrij en kon weer even ervaren hoe het is als je 'niets moet' behalve wellicht de wc poetsen en de boodschappen doen. ;) Hoe fijn mijn werk momenteel ook is, het lijkt me heerlijk om dit een permanente situatie te mogen noemen. Er zijn toch maar weinig mensen waarbij werken een levensvervulling is, hoeveel misschien die indruk ook willen wekken...
Je hebt gelijk: het is ontmenselijking. Dank voor de input. Maar ik merk nu wel dat huishoudelijk "werk" niet te vergelijken is met een baan en ook veel minder stress oplevert (zeker als de kinderen grotere zijn of al uit huis zijn).
VerwijderenHeb dat artikel ook gelezen. Was het in zoverre met Samuels eens dat we verschillen tussen man en vrouw maar eens moeten leren respecteren (duhh...). Hij leek echter dat idee aan te grijpen om allerlei eisen te stellen waarmee hij zich aan zijn verantwoordelijkheden kon onttrekken. Want man. Misschien werd het volwassenwordingsproces hem een beetje te veel. En met volwassen worden bedoel ik: je kinderlijke aanleg (onverantwoordelijk pubergedrag van jongens) omzetten naar een rijpere mannelijkheid. Kun je een forse boom over opzetten, maar kort gezegd: ik ben van mening dat je ook man kunt zijn zonder je aan allerlei stereotypen te spiegelen. En verder wat Ineke zegt.
BeantwoordenVerwijderenPS Gerhard, ben jij ook beter in de was strijken dan je vrouw?
BeantwoordenVerwijderenDurf ik nog niet te zeggen, maar het bevalt me prima (zeker als ik ondertussen naar een muziek-dvd kijk) :-)
VerwijderenIs het echt mannelijke trots die je behield door je niet te conformeren naar de regels van het bedrijf of is het bewust nadenken over hoe je wilt omgaan met je tijd? Als vrouw had ik precies hetzelfde gedaan als jij vermoed ik.
BeantwoordenVerwijderenEn sinds wanneer is het huishouden 'onmannelijkend' en vrije tijd activiteiten zoals kickboksen, jagen en mountainbiken etc. wel mannelijk. Ik sluit me bij Fred aan. Als mens is volwassen worden en volwassen beslissingen nemen iets anders dan het verschil tussen man en vrouw. In een gezin/huishouden maak je met elkaar afspraken hoe je de taken verdeelt en dan het liefst op basis van talent en interesse. Mijn man en ik werken evenveel, dus koken we om de dag, brengen we om de dag ons kind naar bed, maar doe ik de was en hij dweilt de vloer (als voorbeeld).Als het goed is zit hier ook een gelijke verdeling van vrije tijd bij.
Het valt me een beetje tegen dat je als voorbeeld neemt dan jij sinds zondag de strijk doet en vandaag kookt. Dat lijkt alsof het heel bijzonder is, ik neem aan dat jij veel meer al standaard in het huishouden doet als ik lees in jouw blog hoeveel boeken je leest en tijd je besteedt aan fietsen?! Of voor jouw de lusten en voor jouw vrouw de lasten?
Eerst een algemeen advies: niet alleen mijn blog lezen (als dat in jouw geval tenminste zo is) maar ook mijn boeken. Mijn blog is een tussendoortje en een aanvulling, zeker niet het hele verhaal. Tot voor kort werkte ik fulltime, zat ik 3 tot 4 uur per dag in de auto en schreef ik in de avonduren boeken. Dan blijft er heel weinig tijd over om te koken, etc (zeker als je vrouw maar 1,5 dag werkt). Nu verschuift dat langzaam. Ik maaide al het gras, deed de administratie en verfde het huis, maar doe nu ook vaker de boodschappen, hang de was op, ruim de vaatwasser in/uit en noem allemaal maar op. In mijn volgende boek ga ik uitgebreid in op die veranderende rolverdeling, maar in de Omgekeerde Werkweek schreef ik al dat in het ideale geval mannen en vrouwen allebei even weinig werken en even veel in het huishouden doen ;-)
VerwijderenGetriggerd door het strijkwerk en vanavond pasta koken... als werkende vrouw met werkende man en kind verwacht ik fatsoenlijk het huishouden eerlijk verdeeld wordt, maar uiteraard zetten we onze talenten en interesses daarbij in. Ik doe bijv. de gezamenlijke administratie, het verven andere het huis, de tuimelschakelaar, het wassen van de kleding, het kopen andere de kleding voor dochterlief. Manlief doet bijvoorbeeld. het boren, de vloer dweilen, het onderhoud van de fietsen. Om en om koken we, net als afwassen en kind naar bed brengen. De rest doet de hulp (want vinden we niet leuk en ons werk wel dus kunnen we rotklussen doorgeven en met onze tijd leukere dingen doen)
BeantwoordenVerwijderenWat een flauwekul die 'mannelijkheid' & mannelijke trots, doe wat je leuk vindt , verdeel de 'moet' taken en vrije tijd eerlijk en vind de manier waarop jij en jouw gezin het liefst/best wil leven.
Ook ik werk op aangepaste tijden, van 6.00 tot 14.30 uur, maar daar zit geen enkele trots bij, wel een praktische insteek (want geen file), zakelijk inzicht (2 uur minder) en realiteit (het gezinsleven met een jong kind is leuker en prettiger als moeder maar 2 ipv 4 uur reistijd heeft).
Sinds mijn vrouw steeds meer gaat werken en ik steeds minder (betaald) werk, verschuift het huishouden juist de andere kant op. En zo hoort dat ook. Dus ik kook alle dagen, hou het huis een beetje ordelijk, maak badkamer en wc's schoon enz. enz. Verder doe ik de boodschappen en zorg dat de kinderen hun dingen kunnen doen. Strijken doen we al langere tijd niet meer aan (draag alles een half uur en de kreukels zijn er ook uit).
BeantwoordenVerwijderenIk heb met deze rolverdeling verstandelijk gezien geen moeite, maar heb er wel aan moeten wennen. Wellicht voelde het in het begin misschien toch wel iets als 'ontmannelijking'. Nu het al enige tijd zo gaat, voel ik toch ook duidelijk een stuk vrijheid. En misschien ook wel schuldgevoel, omdat mijn vrouw veel uren maakt en dan moe thuiskomt, terwijl ik me redelijk ontspannen begin te voelen in deze nieuwe situatie. Puntje van aandacht nog.