Vanmorgen keek ik snel even de uitzending van Pauw terug van een dag eerder, nadat ik op Twitter van alles en nog wat was tegengekomen over de zoon van wijlen Antonie Kamerling. Die zat daar als representant van de jongste generatie, die een gap year niet zelden vult met een gapende leegte. Nu ben ik zelf een enthousiaste pleitbezorger van Het Nieuwe Nietsdoen, maar dat fenomeen heeft echt he-le-maal niks te maken met tot drie uur in je bed liggen en vervolgens de dag blowend op de bank doorbrengen met chillen en netflixen. Grote vraag na dit item is natuurlijk of het gaat om een persoonlijk probleem (die jongen heeft namelijk nogal wat meegemaakt) of een ziekte van een generatie.
Over de 18-jarige Merlijn Kamerling werden op sociale media niet alleen maar aardige dingen gezegd. Je kunt je ook afvragen wat precies het doel was van dit televisie-optreden, al vermoed ik dat het deels een wanhoopspoging moet zijn geweest van zijn bezorgde moeder. Ik kan me heel goed voorstellen dat Isa Hoes af en toe ook niet meer weet wat ze met haar zoon aanmoet en misschien hoopt dat dit helpt als opstapje naar een baan als presentator of acteur. Wel verbaasde het me enigszins dat ze zo gepikeerd reageerde toen Freek de Jonge voorzichtig opperde dat dit misschien ook een beetje een luxeprobleem is omdat Merlijn Kamerling is opgegroeid in een geprivilegieerde omgeving.
Nu kan ik het woord 'privilige' zelf inmiddels ook niet meer horen, maar dit gezin is een duidelijke representant van een welgestelde familie uit Amsterdam-Zuid. Wellicht is dat zelfs onderdeel van het probleem, want in arme gezinnen is er doorgaans veel minder ruimte voor typisch Generatie Y-gezeik. Tegelijk wringt het woord 'privilege' nogal, wanneer je bedenkt wat hij allemaal heeft meegemaakt en vervolgens het grote portret van zijn vader ziet hangen boven zijn bed. Daar komt nog bij dat alle kinderen van een ouder die zelfmoord heeft gepleegd, worstelen met schuldgevoelens en de angst dat ze op dit vlak misschien erfelijk belast zijn.
Genoeg dus over hem. Wat het interessante was aan dit item, is dat zijn ledigheid grotendeels werd toegeschreven aan zijn geboortejaar want hij beschouwt zichzelf als een typische representant van de Generatie Z. Als je op internet op dat woord gaat zoeken, stuit je overal op dit soort foto's zodat je al snel het idee krijgt dat het om Generatie Zelfportret gaat. Deze generatie is volgens Isa Hoes zoekende en worstelt met het leven door de hoge (onuitgesproken) verwachtingen van de maatschappij en de ouders. Uit die formulering valt op te maken dat het in de eerste plaats een probleem is dat door ánderen is veroorzaakt.
Nu is dat natuurlijk niet helemaal onzinnig, want we hebben met z'n allen de gedachte omarmd dat alles mogelijk is, dat geluk maakbaar is en dat succes voor het grijpen ligt. Door sociale media krijgt de jongste generatie ook nog eens een volstrekt vertekend beeld van de werkelijkheid, al was het maar omdat
sommige jongeren er inderdaad in slagen om met weinig moeite en zonder
te beschikken over een heel bijzonder talent stinkend rijk te worden.
Als er dan vervolgens niets uit je handen komt en je niet weet waar jouw talenten liggen of wat je nou eigenlijk echt leuk vindt, werkt dat verlammend en
voelt dat als falen.
Persoonlijk denk ik dat je heel erg voorzichtig moet zijn met generaliseren als het gaat om generaties en hun kansen, want dan kun je er net zo goed een horoscoop bij pakken als je toekomstplannen aan het smeden bent. Zelf behoor ik (1961) tot de zogeheten 'Verloren Generatie' en dat klinkt nou ook niet bepaald alsof je aan de start verschijnt met een paar kilometer voorsprong. Van dat etiket heb ik me echter nooit iets aangetrokken, met als gevolg dat ik ook nooit het gevoel heb gehad dat ik benadeeld ben, op het verkeerde moment ben geboren of net achter het net vis.
Ik denk dat het probleem ook niet zozeer is - let op - dat Generatie Z gebukt gaat onder te hoge verwachtingen van de maatschappij, maar dat juist precies het omgekeerde het geval is. Nog iets concreter: deze generatie heeft zélf zulke torenhoge verwachtingen van het leven dat het alleen maar tegen kan vallen. Je eerste verantwoordelijkheid als mens is om in je eigen onderhoud te voorzien, een bestaan op te bouwen en wellicht later ook een gezin te onderhouden. Dat is een heel ander, en meteen ook wel veel overzichtelijker en helderder uitgangspunt dan jezelf maximaal ontplooien, beroemd worden, kijken waar je gelukkig van wordt, zoveel mogelijk van de wereld zien en uitvogelen wat je nou eigenlijk echt wil met je leven om vervolgens als een dood vogeltje te eindigen op de bank.
Ik ben bouwjaar 1950 en weet dus sinds een paar jaar pas dat ik Babyboomer ben!
BeantwoordenVerwijderenMet slechts een 3-jarig ulo diploma en naar orienterende huishoudschool be ik met 16 gaan werken.
Dat zou nu niet meer mogelijk zijn. Altijd goed mijn broodje kunnen verdienen, maar altijd onder modaal gebleven. Het lijkt weel of dat nu een soort onderklasse is geworden van lager opgeleiden.
Bijna 47 jaar gewerkt, grootste deel full-time, en de 65 + 3 maanden eindstreep net niet gehaald door de teveel eisende maatschappij die vond dat ik meer moest kunnen den doen, terwijl ik lichamelijk steeds minder kon. Na stressvol jaar voor 100% afgekeurd met 63 half.
Ik zal het niet meer meemaken maar heb wel medelijden met de huidige generatie die het waarschijnlijk op een paar terreinen lastiger zal krijgen.
Verwachtingen zijn tegenwoordig erg hoog. Bij werkgevers zie je liiefst onder de 23 jaar oud en 10 jaar werkervaring.
BeantwoordenVerwijderenMaar merk ook van mijn zusje en anderen van gerenatie X dat ze wel heel makkelijk zijn in sommige dingen en altijd met de nieuwste spullen lopen en toren hoge schulden hebben.
En ondertussen verwachten dat ze wel een uitkering of werk krijgen waar ze veel geld mee verdienen, uiteindlijk kan dat niet goed gaan en zie ik dat ook bij mijn zusje en ziet ze het wel in dat ze sinds vorig jaar september weer naar school gaat om een mbo 3 opleiding verzorgende ig te volgen. Dan ziet ze ook in dat ze iets moet gaan doen voordat ze geld krijgt. Die inzicht ontbreekt ook bij die generatie.
We kunnen duiden wat we willen maar uiteindelijk komt het neer op: verwend.
BeantwoordenVerwijderenIk ben van mening dat de kinderen van nu teveel verwend zijn/worden door hun ouders/grootouders. Onze oudste dochter is 18, volgt een best dure opleiding qua materialen en dergelijke, en moet van ons alles zelf betalen. Niet omdat wij het niet willen/kunnen, maar omdat wij vinden dat ze er niet minder van wordt en er zelf ook wel voor kan gaan werken. Er mankeert haar niks, ze is een gezonde dame die van aanpakken weet en zeker niet te beroerd is om te werken. Zo heeft ze zelf haar mac book van 2000 euro binnen een jaar bij elkaar weten te sparen en heeft ze ook nog voldoende kleding em schoeisel kunnen kopen. Ze is samen met 1 ander kind de enige die hem zelf heeft moeten betalen.... De jongste 2 zullen ook moeten gaan werken zodra ze de leeftijd hebben dat het mag. De jongste van 12 kan al niet wachten... Wij hebben vroeger ook onze eigen centen moeten verdienen en daarvan de dingen moeten betalen die wij graag wilden. Niet omdat onze ouders het niet konden betalen, integendeel, maar gewoon omdat zelf verdienen prima te doen is als je verder gezond en normaal kunt functioneren. Natuurlijk krijgen onze kinderen van ons heus wel wat toegestopt, maar voor de meeste dingen ( playstation terwijl er een goede xbox aanwezig is )gaan ze maar aan het werk....
BeantwoordenVerwijderen