Zoeken

donderdag 5 september 2019

Welke karaktereigenschappen helpen je op weg naar een vroege VUT?

Afgelopen maandag kreeg ik bezoek van Carolina Pruis die me haar splinternieuwe boek officieel kwam overhandigen. Hoewel de titel Happy in je werk op het eerste gezicht haaks lijkt te staan op mijn boodschap (en klinkt als precies het omgekeerde van De omgekeerde werkweek), zijn er wel degelijk raakvlakken. Want welke exit-strategie hanteer je als je toevallig niet gelukkig bent op je werkplek of ontevreden met het gekozen beroep? En over welke eigenschappen moet je beschikken wanneer je op eigen kosten eerder zou willen stoppen?


Toevallig hadden we een dag eerder in dezelfde tuin een verjaardagsfeest met een lange tafel vol visite. Tijdens het eten merkte ik op dat ik de laatste tijd steeds meer (jonge) vrouwen op een racefiets zag, waarop een van de gasten meteen sneerde dat dat onzin was want hij zag onderweg alleen maar oude mannen met dikke buiken. Omdat ik inmiddels heb geleerd dat het zinloos is om te proberen mensen ergens van te overtuigen of hun persoonlijkheid te veranderen, ging ik verder niet op het onderwerp in.

Wel dacht ik, voor het eerst nadat ik gestopt was als journalist, dit: als ik de volgende dag naar mijn werk was gegaan, had ik aan het einde van de dag vier jonge vrouwen gevonden die nog maar net hun eerste racefiets hadden aangeschaft (inclusief mijn nichtje Kristel Hormann en schrijfster Aafke Romeijn). Verder zou ik framebouwer Herman Braun hebben gebeld die mijn indruk bevestigde, cijfers boven water hebben gehaald om mijn betoog te ondersteunen en een fietsenhandelaar hebben gevonden die de hoop uitsprak dat het meer was dan een voorbijgaand modeverschijnsel.


Wat ik hiermee wil laten zien, is dat er mensen bestaan die alles meteen van tafel vegen en op elk nieuw idee direct een deksel zetten zodat het geen zuurstof krijgt. Die mensen zitten vaak zo vast in hun eigen overtuigingen dat ze er ten onrechte van overtuigd zijn dat veel dingen onmogelijk zijn en dat nog veel meer niet voor hen is weggelegd. Wie zo redeneert, fietst op zijn 66ste nog steeds met lood in de schoenen om 7 uur naar zijn werk zonder onderweg ook maar één vrouw op een racefiets te zien, zelfs niet als hij door een heel peloton wordt ingehaald.

Aan dat voorbeeld dacht ik toen Carolina Pruis mij vroeg waarom ik op mijn 55ste ben gestopt met werken, terwijl veel anderen door moeten buffelen tot ze 67 zijn of helemaal op zijn. Dat had ze me eerder al gevraagd voor 'Happy in je werk', maar inmiddels kon ik daar nog wel wat aan toevoegen. In haar boek heb ik het over discipline en doorzettingsvermogen. In de krant las ik dat een asceet lijkt op een atleet en dat klopt. Ik heb het in mijn boeken vaak over het vermogen om af te zien, om met pijn en moeite een steile berghelling te beklimmen in de wetenschap dat boven een stuk taart op je wacht en een heerlijk lange afdaling.


Uit eigen ervaring kon ik daar nog wel iets aan toevoegen. Je dient namelijk ook te beschikken over voldoende verbeeldingskracht en fantasie. Je moet geloven dat het onmogelijke soms mogelijk is en de overtuiging zijn toegedaan dat de toekomst naar je toekomt als je er vurig in gelooft en bereid bent om op goed geluk zijpaden te bewandelen en op je gevoel af te gaan. Je moet eigenwijs zijn, opstandig, dwars, creatief, geduldig én ongeduldig en je niet te snel uit het veld laten slaan of van de wijs laten brengen.

Het is echt niet zo dat ik zelf over al deze eigenschappen beschik of over alleen maar goede eigenschappen, want toeval, timing en geluk spelen elk ook hun eigen onvoorspelbare rol in het geheel. Carolina Pruis sprak voor haar boek met meer mensen en haar conclusie is dat er altijd iets belangrijks of schokkends moet gebeuren - een zogeheten 'life-event' - voordat de ogen van mensen opengaan en het tijd is voor maatregelen. In die zin dank ik alles net zozeer aan mijn Duitse (ik zou bijna zeggen: Pruisische) genen als aan de kredietcrisis die geheel onaangekondigd mijn leven overhoop gooide en de dobbelsteen een heel andere kant op liet rollen.

14 opmerkingen:

 1. Het antwoord op de titel (=vraag) is: Je moet eigenwijs zijn, opstandig, dwars, creatief, geduldig én ongeduldig en je niet te snel uit het veld laten slaan of van de wijs laten brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vergeet nog discipline en doorzettingsvermogen :-)

   Verwijderen
  2. Liefde is altijd mooi als je met de ware persoon, jij en ware minnaar. Ik ben Mayruris Camplelo Mijn vriendje heeft brak met mij en ik was eenzaam, dus ik was gericht op een zeer vriendelijke en grote spell caster Dr ADELEKE die me hielp om terug te brengen mijn minnaar naar mij en hij vroeg me voor 340 euro voor de items die nodig zijn voor de spreuk en vandaag ben ik met hem nu en we zijn gelukkig samen. Ik ben erg dankbaar voor wat je hebt gedaan voor mij Dr ADELEKE u e-mail hem aoba5019@gmail.com of Whatsapp me via +27740386124.

   Verwijderen
 2. Mensen denken vaak dat sparen afzien is maar zo zie ik het niet. Niet meedoen aan een nog grotere auto, een nog groter huis en nog vaker en verder op vakantie,is dat afzien? Ik heb er geen behoefte aan en zie dan ook niet af.
  Het motto "niet meer uitgeven dan er binnenkomt" en een gelijkblijvend uitgaven patroon heeft ervoor gezorgd dat ik op mijn 50e hypotheekvorm ben en genoeg spaargeld heb om voortijdig met pensioen te gaan.
  Sportief gezien verleg ik mijn grenzen door hardlopen (Zugspitze Ultratrail).
  Dus de overeenkomst asceet en atleet klopt wel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alsof ik mijn eigen karaktertrekken voorbij zie komen :-) Ik vat het vooral samen als: je eigen plan trekken en eigen weg gaan.
  Ik kan even niet meer op de naam komen, maar er was (of is) een stroming waarin je met niet teveel luxe leeft en mensen soms juist afzien om jezelf te "reinigen". Dat lijkt er soms erg op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Slecht nieuws voor degenen met een tweede huis. Na 2020 zal de belasting hierop sterk toenemen. Althans als de wet aangenomen wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even afwachten hoe dat in de praktijk uitpakt. Ik begreep dat het vooral mensen (be)treft die met geleend geld onroerend goed kopen als belegging.

   Verwijderen
 5. Ik overweeg op termijn uit de randstad te verhuizen. Ik ben inmiddels zo’n dorpsmeisje, dat ik het nu te druk vindt. Ik ben nu nog teveel gehecht aan familie, Delft, bioscoop en varen.
  Maar als ik naar de stad ga, dan vind ik het daar veel te druk. Ook vind ik mijn tuin te klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik naar eigenschappen kijk, is dat ik kan uitstellen, discipline heb op het gebied van geld, niet alles nodig heb, kan denken in kleine doelen om iets groots voor elkaar te krijgen. Een bepaalde vorm van optimisme, gecombineerd met de neiging tot onafhankelijkheid. Creatief zijn en denken in mogelijkheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als het niet in je karakter eigenschappen zit kun je misschien zoiets als emotie-regulatie ontwikkelen. Dus behoeften bevrediging uitstellen; stil staan bij je eigenlijke levenswaarden ipv kortstondig geluk??

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Liefde is altijd mooi als je met de ware persoon, jij en ware minnaar. Ik ben Mayruris Camplelo Mijn vriendje heeft brak met mij en ik was eenzaam, dus ik was gericht op een zeer vriendelijke en grote spell caster Dr ADELEKE die me hielp om terug te brengen mijn minnaar naar mij en hij vroeg me voor 340 euro voor de items die nodig zijn voor de spreuk en vandaag ben ik met hem nu en we zijn gelukkig samen. Ik ben erg dankbaar voor wat je hebt gedaan voor mij Dr ADELEKE u e-mail hem aoba5019@gmail.com of Whatsapp me via +27740386124.

  BeantwoordenVerwijderen