Zoeken

maandag 24 december 2018

Fixatie op warmtepomp is merkwaardig en een tikje verdacht

De afgelopen week kreeg ik vanuit diverse kanten het verzoek om eens een blog te wijden aan het 'klimaatakkoord'. Dat wil ik best doen, maar dan wel met de aantekening dat ik een heleboel verschillende blogs nodig heb om alle aspecten te belichten die daarmee samenhangen. Zo schrijf ik aanstaande vrijdag in mijn wekelijkse column op de economiepagina van het RD iets over het draagvlak van alle voorgestelde maatregelen, terwijl ik me hieronder vooral bezighoud met de vraag waarom er de hele tijd maar één alternatief genoemd wordt voor de traditionele CV-ketel.


Bovenstaande foto is genomen op Striks Erve, een kleinschalig vakantiepark in de kop van Overijssel dat waarschijnlijk de geschiedenisboeken in kan als een van de eerste gasloze vakantieparken van Nederland. De grap is echter dat het dat al was toen dat begrip nog niet eens bestond en niemand vraagtekens zette bij het gebruik van aardgas om te koken en woningen te verwarmen. De term 'gasloos' betekent op zich dus helemaal niets en kan ook niet zomaar gebruikt worden als synoniem voor 'groen' of 'klimaatvriendelijk'.

Wel is het belangrijk om aan te geven - zoals je op deze foto eigenlijk ook al wel kunt zien - dat er op dit park volwaardige, uit steen opgetrokken woningen staan met drie slaapkamers. In een vakantiehuis mag je officieel niet wonen, maar de huisjes zijn groot genoeg om er met een heel gezin in te wonen. Dat doet vanzelf de vragen rijzen hoe ze worden verwarmd als ze niet zijn aangesloten op het aardgasnet (en in feite dus al decennia vooruitlopen op de in het klimaatakkoord opgenomen ambities). Staat er een primitieve warmtepomp in de berging of hebben al die huisjes misschien een houtkachel in de woonkamer?


In het klimaatakkoord wordt maar één alternatief geboden voor de reguliere CV-ketel en dat is een (hybride) warmtepomp, al dan niet in combinatie met een zonneboiler. Dat wekt bevreemding en maakt me bij voorbaat argwanend, bijna alsof je als bank aan alle mensen met een aflossingsvrije hypotheek adviseert om deze om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Dat kan inderdaad een oplossing zijn, maar je kunt ook zelf extra gaan aflossen of de hypotheek gewoon door laten lopen tot je je laatste adem uitblaast of het huis verkoopt.

Financieel advies is per definitie maatwerk en de uitkomst verschilt per geval. Datzelfde geldt - of zou moeten gelden - voor de energievoorziening van woningen. Zelf ben ik een absolute leek op dit gebied, maar er moeten talloze technische oplossingen en aanpassingen te bedenken zijn die wellicht minder kostbaar zijn of minder ingrijpend. Want hoe zit het nou precies met die 44 huisjes op dat gasloze park? Houd houden die het warm in de winter, hoe koken en douchen ze en hoe hoog is de maandelijkse energienota?


Voor de warmwatervoorziening is in de berging een elektrische boiler geplaatste en in de woonkamer hangen twee simpele elektrische radiatoren die moeiteloos in staat zijn een ruimte van ongeveer 37 vierkante meter op temperatuur te brengen. Niet alleen is het een heel simpel systeem waarvoor je alleen maar een stopcontact nodig hebt, het is ook nog eens relatief voordelig in aanschaf en geheel onderhoudsvrij. Nadeel is alleen dat je in één klap de hele installatiebranche werkloos maakt, want in theorie kan iedereen die een lamp kan ophangen dit systeem zelf installeren.

Is dat misschien de ware reden waarom de warmtepomp zo wordt gepromoot? Omdat het voor decennia aan werkgelegenheid garandeert? Er moeten in Nederland nog veel meer relatief kleine en misschien niet optimaal geïsoleerde woningen zijn die prima uit de voeten zouden kunnen met elektrische radiatoren, een elektrische kookplaat en een elektrische (huur)boiler, zeker in combinatie met zonnepanelen. Dit systeem is ook al bijna twee decennia oud, dus er zullen inmiddels verbeterde versies, andere varianten of soortgelijke oplossingen op de markt zijn

Bij fulltime bezetting betaal je met een dergelijk systeem een voorschot aan de energieleverancier van ongeveer 140 euro, nauwelijks meer dan je in een woning van gelijke grootte kwijt bent met een reguliere cv-ketel. Dat is dus de grote valkuil van het klimaatakkoord: dat je de hele tijd het gevoel hebt om de tuin te worden geleid met het halve verhaal, dat er onrealistische verwachtingen worden gewekt en dat je onder valse voorwendselen maatregelen krijgt opgedrongen. En dát heeft dus weer alles te maken het met het draagvlak waar mijn column van vrijdag over gaat.

74 opmerkingen:

 1. Hmmmm, reactie stond er net wel onder.

  Vragen:
  Is die €140 een echt praktijkgetal of een extrapolatie. Het scheelt nogal of de bezetting in januari en februari 100% was of niet.
  Hebben de huisjes individueel contract of loopt het via de hoofdaansluiting als VVE?

  Bij erg goed geisoleerde en geventileerde huisjes zou stralingswarmte best een onderdeel van een energieplan kunnen zijn. Maar een aircoheater zou in dit type huisje een factor drie minder energie verbruiken en als bonus een gratis koeloplossing zijn voor de zomers.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die energienota is gebaseerd op volledige en feitelijke bezetting (op basis van langverhuur) van een gezin met twee kinderen. De meterstanden worden opgenomen en afgerekend per woning.

  Mijn voornaamste boodschap in dit blog is dat gasloos niet synoniem is aan groen en duurzaam of aan een laag energieverbruik. Verder zou ik voor onze reguliere, in grootte vergelijkbare woning nooit kiezen voor een warmtepomp als vervanging van de cv-ketel maar eerder voor een soortgelijke oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1m3 gas kost 70cent en levert 10kwh Dus 7cent per kwh. Als de prijs van elektra daalt naar 7 cent ben je dus even duur uit.

   Verwijderen
  2. De elektra prijs zou nog iets meer dan 7 cent mogen zijn. Een deel van de 10 kWh uit 1 m3 gas gaat als verlies door de pijp naar buiten. Elektrisch verwarming is ook niet ideaal, maar de verliezen daarvan blijven als warmte in de woning. Laat het daar nou net om te doen zijn.

   Verwijderen
  3. Een HR ketel gebruikt de rookgassen voor extra rendement, waardoor het 110% rendement geeft.

   Warmtepomp heeft 500% rendement, dus duidelijk het betere alternatief.

   Of je doet het de dure manier, met elektrische kachels. Dat is 100% rendement, dus 5x zo duur in gebruik. En 5x zoveel windmolens nodig. Wel goedkoper om te installeren, dus voor goedkope vakantiehuisjes die doorgaans meer in de zomer dan in de winter gebruikt worden nog wel te begrijpen.

   Verwijderen
  4. De COP/het rendement wordt vaak aangegeven bij een temperatuur van 7 graden. Dus dat is te makkelijk door de bocht genomen.

   Tevens vind ik goedkoper de verkeerde stelling. Wanneer je in een woning 1000 m3 gas verbruikt voor het verwarmen van de woning en dit compleet elektrisch gaat doen heb je ongeveer 8.800 kwh elektrisch nodig. (1m3 gas heeft ongeveer 8,8 kW energie inhoud)

   Kosten gas
   1.000m3 x €0,63 = €630,-

   Kosten elektra
   8.800 kwh x €0,17 = €1.496,-

   Dus goedkoper of geld besparen moet je niet naar kijken. Je moet kijken naar de CO2 vermindering die je behaald.

   Verwijderen
 3. Ben nu bezig met electrisch verwarmen en krijg woonkamer en keuken met deze temperaturen warm 20 graden met slechts 400 watt verwarming, ben verbaasd en woning is 10 jaar oud.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou hier ben ik het mee eens , wij gaan nu de tweede winter hier mee in !
   Het geheim heet Eceno Heat .

   Verwijderen
  2. Infrarood panelen? Nee, is duurder dan economo heat en onzuinige voor strenge winter er nog 2,0 kw stiebel Elton kachel erbij dan is huis binnen 15 minuten warm.

   Verwijderen
  3. Stel je voor alle woningen verwarmen op elektra ook op de dagen zonder zon en wind, dat gaat niet lukken de huidige e netwerken zijn te licht en niet toereikend het gevraagde vermogen te leveren. Transformatoren kabels en lijnen moeten verzwaard worden dit gaat een vermogen kosten. Dit houd in de de prijs voor elktra flink gaat stijgen, dus onbetaalbaar.

   Verwijderen
 4. De stroom lijkt mij toch ook niet geweldig op een vakantiepark als je aangesloten bent op een collectief net. De eigenaar kan de stroom door verkopen aan jou aan een door hem te bepalen prijs en ga er maar van uit dat hij er aan verdiend. Of mag je van de eigenaar wel zonnepanelen monteren en die aansluiten op het stroomnet? De bedoeling is toch dat in de zomer je meter terug draait en je in de winter afneemt dus de meter doet oplopen en per saldo op jaarbasis quitte speelt. Als je niet kunt aansluiten op het reguliere net met je panelen duurt het een eeuwigheid eer je die terug verdiend hebt.
  En daarnaast neem je gewoon stroom af van het reguliere net. Waar komt die vandaan? Peperdure* windmolens? Kernenergie met zwaar vervuilend afval? En wie denkt dat dit goedkoper zal worden kan beter verhuizen naar Antarctica.
  Wat ik hoop dat de toekomst zal worden is een goede accu, niet voor aan auto maar geschikt om 24u een paar duizend watt vast te houden en dat gecombineerd met een kleine windmolen, misschien een warmtepomp, (maar dan van een volgende generatie) en misschien komt er wel een waterstofgenerator op de markt, en zonnepanelen, en als het helemaal fout loopt een fiets met een dynamo zodat ik stroom kan trappen :-)
  * peperduur omdat ze met subsidie betaald worden van jouw belastinggeld en toch een smak geld aan jou doorrekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De stroom wordt in dit park per woning aangeleverd door de energiemaatschappij en niet via een collectief net (dus net als bij een gewone woning). Er wordt nu gesproken over het plaatsen van zonnepanelen bij de woningen, dus dat is de volgende stap.

   Verwijderen
  2. Dit gebeurt meestal op een camping, maar zodra het eigen grond en eigen huisje is, dan komt de stroom rechtstreeks van een leverancier.

   Verwijderen
 5. Als je je wilt verdiepen:
  - Google eens Trias energetica
  - Kijk eens op warmtepompweetjes.nl

  Kort komt het erop neer:
  Zorg eerst dat er zo min mogelijk energie nodig is. Dit kan bijvoorbeeld door zuinige apparaat of warmteverlies te verminderen.
  Een warmtepomp ontrekt warmte uit de buitenlucht waardoor het rendement veel hoger is, werkt precies als een omgekeerde koelkast.
  Het verschil tussen elektrische verwarming en een warmtepomp kan je vergelijken als een koelkast en een koelkast met ventilator(koelbox). Je krijgt het uiteindelijk wel koud maar het duurt veel langer en kost veel meer energie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tuurlijk halen ze 2030 niet. 2020 wordt al niet gehaald. Hoe kunnen ze de paleizen goed verwarmen en andere monumentale woningen.
  Schijnt dat elektrische auto’s nog geen caravan fatsoenlijk kunnen trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is jouw oplossing dan? Waarom heb je het over ze ipv we?

   Verwijderen
  2. Elektrische auto's hebben veel meer koppel als een dieselwagen, laat staan als den benzinebak. Als die elektrische auto geen caravan kan trekken, dan is het omdat de constructie van de auto niet goed is. De Ford Scorpio kon ook geen caravan trekken omdat er onder de kofferbak geen stevige constructie zat die de trekhaak kon dragen. Die was er voor een paar duizend extra wel onder te lassen.

   Actieradius zal echter eel sterk afnemen en als je nu al slecht met geluk 250km haalt op een acculading gaat dat met dubbel gewicht natuurlijk ook sterk afnemen.

   Verwijderen
 7. Dankjewel, ik word wel blij van jouw informatie. Ik wil ook geen warmtepomp.
  We zijn al bezig met verduurzamen van ons huis. We hebben zonnepanelen en er kunnen er nog meer bij op het dak. Verder hebben we onze vloer laten naisoleren. Of dat nu veel energie scheelt, is onduidelijk en ik had daar meer van verwacht. Het is wel comfortabeler. Wat ook scheelt is de screens in de avond naar beneden doen. Eigenlijk zijn ze bedoeld om zomerwarmte buiten te houden, andersom werkt ook goed en ramen laten veel kou door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Plisse (dubbel) gordijnen werken ook heel goed. Laatst eens warmtebeeldcamera er bij gehaald.

   Verwijderen
 8. Het eerste gasloze vakantiepark van Nederland is niet dat kleinschalige park in Overijssel, bij lange na niet.
  Een paar jaar geleden is er al een volledig gasloos park gebouwd aan de kust in Zeeland. De Punt in Ouddorp is in 2014/15 gebouwd en is volledig gasloos.

  Sowieso vreemd dat wij Nederlanders soms zo vreemd doen over de warmtepomp. Heel Scandinavië draait al tientallen jaren op warmtepompen, het is daar gemiddeld kouder dan hier en toch denken we dat we iets nieuws gaan proberen.
  Het is niets nieuws, het is iets anders en het werkt gewoon. Dus stop met die bangmakerij en de anti lobby.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Euh, dit park staat er al twee decennia , dat betekent 20 jaar Dat is wat anders dan het park dat jij noemt uit 2014.

   Verwijderen
  2. Inderdaad, de eerste huisjes werden opgeleverd in 1999.

   Verwijderen
  3. Omdat de woningen daar veel beter geïsoleerd zijn. Hier heeft men veels te lang gewacht met het aanpassen van het bouwbesluit.

   Niet zo gek natuurlijk jaarlijks ca 60000 beter geïsoleerde vanaf ca 1998 had de staatskas teveel geld gekost.

   De dealer gaat z'n junkies natuurlijk ook niet naar de afkick-kliniek brengen...die kijkt wel uit.

   Verwijderen
 9. Er zijn meer gasloze vakantie parken waar electrische radiatoren prima verwarming bieden voor de zelfde kosten als gasverwarming. De investering in electriche radiatoren is daarnaast vele malen lager als andere systemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eind jaren 70, begin 80'er jaren was er in Helmond al een volledig gasloze wij waar elektrisch gekookt werd en de huizen verwarmd worden door stadsverwarming. So what's new?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die wijken zijn er meer. Ik meen in totaal zon 600000 woningen. Ik woon erin.
   Geen gas nodig, maar ondanks zware subsidies wel hogere verwarmingskosten (ondanks het fameuze niet meer dan anders principe).

   Verwijderen
 11. Het vakantiepark in de olden bongerd in Winterswijk met 75 woningen bestaat nu 25 jaar en wordt ook 100% verwarmd met elektrische kachels.
  Geen probleem.
  Ik ben zelf stekmonteur, en monteer wekelijks warmte pompen bij mensen thuis tot installaties van 60 binnen units in een kantoor van 5 verdieping.
  En ik kan vrij goedkoop een warmtepomp in mijn eigen vakantiewoning maken,maar ik vind het niet rendabel om die eclectische wandkachel te vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er meteen 'een van de eerste gasloze parken' van gemaakt :-)

   Verwijderen
 12. Hier in Noorwegen hebben de meeste huizen een warmtepomp, maar die schijnen anders te zijn dan wat je in Nederland moet krijgen.

  Hier staat die doorgaans niet hoger dan 16 graden en bijverwarmen doen we met de houtkachel. Dat is wel lekker als het zoals vannacht min tien is, boven of in de keuken hebben we geen enkele verwarming. Ze zijn ongelofelijk zuinig, dat wel.

  Dat hele klimaatgezeur is er volgens mij alleen om mensen aan de electrische / hybride / zuinige dieselauto's te krijgen om een half jaar later weer iets anders te beslissen. Om gewone mensen extra te laten betalen en politici goede sier te laten maken. Om geen extra belasting te heffen maar omwille van het milieu mensen weer iets anders te laten kopen en vele duizenden euro's te laten betalen.... Dan mag je opeens geen stofzuiger meer boven 1000 watt kopen, maar wel je electrische auto opladen en een warmtepomp installeren.... is toch kolder.
  En oh ja, gezeur over CO2 leidt zo lekker af van de werkelijke problemen van overconsumptie enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens.
   Het is een volgende manier om mensen zoveel mogelijk belasting te laten betalen, extra te laten lenen, te investeren, gemeentes die staan te springen om grond van hun inwoners over te nemen en een nieuwe vorm van ‘nivelleren is een feestje’. Er wordt al gesproken over zgn ‘klimaatrechtvaardigheid’ en dat mensen in sociale huurwoningen niet voor de extra kosten mogen opdraaien. Dus stop dan ook met die flauwekul. Ik zei van de week al tegen manlief dat we niet alleen flink in ons huis moesten investeren, maar dat hij dat ook voor andere huizen moet gaan doen.

   Verwijderen
 13. Warmtepompen zijn een factor 4 of 5 zuiniger dan conventionele verwarmers, ongeacht of het op gas of elektra gaat. Met warmtepompen haal je 80% van de energie uit de omgevingslicht, en die energie hoef je dus niet meer door windmolens of zonnepanelen op te wekken. Denk je echt dat er in Nederland een loodgieterslobby is?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is anders wel heel opvallend dat er dit jaar vanuit de installatiebranche een voorstel kwam om vanaf 2021 de gas cv ketel te verbieden om te verkopen. Dat er in het nieuws vooral over wamtepompen wordt gesproken. Ik heb info opgezocht over een cv ketel op elektra en daar stond als nadeel bij dat je je huis moest isoleren. Dat was blijkbaar bij de warmtepomp geen nadeel.
   De snelheid waarmee gesproken wordt over huisgebonden leningen, gemeentes die grond willen overnemen van de eigenaren zodat die de grote investeringen in hun huizen konden financieren. En er wordt gezwegen over hetgeen Gerhard nu schrijft. Je maakt mij niet wijs dat de installatiebranche niet van deze elektrische radiatoren afweet.
   Verder zie ik het vooral als weer opnieuw krankzinnige belastingverhoging en dit keer onder het mom van ‘klimaatverandering’ opdat de burger liefst zijn b*k houdt en niet kritisch is.

   Verwijderen
  2. Waarom zitten er dan vertegenwoordigers uit de installatiebranche aan tafel bij het klimaatakkoord.Je gaat natuurlijk niet je eigen winkel bevuilen met andere alternatieven.

   Verwijderen
  3. Natuurlijk weet de installatie branche van simpele weerstanden die uit 1kWh elektriciteit 1kWh warmte halen. Alleen dat is ten opzichte van een warmtepomp totaal niet duurzaam. Een warmtepomp haalt met 1kWh elektriciteit namelijk 3 tot 5kWh warmte uit de 'bron'. Die bron is buitenlucht, aardwarmte of (oppervlakte)water. En daarmee werkt een warmtepomp een factor 3 tot 5 efficiënter als een simpele warmteweerstand. Dat weten installateurs ook, en daarom zien ze die weerstand simpelweg niet als een duurzaam alternatief voor de gas cv-ketel. En geheel terecht, het is simpelweg niet duurzaam .

   Verwijderen
 14. Als ik over ga op een warmtepomp gaat mijn elektra rekening met minimaal factor 6 omhoog Rentenier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd en als de salderingsregeling binnenkort vervalt ben je aan de beurt...mocht je dit uit zonnepanelen halen

   Verwijderen
 15. Ik blijf me verbazen over de negatieve "horen van" reacties.
  Ja, een warmtepomp (mn de energetisch meest ideale water/water versie) kost veel geld (reken maar oo 20000 euro).
  Maar welk alternatief heb je als er geen gas meer is? Of als gas gaat kosten wat het zou moeten zijn? Iemand al eens uitgerekend wat de prijs per kWh in gas is? Ik wel: pakweg 5 cent (sterker nog, in België betalen ze dat ook letterlijk voor gas in NL kwaliteit). Tegen pakweg 20 cent per kWh uit stroom. In NL is stroom te duur en gas te goedkoop. In scandinavie betaal je pakweg 15 cent per kWh uit stroom. Gas heb je niet. Dan kun je kiezen uit kacheltjes/verwarmingselementen/boilers met n rendement van 80-90% (zoals dat gasloze vakantieparkje) of n warmtepomp met n rendement van 300-500% {kWh stroom erin vs kWh warmte eruitl). Simpel sommetje. Als in NL de stroom en gas kWh prijs nu eens gelijkgesteld worden, en de prijs op 15 cent komt is de discussie snel over.
  En klagen dat t allemaal te duur wordt? Prijs je gelukkig dat je 40+ jaar van belachelijk goedkoop aardgas hebt kunnen profiteren! En hoop dat de jongere generatie geen verhaal komt halen. Zij mogen bloeden voor t verbrassen van t aardgas door de oudere generatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder de belastingen was gas relatief goedkoop, maar met belasting een stuk minder in vergelijking met andere landen. Waar overigens ons gas veel te goedkoop aan verkocht is met contracten die absurd lang duren.
   Die 20.000 euro voor een warmtepomp is maar een deel van het verhaal. Die heeft nl ook het eeuwige leven niet. Daarbij zijn er grote kosten als het niet meteen bij de bouw is aangelegd. Zoals extra isolatie. #hoedan, als je muren dertig jaar geleden zijn geisoleerd en je wilt naisoleren. Kan aan de buitenkant en kost een kapitaal, vloerverwarming aan laten leggen, nieuwe kozijnen voor hr+++.
   En Joost, er is dus een alternatief en het is nog betaalbaar ook.

   Verwijderen
 16. Lees niks over infrarood panelen , heb er een paar werkt uitstekend
  Dus in de zomer via zonnepanelen mijn meter terug laten draaien (heb nog een oude meter die dat kan)en in de winter kan ik wat meer gebruiken zonder exstra kosten.
  Co 2 verhaal is onzin als er meer co 2 is groeien planten sneller.
  Waarschijnlijk gaat het om geld stroom kost 6 cent per kwh om te produceren de belasting is 14 cent als het gas op is moet dat gat gevuld worden en niet met gas uit rusland

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Allemaal leuk en aardig. Geen enkele woning is voorbereid om in diverse vertrekken elektrische radiatoren aan te sluiten. Gemiddelde radiator vraagt zo 2kw elektrisch vermogen. Bovendien is het elektrische net ook niet geschikt als iedereen over zou stappen op elektrisch verwarmen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik nu met 400 watt mijn beneden verdieping warm krijg wat doet een nieuwe woning die hoeft nu niet eens ge stookt worden. woning tot 15 jaar of goed geïsoleerd zonnepanelen en electrisch verwarmen is voordeligste combinatie.

   Verwijderen
  2. Met 400w doe je helemaal niets. En ook een nieuwe woning moet gestookt worden. We gaan er sowieso met ons allen weer op achteruit. Zeker als het salderen van de zonnestroom er ook nog af gaat. Ik heb mijn dak al vol panelen liggen maar zelfs dan kom ik er fors aan te kort indien ik elektrisch of met een warmtepomp ga werken. Bovendien is mijn woning (1988) met cv gestookte radiatoren en matig geïsoleerd zo lang niet geschikt voor een warmtepomp in welke vorm dan ook.

   Verwijderen
  3. Oh nee,hier nu met 400 watt is het hier 20,5 graden:)

   Verwijderen
 18. Ook niet lang meer dat salderen hoor .

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mijn cv ketel is aan vervanging toe, deze hele toestand over energie vind ik zo chaotisch, dat mijn besluit is gewoon een nieuwe CV ketel aan te schaffen kosten 1500 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op dit moment zou ik precies hetzelfde doen en het verdere verloop van de discussie afwachten.

   Verwijderen
 20. Wij hebben een Daikin hybride warmtepomp sinds 2016. Welnu...veeel storingen en lawaai...enorm elektraverbruik. De techniek is onvoldoende ontwikkeld zo lijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Er zijn helaas niet zoveel alternatieven. Een reguliere electrische verwarming vraagt ongeveer 2Kwh aan energie, doe dat maal het aantal vertrekken dat je wilt verwarmen en niet alleen schiet je energierekening door het dak, ook je electra aansluiting gaat dat nooit trekken zonder fors te verzwaren. Enige voordeel is dat het inderdaad goedkoop aan te schaffen en te installeren is. Warmtepompen zijn véél efficienter, ze hebben veelal 2 tot 4 keer zo weinig stroom nodig om tot dezelde hoeveelheid warmte te komen als normale electrische kachels maar ideaal is een warmtepomp niet. Ze zijn peperduur, ze maken herrie en beneden een bepaalde temperatuur trekken ze het niet meer.
  Wij zijn dit jaar begonnen met het verwarmen van onze flat met onze airco (die feitenlijk ook een warmtepomp is) en tot nu toe lijkt dat goed te werken, alleen heb je wel zo'n herrieding op je balkon staan en hij verwarmt maar 1 ruimte. Dat wordt dus tzt een multisplit unit aanschaffen zodat er in elke kamer een element komt te hangen. Of kiezen voor electrisch bijverwarmen.

  Airco's zijn op de een of andere manier stukken goedkoper in aanschaf dan een 'echte' warmtepomp. Ik denk dat hier toch ook echt wel stevig lobbywerk aan ten grondslag ligt, aan dat hele klimaatakkoord. Kijk maar naar Duitsland, waar de SPD Nu ook benzineauto's wil gaan weren uit stadscentra. Men moet en zal iedereen in een electrische auto krijgen net als men iedereen moet en zal dwingen van het gas af te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wacht op een opslagsysteem voor energie dat groot voldoende is en veel bedrijfszekerheid biedt, teneinde straks volledig zelfvoorzienend te worden. Immers elke besparing in energieberuik dus kosten worden altijd gecompenseerd door de overheid met het verlies aan belastinginkomsten. Dat betekent zonnepanelen die 30.000 kWh opwekken en deze energie opslaan. Gasaansluiting eruit en electra eruit.

   Verwijderen
  2. Wat dat eerste punt betreft: zoals gezegd valt de energienota in dit geval mee en waarschijnlijk wordt stroom in de komende jaren goedkoper terwijl gas duurder wordt. Blijft de vraag - zoals er nog zoveel vragen blijven - hoe we op een duurzame wijze al die elektriciteit denken te gaan opwekken voor al die huishoudens.

   Verwijderen
  3. Dat de stroomprijs zou gaan dalen was inderdaad gezegd maar ik kreeg pas de nieuwe tarieven van Eneco en daar was niet alleen gas gestegen met 10 cent (!) per m3 maar ook stroom was met 3 cent per KWh gestegen. Kortom, wat je ook kiest, het wordt duurder helaas. Het is dat er in mijn flat geen houtkachel kan.... Toch maar naar een vrijstaand huis verhuizen :)

   Verwijderen
 22. Wanneer je alle natuurkundige energiewetten buiten beschouwing laat, dan zijn de conclusies uit dit artikel heel goed te begrijpen.

  In dit artikel wordt door het buiten beschouwing laten van de energiewetten alleen naar de aanschafkosten gekeken. Een warmtepomp is een duur apparaat en een elektrisch kacheltje kost een paar tientjes. Natuurlijk kun je met elektische kacheltjes een huis warm houden. Alleen zijn de verwarmingskosten wel 3 tot 4 keer hoger dan bij de buurman die zijn identieke woning met een warmtepomp warm houdt.

  Daarnaast wordt hier aan een heel belangrijk aspect voorbij gegaan: de benodigde elektrische installatie en bijbehorend vastrecht. Je zit al snel aan tweemaal 2000W in de woonkamer met open keuken, 500W elk voor de gang en badkamer en 1000W voor elke slaapkamer als je met elektrische kacheltjes gaat verwarmen. Totaal is dat 8000W, voor een doorsnee rijtjeshuis met dubbel glas uit de jaren 60-80. Wordt de zolder als leefruimte gebruikt, komt er nog eens 2000W bij. Daar bovenop moet je nog elektrisch kunnen koken, met 6000 en verbruikt de boiler voor warm water ook nog minimaal 2000W.

  Op een huisaansluiting met krachtstroom heb je 3x25A tot je beschikking. Dat is 3x5750 Watt ofwel 17250W totaal. Zelf bij een optimale verdeling kun je dan niet tegelijkertijd het hele huis verwarmen, koken en de boiler verwarmen. Dan hebben we het dus nog niet eens over verlichting, wasmachine ,wasdroger, oven, magnetron en in de nabije toekomst eventueel een elektrische auto opladen. Om toch voldoende capaciteit te hebben, kun je dan een zwaardere hoofdaansluiting aanvragen voor de elektra. Naast de eenmalige kosten, gaat het vastrecht dan met ruim 600 euro per jaar omhoog.

  Een warmtepomp met 10kW warmte afgifte gebruikt bij lage buitentemperatuur van -10 graden maximaal zo'n 3000W. En dan kun je ineen wel goed uit de voeten met een gewone huisaansluiting.

  Om het over de stroomkosten van die elektrische kacheltjes maar niet te hebben. Die zijn circa 4 keer zo hoog als de stroomkosten van een warmtepomp. Mijn warmtepomp heeft in een jaar tijd 2550kWh verbruikt aan 22 cent. Dat is 561 euro aan stroom voor zowel verwarming als warm water. Met elektische kacheltjes en een elektrische boiler zou ik ruim 1600 euro meer kwijt zijn aan energiekosten op jaarbasis. En dat met een simpele hoekwoning.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt door iedereen gerekend met prijzen van kWh en m3 gas die gemiddeld gehanteerd worden in de markt. Echter de overige kosten van bijvoorbeeld netwerk en allerlei belastingen gecompleteerd met BTW zijn substantieel. Als onze overheid telkens aan deze belastingknoppen blijft draaien en ook de energieproviders dit doen voor wat betreft distributiekosten, dan blijft de consument de eeuwige verliezer. Privatisering van energie, zo ook zorg leidt niet tot meer efficiency en concurrentie, maar juist tot onrust. Zelfvoorzienend per wijk of straat of huidige woning is uiteindelijk de oplossing om los te komen van volstrekte onbetrouwbare marktpartijen en overheid.

   Verwijderen
  2. Zou hier met strenge winter niet meer dan 1000 kWh kwijt zijn aan electrisch verwarmen dus valt reuze mee. Daadwerkelijk verbruik zal wel lager zijn. Dus warmtepomp is stroomslurper en onnodig veel te duur met dito onderhoud.

   Verwijderen
  3. Ik heb het even nagekeken op het laatste jaaroverzicht, maar het totaalverbruik is in dit geval op jaarbasis 8000 kWh.

   Verwijderen
  4. 8000kWh is nogal veel voor een redelijk goed geïsoleerd huisje uit 1999 als het mij vraagt.

   Hier is het totaalverbruik zo'n 5000kWh met een warmtepomp en geen gas. Oppervlakte woning als ik het zo op de foto's zie is vergelijkbaar. Alleen zijn de muren bij mij op de begane grond niet geïsoleerd (Steens muren zonder spouw uit 1902). Ik verwacht dat zodra mijn buitenmuren geïsoleerd zijn het verbruik nog eens 1000kWh op jaarbasis daalt, en dan zit je met een warmtepomp dus op 50% van het verbruik en kosten van de elektrische kacheltjes. Ik vind dat nogal wat. 70 euro per maand, 840 euro per jaar, jaar in jaar uit. Stel dat de warmtepomp per jaar 90 euro aan onderhoud kost, scheelt het nog 750 euro per jaar, bij een levensduur van 15 jaar en gelijkblijvende energieprijzen is de warmtepomp dan 22.500 euro goedkoper in gebruikskosten. Aanschaf van de warmtepomp kostte mij 6000 euro, lage temperatuur verwarming 4000 euro.   Verwijderen
  5. Ivo vindt nog fors 10k hier huur 12 zonnepanelen 25 euro,2 electrisch kachels 75 euro :)

   Verwijderen
  6. Als we er zelf zouden wonen en er het hele jaar door gebruik van zouden maken, zou het verbruik ongetwijfeld lager liggen.

   Verwijderen
 23. Ik lees niets over waterstof toevoegen aan het aardgas, de elektra van de windmolenparken naar waterstoffabrieken transporteren

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dit voorjaar kocht mijn zoon een andere woning. Deze was goed geïsoleerd en voorzien van HR++ glas, en werd verwarmd met een 14 jaar oude CV-ketel (jaarverbruik 1300 m3 gas) en gewoon met radiatoren. Hij kreeg het advies extra bij te lenen voor aanschaf van 16 zelfgeplaatste zonnepanelen en ook om de CV-ketel te vervangen door een warmtepomp, die ook het warmwater voor de douche levert.
  Dit advies werd zo uitgevoerd!
  Gevolg: Het huis is tot nu toe lekker warm, en uit de douche komt heerlijk warm douchewater. De zonnepanelen hebben vanaf 15 juni tot nu ruim 2500 Kwh aan stroom opgebracht. En voor de verwarming en overige stroomverbruik staat de teller tot nu toe, gek genoeg nog net niet op 2500 Kwh. Dus meer stroom gemaakt dan verbruikt.
  Kortom; afgezien van de investering in zonnepanelen en de warmtepomp tot nu toe; GEEN overige energiekosten, want de gasaansluiting is immers vervallen, en er is meer electra geproduceerd dan verbruikt!
  Zo kan het blijkbaar ook!
  En als het straks nog eens echt koud wordt, en de verwarming het toch niet helemaal trekt, blijkt wel of nog aanvullende voorzieningen (toch nog installatie van vloerverwarming of zo) nodig zijn. Voorlopig ziet het er goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit voorjaar dat is de kruks,na winter zal je verbruik zien van warmtepomp en dan waren die 16 zonnepanelen niet voldoende.

   Verwijderen
  2. https://www.vakbladwarmtepompen.nl/markt/nieuws/2018/02/doorbraak-in-warmtepomptechnologie-101292?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.261187844.806265445.1543932600-846099201.1543932600

   Geschikt voor oudere huizen?.

   Verwijderen
  3. Mijn huis is uit 1902 en er is sinds februari 2017 alleen nog gas gebruikt om te koken en sinds oktober 2017 helemaal geen gas meer verbruikt.

   De warmtepomp doet niet onder voor een Cv-ketel, mits warmtevraag, warmtepomp en afgiftesysteem op elkaar zijn afgestemd.

   Verwijderen
  4. En wat waren de kosten hiervan en wat is de terugverdientijd?

   Verwijderen
 25. Ik gebruik sinds een jaar zelf geīnstalleerde IR-panelen voor verwarming. Gasverbruik voor verwarming was voorheen 1000 m3, mijn IR-panelen verbruikten 2500 kWu. Tegen de huidige prijzen is dat 10 - 15% goedkoper dan gasverwarming. Dat kan, omdat ik met de panelen alleen plaatselijk verwarm, daar waar mensen langdurig aanwezig zijn. De zithoek, bijvoorbeeld. Bovendien houd ik de ingestelde temperatuur laag, vaak is 18 graden voldoende. Dat komt doordat de panelen warmte straken, zodat het toch comfortabel voelt. Daarmee is dit een mooie tussenoplossing. Lage aanschafkosten, middelmatig laag verbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wij zijn een andere weg ingeslagen en hebben in de woonkamer en slaapkamer airco's laten installeren ( inverter of warmtepomp lucht-lucht) in de woonkamer eentje met 450% en slaapkamer met 527% rendement. Voorheer was ons energie verbruik 2000m3 gas en 5000kwh elektrisch. Na montage is ons verbruik gereduceerd tot 725m3 en 7400kwh wat ons energieverbruik met €450 daalde. De woonkamer werdt in de zomer gekoeld als de temperatuur boven de 23 graden kwam en 'swinters verwarmd en slaapkamer werdt in de nacht gekoeld als de temperatuur te hoog was. Ook werd alles ontvocht bij warmte. Nu hebben na 3 jaar airco's gedacht om ook het stroomgebruik aan te pakken door zonnepanelen te laten plaatsen. Bij redelijk weer hebben wij nu in de woonkamer "gratis" warmte. Dit omdat onze "warmtepompen" het hoogste rendement hebben. Dus goedkoop na duurkoop en geen "bouwmarkt" airco's
  Wel worden de airco's maandelijks gereinigd en schoongemaakt en periodiek onderhouden door onze dealer om zo lang mogelijk plezier te hebben van onze installatie. Het gasverbruik proberen wij nog lager te krijgen door in de keuken een keukenboiler van 10ltr te plaatsen en verder in de toekomst nog een "laatste" cv ketel met warmwatervoorziening zonder boiler e.v. een gas/elektrische ketel, zou die in de toekomst komen.
  Zoals sommige zeggen levert een "grond"warmtepomp niet genoeg warmte op om een 45 jarige woning "warm" te houden voor een redelijke prijs en in de toekomst er waterstofgas ter beschikking om onze woningen te verwarmen, de nieuwste cv ketels zullen daar dan geschikt voor zijn.

  Dus afwachten dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hep een 3kw element onder ketel geplaast pomp in winter stand. Kan daar 3maand van stoken 14zonne cellen 3000kw.per jaar. Stook kosten 40€per maand. 3 maand weg

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Los van alles kWh/m3/€ vergelijkingen, gaat bovenstaande post voornamelijk over dat er aan een kant belastingen worden verhoogd met aan de andere kant slechts naar 1 alternatief wordt gekeken aan de klimaattafels. Dan wordt je als consument dus in een hoek gedreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Do You Seek Funds To Pay Off Credits and Debts? { EllinasFinances@gmail.com } Is Here To Put A Stop To Your Financial Problems. We Offer All Kinds Of Loan (Personal Loan, Commercial Loan, etc.) We Give Out Loan With An Interest Rate Of 2%. Interested Applicants Should Contact Us Via Email: EllinasFinances@gmail.com

  Please Fill the Application Form Below:
  - Complete Name:
  - Loan Amount Needed:
  - Loan Duration:
  - Purpose Of Loan:
  - City / Country:
  - Telephone:
  - How Did You Hear About Us:

  If You Are Interested To Get A Loan Then Kindly Write Us With The Loan Requirement. Please, Contact Us via Email: EllinasFinances@gmail.com ,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Beste administrator, je hebt het duidelijk nog niet gezien, maar er staan onder meerdere van je artikelen (waaronder deze) duidelijke spam-reacties. Ik denk, ik laat het maar even weten :)

  BeantwoordenVerwijderen