Zoeken

maandag 7 mei 2018

Over een kleine twee jaar hebben we twéé hypotheekvrije huizen

Op 1 maart 2020 bereiken we - precies acht jaar na het verschijnen van het boek Hypotheekvrij! - een belangrijke mijlpaal. Vanaf dat datum ben ik niet alleen van mijn woningschuld af, maar mag ik me ook de bezitter noemen van twee hypotheekvrije huizen. In mijn laatste boek (Leven van de lucht uit 2017) besteed ik een heel hoofdstuk aan dat onderwerp, maar bij het schrijven van Hypotheekvrij! besloot ik ons vakantiehuis in Overijssel buiten beschouwing te laten. Persoonlijk denk ik dat er niet veel verschil is tussen iemand die een huis bezit van 3 ton en iemand anders die in een huis woont van 2 ton en daarnaast een vakantiehuis heeft van 1 ton, maar de gevoelswaarde is volstrekt anders. Gek eigenlijk, want met een hypotheekschuld van 160.000 euro had ik óók vier pandjes in Rotterdam-Zuid kunnen bezitten.


Eigenlijk is dit dus gewoon weer het zoveelste bewijs voor de stelling dat het nogal wat uitmaakt welke keuzes je als mens maakt. Toen we in 1987 ons eerste huis kochten, had dat gemakkelijk het eerste exemplaar kunnen zijn in een lange reeks waarbij je steeds iets mooier en groter gaat wonen. Het begrip 'wooncarrière' was toen nog in zwang en hield in het meest extreme geval in dat je begon in een appartement en eindigde in een vrijstaand huis. Zo groeide je woning mee met je inkomen en je gezinsgrootte en had je het prettige gevoel steeds een stapje hoger te komen op de zogeheten 'property ladder'.

Omdat wij meteen al in een (bescheiden) vrijstaand huis trokken, ontbrak de behoefte om te verhuizen. Er waren wel mensen die veronderstelden dat we bij de komst van ons tweede kind zouden verkassen, maar dat vond ik maar een onzinnige reden aangezien er ooit een gezin met elf kinderen in datzelfde huis had gewoond terwijl het toen nog een stuk kleiner was. Toch begon het op een gegeven moment te kriebelen, omdat je als mens ook wel eens iets anders wil, iets nieuws of gewoon iets avontuurlijks en verrassends. Zo kwam het dat we in de jaren negentig een vakantiehuisje kochten in Overijssel en in 2006 nog eens eentje in Taubenheim in Duitsland.


Inmiddels weet ik als geen ander dat je niet twee keer zo gelukkig wordt van twee huizen en zéker niet drie keer zo gelukkig wanneer je je onroerendgoedportefeuille nog verder uitbreidt. In Hypotheekvrij! vertel ik openhartig hoe dat huisje in Duitsland een omslagpunt markeert. Je kunt ook zeggen dat de grote ontnuchtering in ons geval al twee jaar voor het uitbreken van de kredietcrisis een feit was. Ik vond het grappig dat bij elk nieuw perceel de hoeveelheid eigen grond precies verdubbelde (van 500 vierkante meter in Overijssel tot 1000 vierkante meter in Duitsland), maar tegelijk ontdekte ik op proefondervindelijke wijze dat het waanzin is om steeds maar meer te willen. Je kunt ook zeggen dat ik op zoek was naar een ingewikkelde oplossing voor een in wezen simpel probleem.

Toen de kredietcrisis in oktober 2008 uitbrak, wist ik niet hoe snel ik naar een makelaar moest bellen om ook ons Nederlandse vakantiehuis in de etalage te hangen. Ik herinner me nog goed hoe blij het meisje aan de andere kant van de lijn klonk toen ze opnam en hoe teleurgesteld ze even later was toen bleek dat ik de zoveelste beller was die in paniek besloten had zijn bezittingen te dumpen. Als we het toen daadwerkelijk hadden weten te verkopen, had ik het aflossingsvrije deel van onze hypotheek waarschijnlijk in één klap kunnen aflossen. De kans is groot dat ik het boek Hypotheekvrij! dan helemaal niet had geschreven en er zelf ook veel minder van had opgestoken. Nu waren we wel gedwongen om het veel zuiniger aan te doen, de bakens op alle fronten te verzetten en de woningschuld geheel op eigen kracht af te lossen.


Toen ik nog fulltime werkte en elke dag in de file stond, keek ik soms de hele week uit naar dat weekendje in de bossen. Het is wel eens gebeurd dat ik op donderdag na mijn werk richting het noorden reed om in ons huisje te overnachten en op vrijdag heerlijk door de omgeving te fietsen. Een vakantiehuis neemt echter een heel andere plaats in je leven in als je met deeltijdpensioen bent, nooit meer de wekker hoeft te zetten en voor je gevoel toch al elke dag vakantie hebt. We hebben het jaren geleden al uit de verkoop gehaald, maar verhuren het nu voor langere tijd aan mensen die in scheiding liggen of hun huis verkocht hebben en wachten op de oplevering van hun nieuwe woning. Gevolg is dat mijn vrouw er 2,5 jaar geleden voor het laatst was geweest en ik er zelf ook alleen nog maar met een zakelijke blik naar keek.

Dat veranderde als bij toverslag toen we er eind vorige week even waren om de nieuwe meubels te plaatsen. Na twee decennia was de boel nodig aan vervanging toe, zodat we op de keuken na het hele woongedeelte hebben opgefrist. Met wat heen en weer schuiven kwamen we uit op bovenstaande indeling en keek ik opeens met heel andere ogen naar ons eigen huisje. Mede door het stralend mooie weer kon ik me goed voorstellen hoe we hier in de nabije toekomst een deel van het jaar zouden kunnen gaan wonen, zeker als mijn vrouw óók helemaal met werken was gestopt. Zo kan het dus gaan in een mensenleven: eerst zit je te bibberen omdat je je baan dreigt kwijt te raken en te bidden dat iemand je van deze zware last verlost, even later ben je reuzeblij dat destijds niemand heeft toegehapt en je er zelf straks misschien nog jarenlang van kunt genieten.

20 opmerkingen:

 1. Las in de krant dat vakantiehuizen niet meer voor langere duur verhuurd mogen worden.
  Veel leegstand op de Veluwe.
  Fijn dat het bij jullie nog prima gaat. Dat de inrichting niet gedicteerd wordt door de beheerder van het park.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het om (permanente bewoning van) vakantiehuizen gaat, kun je het beleid op z'n minst zwalkend noemen, want het verschilt per gemeente. Wel is het zo dat ook in dit geval de beheerder van het park aangaf dat de inrichting zoetjesaan aan vervanging toe was. Zelf kopen we, zoals bekend, niet snel en niet graag iets nieuws...

   Verwijderen
  2. Wij stonden vorig jaar op een camping in Norg (kop van Drenthe) en daar was permanente bewoning van de honderden vakantiewoningen HET thema in de gemeenteraad. Het schijnt dat Norg het nu officieel gaat toestaan maar de provincie werkt nog tegen. Norg zou dan direct zijn woningnood hebben opgelost. Er staan daar prachtige vakantievilla's in de bossen die veel waard worden als ze permanent bewoond mogen worden.

   Verwijderen
 2. Dat heb je goed gedaan! Mooi zomerhuis op een mooie plek. Maar ik kan me voorstellen dat je er in 2008 toch met een minder positieve blik naar keek. Toch een beetje de "root cause of the problem" nietwaar? Vrienden die er een paar jaar geleden verbleven wisten te vertellen dat het halve park destijds te koop stond. Zal inmiddels wel verbeterd zijn. Ga je het nu weer langdurig verhuren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er gaat nu iemand in voor minimaal drie maanden. Daarna maken we elke keer de balans op. Misschien volledig eigen gebruik als de hypotheek is afgelost of als mijn vrouw ook helemaal niet meer werkt. Lijkt me heerlijk daar een keer een paar maanden achter elkaar in de herfst en de winter te verblijven of misschien zelfs wel een heel jáár.

   Verwijderen
 3. Tja Gerhard, had je ff een niet onbelangerijk detail weggelaten in je epistel! natuurlijk zit er verschil tussen 1 huis van 3 ton of 2 huizen van 2 en 1 ton. Vraag maar aan de belastingdienst! Ik snap dat je niet alles weergeeft zoals het is maar dit is wel essentieel en in het geval van politiek zou je nu een onderzoek aan je reet hebben wat mij betreft!!! Je eet rustig van alles wat je verdient met je boeken maar het is maar de halve waarheid tot nu toe!!! jammer hoor ik baal er echt van......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je punt. Maar diep is zijn hart blijft Gerhard natuurlijk een schrijver van thrillers en hij heeft zijn lezers altijd doen geloven dat de hypotheek op zijn woonhuis de "dader" was. Nu blijkt echter dat de hypotheek op het vakantiehuis de oorzaak/aanleiding was voor de boekenreeks. Ik was daar al een tijdje achter. Doet overigens niets af aan aan de kracht van zijn boodschap en daarom is mijn eindoordeel mild. Maar het blijft vreemd dat de vakantiewoning in "Hypotheekvrij" onvermeld blijft terwijl het toch de "mooordenaar" was.

   Verwijderen
  2. Hier wat suggesties voor je volgende boek: "Het mysterie van IJhorst" of "Erve Hormann ontmaskerd" :)

   Verwijderen
  3. Ontmaskerd is in dit geval wel een tikje overdreven als je bedenkt dat ik in 2004 een boek heb uitgebracht met als titel "Een tweede huis". :-)

   Verwijderen
  4. En Hilbrand, ben jij diezelfde Hilbrand die op Twitter in zijn allereerste tweet al het woord "tyfys" gebruikt?

   Verwijderen
  5. Je kunt niet verwachten dat lezers van de bestseller "Hypotheekvrij" in 2008 op de hoogte waren van de inhoud van een boek dat je 4 jaar eerder had geschreven (en geen bestseller was volgens mij). In je boeken na "Hypotheekvrij" heb je het aflosthema eindeloos herhaald en uitgewerkt maar het thema vakantiehuis wordt niet even opgefrist voor die lezers die je voorgaande boek niet gelezen hebben (de meeste, waaronder ik). Ik hou het er maar op dat het onverkoopbare vakantiehuis met een aflossingsvrije hypotheek destijds zo zwaar op je maag lag dat je het echte verhaal niet op papier kreeg en er (onbewust?) een soort mysterie van hebt gemaakt. Inclusief prijsvraag en stapsgewijze dosering van foto's. Je bent een knap schrijver maar de scheidslijn tussen fictie en non-fictie heb je niet altijd scherp. Je hebt de crisis overleefd en bent nu een vermogend man (350-400k euro netto vermogen), dus tijd om je op een nieuw thema te richten?

   Verwijderen
  6. Heb je mijn laatste boek gelezen en dan met name het hoofdstuk over mijn tweede huis? Ik doe niet zozeer aan mystificatie, maar geef met elk boek meer informatie prijs (zo vertel ik in Hypotheekvrij! bijvoorbeeld ook niet dat we alleen maar als een bezetene zijn gaan aflossen omdat ik bang was mijn baan kwijt te raken om de simpele reden dat ik toen nog in loondienst was en het een beetje gek zou zijn als mijn werkgever dat zou lezen).

   Verder was Een tweede huis verreweg mijn bestverkochte boek tot dan toe met meerdere drukken(mede dankzij de ECI).

   Dat netto vermogen is een leuke rekensom die helaas alleen in de buurt komt van de werkelijkheid als je alle (toekomstige) overwaarde meerekent.

   En mijn volgende boek gaat over films. Dat je het alvast weet :-)

   Verwijderen
  7. Ik heb je laatste boek onlangs gelezen, toen de lokale bibliotheek het eindelijk in huis had. De puzzelstukjes rondom het vakantiehuis vielen toen wel op hun plaats, maar er zat wel 5(?) jaar tussen "Hypotheekvrij" en "Leven van de Lucht" en 8 jaar tussen "Het tweede huis" en hypotheekvrij. Dat stelt wel hoge eisen aan de lezer om alle puzzelstukjes bij elkaar te zoeken.
   Leuk dat je een boek over films gaat schrijven. Ik heb zelf ook een Cineville kaart, maar zie misschien een kwart van de films die jij ziet. Maar ik ben wel altijd benieuwd naar je ervaringen. Maar ik lees vanaf nu geen artikelen, boeken en blogs meer waarin de woorden "hypotheek" en "aflossen" voorkomen. Ik ben er letterlijk en figuurlijk klaar mee.

   Verwijderen
  8. Hoi Gerhard, ik heb geen enkel social media account en dus ook geen twitter! Tyfys is wel een woord dat ik veel gebruik inderdaad dus ik deze combinatie zijn er meer mensen die zo heten en dit woord gebruiken kennelijk! Aangezien de Rene van deze blog afscheid neemt en wellicht iets politiek correcter antwoord dan ik dat doe geeft het misschien toch aan dat je meer fout zit dan je denkt! Ik ben je wat dat betreft zeker dankbaar want door jou boeken ben ik als een gek gaan aflossen maar stilletjes hoop je op een soort messias en dat blijkt dus weer niet zo te zijn!! Nou ja ik blijf je wel lezen want wellicht is het niet terecht je zo te zien want zo heb je jezelf ook niet geprofileerd! Ik ben alleen geen type die met alle winden mee waait maar toch ook vooral kritisch is naar de ander maar ook naar mijzelf! eet lekker verder van je boek, ik koop de volgende ook zeer zeker!
   groet Hilbrand de Jong

   Verwijderen
  9. Hartstikke leuk dat je mijn volgende boek gaat kopen (voorjaar 2019), al wekt je reactie wel de suggestie dat je mijn laatst verschenen boek Leven van de lucht nog niet in de kast hebt staan. Daar staat een heel hoofdstuk in over het hoe en wat van ons tweede huis, inclusief kostenplaatje.

   Verwijderen
  10. Nou dat is bijzonder! ik ga het inderdaad even opzoeken want ik heb het wel in de kast staan!!in dat geval excuse moi voor mijn onterechte conclusie!

   Verwijderen
  11. Ik ff zoeken en jahoor, een twitteraccount uit 2013 die ik een keer had geactiveerd! dat ben ik dus inderdaad Gerhard en ja het is mn tyfus in dit geval! Ik wist niet dat dit nog te vinden was! het leek mij niets na een paar tweets en dus in vergetelheid geraakt! ben je toch gewoon een journalist of heb je zoveel vrije tijd dat je dat allemaal naspeurd?

   Verwijderen
  12. Tof dat je dat nog even meldt. En, nee, allebei niet. Maar als ex-journalist weet ik dat soort dingen nog steeds snel te vinden.

   Verwijderen
 4. Bij deze neem ik afscheid van dit blog. Ik verwacht geen nieuwe onthullingen meer. Het mysterie is opgelost en mijn hypotheek afgelost (er is overigens nog wel een naamgenoot die af en toe iets schrijft)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hilbrand de Jong jaloezie op iemands succes is een slechte zaak! In plaats van dat je verbitterd reageert omdat Gerhardt het voor elkaar heeft gekregen om geen slaaf meer te zijn tot zijn pensioen kun je je beter richten op je eigen leven.

  BeantwoordenVerwijderen