Zoeken

vrijdag 24 februari 2017

De balans tussen werk en privé kun je nog veel breder trekken

Veel mensen in loondienst hebben last van stress doordat de grens tussen werk en privé steeds verder vervaagt. Niet alleen ben je op zondagavond al met de vergadering van maandagmorgen bezig, ook op vakantie is de dagelijkse sores maar één muisklik verwijderd en kun je zomaar een whatsappje van je baas verwachten. Het kost dus niet alleen steeds meer moeite om afstand te nemen van je werk, ook afstand speelt daarbij geen enkele rol meer. Als je in deze moderne tijd in principe genoeg hebt aan een laptop en een goede internetverbinding om je werk te doen, dan biedt geen enkele palmboom nog de garantie van een ongestoorde vakantie.


Vandaar dat ik tijdens mijn lezing van vorige week nog even terugblikte op het "oude nietsdoen". Dat is een vakantiehuis kopen in Duitsland, zodat je eerst 8 uur onderweg bent om vervolgens gelukzalig in een luie stoel te ploffen met een goed boek (nadat je eerst het gras hebt gemaaid en de auto hebt uitgepakt). Wie hard werkt, heeft last van tunnelvisie en kan bij "rust" alleen maar denken aan vakantie. Om dat gevoel vast te houden kun je zelfs besluiten een vakantiehuis te kopen, al kom je er vervolgens snel achter dat je met die aankoop niet ineens de beschikking hebt over veel meer vakantiedagen en zelfs onnodig veel tijd verliest door een hele dag in de auto te zitten op weg naar die oase van rust.

Voordat de mobiele telefoon gedemocratiseerd was en iedere camping beschikte over gratis wifi, was je op vakantie daadwerkelijk "weg" omdat je niet bereikbaar was en soms zelfs omdat thuisblijvers niet eens wisten waar je precies uithing. Je had de beschikking over slechts 25 vakantiedagen, maar je had ze tenminste wel geheel tot je beschikking. Nu heeft niets nog je onverdeelde aandacht, omdat je thuis met je werk bezig bent en in gesprekken aan tafel wordt afgeleid door wat er elders in je sociale omgeving gebeurt. Dat is geen nieuwe of wereldschokkende observatie, maar het is wel een schokkende overgang.


Ik denk dus nog regelmatig aan dat huisje in Taubenheim, maar ik denk vooral aan de subliminale boodschap die het uitstraalde. Ik was in 2006 namelijk helemaal niet op zoek naar een vakantiehuis waarvoor ik een extra hypotheek moest afsluiten, maar juist naar het simpele leven dat ik met dat huis en die plek associeerde. Je kunt ook zeggen dat ik eerst een vrijstaand huisje moest kopen dat aan het einde van een doodlopende weg lag aan de bosrand om te beseffen dat ik dat thuis in feite ook al had (net zoals andere mensen pas na een slippertje beseffen hoe leuk hun eigen vrouw eigenlijk is en hoe waardevol een vaste relatie is waarin je elkaar kunt vertrouwen).

Vandaar dat het verhaal in mijn boek Hypotheekvrij! niet begint bij het uitbreken van de kredietcrisis in 2008, maar twee jaar eerder toen ik blijkbaar al de sluimerende behoefte had om te breken met oude gewoontes en het stiekeme verlangen uit het keurslijf van een carrière te breken. Wie hard werkt, leeft van vakantie naar vakantie, terwijl dat hele idee van "vakantie" ineens in een merkwaardig concept verandert als je stopt met al dat harde werken. Wie van reizen houdt, blijft dan natuurlijk lekker reizen maken maar zal dat niet meer doen om de accu op te laten, tot rust te komen of eindelijk eens tijd te hebben voor een goed boek.


Daarom is het belangrijk - of in elk geval heel inzichtelijk - om eens uit te zoomen als het gaat om de balans tussen werk en privé. Je kunt daar op microniveau naar kijken en invullen wat dat voor je dagelijkse leven betekent, maar je kunt ook je hele loopbaan onder de loep nemen en daarmee je hele leven. Is het werkelijk zo dat je veertig jaar (of langer) hard wil werken om daarna eindelijk van je rust te gaan genieten of kun je dat beter in een veel vroeger stadium doen en elke week rust inbouwen? Dat kan in de vorm van een omgekeerde werkweek (waarbij je in het ideale geval nog maar twee dagen werkt), maar ook dat is slechts een voorbeeld.

In datzelfde boek pleit ik voor een model waarbij je 25 jaar studeert, vervolgens 25 jaar werkt en spaart om vervolgens de rest van je leven (en op basis van de laatste cijfers is dat veel meer dan 25 jaar) te gaan genieten. Dat vraagt om andere financiële planning, maar ook om een heel andere kijk op wat nou eigenlijk echt belangrijk is in het leven. Daar hoort wat mij betreft een discussie bij over het concept vrije tijd en vakantie, over armoede en rijkdom, over economie en ecologie, maar ook over basisbehoeften en een basisinkomen. Hoe dan ook zou het bij de balans tussen werk en privé over veel meer zaken moeten gaan dan alleen mindfulness en mailen buiten werktijd.

10 opmerkingen:

  1. Zojuist een krabbel gezet onder een offerte waarmee de looptijd van mijn hypotheek weer met 26 maanden wordt verkort. Ik heb dan ook steeds het idee dat ik 26 maanden eerder kan stoppen met werken. Dat zal zo niet helemaal uitpakken, maar ik heb er een blij gevoel bij. Hoewel ik net 10k heb weggebracht.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kom aardig in de buurt van je 3 maal 25 model: gestudeerd tot m'n 27e en daarna ruim 30 jaar gewerkt. Mijn financieel plan (noem het pensioen) loopt tot 85 jaar, dat is dan weer 28 jaar. Maar als ik gezond blijf en nog ouder wordt, dan voeg ik gewoon een paar (leef-)regels toe aan het excel werkblad met alle cijfertjes. En mocht ik me gruwelijk gaan vervelen, dan ga ik misschien wel weer wat werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. prive en werk loopt hier zelfs nog meer door elkaar.. omdat ik thuis werk.. en mijn werk mee gaat naar bijv logopdie van de jongste :p ach ja het is maar net wat je wil ;) en appjes krijg ik ook buiten werktijd, gelukkig wel.. zou het vervelend vinden als ik pas om 7.30 hoor dat een kindije ziek is en niet komt, en ik me daarvoor wel gehaast heb om zelf op tijd te zijn, terwijl hij om 7u zou komen.. als ze het de avond ervoor al weten, hoor ik dat liever de avond ervoor... ;) en ik krijg in de vakantie ook wel eens werkroosters door bijv, wel fijn juist als ik een x niet kan, kunnen ouders eerder naar andere oplossingen zoeken of ruilen op het werk.. voor en nadelen idd ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh wat een fijn idee: 25/25/25. Ik begrijp gewoon niet dat mensen het zien zitten om tot minstens 67 jaar te werken! Dat zie ik volledig niet zitten. Ik zie 20 jaar werken zelfs niet zitten. Hebben andere mensen dan zoveel leuker werk? Of denken ze niet na over de toekomst? Dat vraag ik me altijd af als ik winkelstraten vol shoplustige mensen zie rondlopen,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, er zit toch behoorlijk verschil in werkomstandigheden. Ik prijs me op dat vlak erg gelukkig. Ik ben flexibel, mag thuis werken indien nodig, word gewaardeerd en heb leuke dingen om te doen. Dat is niet te vergelijken met de verhalen die over medewerkers van de Primark naar buiten komen. Hierdoor kan ik mij met gemak 30 jaar werken voorstellen, omdat ik er al 15 achter de rug heb. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet liever werk-onafhankelijk zou zijn. Tot die tijd gewoon positief naar je werk gaan en vooral naar alle shoppers kijken...


      Verwijderen
    2. Het scheelt wel heel veel of je werk leuk en flexibel is - maar ook of je privé dat is!

      Toen bij mij privé minder flexibel werd (door de komst van zoon - die niet flexibel is) en mijn werk ook minder flexibel bleek dan gewenst werd het werk steeds meer een moeten. Ik ben blij dat ik er klaar mee ben - waar ik voorheen heel erg genoten heb van mijn werk (ik had heel erg leuk werk).

      Verwijderen
  5. Ik hoop iets sneller te kunnen gaan. Door met 1 inkomen te leven hopen we in 10 jaar al financieel vrij te zijn. Met de juiste mindset kom je er wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hoop iets sneller te kunnen gaan. Door met 1 inkomen te leven hopen we in 10 jaar al financieel vrij te zijn. Met de juiste mindset kom je er wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zodra mijn hypotheek afbetaald is (2022) ga ik naar 24 uur per week. Mijn eigen pre-pensioen. Dan ben ik 57 en heb dan 40 jaar gewerkt en gestudeerd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, het reduceren van je lasten is heel erg belangrijk als je eerder wil stoppen met werken of minder wil gaan werken. Hoe lang je hebt gewerkt is in deze niet belangrijk maar wel hoeveel vermogen je er mee hebt opgebouwd. Als je lasten laag zijn maar je hebt er maar een ton mee opgebouwd is iets anders dan degene die lage lasten heeft maar er 4 ton in heeft zitten. Men heeft het alleen maar over hypotheek vrij maar is dat een tussen woning of een vrijstaande van een half miljoen!! das even een een verschil en een slok op een borrel! hypotheekvrij is mooi maar als je te weinig gebruik gemaakt hebt van je mogelijkheden gedurende het grootste gedeelte van je werkzame leven laat je veel liggen en bouw je maar weinig vermogen op! helaas wordt dit aspect maar zelden belicht terwijl dit de manier is om vermogen op te bouwen tijdens de "beste" jaren van je werkzame leven. Eerst werken daarna profiteren!

      Verwijderen