Zoeken

vrijdag 4 januari 2019

En wat vond ik zelf nou eigenlijk de beste films van 2018?

Gisteren publiceerde De Volkskrant een overzicht van de beste films van 2018, waarbij voor het eerst ook gestemd kon worden voor de beste series. Het leverde een interessante dwarsdoorsnede op met weinig echte verrassingen en een gedoodverfde winnaar. Voor het eerst van mijn leven had ik bijna alle prijswinnende films daadwerkelijk gezien, dus ik kon écht een gefundeerde keuze maken. Want welke bioscoopfilms staken nu met kop en schouders boven de rest uit? En bij welke series kon ik niet stoppen met kijken?


Laat ik beginnen met de vaststelling dat ik het uitgesproken jammer vond dat in de krant zelf slechts een lijstje afgedrukt stond met de tien beste films, want ik had me er erg op verheugd om bij vrijwel alle titels een vinkje te kunnen zetten met een balpen. Nu moest ik naar de website om de hele lijst na te lopen en kon ik alleen in gedachten alle films aankruisen die ik daadwerkelijk had gezien. Pas bij nummer 25 kwam ik voor het eerst een titel tegen die ik nog moest zien, maar dat is dan ook een Netflixfilm die nooit in de bioscoop heeft gedraaid.

Van de honderd films in de lijst, bleek ik er uiteindelijk acht te hebben gemist. Dat laat zien dat het vrijwel onmogelijk is om echt alles te zien wat uitkomt, hoewel dat in het geval van Mamma Mia! Here We Go Again (plaats 44) een bewuste keuze was waar ik nog steeds geen spijt van heb. Grappig genoeg stond Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ook in mijn lijstje op één, maar verder waren er nogal wat discrepanties en bleek ik zelfs op titels te hebben gestemd die niet eens terug te vinden zijn  bij de eerste honderd.


Bizar genoeg stond A Star is Born in mijn lijstje ook op de achtste plaats, terwijl Beautiful Boy het nét niet haalde. Zo kwam ik tot de volgende eindscore:

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
2. Tully
3. A Quiet Place
4. Billy
5. The King
6. Darkest Hour
7. 6 Balloons
8. A Star is Born
9. Hostiles
10. Katie Says Goodbye

Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd, hoewel ik ter toelichting wel kan aangeven dat ik Billy zo grappig vond dat ik hem twéé keer heb gezien en A Quiet Place zo eng dat ik me steeds dieper onderuit liet zakken op mijn bioscoopstoel. Hostiles vond ik - ondanks The Sister Brothers - de beste western en The King trof me vol tussen mijn ogen omdat ik een muziekgek ben met een diploma politicologie die dol is op metaforen.

Darkest Hour was ook een voorspelbare kandidaat, terwijl ik vind dat Tully en Katie Says Goodbye veel meer aandacht hadden verdiend. Tot mijn schaamte bleek ik in 9 van de 10 gevallen voor een film te hebben gekozen met een mannelijke regisseur, hoewel het bij de twee hoogst genoteerde films een vrouw is die de show steelt en je dat ook kunt zeggen van de nummers zeven, acht en tien. 6 Balloons is misschien een vreemde eend in de bijt, maar die zag ik onlangs op Netflix en die had dus ook gewoon een bioscooprelease verdiend.


Verder kan ik nog vertellen dat ik niet warm of koud word van een film als Cold War en wel vaker merk dat ik schouderophalend zit te kijken naar films waar recensenten helemaal lyrisch over zijn (Shoplifters, Zama, Transit). Ik vond 2018 ook niet zo'n geweldig filmjaar vergeleken met een jaar eerder, want ik zag geen tweede Dunkirk, geen tweede Manifesto, geen tweede Brigsby Bear en geen tweede King of the Belgians. Misschien is dat een kwestie van afstomping of gewenning (want ik zag in 12 maanden net zoveel films als een normaal mens in 120 jaar), maar voor mijn gevoel werd ik minder vaak omver geblazen.

Zo ben ik erg benieuwd naar 2019 en vrees ik tegelijk in toenemende mate braafheid en politiek correcte voorspelbaarheid. Ronduit ergerniswekkend (en onjuist) is het hierboven afgebeelde citaat van actrice Carey Mulligan naar aanleiding van haar rol in de uitstekende film Wildlife. De gemiddelde bioscoopbezoeker die 2,1 films per jaar ziet, slikt haar woorden waarschijnlijk voor zoete koek, maar ik heb het afgelopen jaar echt héél veel films gezien over vrouwen die het zwaar hebben. Het risico bestaat dus dat mensen het idee blijven houden dat vrouwen er in films nog steeds bekaaid vanaf komen, alleen maar omdat dat zinnetje tot vervelens toe wordt herhaald.


In zijn column van een paar dagen terug, formuleerde Rutger Lemm al aardig het hoe en waarom van mijn nieuwe boek, want de meeste mensen met kleine kinderen en een drukke baan mogen al blij zijn als ze elk kwartaal één keer een bioscoop van binnen zien. Nadat ik me eerder vol overgave had gestort op 'inhaallezen', kun je 2017 en 2018 beschouwen als een soort inhaalrace op het gebied van films. Natuurlijk blijf ik daar in 2019 gewoon mee doorgaan, hoewel ik nu niet meer per se 250 films hoef te turven en ik ook niet per se alles wil zien.

Gisteren heb ik de laatste correcties van mijn boek doorgegeven, dus voor deze maand voorbij is rolt Een jaar in het donker van de persen. Daarin permitteer ik me een grapje dat ik dit jaar ook echt in de praktijk hoop te brengen, want ergens in mijn nieuwe boek schrijf ik dat Blue Monday voor mij voortaan een excuus is om ook eens op maandagmiddag naar de bioscoop te gaan. Op de meest deprimerende dag van het jaar - en die valt in 2019 op 21 januari - zit ik dus prinsheerlijk in de bioscoop en heb ik nergens last van.

En de beste series? Dat zijn wat mij betreft, in willekeurige volgorde, Wanderlust, Norsemen, Bodyguard, Better Call Saul, Ozark en The Kominsky Method. Veel kijkplezier!

8 opmerkingen:

 1. Interessant lijstje films.Ik heb de meesten niet gezien ;-). Wel naar Bohemian Rapsody geweest, die mis ik dan weer in jouw lijstje. Ik vond dat een fijne film om naar te kijken, al was het alleen maar vanwege de prachtige muziek !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bohemian Rhapsody was inderdaad een mooie film (ik heb dit jaar niet voor niets en niet zomaar 5 cd's van Queen gekocht), maar ik vond hem niet goed genoeg voor een plekje in de top 10.

   Verwijderen
 2. Sober !!!!! 5 cd's van Queen gekocht, de moderne films zijn practisch allemaal zwakke afspiegelingen, van films van voor 1990, bijna zelfde scénario, alleen veel en veel slechtere acteurs, maar goed, over smaak valt niet te twisten, gelukkig 2019 mijnheer Hormann !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel en insgelijks. In mijn nieuwe boek vertel ik uitgebreid welke cd's en lp's ik het afgelopen jaar allemaal nog meer heb gekocht.

   Verwijderen
 3. Mijnheer Hormann, wat verstaat U onder vrouwen die het moeilijk hebben, die met meer als bijvoorbeeld 5 kinderen, of die zijn vergast om dat ze anders waren, of die langzaam uit elkaar vallen van al de lichaamsvreemde ingespoten stoffen, of die nooit ME TO zullen zijn wegens uiterlijk of sexueel anders gericht zijn, het zijn altijd die het hards schreeuwen, die massa vrouwen die er wat van proberen te maken, onder soms de vreselijktste omstandigheden hoor of zie je niet,
  zelfs de voorvechters van de vrouwen zijn zo anders, denk aan mijn moeder met haar steenrijke vriendinnen, die toch de maltusiaanse bond hebben opgericht om vrouwen met enorme kinder scharen te helpen dit te stoppen, nu is het een grote groep egoïstiese lesbiense dames die de mooie baantjes onderling verdelen, en in een goed blaadje staan bij de flouwekul media, ik bedeoel maar welke vrouwen bedoelde 8U, groet !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen antwoord jammer, blijft dus bij oppervlakkig aanstippen van heugelijke en onheugelijke feiten - aannames, vriendelijke groet !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sky Wealth loan Firm, we verstrekken leningen tegen een rente van 0% 3%.

  Goede dag meneer / mevrouw.

  Wij zijn een particuliere onderneming en we bieden leningen tegen lage rentetarieven bij het bepalen van het bedrag van de lening tussen 100 miljoen leningvoorzieningen van een lening van 1.000 euro voor bedrijfsontwikkeling: concurrentievoordeel op het gebied van rand / zakelijke expansie.

  We bieden verschillende leningen

  * Persoonlijke leningen (beveiligd en onbeveiligd)
  * Zakelijke leningen (beveiligd en onbeveiligd)
  * Consolidatielening

  Geen upfront-kosten
    

  We danken u dat u de tijd heeft genomen om deze advertentie te lezen.
  Stuur vandaag nog een e-mail naar ons voor meer informatie en vragen
  skywealthloanfirm@gmail.com
  skywealthloanfirm@gmail.com
  skywealthloanfirm@gmail.com


  Mrs Mary Mason.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I have been in relationship with my boyfriend for 2 year now and we were planning to get married soon and all of a sudden he left me for another girl, i really love this guy and never can imagine my life without him. I further tried all my best to get him back but all my effort to get him back in my life did not work out. It was on this faithful day, i came across some comments on a website about this great spell caster called Chief Dr Lucky, so many persons claimed that he help them to renew their relationship and bring their ex back, i had to contact him because he was my last hope. I contacted him through his email and he assured me that in two days time my boyfriend is going to leave the other girl and come back to me and it was a very great surprise to see my boyfriend coming back to me after two days. I am so very happy today that he came back to me and i achieved this with the help of Chief Dr Lucky, and i advice if you need his help too Email: Chiefdrlucky@gmail.com or Whats App: +2348132777335
  Website: http://chiefdrluckysolutionhome.website2.me/

  BeantwoordenVerwijderen