Zoeken

dinsdag 7 maart 2017

Word je automatisch gelukkig van aflossen?

Toen ik een paar maanden geleden een lezing gaf en vooraf nog snel even een bezoek bracht aan het toilet, hoorde ik door de wc-deur heen twee mannen met elkaar praten over wat ik zo dadelijk allemaal zou gaan vertellen. Een beetje lacherig merkte de één op dat het zou gaan over het feit dat "je gelukkig wordt van aflossen". De ander reageerde daar om begrijpelijke redenen nogal nuchter op, want zo simpel en rechtlijnig is dat verband natuurlijk niet. Het versneld aflossen van je hypotheek is geen wondermiddel, geen panklare oplossing voor al je problemen en zorgen. Toch moet je er rekening mee houden dat ook je humeur verandert zodra je besluit iets aan je hypotheek te gaan doen.


Grootste probleem bij het beantwoorden van de vraag of je gelukkig wordt van aflossen, is de definitie die je hanteert van "geluk". Is dat een kortstondige, euforische sensatie of heb je het juist over een constant gevoel van tevredenheid? Ben je gelukkig als elke dag voor herhaling vatbaar is (en als je in je nieuwe boek schrijft dat je op deze manier nog wel 100 jaar 55 zou willen blijven) of  moet je jezelf voortdurend blijven voeden met nieuwe indrukken en ervaringen? Iedereen die het woord geluk gebruikt, bedoelt er iets anders mee en iedereen wordt ook weer van heel andere dingen vrolijk en blij.

Toen iemand mij bij mijn laatste lezing rechtstreeks die vraag stelde, antwoordde ik dat ik mezelf inderdaad gelukkiger voelde. Ik ga geen enkele vraag uit de weg en probeer er altijd zo eerlijk en volledig mogelijk op te antwoorden. Maar tegelijk vraagt dit antwoord om een toelichting, want wat bedoel ik er precies mee? En waarom kijk ik dan vaak zo ernstig op foto's als ik nu inderdaad zo'n vreselijk leuk leven leid? Wat tel je allemaal bij elkaar op als je op je leven een rapportcijfer moet plakken en wat is daarbij je referentiekader? Vergelijk je je eigen leven met dat van andere mensen in je omgeving of met mensen aan het andere eind van de wereld?


Voor een deel is die vraag simpel te beantwoorden. Zo was ik afgelopen vrijdag heel gelukkig, omdat ik op zomaar een doordeweekse dag naar de bioscoop ben geweest én naar het eerste optreden van de hardrockband Lovell's Blade. Mensen die zich afvragen of ik nog wel toe kom aan "leuke dingen" sinds ik ben gaan aflossen, zien daarmee meteen hun vraag beantwoord. De komende tijd hoop ik elke week minstens twee keer naar de bioscoop te gaan en liefst ook één keer naar het theater of een concert. Daar kan best eens wat tussen komen, maar het is de bedoeling om zo vaak mogelijk een film te zien en een band te zien spelen.

Wat me diezelfde vrijdag extra gelukkig maakte (of misschien wel écht gelukkig) was die enorme stilstaande file op de A16 voor de Van Brienenoordbrug. Het regende een beetje, dus ik was bij thuiskomst doornat, maar toch vond ik dat honderd keer minder erg dan kurkdroog in een auto zitten tijdens een verkeersinfarct. Dat heeft niets met leedvermaak te maken (want ik voel alleen maar medelijden met al die automobilisten), maar alles met mijn voorgeschiedenis. Toen ik nog in loondienst was, heb ik zo veel kilometers gemaakt en zoveel verkeersopstoppingen meegemaakt, dat ik elk bioscoopbezoek beschouw als een soort schadeloosstelling.


Ik word dus gelukkig van elke file waar ik niet in sta, elke kilometer die ik niet meer rijd op de snelweg, elke vergadering die ik niet meer hoef bij te wonen en elke deadline die ik niet hoef te halen. Ik word ook gelukkig van elke nacht waarin ik heerlijk doorslaap en om half acht uitgerust wakker word zonder dat ik de wekker hoef te zetten. Ik ben gelukkig omdat mijn huidige leven zo'n heerlijk contrast vormt met het hectische bestaan dat eraan vooraf is gegaan. Ik prijs me gelukkig en besef ook steeds meer dat je van geluk mag spreken als je niks noemenswaardig mankeert op je 56ste. Maar geluk is ook je eerste kop koffie van de dag of een langspeelplaat met daarop het laatste concert van Joe Strummer.

Als al dat aflossen me iets heeft gebracht, dan is het keuzevrijheid. Aflossen lijkt een louter administratieve handeling, maar in werkelijkheid is het een spoedcursus autonomie. Je geeft richting aan je leven en je geeft jezelf het gevoel - of in elk geval de illusie - dat je zelf de richting bepaalt waarin het verhaal verder gaat. Met een hypotheekvrij huis verandert je leven niet opeens in één langgerekt La La Land, maar het geeft je wel de kans om keuzes te maken, knopen door te hakken en gas terug te nemen.

5 opmerkingen:

 1. Ik word er wel gelukkig van. Waarom: het geeft me het gevoel dat ik het stuurwiel heb overgenomen. Je kunt het makkelijk bagatelliseren (het is maar geld... zijn er geen belangrijker dingen dan... enz.) maar dat doet aan het basisgevoel niet af. Een gevoel van controle over je eigen leven en toekomst dat je maar zelden zo concreet ervaart. Een gevoel van macht. Een investering in jezelf en je toekomstige vrijheid. In plaats van in je baas, je status of je bank. Een Keuze met een hoofdletter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik word er gelukkig van. Wanneer ik bedenk dat ik in 2021 bijna geheel hypotheek vrij ben met een maandlast van 28 euro, maakt dat vooruitzicht me super blij. Ik heb dan 63000 afgelost in 8 jaar op een iets minder dan modaal salaris.
  Ik ga dat jaar ook met deeltijd pensioen en ga dan 24 uur per week werken. Ik werk in de zorg en een extra vrije dag lijkt me bijzonder fijn. Mijn hypotheek is volledig afgelost in 2022

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn ook versneld aan het aflossen en hebben hier elke keer als er extra wordt afgelost een heel fijn gevoel over.
  We blijven leuke dingen doen en vinden het heel belangrijk dat we in het hier en nu leven, maar hebben ook als doel om over 9 jaar hypotheekvrij te zijn.
  Zoals het er nu uitziet gaat ons dat zeker lukken.
  Alleen al van het idee dat ons huis over niet al te lange tijd niet meer van de bank is geeft me een warm gevoel ☺

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het helemaal met je eens, echt geluk zit in de kleine dingen en in het tevreden zijn in de situatie waarin je nu zit.
  Ik zou ook nog wel 100 dagen 55 jaar willen blijven, mijn hypotheek is afgelost en met 3 dagen werken heb ik tijd voor bezinning en leuke dingen te doen. (veel sporten, fietsen, wandelen en genieten van de natuur en veel goede boeken) En om te zoeken naar een baan voor 1 of 2 dagen :)
  Of anders, misschien wel helemaal stoppen.
  Dus ja, je wordt automatisch gelukkig van aflossen, oftewel je financiële zaken op orde maken. Waarom een schuld hebben als het niet nodig is?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Door vreselijk af te lossen hebben we ons in 2007 gekochte nieuwbouwhuis in 2014 verkocht. Met verlies, maar bij de verkoop hielden we genoeg over voor een nieuwe start hier in Noorwegen, het land waar ik al vanaf mijn veertiende wilde wonen. Ik heb geen moment spijt gehad en mijn man evenmin. Voor de kinderen is het de beste plek ter wereld volgens mij. Een huis kopen hier is nogal lastig, maar dat komt wel goed.
  Dus maakt aflossen gelukkig? Nee, je vakantiegeld, belastingteruggave, kinderbijslag en voorlopige teruggaaf in een keer overmaken aan de bank is best vervelend. Maar je krijgt er zo veel voor terug ;)

  BeantwoordenVerwijderen