Zoeken

zaterdag 4 augustus 2018

Néé, een vliegvakantie is geen mensenrecht

Enkele weken geleden schreef ik in mijn wekelijkse column op de economiepagina van het Reformatorisch Dagblad dat het geen enkele zin heeft om je huis energiezuinig te maken als je vervolgens een paar keer per jaar in het vliegtuig stapt naar Ibiza of Thailand. De bereidheid om echte offers te brengen is gering, zelfs bij mensen die het verband erkennen tussen onze manier van leven en de opwarming van de aarde. In plaats daarvan razen - of misschien moet hier wel staan: reizen - we richting de afgrond waarvan deze gortdroge zomer slechts een voorproefje is.


Zoals eerder vermeld ben ik voornemens om volgend jaar, of misschien zelfs wel met ingang van volgend jaar, alles op de fiets te gaan doen. Zelf beschouw ik het als een avontuur, net zoals versneld aflossen achter gezien eigenlijk ook één spannende ontdekkingstocht was met allemaal verrassende vergezichten. Tegelijk besef ik dat de CO2-uitstoot van een ongemotoriseerde manier van leven heel gering is, wat je dus bij voorbaat kunt beschouwen als een bijkomend voordeel.

Datzelfde gebeurde eerder al toen we superzuinig begonnen te leven om onze hypotheek versneld te kunnen aflossen. Niet alleen zorgde die levenswijze ervoor dat we jaarlijks tussen de 15.000 en 20.000 euro extra in onze hypotheek konden storten, ik besefte ook dat we op deze manier een veel kleinere ecologische voetafdruk hadden. Je kunt ook zeggen dat we door onze zuinige lifestyle zuiniger omsprongen met de planeet en geen hypotheek namen op de aarde.


Je kunt die redenering niet omdraaien (want we zijn alleen maar gaan aflossen om zelf het hoofd boven water te houden), maar het is wel een prettige bijkomstigheid dat ons gedrag tegenwoordig minder milieubelastend is. Dat blijft ook zo, want ik ben niet van plan om ineens weer met geld te gaan smijten als we in maart 2020 écht helemaal hypotheekvrij te zijn of bij die gelegenheid vuurwerk af te steken op Bali in plaats van in de eigen achtertuin.

Natuurlijk zijn er mensen die geen waarde hechten aan alle alarmerend verhalen over de opwarming van de aarde omdat het een linkse hobby is van 'klimaatgekkies', maar laten we er voor de aardigheid eens van uitgaan dat we met onze manier van leven inderdaad een soort omgekeerde zondvloed over ons afroepen en grote delen van de aarde onleefbaar maken. Kun je dan nog wel met goed fatsoen een paar keer per jaar heen en weer vliegen naar Ibiza of heeft de hierboven afgebeelde Jan Mertens misschien een punt?


In het interview krijgt Mertens de vraag voorgelegd of vliegen inmiddels niet een soort mensenrecht is geworden, waarmee we de kern van het probleem meteen te pakken hebben. In een van mijn boeken schrijf ik dat de luxe van vandaag de standaard van morgen is, waardoor het steeds meer moeite kost om een stapje terug te doen en we hebberig op een wankele ladder naar de bovenste vruchten tasten in de bijna kaalgevreten boom der wijsheid.

Want, nee, vliegen is geen mensenrecht en zelfs geen verworven recht. Goedkope vliegreizen vormen een perversie die ons op termijn duur zal komen te staan en die je alleen als een verworvenheid kunt beschouwen als je het afmeet aan je levensgeluk op de zeer korte termijn. Zelf verwacht ik echter niet dat er veel gaat veranderen in ons gedrag en onze manier van denken, zolang we Tadzjikistan in de krant een 'fietsparadijs' noemen, terwijl we in werkelijkheid zonder het te beseffen in het enige echte fietsparadijs van de wereld wonen.

38 opmerkingen:

  1. Zo jammer dat er nauwelijks aandacht voor de echte oorzaak van het CO2 probleem is: de ontbossing rond de evenaar. We vernietigen onze "groene long"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die ontbossing houd ik in mijn eentje niet tegen, minder vliegen en/of autorijden is wel mogelijk.

      Verwijderen
    2. Vergeet niet dat door de verhoogde CO2 uitstoot de fotosynthese van planten op een hoger niveau werkt. In de afgelopen 20 jaar is er 10 procent meer groen bijgekomen op de aarde:

      https://www.scientias.nl/aarde-wordt-groener-hoge-co2-concentratie-is-goed-nieuws/

      Verwijderen
  2. "Kun je dan nog wel met goed fatsoen een paar keer per jaar heen en weer vliegen naar Ibiza of heeft de hierboven afgebeelde Jan Mertens misschien een punt?"

    Goede vraag. Het antwoord hangt denk ik erg af van je eigen situatie. Als ik kijk naar mijn vrouw en mij, dan denk ik dat wij als bewust kinderlozen prima tweemaal per jaar de oceaan over kunnen vliegen (zou niet weten wat ik op Ibiza moet doen).

    En die reizen doen we met goed fatsoen, want door onze keuze om geen kind te krijgen besparen we ruim 58 ton C02 per jaar per persoon. Daar valt de besparing van 3,2 ton per jaar per persoon van twee trans-atlantische vluchten bij in het niet. Zodoende kunnen we zonder schuldgevoel de wereld verkennen.

    De onderliggende data voor deze stelling:
    Http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541

    Ik vind het vreemd dat de insteek van nadenken over wel/geen en aantal kinderen zo onderbelicht blijft in het milieu-debat. Als lezer van de VK (en de TG, want balans is hard nodig) lees ik wekelijks opiniestukken (of een redactioneel) waarin wordt gepleit voor het aan banden leggen van vliegen en waarin we moeten worden genezen van het eten van vlees.

    En soms wordt die niet-vliegen-en-op-tofu-kauwen-opinie zelfs geschreven door hippe, GL-stemmende, in de binnenstad van Amsterdam wonende mensen met een creatief beroep die hun 4 kinderen in een bakfiets naar de Vrije School brengen. Dat is 4 keer 58 ton CO2 per jaar (per ouder, dus maal 2). Die mijn vrouw en mij dan vertellen dat we toch echt niet meer moet vliegen en geen biefstuk meer moet eten (respectievelijk 6,4 en 1,6 ton CO2 per jaar voor ons beiden).

    Ja serieus. Maar ik heb er eens over nagedacht met mijn Rotterdamse nuchterheid en ik heb ze door. Ik weet wat ze zijn. Groene geinponems, met die befaamde Amsterdamse humor van ze. Lachen man.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus niemand moet kinderen krijgen, zodat we uitsterven? Of moet het gereguleerd worden? In NL krijgen we gemiddeld al helemaal niet veel kinderen.

      En... kinderen zijn mensen. Jouw ouders kregen nl ook minstens één kind. Jou. Dus jouw voetafdruk is dan toch ook al 58ton CO2?

      Verwijderen
    2. "Dus niemand moet kinderen krijgen, zodat we uitsterven?"

      Nee, helemaal niet. Dat is totaal niet wat ik bedoel. Het verbaast me dat u tot die conclusie komt op basis van hetgeen ik schrijf.

      Mijn boodschap was tweeledig:

      Ten eerste de verwondering waarom de vraag van wel/geen kinderen krijgen en de vraag van hoeveel kinderen krijgen is wel/niet slim qua milieubelasting geen rol lijken te spelen in de milieudiscussie. Ik vermoed zelf dat dit komt omdat deze vragen nogal gevoelig liggen (zoals wel vaker met vragen die de kern van iets raken). Uw heftige reactie lijkt dat trouwens te bevestigen.

      Ten tweede bedoelde ik dat het mensen met veel kinderen zou sieren om niet al te hoog van de toren te blazen richting anderen mbt milieu problematiek, maar eerst eens te kijken naar hun eigen keuzes voordat ze naar mij beginnen over vliegen en vlees eten.

      Dat was mijn boodschap. Niet meer en niet minder. En hoeveel kinderen mensen krijgen, dat moeten ze echt zelf weten. Maar verwacht niet dat ik zomaar een preek aanneem van iemand met een balk in zijn oog.

      Verwijderen
    3. Liever dat bewust duurzaam levende ouders kinderen krijgen en zo mensen op de wereld zetten die deze levenswijze kunnen voortzetten en voorleven, want dat blijft heel hard nodig. Al vrees ik voor de toekomst van ons nageslacht. O.a. dat is de rede van mijn kinderloosheid. Mijn man en ik hebben overigens ook besloten om geen vliegreizen meer te maken. Want dat lijkt ons nergens voor nodig. Genoeg te zien in eigen land!

      Verwijderen
    4. beste Keltainen,
      Uiteraard maakt iedereen zijn of haar eigen keuzes maar denk je niet dat je jezelf en je man tekort doet geen vliegreizen te maken? de bijzondere schoonheid van veel plekken hier op aarde is van een andere soort dan die van Nederland en vind je hier ook niet, hoeveel voorbeelden wil je hebben.... Juist wij hebben nu de mogelijkheden dit in ons leven mee te maken terwijl onze voorouders nergens kwamen omdat ze dat financieel niet konden of het anderzins not done was! Mijn overleden beppe gaf altijd al aan in de verkeerde tijd geboren te zijn omdat zij graag wilde reizen maar dit niet mogelijk was! Met de opoffering van jouw reislust ga je de planeet niet redden maar als het je natuurlijk een goed gevoel geeft moet je het zeker doen! Maak optimaal gebruik van je mogelijkheden want heel veel mensen kunnen dit niet en zouden graag met je willen ruilen!

      Verwijderen
  3. Ik pleit voor meer vliegen ipv de auto, de autolobby zal dat niet leuk vinden maar als ik kijk afgelopen weken hoeveel files er staan in Frankrijk voor de peages en Oostenrijk dan lijkt mij dat ook niet milieuvriendelijk! Als je het al over Frankrijk hebt daar rijden nog enorm veel oude vervuilende wrakken rond. naar mijn bescheiden mening kan je beter op 10km hoogte wat uitstoot hebben dan met zn allen op de route de soleil van noord naar zuid Frankrijk! Ik ben erg milieu bewust en scheid al mn afval zo goed mogelijk maar als ik bv de prijzen zie voor een particulier voor een electrische auto van een beetje formaat zoals we nu ook hebben moet ik zeer diep in de buidel voor wat?? ik kan bijna nog nergens electrisch tanken en ben voor een beetje bereik van de accu 50.000 euro kwijt! En nee ik ga never nooit niet op fiets vakantie....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Echt hè! Nederland is geweldig om te fietsen. Daarvoor hoef je echt niet eerst een eind te gaan vliegen. Ik vond dat Jan Merten best een punt had met zijn verbod op vliegen binnen Europa.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind ik ook. Alles beneden de 100 km (heen en terug) fiets ik tegenwoordig, tenminste bij redelijk weer. Bij langere afstanden vlieg ik meestal, op 3 km van mijn huis ligt de 2e luchthaven van Nederland. Autorijden? Niet veel, maximaal 1 tank per 2 maanden

      Verwijderen
  5. Hihi, wat een verrassende discussie!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wellicht kunnen we ook eens stoppen met kranten. Al dat papier, inkt, machines etcetera en diesel voor de distributie en vuilnisophaal lijkt me bijzonder slecht voor het milieu.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Thank You for sharing your article, This is an interesting & informative blog. It is very useful for the developer like me.

    ดูหนังออนไลน์

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo,

    U bent op zoek naar een goed aanbod om uw bedrijf te verjongen of bent op zoek naar een lening om uw huis te bemachtigen. We kunnen u deze lening verstrekken voor al uw verzoeken, neem contact met mij op per e-mail:
    E-mail: Rolandgadner@outlook.de
    Bestandsnummer: +33784505888

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goedendag,

    Wij zijn een legitieme en betrouwbare geldschieter. We lenen geld aan personen die financiële steun nodig hebben, we verstrekken leningen aan mensen met slecht krediet of hebben geld nodig om hun rekeningen te betalen om in zaken te investeren. Dus zoek je een dringende lening? U hoeft zich geen zorgen te maken, omdat u op de juiste plaats bent, wij bieden leningen met een lage rente van 2%, dus als u een lening nodig hebt, wordt van u verwacht dat u contact met ons opneemt via dit e-mailadres:

    lapofunding960@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bent u op zoek naar een zakelijke lening, persoonlijke lening, woninglening, autolening, studielening, schuldconsolidatielening, ongedekte lening, risicokapitaal enz., Of werd u om een of meer redenen een lening geweigerd door een bank of financiële instelling. U bent op de juiste plaats voor uw leningoplossingen! Ik ben een particuliere geldschieter, ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren tegen een lage en betaalbare rente van 3% rente. Neem dan contact met ons op via e-mail: sabinhelps@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb een zakelijke lening van $ 68.000 (USD) van UNION CASH LOANS en ze waren waarheidsgetrouw en betrouwbaar, ik geloof dat ze u kunnen helpen met een zakelijke lening om contact op te nemen met Union Cash Loans op unioncashloann@gmail.com OF Whatsapp + 1- 716-325-0752.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo iedereen daar, ik hoop dat jullie in orde zijn ??? Mijn naam is mevrouw Elodie Yannick, ik kom uit België, Luik, enkele weken geleden werd ik in een slechte financiële situatie gezogen en had ik een dringende lening nodig om mijn rekeningen te betalen en financieel weer op de been te komen vanwege mijn huidige financiële situatie mijn bank weigerde me een lening te geven, zodat ik geen andere optie had dan online op zoek te gaan naar een ongedekte lening, tijdens mijn onderzoek was ik slachtoffer van fraude en verloor ik bijna € 1,250, had ik meer problemen en bijna gaf de hoop op een lening op te geven totdat ik een online post vond, de post was een gedeelde getuigenis van mevrouw Melissa Nicholas uit de staten van Kansas die getuigt dat ze $ 350,000.00 van Kathy Finance Inc. kreeg na het lezen van de post. Ik besloot contact op te nemen met Kathy Finance Inc. via e-mail: (kathyrichardfinance@hotmail.com) contact gedeeld in de post, mijn ongedekte leningverzoek van € 120,000.00 werd binnen 48 uur na mijn verzoek goedgekeurd en hun leningrente is 2% mijn lening werd zonder enige omissie op mijn bankrekening gestort .

    Ik wil mijn diepe dankbaarheid uitspreken en ook de kredietzoekers adviseren om zeer waakzaam te zijn, omdat er veel oplichters zijn met als enig doel de onschuldige kredietzoekers op te lichten, dus jullie moeten voorzichtig en waakzaam zijn .. voor degenen wie een lening nodig heb, raad ik Kathy Finance Inc aan, u kunt het bedrijf per e-mail contacteren: (kathyrichardfinance@hotmail.com)

    Bedankt voor het lezen van mijn getuigenis, ik wens je veel succes.

    Jouw,
    Elodie Yannick.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo iedereen daar, ik hoop dat jullie in orde zijn ??? Mijn naam is mevrouw Elodie Yannick, ik kom uit België, Luik, enkele weken geleden werd ik in een slechte financiële situatie gezogen en had ik een dringende lening nodig om mijn rekeningen te betalen en financieel weer op de been te komen vanwege mijn huidige financiële situatie mijn bank weigerde me een lening te geven, zodat ik geen andere optie had dan online op zoek te gaan naar een ongedekte lening, tijdens mijn onderzoek was ik slachtoffer van fraude en verloor ik bijna € 1,250, had ik meer problemen en bijna gaf de hoop op een lening op te geven totdat ik een online post vond, de post was een gedeelde getuigenis van mevrouw Melissa Nicholas uit de staten van Kansas die getuigt dat ze $ 350,000.00 van Kathy Finance Inc. kreeg na het lezen van de post. Ik besloot contact op te nemen met Kathy Finance Inc. via e-mail: (kathyrichardfinance@hotmail.com) contact gedeeld in de post, mijn ongedekte leningverzoek van € 120,000.00 werd binnen 48 uur na mijn verzoek goedgekeurd en hun leningrente is 2% mijn lening werd zonder enige omissie op mijn bankrekening gestort .

    Ik wil mijn diepe dankbaarheid uitspreken en ook de kredietzoekers adviseren om zeer waakzaam te zijn, omdat er veel oplichters zijn met als enig doel de onschuldige kredietzoekers op te lichten, dus jullie moeten voorzichtig en waakzaam zijn .. voor degenen wie een lening nodig heb, raad ik Kathy Finance Inc aan, u kunt het bedrijf per e-mail contacteren: (kathyrichardfinance@hotmail.com)

    Bedankt voor het lezen van mijn getuigenis, ik wens je veel succes.

    Jouw,
    Elodie Yannick.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo iedereen daar, ik hoop dat jullie in orde zijn ??? Mijn naam is mevrouw Elodie Yannick, ik kom uit België, Luik, enkele weken geleden werd ik in een slechte financiële situatie gezogen en had ik een dringende lening nodig om mijn rekeningen te betalen en financieel weer op de been te komen vanwege mijn huidige financiële situatie mijn bank weigerde me een lening te geven, zodat ik geen andere optie had dan online op zoek te gaan naar een ongedekte lening, tijdens mijn onderzoek was ik slachtoffer van fraude en verloor ik bijna € 1,250, had ik meer problemen en bijna gaf de hoop op een lening op te geven totdat ik een online post vond, de post was een gedeelde getuigenis van mevrouw Melissa Nicholas uit de staten van Kansas die getuigt dat ze $ 350,000.00 van Kathy Finance Inc. kreeg na het lezen van de post. Ik besloot contact op te nemen met Kathy Finance Inc. via e-mail: (kathyrichardfinance@hotmail.com) contact gedeeld in de post, mijn ongedekte leningverzoek van € 120,000.00 werd binnen 48 uur na mijn verzoek goedgekeurd en hun leningrente is 2% mijn lening werd zonder enige omissie op mijn bankrekening gestort .

    Ik wil mijn diepe dankbaarheid uitspreken en ook de kredietzoekers adviseren om zeer waakzaam te zijn, omdat er veel oplichters zijn met als enig doel de onschuldige kredietzoekers op te lichten, dus jullie moeten voorzichtig en waakzaam zijn .. voor degenen wie een lening nodig heb, raad ik Kathy Finance Inc aan, u kunt het bedrijf per e-mail contacteren: (kathyrichardfinance@hotmail.com)

    Bedankt voor het lezen van mijn getuigenis, ik wens je veel succes.

    Jouw,
    Elodie Yannick.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo iedereen daar, ik hoop dat jullie in orde zijn ??? Mijn naam is mevrouw Elodie Yannick, ik kom uit België, Luik, enkele weken geleden werd ik in een slechte financiële situatie gezogen en had ik een dringende lening nodig om mijn rekeningen te betalen en financieel weer op de been te komen vanwege mijn huidige financiële situatie mijn bank weigerde me een lening te geven, zodat ik geen andere optie had dan online op zoek te gaan naar een ongedekte lening, tijdens mijn onderzoek was ik slachtoffer van fraude en verloor ik bijna € 1,250, had ik meer problemen en bijna gaf de hoop op een lening op te geven totdat ik een online post vond, de post was een gedeelde getuigenis van mevrouw Melissa Nicholas uit de staten van Kansas die getuigt dat ze $ 350,000.00 van Kathy Finance Inc. kreeg na het lezen van de post. Ik besloot contact op te nemen met Kathy Finance Inc. via e-mail: (kathyrichardfinance@hotmail.com) contact gedeeld in de post, mijn ongedekte leningverzoek van € 120,000.00 werd binnen 48 uur na mijn verzoek goedgekeurd en hun leningrente is 2% mijn lening werd zonder enige omissie op mijn bankrekening gestort .

    Ik wil mijn diepe dankbaarheid uitspreken en ook de kredietzoekers adviseren om zeer waakzaam te zijn, omdat er veel oplichters zijn met als enig doel de onschuldige kredietzoekers op te lichten, dus jullie moeten voorzichtig en waakzaam zijn .. voor degenen wie een lening nodig heb, raad ik Kathy Finance Inc aan, u kunt het bedrijf per e-mail contacteren: (kathyrichardfinance@hotmail.com)

    Bedankt voor het lezen van mijn getuigenis, ik wens je veel succes.

    Jouw,
    Elodie Yannick.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo iedereen daar, ik hoop dat jullie in orde zijn ??? Mijn naam is mevrouw Elodie Yannick, ik kom uit België, Luik, enkele weken geleden werd ik in een slechte financiële situatie gezogen en had ik een dringende lening nodig om mijn rekeningen te betalen en financieel weer op de been te komen vanwege mijn huidige financiële situatie mijn bank weigerde me een lening te geven, zodat ik geen andere optie had dan online op zoek te gaan naar een ongedekte lening, tijdens mijn onderzoek was ik slachtoffer van fraude en verloor ik bijna € 1,250, had ik meer problemen en bijna gaf de hoop op een lening op te geven totdat ik een online post vond, de post was een gedeelde getuigenis van mevrouw Melissa Nicholas uit de staten van Kansas die getuigt dat ze $ 350,000.00 van Kathy Finance Inc. kreeg na het lezen van de post. Ik besloot contact op te nemen met Kathy Finance Inc. via e-mail: (kathyrichardfinance@hotmail.com) contact gedeeld in de post, mijn ongedekte leningverzoek van € 120,000.00 werd binnen 48 uur na mijn verzoek goedgekeurd en hun leningrente is 2% mijn lening werd zonder enige omissie op mijn bankrekening gestort .

    Ik wil mijn diepe dankbaarheid uitspreken en ook de kredietzoekers adviseren om zeer waakzaam te zijn, omdat er veel oplichters zijn met als enig doel de onschuldige kredietzoekers op te lichten, dus jullie moeten voorzichtig en waakzaam zijn .. voor degenen wie een lening nodig heb, raad ik Kathy Finance Inc aan, u kunt het bedrijf per e-mail contacteren: (kathyrichardfinance@hotmail.com)

    Bedankt voor het lezen van mijn getuigenis, ik wens je veel succes.

    Jouw,
    Elodie Yannick.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo iedereen daar, ik hoop dat jullie in orde zijn ??? Mijn naam is mevrouw Elodie Yannick, ik kom uit België, Luik, enkele weken geleden werd ik in een slechte financiële situatie gezogen en had ik een dringende lening nodig om mijn rekeningen te betalen en financieel weer op de been te komen vanwege mijn huidige financiële situatie mijn bank weigerde me een lening te geven, zodat ik geen andere optie had dan online op zoek te gaan naar een ongedekte lening, tijdens mijn onderzoek was ik slachtoffer van fraude en verloor ik bijna € 1,250, had ik meer problemen en bijna gaf de hoop op een lening op te geven totdat ik een online post vond, de post was een gedeelde getuigenis van mevrouw Melissa Nicholas uit de staten van Kansas die getuigt dat ze $ 350,000.00 van Kathy Finance Inc. kreeg na het lezen van de post. Ik besloot contact op te nemen met Kathy Finance Inc. via e-mail: (kathyrichardfinance@hotmail.com) contact gedeeld in de post, mijn ongedekte leningverzoek van € 120,000.00 werd binnen 48 uur na mijn verzoek goedgekeurd en hun leningrente is 2% mijn lening werd zonder enige omissie op mijn bankrekening gestort .

    Ik wil mijn diepe dankbaarheid uitspreken en ook de kredietzoekers adviseren om zeer waakzaam te zijn, omdat er veel oplichters zijn met als enig doel de onschuldige kredietzoekers op te lichten, dus jullie moeten voorzichtig en waakzaam zijn .. voor degenen wie een lening nodig heb, raad ik Kathy Finance Inc aan, u kunt het bedrijf per e-mail contacteren: (kathyrichardfinance@hotmail.com)

    Bedankt voor het lezen van mijn getuigenis, ik wens je veel succes.

    Jouw,
    Elodie Yannick.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hallo iedereen daar, ik hoop dat jullie in orde zijn ??? Mijn naam is mevrouw Elodie Yannick, ik kom uit België, Luik, enkele weken geleden werd ik in een slechte financiële situatie gezogen en had ik een dringende lening nodig om mijn rekeningen te betalen en financieel weer op de been te komen vanwege mijn huidige financiële situatie mijn bank weigerde me een lening te geven, zodat ik geen andere optie had dan online op zoek te gaan naar een ongedekte lening, tijdens mijn onderzoek was ik slachtoffer van fraude en verloor ik bijna € 1,250, had ik meer problemen en bijna gaf de hoop op een lening op te geven totdat ik een online post vond, de post was een gedeelde getuigenis van mevrouw Melissa Nicholas uit de staten van Kansas die getuigt dat ze $ 350,000.00 van Kathy Finance Inc. kreeg na het lezen van de post. Ik besloot contact op te nemen met Kathy Finance Inc. via e-mail: (kathyrichardfinance@hotmail.com) contact gedeeld in de post, mijn ongedekte leningverzoek van € 120,000.00 werd binnen 48 uur na mijn verzoek goedgekeurd en hun leningrente is 2% mijn lening werd zonder enige omissie op mijn bankrekening gestort .

    Ik wil mijn diepe dankbaarheid uitspreken en ook de kredietzoekers adviseren om zeer waakzaam te zijn, omdat er veel oplichters zijn met als enig doel de onschuldige kredietzoekers op te lichten, dus jullie moeten voorzichtig en waakzaam zijn .. voor degenen wie een lening nodig heb, raad ik Kathy Finance Inc aan, u kunt het bedrijf per e-mail contacteren: (kathyrichardfinance@hotmail.com)

    Bedankt voor het lezen van mijn getuigenis, ik wens je veel succes.

    Jouw,
    Elodie Yannick.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo iedereen daar, ik hoop dat jullie in orde zijn ??? Mijn naam is mevrouw Elodie Yannick, ik kom uit België, Luik, enkele weken geleden werd ik in een slechte financiële situatie gezogen en had ik een dringende lening nodig om mijn rekeningen te betalen en financieel weer op de been te komen vanwege mijn huidige financiële situatie mijn bank weigerde me een lening te geven, zodat ik geen andere optie had dan online op zoek te gaan naar een ongedekte lening, tijdens mijn onderzoek was ik slachtoffer van fraude en verloor ik bijna € 1,250, had ik meer problemen en bijna gaf de hoop op een lening op te geven totdat ik een online post vond, de post was een gedeelde getuigenis van mevrouw Melissa Nicholas uit de staten van Kansas die getuigt dat ze $ 350,000.00 van Kathy Finance Inc. kreeg na het lezen van de post. Ik besloot contact op te nemen met Kathy Finance Inc. via e-mail: (kathyrichardfinance@hotmail.com) contact gedeeld in de post, mijn ongedekte leningverzoek van € 120,000.00 werd binnen 48 uur na mijn verzoek goedgekeurd en hun leningrente is 2% mijn lening werd zonder enige omissie op mijn bankrekening gestort .

    Ik wil mijn diepe dankbaarheid uitspreken en ook de kredietzoekers adviseren om zeer waakzaam te zijn, omdat er veel oplichters zijn met als enig doel de onschuldige kredietzoekers op te lichten, dus jullie moeten voorzichtig en waakzaam zijn .. voor degenen wie een lening nodig heb, raad ik Kathy Finance Inc aan, u kunt het bedrijf per e-mail contacteren: (kathyrichardfinance@hotmail.com)

    Bedankt voor het lezen van mijn getuigenis, ik wens je veel succes.

    Jouw,
    Elodie Yannick.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hallo,

    Heeft u voor uw tevredenheid een comfortabele lening nodig? Wij bieden een betaalbare lening van 3% aan voor lokale en internationale leners. We zijn gecertificeerd, vertrouwd, betrouwbaar, efficiënt, snel en dynamisch en we werken samen. wij verstrekken een langlopende lening van maximaal 2 tot 50 jaar.

    Heeft u een directe, gemakkelijke en betaalbare lening nodig om schulden te betalen, een bedrijf te starten of om een andere reden? Neem dan contact met ons op met uw leningaanvraag.

    Deze aanbieding is voor serieuze mensen.

    Neem bij interesse contact met ons op via:
    E-mail adres:
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com

    We zijn gecertificeerd,
    betrouwbaar, betrouwbaar, efficiënt, snel en dynamisch.

    Vriendelijke groeten,
    Derek Douglas
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com





    Hallo,

    Heeft u voor uw tevredenheid een comfortabele lening nodig? Wij bieden een betaalbare lening van 3% aan voor lokale en internationale leners. We zijn gecertificeerd, vertrouwd, betrouwbaar, efficiënt, snel en dynamisch en we werken samen. wij verstrekken een langlopende lening van maximaal 2 tot 50 jaar.

    Heeft u een directe, gemakkelijke en betaalbare lening nodig om schulden te betalen, een bedrijf te starten of om een andere reden? Neem dan contact met ons op met uw leningaanvraag.

    Deze aanbieding is voor serieuze mensen.

    Neem bij interesse contact met ons op via:
    E-mail adres:
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com

    We zijn gecertificeerd,
    betrouwbaar, betrouwbaar, efficiënt, snel en dynamisch.

    Vriendelijke groeten,
    Derek Douglas
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com





    Hallo,

    Heeft u voor uw tevredenheid een comfortabele lening nodig? Wij bieden een betaalbare lening van 3% aan voor lokale en internationale leners. We zijn gecertificeerd, vertrouwd, betrouwbaar, efficiënt, snel en dynamisch en we werken samen. wij verstrekken een langlopende lening van maximaal 2 tot 50 jaar.

    Heeft u een directe, gemakkelijke en betaalbare lening nodig om schulden te betalen, een bedrijf te starten of om een andere reden? Neem dan contact met ons op met uw leningaanvraag.

    Deze aanbieding is voor serieuze mensen.

    Neem bij interesse contact met ons op via:
    E-mail adres:
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com

    We zijn gecertificeerd,
    betrouwbaar, betrouwbaar, efficiënt, snel en dynamisch.

    Vriendelijke groeten,
    Derek Douglas
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com





    BeantwoordenVerwijderen
  21. Goedendag meneer / mevrouw

    Wij bieden leningen aan particuliere en commerciële instellingen tegen een zeer lage jaarlijkse rentevoet van 3%, terugbetaling van 1 jaar tot 25 jaar. We verstrekken leningen binnen het bereik van 5.000 tot 500.000.000. Dit is om de groeiende geschiedenis van Bad Credit uit te roeien, en ook om stabiele winst te brengen voor zowel ons bedrijf als onze klanten.

    Slaapt u 's nachts uit terwijl u zich zorgen maakt over hoe u een lening kunt krijgen? Neem nu contact op met: Paul Loan Agency via e-mail: paulhelpfund@yahoo.com of WhatsApp: +91963289 2493

    We bieden een lening aan tegen een lage rente van 3% en we bieden aan.

    *Persoonlijke leningen
    * Schuldenconsolidatieleningen
    * Durfkapitaal
    * Zakelijke leningen
    * Onderwijsleningen
    *Hypotheek
    * Leningen om welke reden dan ook

    Neem voor meer dringende informatie onmiddellijk contact met ons op. paulhelpfund@yahoo.com of WhatsApp: +91963289 2493
    vriendelijke groeten
    Mr Paul Moritz

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hallo kijker

    Wij zijn professionele handelaren, die wekelijks forex en binair voor investeerders verdienen, vertellen u graag meer over ons investeringsplatform waar u al vanaf $ 200 kunt beleggen en wekelijks $ 2000 kunt verdienen. Veel mensen hebben van deze investering geprofiteerd. aanbod voor en tijdens dit convid-19-virus, als u door dit coronavirus financiële problemen doormaakt en u heeft hulp nodig bij het betalen van rekeningen, kiest u gewoon een geschikt investeringsplan voor uzelf en maakt u wekelijks winst

    $ 200 om in 7 dagen $ 2.000 te verdienen
    $ 300 om in 7 dagen $ 3.000 te verdienen
    $ 500 om in 7 dagen $ 5.000 te verdienen
    $ 1000 om in 7 dagen $ 10000 te verdienen
    $ 5000 om in 7 dagen $ 50.000 te verdienen

    Om nu uw investering te starten
    WhatsApp: 15022064419 of e-mail tradewithcarlos2156@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hallo kijker

    Wij zijn professionele handelaren, die wekelijks forex en binair voor investeerders verdienen, vertellen u graag meer over ons investeringsplatform waar u al vanaf $ 200 kunt beleggen en wekelijks $ 2000 kunt verdienen. Veel mensen hebben van deze investering geprofiteerd. aanbieding voor en tijdens dit convid-19-virus, als u door financiële problemen gaat vanwege dit coronavirus en u heeft hulp nodig bij het betalen van rekeningen, kiest u gewoon een geschikt investeringsplan voor uzelf en begint u wekelijks winst te maken

    $ 200 om in 7 dagen $ 2.000 te verdienen
    $ 300 om in 7 dagen $ 3.000 te verdienen
    $ 500 om in 7 dagen $ 5.000 te verdienen
    $ 1000 om in 7 dagen $ 10000 te verdienen
    $ 5000 om in 7 dagen $ 50.000 te verdienen

    Als u nu interesse heeft om uw eigen investering bij ons te starten, kunt u contact met ons opnemen via whatsapp: +15022064419 of e-mail: tradewithcarlos2156@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hallo, Op zoek naar een schuldconsolidatielening, ongedekte leningen, zakelijke leningen, hypotheekleningen, autoleningen, studieleningen, persoonlijke leningen, risicokapitaal, enz! Ik ben een particuliere geldschieter, ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren met lage rentetarieven en redelijke rentetarieven van 2%. E-mail naar: christywalton355@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Beroep: Vastgoed / horeca
    functie: algemeen directeur
    Naam: Najwa Mohammed
    Stad: Miri, Malaysia
    Mijn lening kreeg ik: $10,5 miljoen
    rentevoet: 1%
    Mijn e-mail: najwamohammed369@gmail.com

    Hallo, ik dank allah almight voor de vriendelijkheid en zegeningen die ik kreeg van AASIMAHA ADILA LOAN FIRM dit jaar 2020, ik wil dat we dit medium mijn moslims in Maleisië laten, vorig jaar heb ik vaak een lening aangevraagd en ik ben dom, dit jaar Terwijl ik mijn zakelijk nieuws in Aljazeera bekeek, zag ik de naam AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM in een interview waarin ze hun pakketten uitlegden en hoe ze leningen en liefdadigheidsfondsen verstrekken aan degenen die dit jaar een bedrijf willen starten. Dus ik luisterde en nam contact met hen op met hun contacten op televisie, ik vroeg $ 10,5 miljoen aan, tegen een tarief van 1% en mijn lening werd goedgekeurd en ik kreeg mijn lening zo gemakkelijk mogelijk. Ik kreeg mijn lening en investeerde verder in het bezit van mijn man. Mijn man komt uit Indonesië, de overstroming die ons ouderlijk huis in Jakarta trof, sinds we de lening kregen, hebben we veel dingen geregeld en de bankschuld betaald. Als u een echte en legitieme leningmaatschappij wilt, kunt u zich nu aanmelden en uw lening krijgen. jezelf sterk te zijn en nooit op te geven. Hoe meer je valt, hoe sterker je wordt. Geef nooit op, wat er ook gebeurt. Doe een belofte aan je droom alsof je die aan je kind belooft. Ik hoop dat je een groter jaar hebt. Misschien zegene god ze god

    ALSTUBLIEFT NU
    E-mail****aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ons voorgestelde aanbod voor klanten in het nieuwe jaar is positief en volledig toegewijd, dus als u met ons samenwerkt, krijgt u maximale zekerheid dat u gefinancierd wordt, want we hebben een A + rating in financiering. Frank Loan Services (FLS) is door de jaren heen hoog gewaardeerd als een van de beste online bedrijven met een lagere rente. Als u financiering nodig heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via telefoon (+ 1-713-389-6778) of e-mail: k.frankloans@gmail.com

    E-mail: k.frankloans@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Naam: __ Hendi Zikri Didi
    Plaats: _________________ Melacca, Maleisië
    banen: _ Ondernemers
    Elke kennisgeving: ____ hendidi01@gmail.com

    Hallo allemaal, wees alsjeblieft voorzichtig met het krijgen van een lening hier, ik heb veel nep-leners op internet, ik ben bedrogen, ik gaf het bijna op, totdat ik een vriend ontmoette die net een lening had aangevraagd en hij kreeg een lening zonder druk, dus stelde hij me voor om AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM te legitimeren, heb ik Rm1.3 miljoen aangevraagd. Ik heb mijn lening minder dan 2 uur slechts 1% zonder onderpand. Ik ben erg blij dat ik ben gered van het krijgen van een slechte schuld. dus ik adviseer iedereen hier een lening nodig te hebben om contact op te nemen met AASIMAHA en ik garandeer dat u uw lening krijgt.

    Applicatie / Contact Center

    Meld je nu aan E-mail: aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik wil Karin Sabine-leningen waarderen voor mij een lening van € 4000. Als je een dringende lening nodig hebt, voorkom dan dat je wordt opgelicht door nep-geldschieters en solliciteer via een echte leenfirma per e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hallo allemaal. Ben hier om te getuigen hoe ik mijn lening van meneer James Ben heb gekregen nadat ik verschillende keren een aanvraag had ingediend bij verschillende leningverstrekkers die beloofden te helpen, maar die me nooit de lening hebben gegeven. Totdat een vriend van me me voorstelde aan meneer James Ben die beloofde me te helpen en inderdaad deed wat hij beloofde zonder enige vorm van uitstel. Ik had nooit gedacht dat er nog betrouwbare kredietverstrekkers waren totdat ik meneer James Ben ontmoette, die inderdaad hielp met de lening en veranderde mijn overtuiging. Ik weet niet of u een echte en dringende lening nodig heeft. Neem gerust contact op met de heer James Ben via zijn e-mail: jamesben6144@gmail.com or WhatsApp: +12513011733

    BeantwoordenVerwijderen
  30. TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN FROM A GENUINE FINANCE COMPANY LAST WEEK. Email for immediate response: drbenjaminfinance@gmail.com

    I am Mrs,Leores Jazbel by name, I live in United State Of America, who have been a scam victim to so many fake lenders online between November last year till July this year but i thank my creator so much that he has finally smiled on me by directing me to this new lender who put a smile on my face this year 2020 and he did not scam me and also by not deceiving or lying to me and my friends but however this lending firm is BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE (drbenjaminfinance@gmail.com) gave me 2% loan which amount is $900,000.00 united states dollars after my agreement to their company terms and conditions and one significant thing i love about this loan company is that they are fast and unique. {Dr.Benjamin Scarlet Owen} can also help you with a legit loan offer. He Has also helped some other colleagues of mine. If you need a genuine loan without cost/stress he his the right loan lender to wipe away your financial problems and crisis today. BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE holds all of the information about how to obtain money quickly and painlessly via Call/Text: +1(415)630-7138 Email: drbenjaminfinance@gmail.com

    When it comes to financial crisis and loan then BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE is the place to go please just tell him I Mrs. Leores Jazbel direct you Good Luck.......................

    BeantwoordenVerwijderen


  31. IK WIL DE HEER LEROY BEDANKT VOOR HET GEVEN VAN MIJ EEN LENING IK HEB MEERDERE KEER OPLOSSEN IN EEN PROBEER EEN ONLINE LENING TE KRIJGEN TOT IK DIAMANTLENINGEN VOND OM MIJ EEN LENING TE GEVEN VAN 43000 EUR ZONDER ENIGE VOORUITBETALING ALS U VANDAAG EEN DRINGEND LENING NODIG HEBT: diamondloans24@yahoo.com whatsapp: +16613814014

    BeantwoordenVerwijderen