Afgelopen maandag - op dezelfde dag dat ik mijn nieuwe column mailde naar de redactie van het magazine Radar+ - werd er in het consumentenprogramma Radar aandacht besteed aan 'aflossingsvrije hypotheken'. Econoom Erica Verdegaal legde op de voor haar kenmerkende treffende manier uit waarom de term 'aflossingsvrij' zo bedrieglijk is en presentatrice Antoinette Hertsenberg waarschuwde dat oudere huiseigenaren die nooit iets hebben afgelost straks misschien uit hun huis zullen worden gezet. Hoewel ik de uitzending met belangstelling heb bekeken, had ik na afloop het gevoel dat me net verteld was dat roken bij nader inzien toch schadelijk is. Want onder welke steen hebben al die huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek de afgelopen tien jaar dan geleefd?
Het was het toppunt van een week die af en toe toch al behoorlijk surrealistische trekjes begon te vertonen. Steeds vaker heb ik het gevoel terecht te zijn gekomen in een soort loop waarin heden en verleden elkaar soms op een interessante manier overlappen of zelfs inhalen. Dat is natuurlijk mede het gevolg van het feit dat ik op mij 56ste al min of meer met pensioen ben terwijl ik strikt genomen nog een jaar of twaalf moet wachten op mijn eerste AOW-uitkering. Dan ben je al gauw de enige die in de tuin zit terwijl iedereen hard aan het werk is of de enige verkeersdeelnemer die geen haast heeft. Met een omgekeerde werkweek kom je vanzelf een beetje in een soort omgekeerde wereld terecht en snap je al snel niet meer waar al die artikelen in de media over 'stress' en 'burn-outs' nou eigenlijk over gaan.
Op zich heeft het niks te betekenen, maar afgelopen weekend keek ik naar een dvd van de Nederlandse film Weg van jou. Dit jaar ga ik niet alleen zo vaak mogelijk naar de bioscoop, ik probeer op dvd en Blu-Ray ook mijn achterstand een beetje in te halen. Zo kijk ik voor straf naar elke film van eigen bodem die ik tegenkom, sinds ik zo dom was om Waterboys in de bioscoop over te slaan. In Weg van jou komt Evi uit Rotterdam in Zeeuws-Vlaanderen terecht op een ongezellige kamer in een oude boerderij tot ze door haar kersverse collega's op bovenstaand idyllisch huisje wordt geattendeerd. Toen dat in beeld verscheen, veerde ik verrast op omdat het bijna leek of ze bij óns thuis naar binnen aan het gluren was.
Nu is ons huis ongeveer de helft korter en ligt het veel minder idyllisch (want in de Randstad en niet op het Zeeuwse platteland), maar de eerste indruk is hetzelfde. De afgelopen jaren heb ik ook geleerd dat je je niet moet laten afleiden door details, maar juist oog moet hebben voor de grote lijnen. Zo mijmerde ik op weg naar mijn werk in de file vaak over Ian Fleming die 's ochtend boeken schreef over James Bond en 's middags een duik nam in een azuurblauwe zee. Dat leek een volstrekt onbereikbaar ideaal tot ik besefte dat ik nu precies zo leef, aangezien ik de ochtenden gebruik voor een column of een blog en ik daarna op warme dagen een duik kan nemen in de afgedamde rivier die door ons dorp stroomt.
Het werd echter pas écht surrealistisch toen ik - ook weer op dezelfde dag als die uitzending van Radar - een pakje aannam van een meneer van UPS met daarin het album Burning Cities van de Skids. Die naam zegt de meeste mensen waarschijnlijk niks meer en dat is begrijpelijk aangezien hun laatste album Joy uit 1981 stamt. Vanwege dat hiaat van 36 jaar heeft iemand dit album al bestempeld als de comeback van de eeuw, wat ik persoonlijk iets teveel eer vind, maar het is om meer dan één reden een verbluffende ervaring. Zo ontbreekt op deze plaat uiteraard wijlen Stuart Adamson, maar horen we wel de gitarist van Big Country en diens zoon. Dat is een loop die een interessant loopje neemt met de chronologie van de geschiedenis, omdat Big Country juist weer de band is die Stuart Adamson oprichtte na het verlaten van de Skids.
Zelf maakte ik op Twitter melding van de aanschaf van deze plaat met de mededeling dat ik zanger Richard Jobson heb geïnterviewd in 1983 toen ik nog studeerde en nog niet in loondienst werkte als journalist. Ik was een groentje dat als freelancer werkte voor de Groene Amsterdammer, nu ben ik aardig grijs aan het worden en alweer twee jaar met vervroegd pensioen. Zo lijkt het bijna wel alsof Jobson zich al die jaren bewust heeft stilgehouden tot ik weer een draaitafel had gekocht en alle tijd had om plaatjes te draaien. Onzin natuurlijk, maar ik schreef in het gelijknamige boek al dat een plakbandpensioen soms ook een punkbandpensioen is. De titel boven dat bewuste interview uit 1983 had in elk geval niet toepasselijker kunnen zijn.
Iets dergelijks dacht ik gisteren ook even toen ik naar die uitzending van Radar keek en eigenlijk niets hoorde wat ik al niet wist. Daar gáán we weer, flitste het door me heen, alsof een arts op televisie met een plechtig gezicht kwam uitleggen dat roken toch echt heel schadelijk is voor je gezondheid. Die vergelijking maak ik niet zomaar, want ik vermoed dat veel huizenbezitters stiekem wel wéten dat ze eens goed naar hun hypotheekvoorwaarden zouden moeten kijken, maar dat onderwerp liever voor zich uit schuiven tot de bank aanbelt of steeds dringender mailtjes begint te sturen. Lastig daarbij is ook dat lang niet iedereen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen hoeft te komen, zeker niet als deze tegen een lage rente voor lange tijd is vastgezet en geen dwingende einddatum kent.
Tegelijk laat deze uitzending zien wat het gevolg is van de ontlezing en het belachelijke vooroordeel dat er in de krant alleen 'oud nieuws' staat. Ik zie wel eens grafieken voorbijkomen waaruit blijkt dat de oplage van veel kranten sinds de eeuwwisseling is gehalveerd en dat proces is nog lang niet ten einde. Iedereen met een abonnement op een dagblad had allang kunnen lezen op welke ijsberg je afkoerst wanneer je een volledig aflossingsvrije hypotheek hebt en ondertussen niets hebt gespaard of afgelost. Datzelfde geldt in nog veel sterkere mate voor al die mensen die in 2012 mijn boek Hypotheekvrij! kochten en nu alweer zes jaar fanatiek aan het aflossen zijn. Dat is dus pas een échte kloof in de maatschappij: tussen de categorie mensen die goed geïnformeerd is en die grote groep die snel even langs het laatste nieuws skipt op weg naar het boeken van de eerstvolgende vakantiereis.
Ook ik heb de uitzending van Radar gezien. Ben nog steeds blij dat ikzelf op tijd ben gaan aflossen en nu hypotheek vrij ben. Zodat ik kan sparen voor dat voor mij het doek valt op mijn werk die in zicht is. Weet alleen nog steeds niet wanneer. Dus alles wat ik nu extra kan sparen is meegenomen.
BeantwoordenVerwijderenIk heb die uitzending gezien, ik had nog nooit van zo een soort hypotheek gehoord. Die hadden ze niet in de VS, en daar moest je ook in 2001 al eigen geld inleggen. Ik heb in 2013 een annuity hypotheek afgesloten en ben als een gek extra gaan aflossen. Ben in 2021 hypotheek vrij. Heerlijk. Daar kan geen Belastingdienst aftrek tegenop imo.
BeantwoordenVerwijderenHeb niet zoveel medelijde met mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Als je niet aflost wordt het huis nooit van jezelf en dat sommigen straks moeten verkopen dat is dan jammer voor ze. De laatste jaren is het volop in het nieuws, je komt er niet meer mee weg dat je het niet wist.
BeantwoordenVerwijderenKomen vast veel koop woningen vrij de komende jaren als de 30 jaar verstreken zijn....
Acht jaar geleden was het een meer besproken onderwerp. Misschien omdat zulke hypotheken tegenwoordig niet meer verkocht wordt? Maar ik begrijp er sowieso weinig van in Nederland. Mensen hebben echt maar weinig geleerd van de vorige crisis.
BeantwoordenVerwijderenJe vermoed dat veel mensen eens naar een hypotheekvoorwaarden zouden moeten kijken. Toevallig las ik ook een artikel dat 85% van de mensen het niet op prijs stelt wanneer de bank contact opneemt om over de hypotheek, financiële situatie te praten.
BeantwoordenVerwijderenNiet de beste uitzending van Radar. Het oudere echtpaar heeft een probleem met hun woekerpolis, niet zozeer met de aflossingsvrije hypotheek. En dat woekerpolis gedoe speelt inmiddels al 10 jaar. Blijkbaar kon men niemand vinden die echt een acuut probleem heeft met zijn aflossingsvrije hypotheek, want die zijn er ook nog niet. Probleem gaat pas vanaf ca 2020 spelen. Als het zowieso een groot probleem is. Zoals Hans Andre de la Porte al aangaf (de enige inhoudelijke bijdrage in de uitzending) zijn er veel mensen met een kleine aflossingsvrije hypotheek en die maken zich terecht nergens zorgen over. Wij kregen destijds ook een "vaste lening" aangesmeerd als aanvulling op de spaarhypotheek. Kon je leuk je huis mee inrichten en/of verbouwen. Toen de spaarrente ver onder de hypotheekrente zakte heb ik dat stukje aflossingsvrij in 2 jaar afgelost maar er zijn ook genoeg mensen die nog een erfenis verwachten of wachten op lagere lasten als de kinderen het huis uit zijn. En die zal het een zorg zijn. De groep mensen die een hoge aflossingsvrije hypotheek hebben en toch hun kop in het zand steken en dus niet beginnen met aflossen is volgens mij niet zo heel groot. Het probleem ligt eerder bij de banken want die weten zich geen raad hoe ze hun "zorgplicht" nu precies moeten invullen. Als ze dat volgens de DNB en de AFM niet goed doen dan zouden ze zomaar aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de financiële problemen van hun hypotheekklanten. En dus worden de banken nerveus.
BeantwoordenVerwijderenEr wordt de laatste dagen ingehakt op mijn favoriete hypotheekvorm. En, ik hou zo van deze vorm want:
BeantwoordenVerwijderen- Ik mag aflossen zoveel ik wil tot 10% per jaar....
- Ik mag vermogen opbouwen zoveel ik wil... om later af te lossen
- Ik kan tijdelijk stoppen met aflossen of sparen als daar even geen mogelijkheid voor is, ik mag nooit stoppen met lineair of annuitair aflossen
- Ik mag "zorgplicht" voor mijzelf invullen
- Ik mag belachelijk weinig rente voor een belachelijk lange periode betalen
- En, de kans is zeer groot dat ik verhuis - naar een kleinere woning - voor de belachelijk lange rentevast periode is verlopen.
Kortom: De aflossingsvrije hypotheek biedt mij flexibiliteit en past uitstekend voor de huidige flex-werk-ondernemer-zzp'er generatie.
Mee eens. Een betere naam zou zijn geweest: "hypotheek met aflosvrijheid" Een fanatieke aflosser kan in 10 jaar zijn hypotheek afgelost hebben. Mijn spaarhypotheek daarentegen was een kluwen van fiscale regeltjes waardoor je lastig kon uitrekenen of je moest bijstorten, looptijd inkorten of aflossen.
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenmn vader, nu 64, lost bewust niet af op zn aflossingsvrije hypotheek die hij nu ong 7 jaar heeft. tegen de tijd dat de hypotheek afloopt, over 23 jaar dus, is hij 87.. hij gaat er vanuit dat hij dan wel gaat verhuizen oid en het huis genoeg opbrengt om de hypotheek mee af te lossen... sta er zelf heel anders is maar ja ik ben bijna 34 en geen 64... ergens snap ik hem ook nog wel idd.. al betaal je dan al die tijd rente en wordt niets van jezelf idd.. vind het maar een maf concept ;) we hebben zelf een heerlijk simpele annuitaire hyptheek.. simpel, begrijpelijk en ook gewoon betaalbaar :p
BeantwoordenVerwijderen