Zoeken

vrijdag 30 juni 2017

Natuurlijk moet je niet klakkeloos alles aflossen

Ruim een week geleden was ik te gast in het programma Dagwacht op NPO1. Dat is op zich niet zo bijzonder want ik ben wel vaker op de radio te horen geweest, maar deze uitzending was om twéé redenen heel speciaal. Om te beginnen was ik twee uur lang te gast, terwijl je normaal gesproken al blij mag zijn met zes minuten zendtijd. Verder vond de uitzending plaats op een onmogelijk tijdstip: tussen 4 en 6 uur in de ochtend. Toch bleken achteraf veel meer mensen het te hebben gehoord dan ik van tevoren gedacht had, want de dagen erop werd ik voortdurend aangesproken. Er was zelfs een kritische luisteraar de vond dat ik niet zomaar op de radio had mogen zeggen dat je na de eerstvolgende beurscrash bankaandelen moet inslaan.


Ik was uitgenodigd omdat het thema van deze maand "geld" was en bevond me in het gezelschap van besparingsdeskundige Marieke Henselmans. Grappig genoeg tekent zij voor het éérste citaat uit mijn boek Hypotheekvrij! dus ik wist vooraf al dat we redelijk op één lijn zitten. Terugluisterend vond ik dat we klonken als een soort ongehuwd vrekkenechtpaar en soms zelfs als een komisch duo. Niet alleen praat je iets losser dan gewoonlijk als het midden in de nacht is, er mag af en toen ook best gelachen worden als het om zoiets serieus als geld gaat. Vandaar dat ik opmerkte dat mijn familie na mijn dood natuurlijk geen doodskist hoeft te kopen van 2000 euro als ik bij leven op een tweedehands racefiets rijd van 150 euro.

Het was grappig om twee uur lang in de uitzending te zijn, waardoor het wel een radio-aflevering leek van het programma Zomergasten. Omdat het radio was (en ondanks het feit dat het midden in de nacht was) zat ik in mijn korte broek achter de microfoon, want het was die week tropisch warm en het koelde 's nachts ook niet verder af dan naar een graad of 20. Wel had ik even zitten puzzelen hoe ik het zou aanpakken qua bioritme, want om op tijd in de studio te zijn zou ik de wekker al om kwart over twee moeten zetten. Dus besloot ik de dag ervoor al om 5 uur op te staan en 's avonds om 9 uur weer naar bed te gaan.


Dat werkte wonderwel, want ik dommelde al om half tien weg zodat ik op het moment dat de wekker ging (of eigenlijk wekkers, want ik had er voor alle zekerheid drie gezet) bijna vijf uur had geslapen. De presentator had er juist voor gekozen om wakker te blijven, zodat het voor hem nog steeds woensdag was terwijl het voor ons allang donderdag was. Ondanks het tijdstip kwam ik voor mijn gevoel redelijk goed uit mijn woorden, zeker nadat ik een paar koppen koffie had gedronken. Ondertussen passeerden allerlei thema's de revue, waaronder pensioenen, hypotheken en goedkope budgetbegrafenissen (niet per se mijn lievelingsonderwerp, maar daar gaat het nieuwste boek van Marieke Henselmans over dat in september verschijnt).

De dagen erna bleek dat veel meer mensen de uitzending hadden gehoord dan ik vooraf gedacht had. In de bibliotheek werd ik spontaan aangesproken door een medewerkster die altijd de radio aanzet als ze niet kan slapen en midden in de nacht wakker word. Stomtoevallig had ze nét dat fragment gehoord, waarin ik vertelde dat je met een bibliotheekabonnement gratis alle boeken kunt lenen die je maar wilt lezen en je dus nooit hoeft te vervelen. Mijn boekhandelaar had een staartje meegepikt van de uitzending omdat hij altijd om half zes opstaat en dan meteen de radio aanzet (of misschien heeft hij zelfs wel een wekkerradio, dat kan natuurlijk ook).


Twee dagen na de uitzending werd ik zelfs op mijn vingers getikt door een kritische luisteraar die vond dat ik niet zomaar had mogen adviseren om na de eerstvolgende beurscrash aandelen in te slaan van banken en verzekeraars. Mocht er een herhaling komen van 2008, dan zullen de banken volgens hem namelijk niet gered worden met gemeenschapsgeld maar met ons eigen geld. In technische zin: er volgt dan geen bail-out, maar een bail-in,vergelijkbaar met wat er in 2013 op Cyprus is gebeurd. Dan kan het zomaar gebeuren dat iedereen met meer dan 100.000 euro op de bank de rest van zijn geld mag inleveren en kun je zelfs uitsluiten dat er banken omvallen die voorheen met staatssteun zouden zijn gered.

Mijn verweer was dat ik alleen maar had gezegd dat mijn jongste zoon (die wel eens belangstelling had getoond voor aandelen) na de volgende crash aandelen van banken mag kopen. Dat mag hij doen op mijn advies en mijn verantwoordelijkheid. Zelfs als hij daar ál zijn spaargeld insteekt, gaat het om een bedrag dat te overzien is (en dat ik hem ook kan terugbetalen als hij zijn lesje heeft geleerd en ik er helemaal naast blijk te zitten). Ik heb nadrukkelijk niet gezegd, en wil zeker ook niet niet gezegd hebben, dat iedereen straks als een blind paard zijn mandje vol moet laden met aandelen ING en Aegon als de bubbel is gebarsten. Dat kan achteraf best een goed advies zijn, maar je moet het wel in de context zien van het gesprek.

Zo weet iedereen dat ik een voorstander ben van "aflossen", maar dat wil niet zeggen dat je dat onder alle omstandigheden moet doen en ook niet zonder nadenken. Ik kan zo verschillende voorbeelden uit mijn  mouw schudden waarbij versneld aflossen helemaal niet noodzakelijk is en extra aflossen zelfs helemaal geen goed idee. Financieel advies is maatwerk en afhankelijk van leeftijd, hypotheekvorm, toekomstverwachting én toekomstplannen. Je kunt daar wel een paar algemene leefregels uit destilleren (zoals het feit dat een hypotheekvrij huis een mooie aanvulling is op je pensioen en kopen op de lange duur altijd voordeliger is dan huren), maar het is zeker niet zo dat iedereen altijd alles moet aflossen en zéker niet alleen omdat om je heen iedereen dat doet of omdat ik het zeg.

38 opmerkingen:

 1. Precies, of aflossen verstandig is hangt af van je persoonlijke situatie. Wij lossen niet verder af ondanks dat we dat met gemak kunnen, omdat dat geld beleggen ons simpelweg een stuk meer rendement oplevert dan wel verder aflossen. We gaan op termijn kleiner en goedkoper wonen en dan zijn we alsnog hypotheekvrij

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gerhard, wat zijn voor jou de beweegredenen om jullie laatste stukje spaarhypotheek niet versneld af te lossen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben de looptijd van onze spaarhypotheek ingekort van 25 naar 20 jaar en zijn over 2,5 jaar hypotheekvrij. Extra aflossen voegt daar niet veel aan toe. Ik besteed daar overigens een heel hoofdstuk aan in mijn volgende boek.

   Verwijderen
 3. Gerhard, weet jij of er iemand iets geschreven heeft over overwegingen om wel ok niet de laatste 1/3 de af te lossen als je gaat kopen op je 64ste en niet zeker weet of je dan voldoende leefgeld overhoudt. Kleiner wonen kan, maar niet op een comfortabele manier op de plekken waar ik graag wil wonen. Groet van Paulien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op die leeftijd is het belangrijker om geld achter de hand te hebben dan het in stenen te stoppen (zeker als je de woonlasten makkelijk kunt dragen).

   Verwijderen
  2. Ligt voor de hand natuurlijk. Dank voor je reactie. Ik ga over naar plan B in gedachten (plan A is een annuïteiten hypotheek). Ondertussen denk ik aan jullie suggesties aan het eind van het radioprogramma, vanwege weer wat ontwikkelingen. Pffff, een huis kopen is niet makkelijk, vind ik. Groet van Paulien

   Verwijderen
 4. Heel iets anders. Zou het een goed idee kunnen zijn om onze regering aan te sporen door veel publiciteit er aan te geven om mensen die op oudere leeftijd werkeloos zijn geworden en geen kans meer hebben op een fatsoelijke baan en overwegen dan hun
  pensioen naar voren te halen deze te belonen met een belastingvoordeel . Als de inkomstenbelasting
  op het pensioen dan een stuk lager zouden uitvallen
  en de mensen geen aanspraak zouden maken op sociale voorzieningen zou dat de staat veel geld besparen. Een soort basis uitkering die de staat uiteindelijk voordeel oplevert. Een winwin situatie. Zou u als iemand die veel publiciteit heeft daar aandacht aan willen besteden en uit willen dragen. Lijkt mij een goed idee. Minder uitgaven voor en rompslomp voor de staat. Lijkt mij een goed voorstel voor mij met 40 dienstjaren en voor velen als mij. Zou u dit van de daken willen schreeuwen. Om gehoor te krijgen van de starre ambtenaren die zelf wachtgelf hebben tot hun AOW.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het boek Hypotheekvrij gelezen vorige maand, prima leesbaar! Het meeste had ik al zo in me hoofd, dus was dat was voor mij alleen maar een bevestiging.

  Net zomaar een hypotheekadviseur opgebeld wat handiger is voor mij aflossen op hypotheekbedrag, of boeterente betalen en oversluiten. Antwoord: ik zou gewoon leuke dingen gaan doen :(

  Heb hem maar uitgelegd dat mijn doel is om het bedrag wat ik uiteindelijk aan rente betaald heb zo laag mogelijk te houden, ik ben geen sponsor van ING.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. خميس مشيط

  هل تبحثون عن شركة صيانة منزلية شاملة اذ انتم فى المكان الصحيح الان مع فرسان شركة تنظيف بخميس مشيط
  تقدم لكم افضل الخدمات للتنظيف ومكافحة الحشرات فهى ارخص شركة تنظيف فلل بخميس مشيط
  وافضل و شركة تنظيف شقق بخميس مشيط
  وايضا شركة تنظيف مجالس بخميس مشيط
  و شركة تنظيف موكيت بخميس مشيط
  وكذلك نقوم بتنظيف المساجد فنحن افضل شركة تنظيف مساجد بخميس مشيط
  وايضا تقد م لكم خدمات مكافحة الحشرات بجميع انواعها فهى ارخص شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
  وايضا شركة رش مبيدات بخميس مشيط

  وكذلك شركة مكافحة النمل الابيض بخميس مشيط
  فلا تترددوا اتصلوا بنا الان

  BeantwoordenVerwijderen
 7. فرسان المثالى افضل شركة كشف تسربات المياه بالدمام 0506070763


  من اكبر شركات كشف تسرب المياه بدون تكسير فرسان المثالى
  شركة كشف تسربات بالدمام
  شركة تنظيف خزانات بالدمام
  وايضا

  شركة عزل خزانات بالدمام
  وكذلك
  شركة عزل اسطح بالدمام

  شركة عوازل الدمام
  شركات العزل المائي بالدمام
  شركات العزل الحراري بالدمام

  http://forsan-almthaly.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%83%D8%B4%D9%81-%D8%AA%D8%B3%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%8A%D8%A7%D8%A9-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%85%D8%A7%D9%85/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. فرسان المثالى افضل شركة كشف تسربات المياه بالقطيف0506070763

  هل تعانى من تسرب المياه فلا داعى للقلق مع فرسان المثالى
  شركة كشف تسريبات المياه بالقطيف

  وباقل الاسعار ولنا خدمتنا بمدن اخرى
  شركة كشف تسربات بالاحساء
  وايضا
  شركة كشف تسربات المياه بالخبر  http://forsan-almthaly.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%83%D8%B4%D9%81-%D8%AA%D8%B3%D8%B1%D9%8A%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%8A%D8%A7%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%B7%D9%8A%D9%81/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. فرسان المثالى افضل شركة تنظيف بالاحساء0506070763
  احصل على نظافة مثالية من فرسان المثالى افضل

  شركة تنظيف بالاحساء
  شركات النظافة بالاحساء
  شركة تنظيف فلل بالاحساء
  شركة تنظيف منازل بالاحساء
  شركة تنظيف بيوت بالاحساء
  شركة تنظيف شقق بالاحساء
  شركة تنظيف كنب بالاحساء
  شركة المثالية للتنظيف بالاحساء

  http://forsan-almthaly.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A5%D8%AD%D8%B3%D8%A7%D8%A1/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. فرسان المثالى افضل شركة مكافحة حشرات بالقطيف0506070763
  مع فرسان المثالى افضل
  شركة مكافحة حشرات بالقطيف

  لا داعى للقلق بعد الان فى ستخلصك من جميع انواع الحشرات

  شركة رش مبيدات بالقطيف
  شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف  http://forsan-almthaly.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%85%D9%83%D8%A7%D9%81%D8%AD%D8%A9-%D8%AD%D8%B4%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%B7%D9%8A%D9%81/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. الفهد العربى ارخص شركات الشحن فهى تقدم خدماتها بين دول الخليج ومصر ودول مجلس التعاون العربى

  شركة شحن بري من مصر للسعودية
  شركة شحن من مصر الى السعودية
  شركة شحن
  شركة شحن دولى

  https://asnanews.net/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%B4%D8%AD%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D9%89-%D9%85%D9%86-%D9%85%D8%B5%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D9%89-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D8%B9%D9%88%D8%AF%D9%8A%D8%A9/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. هل تبحث عن شركة نقل عفش بالونش انصحكم اليوم بالسريع ارخص شركة رفع اثاث بمصر
  ونش رفع الاثاث
  شركات نقل الاثاث بالونش
  سعر ونش رفع الاثاث


  شركة نقل أثاث بالونش بمصر
  ونش رفع الهرم
  ونش رفع اثاث بمدينة نصر
  ونش عفش

  شركة نقل اثاث لجميع الجهات
  ارخص شركات نقل الاثاث
  شركة نقل اثاث
  http://naql-3afsh.com/%d8%b4%d8%b1%d9%83%d8%a9-%d9%86%d9%82%d9%84-%d8%a3%d8%ab%d8%a7%d8%ab-%d8%a8%d8%a7%d9%84%d9%88%d9%86%d8%b4-%d8%a8%d9%85%d8%b5%d8%b1/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. شركة تنظيف بالطائف بيت العز

  عزيزى العميل مع كثرة الشركات فى المملكة العربية السعودية ازدادت اهمية تميز افضل شركة تنظيف بالطائف عن غيرها من الشركات لان مع الكثرة وانتشار شركات النظافة فالعملاء اصبحوا يتطلعون الى الافضل فى الخدمة والمناسبة فى الاسعار

  شركة تنظيف ستائربالطائف
  شركة تنظيف شقق بالطائف
  شركة تنظيف سجاد بالطائف


  تنظيف فلل بالطائف
  شركة تنظيف فلل بالطائف
  تنظيف شقق واستراحات بالطائف
  شركة تنظيف شقق واستراحات بالطائف
  تنظيف اثاث المنازل بالطائف
  شركة تنظيف اثاث المنازل بالطائف
  تنظيف واجهات زجاج بالطائف
  شركة تنظيف واجهات زجاج بالطائف


  http://beit-alezz.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B7%D8%A7%D8%A6%D9%81/

  BeantwoordenVerwijderen
 14. شركة مكافحة حشرات بالطائف بيت العز
  شركة مكافحة حشرات بالطائف قادره على القيام باعمال المكافحة والقضاء على اى نوع من الحشرات بالاعتماد على احدث الالات والماكينات التى تقوم بالوصول الى اصعب الاماكن التى من الممكن ان يتواجد بيها الحشرات
  شركة رش مبيدات بالطائف
  شركة مكافحة النمل الابيض بالطائف

  شركة مكافحة الفئران بالطائف
  مكافحة الفئران بالطائف


  http://beit-alezz.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%85%D9%83%D8%A7%D9%81%D8%AD%D8%A9-%D8%AD%D8%B4%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B7%D8%A7%D8%A6%D9%81/

  BeantwoordenVerwijderen
 15. شركة تنظيف خزانات بالطائف بيت العز

  مع شركة تنظيف خزانات بالطائف لا تبحث كثيرا هل ترغب فى الحصول على مياة نظيفة ونقية الى منزلك اذن انت فى حاجة الى الاستعانة بافضل شركة غسيل خزانات بالطائف

  شركة عزل خزانات بالطائف


  شركة كشف تسربات بالطائف
  كشف تسربات بالطائف

  http://beit-alezz.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D8%AE%D8%B2%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B7%D8%A7%D8%A6%D9%81/

  BeantwoordenVerwijderen
 16. شركة مكافحة حشرات بمكة بيت العز

  بيت العز شركة مكافحة حشرات بمكة نقوم بالقضاء على كافة انواع الحشرات بافضل المبيدات الآمنة على الصحة فمؤسسة بيت العز افضل شركة رش مبيدات بمكة

  هل تعانى من وجود الحشرات ؟ هل ياتى عليك فتره وتزداد كميه الحشرات المتواجده فى المكان ؟ فالان مع بيت العز كافضل شركة مكافحه حشرات بمكة انت الان تمتلك اكبر الشركات التى تعمل فى خدمات المكافحه والتخلص من اى نوع من الحشرات نهائيا


  شركة مكافحة النمل الابيض بمكة
  شركة مكافحة العتة بمكة
  شركة مكافحة الفئران بمكة
  شركة مكافحة الصراصير بمكة

  http://beit-alezz.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%85%D9%83%D8%A7%D9%81%D8%AD%D8%A9-%D8%AD%D8%B4%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D9%85%D9%83%D8%A9/

  BeantwoordenVerwijderen
 17. شركة تنظيف خزانات بمكة بيت العز

  شركة تنظيف خزانات بمكة تساعدك على سلامة المياه من التلوث داخل خزان منزلك لان المياه تعتبر من اهم الاشياء التى لابد ان نعتنى بها فالان مع بيت العز كافضل شركة غسيل خزانات بمكة
  شركة عزل خزانات بمكة
  http://beit-alezz.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D8%AE%D8%B2%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D9%85%D9%83%D8%A9/

  BeantwoordenVerwijderen
 18. بيت العز شركة تنظيف بالبخار بمكة
  الكثير لا يعلمون انهم بكل سهولة يستطيعوا ان يقوموا بتنظيف منزلهم وهذا عن طريق استخدام البخار في التنظيف ويوجد ايضا العديد من المميزات نتيجة استخدام البخار في التنظيف ،بيت العز بمكة المكرمة افضل
  شركة تنظيف بالبخار بمكة
  شركة تنظيف سجاد بالبخار بمكة
  شركة تنظيف سجاد بمكة
  شركة تنظيف موكيت بمكة
  شركة تنظيف موكيت بالبخار بمكة
  شركة تنظيف مجالس بالبخار بمكة

  http://beit-alezz.com/%d8%b4%d8%b1%d9%83%d8%a9-%d8%aa%d9%86%d8%b8%d9%8a%d9%81-%d8%a8%d8%a7%d9%84%d8%a8%d8%ae%d8%a7%d8%b1-%d8%a8%d9%85%d9%83%d8%a9/

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen