Zoeken

vrijdag 23 juni 2017

Hoe "rijk" moet je precies zijn om eerder te kunnen stoppen met werken?

Eerder deze week viel in Trouw te lezen dat alleen rijke mensen het zich kunnen veroorloven om eerder te stoppen met werken dan de wettelijke AOW-leeftijd. In het artikel viel te lezen dat vroegpensioen een "luxegoed" aan het worden is waar alleen "vermogenden" aanspraak op kunnen maken. Zo ontstaat de wrange situatie dat laagopgeleiden, die vaak veel éérder zijn begonnen met werken, langer door moeten werken terwijl ze meer risico lopen op arbeidsgerelateerde klachten en ook eerder versleten zijn. Dat wringt en dat is wrang, dus je zou eens goed moeten kijken naar de mogelijkheid om een soort flexibele AOW in te voeren of een recht op pensioen na 45 gewerkte jaren. Tegelijk is het misschien goed om eens in te zoomen op de vraag hoe je begrippen als "rijk" en "vermogend" in dit geval precies moet definiëren.


Dat laagopgeleiden (die doorgaans veel eerder zijn begonnen met werken en gemiddeld ook nog eens minder lang leven) langer moeten doorwerken dan mensen met een hogere opleiding en een hoger inkomen, is natuurlijk oneerlijk. Onlangs sprak ik een hovenier van 28 die dat werk inmiddels al tien jaar doet en nu al last heeft van zijn rug. Hoe zo iemand zonder kleerscheuren de pensioengerechtigde leeftijd zou moeten halen, is me een raadsel. Wie vandaag 28 is, weet dat hij minstens tot zijn 72ste door zal moeten werken voor hij recht heeft op AOW. In zijn geval weet je nu dus al dat hij dat niet gaat halen zonder zich te laten omscholen of af te laten keuren, want je praat bijna over een halve eeuw. Eerlijker zou zijn om hem na 45 dienstjaren (dus op zijn 63ste) te laten afvloeien met een soort VUT-regeling.

Lastig is wel hoe je dat precies zou moeten berekenen, want ik ben al in 1983 gaan freelancen als journalist, terwijl ik pas in 1987 een fulltime baan kreeg. Tellen die eerste vier jaar dan mee als gewerkte jaren (terwijl ik nog studeerde) of begint de teller pas te lopen op het moment dat ik 36 uur per week begon te werken? Los daarvan ben ik een extreem voorbeeld van iemand met een hogere opleiding die pas op zijn 27ste in loondienst is getreden (dus acht jaar later dan die hierboven genoemde hovenier) en veel eerder is gestopt met werken. Op het moment dat er een einde kwam aan mijn loopbaan als journalist, had ik nét 25 dienstjaren achter de rug en was ik nog 17 jaar verwijderd van mijn AOW-datum.


In zekere zin bevond ik mij toen op een merkwaardige tweesprong, want er zijn in deze maatschappij heel veel dingen die als "scheef" of "oneerlijk" bestempeld kunnen worden. Op mijn leeftijd kun je een slimme 45-plusser zijn met een HBO-diploma of een universitaire graad die nooit meer aan de bak komt (en dan maar uit pure wanhoop post gaat bezorgen en alles aanpakt wat op zijn pad komt) of je bent een geluksvogel die met vroegpensioen gaat omdat hij "rijk" is. Zoals bekend val ik min of meer in die tweede categorie, hoewel ik me categorisch verzet tegen de term "rijk". Als ik rijk ben (of vermogend, of beter gesitueerd zoals De Volkskrant dat vandaag noemt) dan hadden al mijn oud-collega's, studiegenoten, vrienden en familieleden dat inmiddels óók moeten zijn.

Op Facebook merkte iemand terecht op dat je juist moet spreken van de omgekeerde situatie: je bent rijk omdát je eerder kunt stoppen met werken. Zelf heb ik al eens in een van mijn boeken geschreven dat het veel meer met vindingrijkheid te maken heeft dan met rijkdom, want als anderhalfverdieners (weekbladjournalist en parttime basisschoollerares) hadden wij helemaal geen exorbitant gezinsinkomen. Tot wij in 2008 het roer radicaal omgooiden hielden we elke maand helemaal niet zoveel geld over, terwijl we vanaf dat moment elk jaar tussen de 15.000 en 20.000 euro wisten af te lossen. Zo daalden onze vaste lasten gestaag, terwijl we zelf langzaam gewend raakten aan een veel lagere levensstandaard.


Je kunt als krant dus schrijven dat ik met vroegpensioen ben omdat ik "vermogend" ben, maar net zo goed dat ik blijkbaar het vermogen bezit om een bevredigend leven te leiden met een veel lager inkomen. Door te suggereren dat je "rijk" moet zijn om eerder te stoppen met werken, zet je mensen dus massaal op het verkeerde been en wek je de indruk dat het slechts voor een enkeling is weggelegd. Mijn voorbeeld laat juist zien dat er veel meer mogelijk is dan je denkt, zonder dat je een vermogen bezit of dat in je schoot geworpen krijgt. Tegelijk ben je als 50-plusser natuurlijk behoorlijk de pisang als je je goedbetaalde baan verliest, terwijl je nog een aflossingsvrije hypotheek met je mee torst van 4 ton.

In die zin bevinden we ons in een schizofrene samenleving, waarbij je als hooggeschoolde oudere werkloze niet meer aan de bak komt terwijl de oudere werknemer die de dans ontspringt flink kan sparen en zelf kan bepalen wanneer hij met vroegpensioen gaat. Nog niet zo lang geleden werkte er bijna niemand meer boven de 55, terwijl we nu compleet verbijsterd reageren als een Hollywoodacteur er op zijn zestigste uit eigen beweging een punt achter zet. Het lijkt wel of we, nu we steeds langer moeten doorwerken, automatisch denken dat langer doorwerken onontkoombaar is of zelfs weldadig. In werkelijkheid is het omgekeerde het geval, hoef je helemaal niet rijk te zijn om je eigen VUT in elkaar te sleutelen en heeft Daniel Day-Lewis wat mij betreft groot gelijk.

23 opmerkingen:

  1. De mogelijkheid tot vroegpensioen heeft inderdaad veel minder met rijkdom maar veel meer met het vermogen om weinig geld uit te geven te maken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja vindingrijkheid en uitgestelde bevrediging, in de zin van luxe aankopen niet doen of uitstellen, zijn de key factors in het vervroegd met pensioen kunnen gaan. Ik verdien 1400 euro en ben alleenverdiener, en ga er uit maximaal op mijn zestigste, of het abp me wel of geen geld geeft. Er zijn rijke mensen die er alles doorheen jagen en mensen met een lager inkomen die er door vindingrijkheid (en een stukje geluk) er vroeg uit kunnen. Ook het omgekeerde is waar. Vroegpensioen heeft echt vrij weinig met je inkomen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vroegpensioen heeft meer te maken met wat je met je inkomen gedaan hebt. Als je op je 50ste werkloos wordt en nog een aflossingsvrije hypotheek van 400.000 hebt, heb je niet zo slim gepland. Als je verstandig met je geld omgaat en weet wat je inkomsten en uitgaven zijn hoef je niet afhankelijk te zijn van de AOW.


    BeantwoordenVerwijderen
  4. Rijkdom is niet wat je verdient maar wat je overhoudt. Terwijl de meeste mensen rijkdom associëren met dure auto's, grote huizen en verre reizen weten de echte rijken dat het allleen draait om wat je maandelijks overhoudt en waarmee je uiteindelijk je financiële onafhankelijkheid koopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Na 45 jaar werken met pensioen? Weet je dat dit heeft bestaan? Ja, gewoon in NL. Mijn man kreeg elk jaar zijn pensioen-overzicht, met daarop het regeltje "pensioengerechtigde leeftijd: 55 jaren en 0 maanden". Mijn man was 15 jaar toen hij begon te werken, deed avondschool daarnaast, en volgens de regels die dus wel degelijk hebben bestaan, mocht je na 40 jaar zwaar lichamelijk werk met pensioen. Dat was een opgebouwd recht, daar betaalde je premie voor, maar die regel is "gewoonweg" geschrapt door een vorige regering. Zonder dat je er iets voor terug kreeg.
    En dus werd dat regeltje van zijn overzicht geschrapt, en had hij nu nog jaren moeten doorwerken (hij wordt dit jaar 60), ware het niet dat hij 100% is afgekeurd en lichamelijk een wrak is, door het werk dat hij zoveel jaren heeft gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit sluit heel mooi aan bij een artikel van divnomics.

    https://divnomics.com/2017/06/22/is-h-o-t-the-new-f-i-r-e/

    Ze schreven het naar aanleiding van een presentatie die ze gegeven hebben op de laatste Financial bloggers meet-up. Het gaat over het feit dat wij geen woord hebben voor mensen die hun baan opzeggen en vervolgens productief en vrij in het leven staan. Vroegpensioen roept een idee op van iemand die helemaal niets meer doet, en financieel onafhankelijk dekt de lading ook niet. Zij hebben het over een nieuwe afkorting; H.O.T. Happy Opportunity rich en Time rich.

    Interessante materie..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anja

    Je man wordt 60 , is dus 59 jaar en volledig afgekeurd,dus is hij al minimaal 3 jaar thuis,dus op 56 jaar was hij al ziek thuis. Ook heeft hij pas premie voor pensioen betaald vanaf 23 jaar,dus klagen is echt onzin , waar haal je de lef vandaan te klagen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kees, hoezo klagen... Ik zie alleen een opsomming van feiten. Als je meer dan 40 jaar zwaar lichamelijk werk hebt verricht, kan ik me voorstellen dat er klachten komen.
      Bij ons in de branche zijn er maar weinigen die fluitend hun pensioen halen. Voorheen ging vrijwel iedereen met 60 of 62 in de vut omdat ze lichamelijk op waren. Nu worden ze geacht om tot 67+ door te werken.

      Verwijderen
  8. Flee , je hebt daar dan wel gelijk in , de regelingen zijn gewoon weg en komen niet meer terug , je word geacht tot 68 te werken maar Anja hierboven klaagt dat haar man ziek is en geen recht op pensioen heeft voor 67 jaar terwijl dat vroeger wel was toegezegd . Ze vergeet vervolgens te melden dat hij al vanaf 57 jaar thuis is met een uitkering (ziek-wia) dus ook niets doet en betaald krijgt , dan heb je geen enkele reden te jammeren over vroegpensioen omdat je toch al geld krijgt uit een ander potje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat Anja waarschijnlijk veel meer om het principe. Uit een vutpot geld ontvangen geeft (denk ik) een prettiger gevoel dan uit een ziektepot ontvangen. Bovendien is haar man ook nog eens afgekeurd. Dat wordt je echt niet meer zomaar tegenwoordig.
      Ik lees ook geen klacht, meer verontwaardiging dat een wet zomaar geschrapt kan worden.

      Verwijderen
  9. 40 werkjaren is meer dan genoeg. De meesten redden dat zelfs niet meer. Waarom mensen uitmelken tot ze erbij neerstorten. De mens moet voldaan kunnen genieten na zoveel jaren arbeid. En als er mensen zijn die van hun hobby hun werk hebben gemaakt of zich verstoppen in hun werk of denken dat ze niet gemist kunnen worden, die moeten vooral door blijven gaan tot ze erbij neerstorten. Maar ga niet op TV en in de krant verkondigen dat iedereen dat moet doen. De meeste mensen hebben ook nog een leven buiten het werk waar je meestel vrij bent om te doen en laten wat je wild.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De leiding van het land zegt "het nieuwe 50 is het oude 30 " en die heeft ook altijd keihard moeten bikkelen .

      Verwijderen
  10. Vanaf mijn 17e heb ik in de gezondheidszorg gewerkt en op mijn 50ste heb ik ontslag genomen. Mijn man is ZZP-er met een wisselend inkomen en we hebben 5 kinderen waarvan er nog 2 studeren. We hebben 8 huisdieren en wonen in een koopwoning waarvoor we extra aflossen.
    Financieel hebben we de zaken goed op een rijtje; we leven vrij zuinig en sparen voor uitgaven als saunabezoek, theaterbezoek of uit eten.
    De vrijheid die ik heb is onbetaalbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier vliegkamp Valkenburg , gesloten , alle medewerkers volledig doorbetaald naar huis , die mensen leven als goden , vrouwen werken mannen wandelen en dat is nu al 10 jaar gaande .Erg he dat het vliegkamp weg moest , laat me nou niet lachen , 10 jaar vakantie en nog zeker 15 jaar te gaan . Lijkt wel op de reclame van de staatsloterij , 30 jaar lang 2500 euro netto per maand , zou gewoon de hoofdprijs kunnen zijn.

      Verwijderen
  11. Kopka het gaat u dus om uit welk potje de centen komen,potje a is prima potje b is vreselijk.Man man wat een onzin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het een keer met je eens. Een zeer gewaardeerd familielid krijgt al 30 jaar wao uitkering, gebaseerd op zijn laatste salaris. Voor deze wao heeft hij premie betaald (hoewl niet lang). Voor aow betaal je meestal ook premie, tenzij je geen inkomen hebt. Hij gaat er met de aow juist op achteruit, dus het later ingaan van de aow komt hem juist goed uit.

      Verwijderen
  12. Hormann moet eigenlijk nog 17 jaar inhalen , dus geen aow voor hem , ondanks dat zijn toezeggingen anders zijn !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grapje Kees? AOW is voor iedere ingezetene. Solidariteitsprincipe.

      Verwijderen
  13. Bij mijn laatste werkgever ging iedereen met 62 jaar met pensioen. Mensen uit de ploegendienst vaak nog eerder. Maar met de nieuwe wetgeving moet de werkgever iedereen tot zijn AOW in dienst houden. Een werknemer mag alleen op eigen initiatief vervroegd met pensioen (heb ik gedaan). Alleen bij reorganisaties mogen collectieve afvloeiregelingen worden toegepast. Toch krijgt de overheid de rekening gepresenteerd want er wordt massaal (mis-)bruik gemaakt van de WW, ZW en arbeidsongeschiktheidsregelingen ter overbrugging van de laatste jaren voor de AOW. Een familielid laat zich na 43 dienstjaren op 63 jarige leeftijd ontslaan om nog de maximale WW te innen. Vroeger zou hij gewoon met pensioen zijn gegaan. De wet was bedoeld om ouderen tot hun AOW premies te laten betalen maar het beleid keert zich als een boemerang tegen zichzelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je laat je echt niet zo gemakkelijk ontslaan om ww te innen , geloof je zeker zelf . Uwv is zeker niet gemakkelijk en je hebt sollicitatieplicht plus inburgeringscursus ( lijkt het op) alsmede elke maand controle van je boekhouding en dan ook nog aanmerkelijk netto minder per maand , zeker 35% netto minder terwijl je veel tijd hebt om uit te geven. Nee hoor WW is geen route , hier lopen mensen die bij marinevliegkamp Valkenburg zaten , kamp is gesloten , mensen hebben al jaren en jaren (10) doorbetaalde vakantie , kijk dat zijn regelingen waar je blij van kan worden . Vrouwtje werkt fulltime en man is vreselijk boventallig en naar huis gestuurd met behoud bezoldiging. ERG he voor die man , potje staatsruif is veel erger dan potje VUT of pensioen , allemaal poppenkast.

      Verwijderen
    2. U heeft zelf ook genoeg vrije tijd, aan alle reacties te zien...
      Wat een frustraties sleept u mee!
      Achter het denigrerende woord "vrouwtje" lijkt een boel jaloezie te schuilen...

      Verwijderen
  14. niemand die ik hier lees denkt vrij, deel je leven niet in met je ego, je bent vrij en bepaald helemaal zelf of je gaat werken of niet. bedenk bij elke stap in je leven waarom je hem maakt en ben eerlijk tegen jezelf, als alle egokeuzen eruit worden gehaald wordt het leven steeds makkelijker. het lijkt wel of iedereen zich door anderen laat vertellen wanneer hij of zij kan stoppen met werken.het gaat om JOUW leven en dan laat je vreemden daarover beslissen.en dan achteraf klagen dat je zolang moet werken of jaloers zijn als andere mensen wel voorzichzelf durven kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens. Maar je moet in deze tijd wel stevig in je schoenen staan als je voor jezelf en je vrijheid kiest. Ik ben voor van alles en nog wat uitgemaakt toen ik op mijn 56e met pensioen ging. Maar als ik dan uitleg dat het de helft van mijn laatstverdiende salaris is dan wordt je vervolgens voor gek verklaard. De meeste mensen zitten volledig vast in de werken-consumeren val en willen/kunnen niet begrijpen dat je ook andere keuzes kunt maken.

      Verwijderen