Zoeken

donderdag 6 april 2017

Liever een tuin zonder huis dan een huis zonder tuin

In een van mijn boeken schrijf ik dat ik liever een klein huis zou willen hebben met een grote tuin dan omgekeerd. Dat is niet zomaar een woordspelletje, maar een prima manier om in kaart te brengen wat je nou eigenlijk écht wil en écht belangrijk vindt in het leven. Zo zou ik best bereid zijn om vanaf nu nooit (als in: echt nooit meer) op vakantie te gaan als dat de enige manier was om 365 dagen per jaar een soort vakantiegevoel te hebben. In mijn volgende boek ga ik nog een klein stapje verder door de vraag op te werpen of je meer hebt aan een tuin zonder huis dan aan een huis zonder tuin. Geen theoretisch dilemma, want in mijn eigen woonplaats staat momenteel 1000 m2 tuin te koop waarop je nog geen hondenhok mag plaatsen.


In mijn volgende boek (dat gepland staat voor september) haal ik comedian Pieter Derks aan die in een interview in het blad Buitenleven aangaf - of misschien wel grapte - dat je meer hebt aan een tuin zonder huis dan aan een huis zonder tuin. Vervolgens vraag ik me hardop af wat ik zou doen als ik écht voor die keuze stond. Zou ik liever als een god in Frankrijk leven in een tent op een halve hectare grond ergens in de natuur dan in een appartement ergens op zes hoog met alleen een Frans balkon? In de wintermaanden heb je natuurlijk het meest aan die laatste optie (omdat het dan sowieso weinig uitmaakt waar je woont), maar zodra het mooi weer is wil ik op elk willekeurig moment naar buiten kunnen stappen.

Hoewel ik het alleen maar noem als theoretische optie omdat je met een basisinkomen op zak allerlei onverwachte en verrassende keuzes kunt maken, keek ik toch met een andere blik naar bovenstaande advertentie. Zo vaak gebeurt het namelijk niet dat er hier in de buurt een stuk tuin te koop staat, zeker niet op zo'n schitterende plek aan het water. Dat de makelaar spreekt van een "unieke kans" is dus niet meer dan terecht, maar de vraag is natuurlijk wat je vervolgens gaat doen met een stuk grond waarop niet gebouwd mag worden. Ga je zoeken naar listige manieren om er tóch te kunnen overnachten of rijd je op elke mooie dag op je fiets naar je eigen privé-park? En wat mag dat eigenlijk kosten per vierkante meter?


Die laatste vraag heb ik hierboven meteen maar beantwoord, hoewel ik hem voor de aardigheid ook aan vrienden en familie heb gesteld (die meestal gokten dat het perceel 50.000 euro moest kosten). In werkelijkheid betaal je omgerekend 200 euro per vierkante meter en voor dat bedrag kun je elders in ons land waarschijnlijk nog wel ergens een perceel bóuwgrond kopen. Het aankoopbedrag zal ook uit eigen zak moeten worden betaald, want geen enkele bank leent jou zomaar twee ton voor een stuk gras met een paar bomen en bloemperkjes erop. Vraag is ook of er mensen zijn die dit als een goede investering zien.

Zelf zag ik meteen wel een paar mogelijkheden. Zo ligt de tuin aan het water, dus je kunt er vast wel een bootje kwijt dat groot genoeg is om in te slapen. Verder zou je er in de zomer kunnen kamperen en is het maar de vraag hoe moeilijk de gemeente doet als je er een tiny house op zet of een camper (of een soort blokhut in de vorm van een schuurtje of misschien zelfs wel een volwassen boomhut in een van die bomen). Ideaal is het niet, maar hou bij dat alles dat eerder genoemde appartement zonder balkon in gedachten. Hier kun je niet alleen zonnebaden, tuinieren en luieren, maar ook elke dag pootjebaden in de rivier.


Wat de gedachte achter de advertentie precies is, weet ik niet want het stuk grond maakt nu nog deel uit van een tuin die hoort bij een villa die elders in dezelfde folder te koop staat voor meer dan een miljoen. Zijn er misschien mensen die graag aan het water wonen zonder een enorme tuin om te onderhouden (en dus liever kiezen voor een groot huis met een kleine tuin) of is er iets anders aan de hand? Persoonlijk zou ik dan toch liever dat huis hebben én die lap grond, al was het maar omdat je je waarschijnlijk ook wel een tuinman kunt veroorloven als je in deze prijsklasse zoekt en buitenruimte een garantie is voor rust en privacy.

Zelf heb ik geen interesse, omdat ik al een heerlijk tuin heb op een schitterende plek, maar anders was ik er zeker even langs gefietst en was ik ijverige verder gaan fantaseren. Want je kunt ook zelf in een bootje gaan wonen, terwijl je kinderen in een boomhut slapen of desnoods in een daktent op een auto. Het is allemaal wat onorthodox, en het is soms letterlijk een kwestie van kamperen en improviseren, maar het klinkt allemaal even avontuurlijk en zorgt gegarandeerd voor dat permanente vakantiegevoel waar ik inmiddels helemaal verslaafd aan ben geraakt.

11 opmerkingen:

 1. Het prikkelt ook mijn fantasie. Er zijn tegenwoordig hele mooie "caravans", oftewel mobiele tiny houses. Alleen wel een heel dure lap grond voor een tiny house

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zag laatst ook ergens een stukje bos te koop staan, aan de oever van een stroompje. Het is omheind en je mag er wel kamperen, maar niet bouwen. Vraagprijs was zo rond de 25000, dus best realiseerbaar om dat ook echt te doen. Ik vind het een interessante gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar als je de bevolking op dit moment kijkt, dan leven de meerderheid zonder tuin, en veel betalen een hoge premie om in de stad te wonen. Je hebt ooit geschreven in jouw boek dat jouw consumptie gedrag heeft verandert als je ouder wordt. Ik denk dat wat je hier beschouw is ook afhankelijk van je leeftijd. Een oud mens heeft geen energie meer om een tuin te onderhouden. Een student wilt gewoon in vlakbij zijn school wonen. Of mensen die veel willen reizen. Maar ik begrijp helemaal wat je bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. https://www.facebook.com/Curbed/videos/1339143819468877/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met die 200 m2 moestuin, dooft het verlangen naar een vrijstaand huis met lap grond. De moestuin heeft een heel mooie ligging.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een jaar in een tipi, het kan zelfs in Finland!
  http://www.tentipiblog.com/one-year-in-our-tentipi-nordic-tipi/
  Een tipi is ideaal: je kan er makkelijk in staan, ze zijn groot genoeg, er kan een houtkachel in om te koken en voor warmte en dan heb je op zich niet heel veel meer nodig toch? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een tuin geeft ook veel werk en onderhoud. Ik vind dat soms juist storend, want dan wil ik wel lekker in de tuin zitten, maar het onkruid schiet de grond uit terwijl je ernaar kijkt. Ik zou juist daarom juist liever een kleinere tuin hebben dan de grote die we nu hebben en die ons veel werk kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. €200per meter is heel veel geld voor een grasveld. Neem nou de gemiddelde landbouwgrond prijs €6.00 en de gemiddelde bosgrondprijs €2.50 ( wel in limburg)
  Dan zit je aan gemiddeld € 4.00 per meter. Hier in het westen is grond schaarser dus verdubble de prijs €8.00 p/m. Laat er nu eens een schuurtje en een paar bijzondere bomen op staan en een beetje water in de buurt. Verdubbel je de prijs nog eens €16.00 p/m x laten we zeggen opervlakte van 500meter= €8000.+ notariskosten €1200= totaal €9.200.

  Meer is het echt niet waard. Wel een goede investering want land slijt niet. Een auto van €9000 is na 15 jaar echt wel op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben ook blij met mijn twee kleinere tuinen, de achtertuin heerlijk op het zuiden. Goed bij te houden en zalig om in te genieten, zoals vandaag en zeker morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De spiegel van het uiterste, noem ik het voor mezelf. Zou ik een huis buiten en een appartement in de stad willen? Zou ik in het ruime land willen wonen bij een boomgaard met een geitje? Zou ik een oude huis willen ombouwen tot een B&B? Het is een verhelderend gedachtenspel, om de bijna iconografische beelden voor jezelf te testen. En soms moet je het meemaken om te merken wat in dit stadium bij je past. Hoe is het om in een te modern huis te wonen, in een chique juppenflat, hoe is het leven zonder tuin en hoe voel je je in een te groot huis? Het zijn de ervaringen die me gebracht hebben bij mijn huidige huis en tuin. En voorlopig hoef ik niet weg.....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat je je hier niet op moet verkijken. Een grote tuin is leuk en kan je een gevoel van vrijheid geven, maar al dat tuinonderhoud kan juist ook erg beklemmend voelen. Als je zo'n lap grond heb zal je het ook moeten bewerken, maaien en wieden. Nu is dat nog leuk in een relatief klein tuintje maar wat als het 'parkonderhhoud'een moetje wordt? Voel je je dan nog zo vrij of verlang je dan weer terug naar je oude vertrouwde tuintje?

  BeantwoordenVerwijderen