Zoeken

maandag 9 december 2019

Wat zegt die docu van Lize Korpershoek nou precies over de tijdgeest?

Het is misschien wat voorbarig om te reageren op de documentaire van Lize Korpershoek voordat je hem daadwerkelijk hebt gezien, maar door al het rumoer rondom 'Mijn seks is stuk' kon ik er niet omheen. Daar komt bij dat ik haar - en al die andere jonge vrouwen van een jaar of 34 - met klem zou willen adviseren vanavond naar die documentaire te kijken van de slechts 15 jaar oudere Ines ten Berge. Vandaag maak je je misschien nog druk over een haperend libido, morgen kijk je vertwijfeld naar een leeg kinderbedje.


Even voor alle duidelijkheid: ik ben opgegroeid in een tijd zonder selfies, YouTube-kanalen en influencers. Verder ben ik oud genoeg om de váder van Lize Korpershoek te kunnen zijn, dus elke reactie op haar openhartige en eerlijke verhaal kun je bij voorbaat afdoen als 'reactionair'. Tegelijk ben ik een politicoloog die oprecht benieuwd is naar de strekking van haar betoog en naar een antwoord op de vraag of deze documentaire misschien iets zegt over de tijdgeest.

Omdat ik een ouderwetse, soms zelfs lineaire tv-kijker ben, wacht ik met kijken tot hij aanstaande woensdag daadwerkelijk wordt uitgezonden. Mijn jongste zoon heeft hem inmiddels al op YouTube bekeken en volgens hem heeft hij 'niets nieuws' te horen gekregen. Eerlijk gezegd verwacht ik dat ook een beetje, want in interviews blijkt ze vaak heel verrast over zaken die toch als min of meer bekend mogen worden verondersteld (bijvoorbeeld als het gaat om de gezondheidsrisico's van borstimplantaten).


Wat verder opvalt is dat er van elk verhaal van een jonge vrouw automatisch een M/V-verhaal wordt gemaakt. Ze vertelt een persoonlijk verhaal dat ook gewoon iets heel particuliers kan zijn zonder dat je dat meteen toe kunt schrijven aan seksisme of aan de samenleving. Misschien is ze wel snel verveeld en eerder op iets uitgekeken. Misschien heeft ze ooit iets vervelends meegemaakt of legt ze de lat wel te hoog. Anders gezegd: het kan best dat haar verhaal uiteindelijk interessanter is voor een psycholoog dan een politicoloog.

In het uitgebreide interview in de VARA-gids van deze week vertelt ze dat ze pas de krant is gaan lezen sinds ze meedeed aan het televisieprogramma De Slimste Mens (toen ze 33 was). Je kunt dus vaststellen dat ze een enorme kennisachterstand moet hebben op iemand die al de krant leest sinds de brugklas. Je kunt ook zeggen dat ik op mijn twintigste misschien al meer wist over de vrouwelijke seksualiteit dan zij, omdat ik óók de Viva las, de Flair, de Libelle en Margriet (en verder alles wat los en vast zat). Ging het deze week juist niet over de gevaren van ontlezing?


Indirect kan haar verhaal álles met de tijdgeest te maken hebben, omdat al die aandacht voor genderneutraliteit onbedoeld wel eens zou kunnen leiden tot minder seksuele spanning. Ik zag een foto van haar vriend Tim Hofman op dameshakjes en met een handtasje. Dat kan heel eigentijds zijn en vooruitstrevend, maar misschien verlangen vrouwen diep in hun hart stiekem toch vooral naar die onverschrokken spierbundel met hoekige kaken. Het zou niet de eerste keer zijn dat wensdenken hardhandig in aanvaring komt met de werkelijkheid.

Zo ontdekt ze in de korte documentaire dat haar lichaam reageert op seksueel getinte beelden, terwijl haar hersenen een heel ander verhaal vertellen. Bij een man loopt er een rechte lijn van zijn brein naar wat er tussen zijn benen gebeurt, maar bij vrouwen is dat vaak een veel kronkeliger pad met allemaal omwegen en doodlopende paadjes. Dat kan inderdaad met de samenleving te maken hebben, maar ook met schaamte of met een problematische verhouding met het eigen lichaam. Ook als het om seksueel genot gaat, begint alles met zelfinzicht, zelfvertrouwen en zelfkennis.


Vandaar dat ik Lize Korpershoek met klem zou willen adviseren vanavond naar de documentaire Heb je kinderen? te kijken. Die heb ik óók nog niet gezien, maar ik las wel het bijbehorende interview in het Volkskrant Magazine. Vergeleken met het peilloze verdriet dat gepaard kan gaan met onvrijwillige kinderloosheid is een gebrekkig libido een onbenullig en bijna kinderachtig probleem. Misschien is dat dus óók wel iets van deze tijd: dat over elk onderwerp uit een mensenleven, en elke hobbel op weg naar volwassenheid, heel veel heisa wordt gemaakt. Daarbij zou je snel vergeten wat écht belangrijk is en wat van voorbijgaande aard.

In een van de interviews antwoordt Korpershoek op de vraag of ze zelf kinderen wil met de zinsnede 'misschien uiteindelijk wel'. Dat is een logisch antwoord wanneer je 24 bent, maar niet wanneer je al 34 kaarsjes hebt uitgeblazen op je laatste verjaardagstaart. Misschien is dát uiteindelijk nog wel wat me het meest opvalt. Toen ik 34 was had ik een koophuis, een vaste baan en een kind zonder dat daar veel geaarzel en gedoe aan te pas was gekomen. Vroeger rolde je automatisch van het een in het ander, terwijl je nu als midden-dertiger nog vol existentiële twijfels en levensvragen kunt zitten en praat alsof je nog maar net van school bent.

16 opmerkingen:

 1. Ok,Boomer.. je benoemt van alles en legt het even kort door de bocht langs jouw heilige maatstaaf. Maar nergens wordt de aantekening gemaakt dat de krant en analoge tv er de voornaamste schuldigen aan zijn dat jullie er zo'n klotezooi van gemaakt hebben. Het is puntje bij paaltje in de laatste alinea toch weer mevrouwtje de dertiger die eens even flink in de spiegel moet kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk woord: 'maatstaaf'. Bijna dubbelzinnig. Die houden we erin!

   Verwijderen
  2. Boomer? Iemand die geboren is in 1961? Try again snowflake.

   Maar goed, één van de eerste dingen die ik leerde tijdens mijn opleiding psychologie is dat het een goed idee is om flink in de spiegel te kijken als je niet blij bent met één of meerdere aspecten van je leven. Ongeacht je geslacht of je leeftijd. Dus het lijkt me een redelijk goed advies van dhr. Hormann.

   Dat advies terugbrengen tot een man/vrouw en generatie kwestie maakt de wereld wellicht overzichtelijker, maar gaat voorbij aan de inhoud ervan. Net als te pas en te onpas "boomer" roepen trouwens.

   Groeten van een genX-er

   Verwijderen
  3. Liefde is altijd mooi als je met de ware persoon, jij en ware minnaar. Ik ben Mayruris Camplelo Mijn vriendje heeft brak met mij en ik was eenzaam, dus ik was gericht op een zeer vriendelijke en grote spell caster Dr ADELEKE die me hielp om terug te brengen mijn minnaar naar mij en hij vroeg me voor 340 euro voor de items die nodig zijn voor de spreuk en vandaag ben ik met hem nu en we zijn gelukkig samen. Ik ben erg dankbaar voor wat je hebt gedaan voor mij Dr ADELEKE u e-mail hem aoba5019@gmail.com of Whatsapp me via +27740386124.

   Verwijderen
  4. Hallo en welkom bij Spotcap Global Loan Services, mijn naam is Claudia Klein, ik ben een geldschieter en ook een leningadviseur.

   Heeft u dringend financiële versterking nodig? heb je een lening nodig voor verschillende doeleinden? als uw antwoord ja is, zal ik u adviseren contact op te nemen met mijn bedrijf via | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | en binnen 24 uur een lening op uw rekening hebben, omdat we uitstekende leendiensten over de hele wereld bieden.

   We bieden allerlei soorten leendiensten aan (persoonlijke lening, zakelijke lening en nog veel meer), we bieden zowel langlopende als kortlopende leningen aan en u kunt ook tot 15 miljoen euro lenen. Mijn bedrijf helpt u bij het bereiken van verschillende doelen met een breed scala aan leenproducten.

   We weten dat het verkrijgen van een legitieme lening altijd een groot probleem is geweest Voor mensen die een financieel probleem hebben en er een oplossing voor nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een ​​lening met eigen vermogen van hun lokale banken of andere financiële instellingen te krijgen vanwege hoge rente tarief, onvoldoende onderpand, verhouding schuld / inkomen, lage credit score of andere redenen.

   Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u die nodig heeft.

   Wij bieden 24-uurs lening van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | & Ontvang in een oogwenk een reactie.

   Uw familie, vrienden en collega's hoeven niet te weten dat u weinig geld heeft, schrijf ons gewoon en u ontvangt een lening.

   Je financiële vrijheid ligt in jouw handen!

   Verwijderen
 2. Ik heb van de week in volle verbazing naar DWDD zitten kijken. Voor het eerst was ik het eens met Adriaan van Dis, de opgeblazen selfkicker die normaliter met zijn drie beste vrienden - mij, mijzelf en ik - aan tafel zit om over Adriaan van Dis te praten.

  Maar goed, op welk moment ik het beeld ook stil zette, het leverde een verward vrouwpersoon op die woest uit haar ogen in het niets keek en mij deelgenoot wilde maken van het grote probleem dat ik niet wilde horen. Aan het leeftijdsverschil kan het niet liggen, zij en ik schelen een paar jaar, maar toch zat er een complete wereld tussen. iedereen moest in haar wereldje plaatsnemen en vinden wat zij vond. Het was alsof je naar een ontspoorde tram zat te kijken die met hoge snelheid de dichtbevolkte koopgoot aan het binnenrijden was. Het mens heeft hulp nodig, en snel ook, maar lijkt het van niemand te krijgen. Een vriendje die zichzelf en zijn lusten en zijn werk belangrijker vindt en kennelijk graag op TV komt. Het was bizar, tragisch, zielig en meelijkwekkend tegelijk om naar het raaskallende vrouwmens te kijken. Ik hoopte maar dat zij nooit een kind zou krijgen, dit kun je de zoon of dochter namelijk niet aandoen.

  Tegelijkertijd vroeg ik mij af of de absolute bodem van deze beschaving bereikt is, of dat het in 2020 nog lager gaat worden. verzonnen crises, een liegende en frauderende premier en iemand die schaamteloos mag bazelen over het gebrek aan zin om te neuken. Niveauloos is dit land geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schrijven over twee docu's die je beide niet hebt gezien, hoe vind jezelf dat dat gaat?
  En je moet je diep en diep schamen dat je als een man überhaupt denkt dat je meer weet van de vrouwelijke seksualiteit dan een vrouw zelf & haar vervolgens in het "krijg een kinderen" hokje plaatst. Boomer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus dit. Dank voor het netjes verwoorden van mijn gedachten (die in iets minder nette vorm bij mij opkwamen).

   Verwijderen
  2. Ik denk dat er heel veel mannen zijn die meer weten over relaties en vrouwelijke seksualiteit dan sommige vrouwen. Lees elke maandag de column van Jeffrey Wijnberg maar eens in de Telegraaf. Daar kan ik als man nog veel van leren.

   Verwijderen
 4. Sorry, maar ik zou graag enige nuances maken, als zelf 35-jarige vrouw, die de docu van Lize wel heeft gezien en bovendien ook het verdriet van onvervulde kinderwens van dichtbij meemaakt onder vrienden en familie. Ik heb respect voor de kwetsbaarheid van Lize die ze durft te tonen. 'Hypotheekvrij' daarentegen vindt het wel nodig te vermelden dat hij 'een prima seksleven' had/heeft. Valt nog te bezien hoe zijn wederhelft hierover dacht/denkt. Waarom mag iemand met een iets minder positieve maar eerlijke conclusie hierover dan geen persoonlijke mededeling doen? Mogen enkel persoonlijke mededelingen worden gedaan indien alles tiptop in orde en perfect is? Daarbij is het ook niet behulpzaam om het 'geen kinderen' uit te spelen tegen 'geen libido'. Los van dat het 'geen libido' geen goede samenvatting is van wat er speelt in de relatie tussen Lize en haar partner, aangezien dit direct de bal volledig bij de vrouw legt, zou ik liever samenvatten als 'geremde seksuele interactie'. Los daarvan houden de 2 veband: het sex-probleem zet de relatie onder druk, en daarmee ook de mogelijkheid op toekomstperspectief huisje-boompje-baby... Kinderen krijgen is een wens voor velen, maar toch liefst ook in een gezonde en stabiele relatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bekijk de documentaire vanavond aandachtig en kom erop terug in een volgend blog. Vooraf nog even dit: ik waarder haar eerlijkheid en het feit dat ze haar kwetsbaarheid laat zien, maar dat alleen is niet genoeg voor een documentaire. Je verwacht op z'n minst iets te weten te komen over het hoe en waarom van haar blokkade (of hoe je het wil noemen), een antwoord op de vraag of dit iets specifieks is voor haar generatie (of voor vrouwen in het algemeen) en zicht op een oplossing of een andere eindconclusie.

   Verwijderen
 5. Liefde is altijd mooi als je met de ware persoon, jij en ware minnaar. Ik ben Mayruris Camplelo Mijn vriendje heeft brak met mij en ik was eenzaam, dus ik was gericht op een zeer vriendelijke en grote spell caster Dr ADELEKE die me hielp om terug te brengen mijn minnaar naar mij en hij vroeg me voor 340 euro voor de items die nodig zijn voor de spreuk en vandaag ben ik met hem nu en we zijn gelukkig samen. Ik ben erg dankbaar voor wat je hebt gedaan voor mij Dr ADELEKE u e-mail hem aoba5019@gmail.com of Whatsapp me via +27740386124.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo en welkom bij Spotcap Global Loan Services, mijn naam is Claudia Klein, ik ben een geldschieter en ook een leningadviseur.

  Heeft u dringend financiële versterking nodig? heb je een lening nodig voor verschillende doeleinden? als uw antwoord ja is, zal ik u adviseren contact op te nemen met mijn bedrijf via | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | en binnen 24 uur een lening op uw rekening hebben, omdat we uitstekende leendiensten over de hele wereld bieden.

  We bieden allerlei soorten leendiensten aan (persoonlijke lening, zakelijke lening en nog veel meer), we bieden zowel langlopende als kortlopende leningen aan en u kunt ook tot 15 miljoen euro lenen. Mijn bedrijf helpt u bij het bereiken van verschillende doelen met een breed scala aan leenproducten.

  We weten dat het verkrijgen van een legitieme lening altijd een groot probleem is geweest Voor mensen die een financieel probleem hebben en er een oplossing voor nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een ​​lening met eigen vermogen van hun lokale banken of andere financiële instellingen te krijgen vanwege hoge rente tarief, onvoldoende onderpand, verhouding schuld / inkomen, lage credit score of andere redenen.

  Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u die nodig heeft.

  Wij bieden 24-uurs lening van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | & Ontvang in een oogwenk een reactie.

  Uw familie, vrienden en collega's hoeven niet te weten dat u weinig geld heeft, schrijf ons gewoon en u ontvangt een lening.

  Je financiële vrijheid ligt in jouw handen!

  BeantwoordenVerwijderen

 7. Heeft u om welke reden dan ook een lening nodig, neem dan vandaag nog contact met ons op via ericbarry1078@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Naam ... Brian Günter Haugen
  Wonen in ..... Noordrijn-Westfalen
  Beroep ...... zakenman
  Leningbedrag .... € 250.000
  Rente op leningen .... 1%
  Religie: katholicisme
  Mijn e-mailadres voor elke behoefte; brianhuagen101@gmail.com

  Er werd gezegd dat het leven pas echt ten volle kan worden genoten als er lijden en pijn is geweest. Ik ben blij en dankbaar dat ik bij mijn Mizuho Bank, Ltd. ben Bijkantoor Düsseldorf ontving een lening van € 250.000 op bankrekening. Bent u een man of een vrouw die een lening heeft aangevraagd en door uw bank is afgewezen? Ik wil je vandaag vertellen dat je een lening kunt krijgen bij het beste online bedrijf en dat je niet veel documenten hoeft in te vullen, ze hebben ook een goede rente van 1%. Ik werd aan AASIMAHA ADILA LOAN COMPANY voorgesteld door een vriend die van hen een lening had gekregen. Ik had contant geld nodig en ging naar mijn bank. Ze vertelden me dat ik vanwege een slechte kredietwaardigheid niet in aanmerking kwam voor een lening en dat de bankrentetarieven hoog waren. Ik ben nu gelukkig omdat ik de big business van mijn dromen kan opbouwen. Mijn betaling begint binnenkort. Verspil geen tijd meer aan de commerciële bank met de hoge rente en pas AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM toe om uw lening te krijgen. Ze krijgen heel snel goedgekeurde leningen en crediteren uw account op dezelfde dag van de aanvraag. Nee, er zijn teveel processen en procedures bij betrokken, zoals bij banken. De leningsmaatschappij weet niet dat ik dit goede nieuws deel. U kunt via e-mail contact met hen opnemen.
  Meld je nu aan ..... (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
  Mijn e-mailadres voor elke equire; brianhuagen101@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen