Zoeken

zaterdag 29 september 2018

Kun je een filmboek schrijven zonder het over #MeToo te hebben?

Half januari verschijnt mijn nieuwe boek waarin ik verslag doe van dit filmjaar. De insteek is tweeledig: wat doet het met je leven als je gemiddeld elke werkdag één keer naar de bioscoop gaat? En: wat vertellen al die films ons over de wereld waarin we leven en de mensheid? De maand september zal daarbij geheel in het teken staan van #MeToo, niet alleen omdat die beweging in Hollywood begon, maar ook omdat we sindsdien feitelijk niet veel zijn opgeschoten en weinig hebben geleerd.


Het zal overigens nog een hele klus worden om die bewuste hoofdstukken te schrijven, want aan ruw materiaal heb ik zo'n 15.000 woorden terwijl een compleet boek ongeveer 60.000 woorden telt. Met mijn mijmeringen en observaties zou ik dus gemakkelijk een kwart boek kunnen vullen, terwijl ik me met het oog op variatie en leesbaarheid moet beperken tot twee hoofdstukken. Dat knaagt, zeker omdat uit de zaak Kavanaugh nog eens blijkt hoezeer dit onderwerp is gepolitiseerd en hoe de discussie al is vastgelopen voordat hij goed en wel is begonnen.

De afgelopen dagen plaatste ik op twitter al een paar voorzichtige kanttekeningen bij die kwestie en dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Zelf denk ik dat je als politicoloog en schrijver - dus niet als persoonlijk betrokkene - best een paar zinnige dingen kunt zeggen over de gang van zaken rond de benoeming van deze opperrechter zonder dat dat verder ook maar iets zegt over je eigen politieke voorkeur of je kijk op de gewenste omgang met vrouwen.


Laat ik een paar voorbeelden noemen, zonder van de inhoud van mijn boek verder iets weg te geven. Zo hoorde ik op televisie een paar keer zeggen dat Christine Blasey Ford zo geloofwaardig overkomt dat ze een Oscar zou hebben verdiend als ze dit allemaal uit de duim had gezogen. Nou, zoiets doms zeg je niet als je dit jaar al meer dan 195 bioscoopfilms hebt gezien. Ik vind dat Charlize Theron een Oscarnominatie heeft verdiend voor haar rol in Tully en Maria Kraakman een Gouden Kalf voor In Blue, maar bij Blasey Ford werd ik al na een minuut helemaal gek van dat huilerige toontje in haar stem. Als het inderdaad geacteerd zou zijn, dan is het slecht geacteerd.

Nu we het toch over films hebben (en dat laat meteen zien dat een filmboek nooit alleen maar over films kan gaan): het incident dat ze beschrijft bij het verhoor onder ede is iets wat je in de bioscoop héél vaak ziet. Er is een feest aan de gang van scholieren of studenten, iedereen is aangeschoten en dronken, en in elke slaapkamer, badkamer of gangkast zijn stelletjes aan het frunniken en friemelen. Dat rechtvaardigt niks en zegt verder ook totaal niks over vrijwilligheid en onveiligheid, maar het is iets wat niet alleen in films heel veel voorkomt. Feestje zijn op die leeftijd vaak juist een excuus voor halfdronken vrijpartijen buiten het blikveld van ouders en opvoeders.


Zijn jullie er nog? Mooi, want ik kan zo nog wel even doorgaan. Zo ging het er op televisie voornamelijk over wie het meest authentiek, betrouwbaar en geloofwaardig overkwam. Dat zijn goede criteria voor het uitkiezen van een partner of het selecteren van de beste sollicitant, maar het lijkt me een nogal wankele basis voor een stemming of een gerechtelijke uitspraak. Zelf vind ik Kavanaugh een beetje gluiperig, maar ook Blasey Ford is niet alleen maar oprecht. Sympathie en antipathie doen er echter helemaal niet toe, al zullen alle vrouwen die ooit iets vervelends hebben meegemaakt met een man automatisch hun gevoelens en ervaringen projecteren op Blasey Ford en alleen al om die reden blindelings haar kant kiezen.

Dat is niet gek, want als Kavanaugh onder vuur ligt voel je je als man ook een beetje aangesproken, zelfs als je nooit op Trump zou hebben gestemd en je oprecht vindt dat mannen respectvol met vrouwen zouden moeten omgaan. Maar toch valt er nog wel iets interessants over haar verklaring te zeggen, bijvoorbeeld hoe listig ze haar verhaal opschaalt door woorden te gebruiken als 'poging tot verkrachting' en 'moord'. In een eventuele rechtszaak zou Kavanaugh hooguit aangeklaagd worden voor aanranding, maar het consequente gebruik van die andere woorden suggereert iets veel ernstigers en zwaarders (ook al zeg je feitelijk alleen maar dat je 'bang was dat hij je per ongeluk zou vermoorden').


En zo zitten er nog veel meer interessante aspecten aan deze zaak. Want hoe betrouwbaar is je geheugen nog na 36 jaar? Herinnert Blasey Ford (en datzelfde geldt natuurlijk voor Kavanaugh) zich de gebeurtenis of vertelt ze slechts de laatste versie die ze in haar hoofd heeft opgeslagen? Een vrouw van 51 is zo'n ander schepsel dan een kind van 15 dat het feitelijk een totaal ander persoon is en in zekere zin zelfs een vreemde. Misschien was dat meisje van 15 op dat feestje niet alleen een beetje dronken , maar ook een beetje opgewonden, overmoedig en nieuwsgierig. Dat kan allemaal, net zoals het mogelijk is dat ze van A tot Z de waarheid vertelt en zelfs dat het nog veel erger en pijnlijker was dan ze schetst.

Ook vaak gehoord op televisie de afgelopen week: waarom zou iemand zoiets verzinnen? Wel, heb je even? Geef mij een kladblok en een pen en ik schrijf vier totaal verschillende verhalen waarin ik het volstrekt aannemelijk maak dat ze dit verzint of zo heeft ingekleurd dat ze zich heeft gereduceerd tot weerloos en willoos slachtoffer. Het kan aandachttrekkerij zijn of een manier om jezelf belangrijker te maken dan je bent. In een van die verhalen zou ik haar zelfs heimelijk jaloers laten zijn op de vrouw van Kavanaugh en de status van zijn nieuwe functie. Je kunt deze zaak nou eenmaal niet bekijken zonder er door de ogen van een psycholoog (of een romanschrijver) naar te kijken.

Hier laat ik het voorlopig bij, al moet het me nog wel van het hart dat ik nog steeds niet goed weet of je iemand wel zomaar kunt beschuldigen van iets wat hij hij op zijn zeventiende heeft gedaan. Los nog van de leeftijd, kun je vaststellen dat hij er destijds niet op is aangesproken of voor is aangeklaagd. Vraag is of je dat vervolgens een leven lang als een soort troefkaart achter de hand mag houden om op het geschikte moment te trekken. Doet ze dat louter uit edele motieven of om zijn carrière te frustreren en zo indirect de plannen van president Trump te dwarsbomen?

Daarmee is het laatste woord over deze kwestie nog niet gezegd, maar ik denk persoonlijk dat het interessante vragen zijn waar we in alle openheid over verder zouden moeten discussiëren. Dat gebeurt nu nog veel te weinig, want op Adriaan van Dis na heb ik op televisie vooral veel jaknikkers gezien die meehuilen met de wolven in het bos en verder niets interessants aan de discussie hebben bij te dragen. Grote vraag blijft namelijk hoe we ons het post-MeToo-tijdperk precies voorstellen. Beter gezegd: het kan terecht zijn om iemand te veroordelen voor iets wat hij 35 jaar geleden heeft misdaan, maar hoe stellen we ons de wereld voor over 35 jaar? Dat lijkt me interessanter en leerzamer dan bij elke gelegenheid kritiekloos en klakkeloos de kant van het slachtoffer te kiezen zonder op z'n minst een paar kanttekeningen te plaatsen.

6 opmerkingen:

  1. Wat er van waar is blijft onduidelijk.
    Toch zijn adolescenten onbeholpen als ze op zoek zijn naar uitingsmogelijkheden voor hun ontluikende driften.
    Zoveel zou een volwassen persoon na 35 jaar toch wel kunnen toegeven evenals de ontremmende werking van alcohol die in de beschreven situaties een rol kan hebben gespeeld.
    Eea zou dan een leermoment kunnen zijn ipv gênant “entertainment” wat het nu is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De straf voor een ‘misdaad’ door een jonge jongen zou al ingelost zijn. Een opperrechter moet natuurlijk wel van onbesproken gedrag zijn, maar er spelen uiteraard nog politieke belangen. Mensen én voornamelijk vrouwen zijn tegenwoordig mondiger.
    Gisteren zag ik, na mijn werkdag, �� de film Peppermint. Blij dat ik in rustig Hoeksche Waard woon. Begin bij de jongeren breng ze waarden bij, dat ze respect hebben voor al het leven en nee is nee! Verhóóg prijs van alcohol, als je in ‘Sophie in de mentale kreukels’ studenten ziet praten over hun drankgebruik, niet echt slim.
    Geniet van het leven, het is te kort om te janken over iets dat decennia geleden gebeurd is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jullie hebben allebei groot gelijk als het gaat om de rol die alcohol in deze zaak speelt. Je kunt mannen wel heel anders opvoeden en de regels aanscherpen, maar met een slok op ben je in feite verminderd toerekeningsvatbaar. Als vrouw zul je in nuchtere toestand wellicht ook met gemengde gevoelens terugkijken op de avond en nacht ervoor en de keuzes die je hebt gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gerhard, We hebben al een beetje op twitter hierover gediscussieerd. Dit verhaal heeft niets met metoo te maken. Sterker nog, dit is precies hetzelfde verhaal als Anita Hill en de nominatie van Calrence Thomas in 1991 https://en.wikipedia.org/wiki/Anita_Hill
    Het gaat om de nominatie van een van de hoogste rechter van een land die groter is dan europa. Om een idee te geven waarom dit belangrijk is, een rechter die door Reagan was genomineerd, moeste zich terugtrekken, omdat hij had een keer, als leraar, marijuana gerookt met studenten. https://en.wikipedia.org/wiki/Unsuccessful_nominations_to_the_Supreme_Court_of_the_United_States
    Ik vind toch, ongeacht of we dit vrouw geloven of niet, verdient ze toch een beetje respect. Ze heeft dit gedaan omdat ze wilt niet dat die rechter naar de SCOTUS gaat. Ze wilt niet dit doen om beroemd te worden. Ze heeft zelf niets te verdienen zoals veel van de mensen van de metoo movement. Sterker nog, ze moest sinds het begin van haar verhaal haar huis verlaten door bedreiging en grote intimidatie en waarschijnlijk dit gaat gevolgen hebben op haar werk. Dus ik ben teleurgesteld als Nederlanders roept haar met allerlei namen, dit had ik niet verwacht
    Heeft ze dit allemaal voorzien, dit weten we niet, ik geeft het toe. Maar 30 jaar geleden, heb ik een meisje gekust op haar wang en ik weet precies wie het was, wat ik voelde, waar het was en wat ik heb gedaan.
    Twee artikels van de vorige eeuw zijn wel interessant voor dit verhaal (naamelijk dat het zeer ingewikkeld is):
    https://www.ntvg.nl/artikelen/verdrongen-herinneringen/volledig
    https://www.ntvg.nl/artikelen/herwonnen-herinneringen-aan-traumatische-gebeurtenissen-tijdens-de-jeugd/volledig

    Op een andere thema, was ik waarschijnlijk emotioneler geweest, als ik in die situatie zou belanden, aangezien onder anderen, de grote druk en voor het eerst op televisie verschijnen.

    Ik vind toch toevallig dat je niet in dit artikel spreek over Mr. Kavanaugh’s rol in de Clinton affair en wat hij heeft gedaan:
    https://www.arktimes.com/ArkansasBlog/archives/2018/08/20/brett-kavanaugh-pushed-ken-starr-to-ask-bill-clinton-about-masturbation-orgasms-phone-sex-oral-sex-cigar-sex-and-more

    Het problem is dat we zijn veel te veel bij betrokken in een verhaal die niets met ons heeft te maken. President Trump heeft dit man gekozen omdat Mr. Kavanaugh heeft duidelijk aangegeven dat een president moet niet aangeklaagd worden (grappig aangezien zijn rol in de Clinton s affair).

    Wat ik wil toch van die circus meenemen is dat justitie moet onafhankelijk van de andere branchen van de overheid zijn. In Nederland hebben we dat, dus laat on vechten om dit te beschemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Trouwen, een verhaal die perfect jouw punt illusterert is het US Open finale met Serena Williams.

      Verwijderen
    2. Dank voor je uitvoerige reactie. Ik vind die Kavanaugh ook niet geschikt voor deze functie, maar er zitten zoveel kanten aan dat ik er nog wel een paar blogs (of een heel boek) aan zou kunnen wijden. Het meest griezelige aan dit alles is dat je als mens publiekelijk veroordeeld kan worden voor iets dat juridisch helemaal niet strafbaar is of waarvoor onvoldoende bewijs is. We leven in het westen in een democratische rechtsstaat, niet in een soort Noord-Korea met publieke processen en terechtstellingen. Ook moeten we het met zijn allen dringend hebben over een sluitende definitie van seksueel overschrijdend gedrag en de rol die vrouwen daarbij zélf spelen. In mijn boek schrijf ik: je gaat als vrouw niet mee naar de hotelkamer van een beroemde voetballer om te kijken of er Snickers in de minibar zitten. Daarna moeten we het ook nog eens goed over drank en speed en xtc hebben. :-)

      Verwijderen