Zoeken

woensdag 14 maart 2018

Hoe krijg je al die mensen alsnog aan het aflossen?

Gisteren viel in De Volkskrant te lezen op welke manier banken en verzekeraars hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek benaderen om te voorkomen dat deze later in de problemen komen. Er zijn namelijk nog steeds veel mensen die denken dat ze na dertig jaar 'vanzelf' van die hypotheek af zijn, die niet weten dat de hypotheekrente in hun situatie na 2031 niet meer aftrekbaar is of die niet hebben nagedacht over de vraag of hun pensioeninkomen straks hoog genoeg is om de woning opnieuw te financieren of de bruto hypotheeklasten te dragen. Banken halen daarbij van alles uit de kast, van waardebonnen tot persoonlijke sms'jes en geven bergen geld uit aan de vraag hoe ze mensen wakker kunnen schudden. De grap is echter dat dat nooit meer hoeft te kosten dan 9 euro 95 per klant.


Het zal niemand verbazen dat het lezen van een dergelijk bericht voor mij een bijna surrealistische ervaring is. Zelf zijn wij precies tien jaar geleden al begonnen met het versneld aflossen van het aflossingsvrije deel van onze hypotheek, op een moment dat niemand het nog over 'aflossen' had en de kans groot was geweest dat mijn financiƫle adviseur het nadrukkelijk had afgeraden. Je kunt ook zeggen dat ik het heb gedaan tegen het advies van de bank in en op - achteraf gezien - het meest geschikte moment: toen ik de vijftig nog niet had bereikt en ik nog beschikte over voldoende inkomsten om extra af te lossen. In die zin komt deze campagne voor veel huishoudens dus een decennium te laat.

Het geeft te denken dat banken - die veel meer zouden moeten weten over de financiƫle kwetsbaarheid van huishoudens dan een journalist met een universitair diploma politicologie - nu pas deze stap zetten. Je kunt ook zeggen dat het helemaal niet erg is dat er in het verleden zoveel aflossingsvrije hypotheken zijn verkocht (juist omdat ze vaak tamelijk eenvoudig tussendoor af te lossen zijn) maar dat het een regelrechte ramp is dat het in de bijbehorende gesprekken met de klant zelden over aflossen ging. Zelf had ik, toen ik mijn handtekening zette onder de hypotheekakte, geen benul wat er precies in te lezen viel over de einddatum van mijn hypotheek. Daarnaast had ik geen tel nagedacht over de vraag hoe en wanneer ik dat allemaal van plan was te gaan aflossen, tot ik in 2008 eens goed in de papieren dook.


De daaruit voortvloeiende 'afloswoede' resulteerde vier jaar later in het boek Hypotheekvrij! dat precies op het juiste moment verscheen. Het is nu nauwelijks nog voor te stellen, maar zes jaar geleden moest je op verjaardagen nog aan iedereen uitleggen waarom het verstandig was om versneld te gaan aflossen. Dat hoeft helemaal niet in het adembenemende tempo waarin wij dat hebben gedaan, al had ik daar persoonlijk heel goede redenen voor en heb ik er ook nooit spijt van gehad. Het betekent overigens niet dat het voor iedereen nuttig of noodzakelijk is om als een gek te gaan aflossen, want het is en blijft maatwerk. Tegelijk blijft het een feit dat je jezelf een enorm groot plezier doet met een hypotheekvrij huis op je AOW-datum.

Toevallig werd ik eerder deze week aangesproken door een mevrouw bij de kassa van de supermarkt met de vraag of ik soms 'die meneer was van die hypotheekboeken'. Ze bleek twee van de zes delen te hebben gelezen en inmiddels al drie jaar fanatiek aan het aflossen te zijn. Het was een kort gesprek omdat ik al druk doende was mijn spullen op de loopband te leggen, maar ze bedankte me hartelijk voor de inspiratie. Toen ik het boek schreef, heb ik me geen tel gerealiseerd dat tienduizenden mensen door mijn toedoen als een gek zouden gaan aflossen, maar inmiddels waarschuw ik iedereen die het wil gaan lezen dat er daarna geen weg meer terug is. Ik mag graag grappen dat ik mensen met dit boek meer slapeloze nachten heb bezorgd dan met mijn thrillers, maar het is geen grap dat iedereen gaat aflossen zodra hij Hypotheekvrij! uit heeft.


Grappig genoeg stond op de aller-, allereerste editie van het boek de streamer 'wat banken je niet vertellen'. Die is later gesneuveld om aan te geven dat er nu een geheel geactualiseerde voordeeleditie in de winkel ligt die minder dan een tientje kost, maar het is meer dan ironisch dat banken anno 2018 juist verwoede pogingen doen om naar hun klanten toe te communiceren dat ze op z'n minst even aandachtig naar hun aflossingsvrije hypotheek moeten kijken. Natuurlijk is er sprake van eigenbelang als ik zeg dat ze veel beter al hun klanten een exemplaar van mijn boek zouden kunnen sturen, maar het zou waarschijnlijk meer helpen dan al die peperdure onderzoeken, goedbedoelde sms'jes en persoonlijke e-mails bij elkaar.

Tegelijk komt dit publiciteitsoffensief voor veel huishoudens waarschijnlijk te laat. Ik ben versneld gaan aflossen toen ik 47 was, op een moment dat ik nog een vaste baan had en in de gelukkige omstandigheid verkeerde dat ik driftig kon gaan sparen. Nu ben ik een 55-plusser met veel minder inkomen en zou ik eerlijk gezegd niet goed weten waar ik elke jaar tussen de 15.000 en 20.000 euro vandaan zou moeten halen om extra af te lossen. Dat verklaart misschien ook waarom veel huishoudens net doen of ze al die berichten van de bank niet onder ogen hebben gekregen. Als je met je nek in een strop zit kun je soms maar beter je kop in het zand steken en net doen of je neus bloedt tot de deurwaarder op de deur klopt.

9 opmerkingen:

 1. Nou Gerhard, ik heb afgelopen week nog zitten denken, moet ik cryptomunten kopen is het slim om te doen eventueel maar ja toch maar niet. Lees ik vandaag dat er mogenlijk weer een crisis aan te komen is vanwege die enorme hype op de woningmarkt! geld lenen kost niets en je kan enorme bedragen lenen.Ik heb een originele aflossingsvrije hypotheek van 100% ter hoogte van 270.000 afgesloten in de goede tijd! dankzij al jou boeken die ik heb verorbert (6) zit ik inmiddels op een eindhypotheek van 120.000 die ik voor 2027 afgelost moet hebben. Ik ben op de goede weg zeg maar en ik ben daar heel blij mee want mn kinderen studeren inmiddels waar ik allerlei pakketten voor had afgesloten die niets hebben opgeleverd! Ik betaal dus alles van mn maandgeld en dat gaat makkelijk , ik krijg geen spaarrente dus ik los naast al onze uitjes en vakanties zoveel mogelijk af om er maar van af te komen. Ik ga niet tot mn 67 werken en aangezien mijn salaris niet stijgt zal ik mn lasten zo ver mogelijk moeten verminderen zodat ik van minder geld kan leven! Ik zet gewoon door, ik ben 46 jaar oud dus ik kan nog even buffelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb je boek gekocht in de tijd dat hij nog meer dan 10 euro kostte, maar ik heb het allang terugverdiend. Ik betaal inmiddels iedere maand 350 euro minder rente.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nooit zal ik de hypotheekadviseur vergeten, bij wie ik in 2001 mijn huidige aflossingsvrije hypotheek afsloot: "Meneer, over de aflossing hoeft u zich geen zorgen te maken. Dat doet de inflatie voor u." In 2006 zijn we toch maar gaan aflossen en het is ons gelukt de maandelijkse rente terug te brengen van 750 euro toen, naar ruim 100 euro nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Gerhard Hormann,

  Hierbij even een vraag. Ik heb geen idee of dit in 1 van uw boeken wordt besproken. Maar hoe zit het met de erfenis? Over 12 jaar zijn wij hypotheek vrij zoals het nu loopt. Maar als ons huis vrij is en er gebeurt iets met ons allebei weet ik dat onze kinderen ons huis erven als ze erin blijven wonen. Mijn vraag is nu stel ze komen in de bijstand door ziekte of gewoon geen werk dan moet ons huis worden verkocht... Is daar iets aan te doen vraag ik me dan af dat onze afbetaalde stenen gewoon van onze kinderen blijven...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat daar niet veel tegen te doen is. Voordeel van een hypotheekvrij huis is wel dat je maar weinig hoeft te verdienen (ziektekosten, eten, gas en licht) om in dat huis te kunnen blijven wonen. Zolang je gezond bent, is daar altijd wel een mouw aan te passen.

   Verwijderen
 5. Ook ik heb een aantal boeken van je gelezen, en bij de eerste kwam direct de gedachte: Te laat....! Ik was net mijn baan kwijt na 22 jaar, het bedrijf ging op de fles. En werd het omschakelen, en consuminderen, werk vond ik niet meer als 50 plusser. Nu leven we van 1 loon, maar wel met een spaarhypotheek op 50-50 basis. Dus de helft aflossingsvrij. Het huis hebben we in 2005 gekocht, dus ik denk dat we het over een jaar of wat, als we niet meer onder water staan maar te koop zetten. Dan is het verkocht voordat de hypotheek volledig(50%) door ons terug betaald moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen