Zoeken

zondag 24 december 2017

Dus... als je eerder stopt met werken, ga je ook eerder dood?

Afgelopen week werd ik door verschillende mensen attent gemaakt op een bericht uit het Algemeen Dagblad waaruit zou blijken dat je een grotere sterftekans hebt wanneer je eerder stopt met werken. Op zich was dat oud nieuws, want De Volkskrant publiceerde vijf jaar geleden al een soortgelijk bericht met een vrijwel identieke kop. Groot verschil is dat het nieuws toen tussen aanhalingstekens stond, terwijl het nu werd gebracht als een vaststaand feit. Kun je dus maar beter zo lang mogelijk doorwerken, zeker omdat we gemiddeld toch steeds langer leven? Of is het de moeite waard om eerst eens goed te kijken over wat voor soort feiten we het hier precies hebben?


Zoals bekend ben ik juist aanhanger van het adagium dat je nooit te jong bent op te stoppen met werken en gruw ik van het idee om te moeten doorwerken tot de doodgraver je op je laatste werkdag naar buiten komt dragen. De suggestie dat 'we' allemaal steeds langer leven, is een gemiddelde waaraan totaal geen rechten kunnen worden ontleend. Bovendien zijn die cijfers grotendeels gebaseerd op de levensverwachting van de generatie die juist nog wél met de VUT kon. Het zou dus best kunnen dat we in de nabije toekomst juist korter leven omdat we op ons tandvlees door moeten buffelen tot we zeventig zijn.

Afgaande op de berichten in De Volkskrant en het Algemeen Dagblad is dat een misvatting, zeker als je alleen de kop leest. Vroegpensioen heet in de VK zelfs een 'kiss of death': in plaats van een gouden handdruk, krijg je een handshake van Magere Hein. Langer doorwerken houdt je gezond en actief en houdt je op die manier ook in leven. Wie stopt met werken, stopt al snel ook met ademhalen of in elk geval sneller dan zijn ex-collega's die nog wel elke dag fluitend naar kantoor gaan. Zo bekeken heb ik de fout van mijn leven gemaakt door op mijn 55ste al min of meer een punt te zetten achter mijn loopbaan als journalist.


Wie al die berichten aandachtig leest, ziet echter al snel dat er geen enkel direct oorzakelijk verband is tussen het stoppen met werken en een grotere sterftekans. Het probleem is eerder dat mensen 'genieten' associëren met ongezond eten, alcoholconsumptie en lekker onderuitzakken op de bank met hun benen omhoog. Je hebt geen grotere sterfkans omdat je niet meer elke dag naar kantoor gaat, maar omdat je te veel drinkt, te veel en te vet eet en te weinig beweegt. Omgekeerd gaan al die popsterren ook niet dood op hun 27ste omdat ze het verkeerde beroep hebben gekozen, maar omdat ze de druk niet aankunnen en te veel rotzooi slikken.

Wie stopt met werken, moet zichzelf dan ook meteen een stappenteller cadeau doen. Op die manier kun je precies zien of je inderdaad net zoveel beweegt als je jezelf wijs probeert te maken. Zelf loop ik inmiddels een paar weken met zo'n ding in mijn broekzak en daardoor weet ik dat je aardig je best moet doen om aan het gewenste gemiddelde van 10.000 stappen te komen. Met een lui dagje op de bank kom je niet eens aan de 3000 stappen, dus je kunt wel nagaan wat er gebeurt wanneer je na je vroegpensioen van élke dag een lekker luie dag maakt. Het zou interessant zijn om nog eens een dag naar kantoor te gaan met die stappenteller in mijn zak, maar ik vermoed dat ik toen een stuk minder bewoog dan wanneer ik straks in maart voor het eerst het gras weer ga ga maaien.


Voor mensen die nog wel (moeten) werken, is het natuurlijk troostrijk om dat soort berichten in je favoriete ochtendkrant tegen te komen. Zelf zocht ik echter tevergeefs naar concrete cijfers, want ik was wel benieuwd met hoeveel maanden of zelfs jaren je je leven nou precies bekort door de handdoek in de ring te gooien. Zou je precies een jaar korter leven als je een jaar eerder stopt met werken of is dat verband veel minder schokkend en lineair? Veel concreter dan de uitspraak dat vroeggepensioneerden 'vaak eerder' dood gaan, wordt het niet dus je kunt het bijna komkommernieuws in de kerstperiode noemen. Persoonlijk schrik ik meer van de rekensom dat je als man op je AOW-leeftijd nog ongeveer dertien jaar te leven hebt, terwijl ik diezelfde dertien jaar er straks op mijn echte pensioendatum al op heb zitten.

Van mij mag iedereen zo hard en zo lang blijven werken als hij zelf wil, want het kiezen van de ideale pensioendatum is maatwerk en hangt van heel veel verschillende factoren af. Het gevaar bestaat echter dat mensen zich op het verkeerde been laten zetten door dit soort krantenberichten die je meer als verstrooiing kunt zien dan als vaststaande feiten. Je hebt er geen idee van hoe vaak ik de laatste tijd te horen krijg dat aflossen geen zin meer heeft nu de Wet Hillen wordt afgebouwd of zelfs in je eigen nadeel zou werken. Tel je die twee zaken bij elkaar op, dan zou je abusievelijk kunnen gaan denken dat je jezelf geen grotere dienst kunt bewijzen dan door fulltime door te buffelen tot je pensioendatum met in je kielzog een geheel aflossingsvrije hypotheek.

10 opmerkingen:

 1. Dit is nu precies waarom ik al jaren geen kranten lees en geen nieuws kijk. En over 2 jaar ga ik met prépensioen. Ga ik dan eerder dood? Jammer dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. OK, deal: 10 jaar eerder stoppen en 1 jaar eerder dood. Waar moet ik tekenen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Propaganda voor doorwerken is steeds aanwezig,nietsnutten leveren weinig belasting op, soms kosten ze zelfs veel geld. Kijk ook eens naar de bejaarden , deze mensen mogen niks kosten , aow uitstellen , geen tehuis meer zorgkosten enz. De zwakzinnigen,psychiatrisch patienten , gevangenen , zelfs kinderen in een internaat , asielzoekers enz enz kosten 210 euro per dag omdat ze daar recht op hebben . Mijn bejaarde ouders van 88 die altijd braaf waren en betaald hebben worden volledig in de steek gelaten , aow tje en verder niks , waanzin ten top terwijl een zwakzinnige levenslang 75000 euro per jaar mag kosten , omdat dat nou eenmaal zo is !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken een psychiatrisch patiente die een moord zou doen voor een baan met doorwerken tot 70! Maar omdat ze ziek is, en al nooit meer dan het bestaansminimum zal ontvangen, moet ze eigenlijk maar snel dood gaan want ze kost te veel?? Ooit was er een man die dat soort mensen uit wou roeien.

   Verwijderen
 4. Ik heb ook ergens gelezen dat mensen met een slechte gezondheid eerder stoppen met werken omdat het gewoon niet meer lukt, ze gaan dan ook eerder dood en daardoor lijkt het in de statistiek of eerder stoppen met werken invloed heeft op de levensverwachting.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zit wel wat in deze bewering, als je je leven lang je hele ziel en zaligheid in je werk hebt gestopt dan is de overgang naar een "werkloos" leven erg groot en daar kan je inderdaad behoorlijke gezondheidsproblemen van krijgen. Heb je wel genoeg invulling voor het leven na je werk dan zal het zo,n vaart niet lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan je uit ervaring vertellen dat ik met mijn gemiddelde kantoordag met moeite aan de 3500 stappen kom. Gelukkig moet ik smorgens de hond uitlaten en de kinderen naar school brengen. Ik probeer wel 3x per dag 6 verdiepingen naar collegas te lopen. Qua stappen niet veel, maar qua inspanning wel prima. Maar je hebt helemaal gelijk: ik zie in mijn omgeving heel veel gepensioneerden die de klok naar 1600 kijken en dan vinden dat ze het volste recht hebben om een flesje rood pp te drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn vader ging op 55 met pennsioen, hij is nu 86 en springlevend. Mijn collega die tot na zijn 65e doorbuffelde om zijn reizen te kunnen maken overleed na zijn eerste reis.
  Ik vermoed dat uitbijters niet meegeteld worden in de statistiek.
  Overigens kan het net zo goed zijn dat mensen die overlijden voor hun pensioenleeftijd ook in de statistiek zitten. Deze stoppen namelijk ook met werken voor ze hun pensioenleeftijd bereikt hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog, I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density, which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
  หนังดราม่า

  BeantwoordenVerwijderen