Zoeken

dinsdag 28 november 2017

Wie had een halfjaar geleden ooit van de Wet Hillen gehoord?

Natuurlijk kan de Eerste Kamer nog dwars gaan liggen, maar de kans is groot dat de in 2005 aangenomen Wet Hillen sneuvelt. Dat is jammer voor mensen met een hypotheekvrij huis - of mensen die hard op weg zijn naar een hypotheekvrij leven - vandaar dat deze maatregel in de wandelgangen al een 'aflosboete' is gaan heten. Het voornemen om deze wet te schrappen heeft de naamsbekendheid alvast wel vergroot, want ik ben erg benieuwd wat de uitkomst zou zijn geweest als je twaalf maanden geleden de straat op was gegaan met de vraag of mensen wel eens van de Wet Hillen hadden gehoord. Zelfs in mijn boek Hypotheekvrij! wordt er niet één keer naar verwezen.


Natuurlijk kun je dat zien als een gemis, want hoe kun je nu een boek schrijven over het (versneld) aflossen van je hypotheek, zonder even stil te staan bij het feit dat de bijtelling van het eigenwoningforfait komt te vervallen bij het wegstrepen van de schuld? Dat is geen onbelangrijk detail, maar in het totaalplaatje is het gerommel in de marge. Anders gezegd: ik ben in 2008 niet versneld gaan aflossen vanwege de Wet Hillen die drie jaar eerder van kracht werd, maar om heel andere redenen. Dat laat meteen ook zien dat ik precies dezelfde keuze had gemaakt als die wet niet bestond of als ik toen al had geweten dat hij alweer zou worden afgeschaft voordat ik zelf écht helemaal hypotheekvrij was.

In 2008 (en ook toen het het boek verscheen in het voorjaar van 2012) ging de discussie over heel andere zaken. Je kunt het je nu nog amper nog voorstellen, maar zelfs het feit dat je uit eigen beweging aan het aflossen was op je aflossingsvrije hypotheek zorgde op verjaardagen al voor verhitte debatten. Van alle kanten kreeg ik te horen dat je 'maximaal moest profiteren van de hypotheekrenteaftrek'. Verder verkeerden veel mensen in de veronderstelling dat je vermogensbelasting moest gaan betalen bij een hypotheekvrij huis en dat je altijd een boete kreeg als je eerder afloste. Ik zou zelfs heel snel blut zijn geweest als ik een ijsje had moeten kopen voor iedereen die serieus dacht dat je met een aflossingsvrije hypotheek tussendoor nooit iets af hoefde te lossen om na dertig jaar toch van je schuld verlost te zijn.


Sinds 2012 zijn van mijn hand zes boeken verschenen, maar de Wet Hillen wordt in al die boeken slechts één keer genoemd. Je kunt dus vijf boeken van mij hebben gelezen, zonder dat je die term bent tegengekomen en compleet verrast zijn door de plannen van dit kabinet. Weliswaar voorspel ik al in 2013 dat deze wet ooit zal sneuvelen, maar ironisch genoeg staat die passage in het boek waarvan ik tot op heden de minste exemplaren heb verkocht. Alleen de echte die-hards die Helemaal Vrij! in de kast hebben staan, hebben bovenstaande alinea gelezen - al kan het net zo goed dat ze er destijds straal overheen hebben gelezen of het allang weer vergeten zijn. Zelf herinnerde ik me het ook pas weer toen iemand het op Twitter aanhaalde.

Op verjaardagen is 'aflossen' opnieuw onderwerp van gesprek, al moet ik me opeens verdedigen tegen heel andere argumenten. Zo denken mensen nu vaak dat aflossen ineens geen zin meer heeft, tot ik ze voorreken dat ik momenteel nog 480 euro bruto per maand aan hypotheekrente en premies betaal, terwijl ik straks - en dan ook pas als de Wet Hillen helemaal is afgebouwd - ongeveer hetzelfde bedrag kwijt ben per jáár. Een beetje kort door de bocht genomen profiteer ik straks dus elf maanden per jaar van mijn hypotheekvrije huis, terwijl ik alleen in december last heb van de overijver van dit nieuwe kabinet. Straks moet ik inderdaad méér belasting gaan betalen, maar het is maandelijks nog altijd minder dan ik nu kwijt ben aan mijn internetabonnement.


Dat neemt niet weg dat de argumentatie van dit kabinet om de regeling af te schaffen aan alle kanten rammelt. De Wet Hillen is in 2005 ingevoerd om het aflossen van de hypotheek extra te belonen en te stimuleren. Als er toen daadwerkelijk iemand in Nederland is begonnen met extra aflossen vanwege dit bijkomende voordeel, is hij daar nu waarschijnlijk net mee klaar. Dan is het natuurlijk zuur - om niet te zeggen: lullig - als er een streep door die regeling gaat. Wie versneld aflost bespáárt de overheid al een heleboel geld doordat er steeds minder recht is op hypotheekrenteaftrek. Die aflosboete komt daar straks nog eens bovenop als extra voordeeltje voor vadertje staat.

Iedereen die boos is over die 'aflosboete' moet zich ook maar eens afvragen waaróm hij nou precies zo boos is. Omdat hij straks (iets) duurder uit is met zijn hypotheekvrije huis? Of omdat hij zo dom is geweest om te stemmen op een van de partijen waaruit dit kabinet bestaat? Ik kan niet alleen zeggen dat ik iedereen met een eigen huis al in 2013 heb gewezen op de mogelijkheid dat de Wet Hillen wordt geschrapt (net zoals ik durf te wedden dat het eigen huis naar Box 3 verhuist voordat ik recht heb op AOW), ik kan ook met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik eerder dit jaar heb gestemd op een oppositiepartij in de Tweede Kamer en dus ook in die zin op geen enkele manier verantwoordelijk ben voor deze maatregel.

20 opmerkingen:

 1. Ik heb niet op een partij gestemd niet deel uitmaakt ven de coalitie maar wel op een partij die de afschaffing van de wet Hillen heeft gesteund. Eigenlijk is niet de Wet Hillen een "rare bonus van huiseigenaren" (woorden staatssecretaris Snel) maar is het Eigenwoningforfait een rare bijtelling die is ingevoerd om de hyptheekrenteaftrek (HRA) iets te verminderen omdat anders huurders zouden worden benadeeld in de inkomstenbelasting t.o.v. kopers met een hypotheek. De redenering dat je "inkomsten hebt uit je eigen huis" slaat natuurlijk nergens op, je hoeft alleen geen huur te betalen. (maar wel dubbele OZB, onderhoudskosten etc.) Omdat de HRA langzaam wordt afgebouwd zou het fiscaal opportuun zijn dat de bijtelling eigenwoningforfait ook navenant wordt afgebouwd. Maar zo naief ben ik niet. Denk eerder dat het eigen huis inderdaad op den duur naar Box 3 verhuist. De groep ouderen met een afbetaalde eigen woning wordt steeds groter en dus interessanter voor de fiscus. Plukken maar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De laatste regel is het credo, plukken maar!!! De onbetrouwbare overheid zit weer aan het stuur.
   En de mensen die de 30 jaar vrijstelling niet hebben gebruikt, krijgen die dan het resterende deel als vrijstelling op het huurwaarde forfait?

   Verwijderen
  2. Dat zou inderdaad eerlijk zijn want eigenwoning forfait is bedoeld voor voor mensen met een hypotheek. Hans Hillen was (is) best wel een slimme politicus (behalve dan dat hij aan de leiband liep van de tabaksindustrie).

   Verwijderen
 2. Te snel getypt. Moet zijn: ik heb NIET op een partij gestemd die WEL deel uitmaakt van de coalitie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ongelooflijk dat hele volksstammen dit dachten:...iedereen die serieus dacht dat je met een aflossingsvrije hypotheek tussendoor nooit iets af hoefde te lossen om na dertig jaar toch van je schuld verlost te zijn...
  De term aflossingsvrije hypotheek had nooit gebruikt mogen worden. Door wie zou die kreet bedacht zijn ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is überhaupt godsgeklaagd dat er een wet Hillen nodig was om geen belasting te hoeven betalen, waar al meerdere malen belasting over betaald is. Maar zien hoe ze zich aan de 30 jaar spreiding gaan houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, ik wist het dus wél van de Wet Hillen! Onze hypotheek is nog niet afgelost, maar de bijtelling van eigenwoninforfait is hoger dan het betaalde bedrag aan rente en du... geldt óók die Wet Hillen! Leg dat maar eens uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja. Het betalen van je eigenwoningforfait komt al snel in beeld bij een hypotheekrenteaftrek 2%. Wil wel even opmerken dat een willekeurige oppositiepartij die toch in de regering was gekomen, ook overstag was gegaan voor wat betreft de wet hillen. Het is makkelijk vingertje wijzen vanuit het oppositie bankje....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben net sinds april dit jaar onze eerste eigen woning gekocht met hypotheek. We zijn wel van plan om vanaf volgend jaar een bedrag aan de kant te gaan zetten om zo nu en dan eens te gaan aflossen als dat ons uitkomt. Mijn partner is over 20 jaar, zoals het nu lijkt, met pensioen en aow gerechtigd en het leek ons fijn om dan de gehele hypotheek te hebben afgelost. Wanneer ik dit in de familie vertel, beginnen ze gelijk over de wet Hillen en dat het dom is om af te lossen...Pardon? Ik betaal nu dik 500 euro en zou het heel fijn vinden als dat uiteindelijk richting de 350 per maand gaat middels aflossen, en over 20 jaar 0 is. Dat ik dat idd belasting moet betalen over de waarde...so what? Da's een fractie van wat ik nu moet betalen toch? Krijg het ze niet aan het verstand... Wij gaan gewoon vrolijk aflossen...het is ons geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gerhard, ik ben het met je eens dat de volgende stap het verplaatsen van de eigenwoning naar box 3 is. Echter denk ik wel de belastingvrije grens omhoog zal gaan naar bijvoorbeeld 50.000euro per persoon. Wat denk jij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk eerder aan een vrijstelling van de woning in box 3 van 250-300k. Bij 50.000 pp heb je in feite maar 25k pp meer dan nu. Bij een afgelost huis met een waarde van 300k betaal je dan 3000 euro per jaar extra aan inkomstenbelasting! Dat zie ik dan weer niet zo snel gebeuren. Hooglereaar Leo Stevens pleit al 20 jaar voor de woning in box 3 met hoge vrijstelling en ik denk dat het ook die kant opgaat.

   Verwijderen
 9. http://www.amweb.nl/archief/nieuws/2008/4/verhuis-eigenwoningregime-naar-box-3-10161137

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eigen huis hoort gewoon in box 3 , echter ook ondernemingsvermogen hoort erin , alsmede al die vreemde BV-s die er toe dienen het vermogen uit box 3 te houden ! Ook pensioengeld in eigen beheer mag naar box 3 , waarom zijn al die afkoopsommen verstopt en mag een ander netjes betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ondernemingsvermogen hoort zeer zeker niet in box III. Als je doelt op beleggingsvermogen in bv's, dan kan ik met je meegaan. Een ondernemer die echter machines aanschaft en gebruikt, moet de afschrijving van zijn inkomen kunnen aftrekken. Anders zou leasen/huren of kopen fiscaal verschillend worden behandeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En we hadden met de woning nu net geconcludeerd dat een verschil in behandeling tussen huur en koop vreemd is.

   Verwijderen
  2. Klinkt plausibel maar het werkt niet , dat afschrijven is logisch maar als dan aan het eind van het jaar na alle afschrijvingen en salarissen de waarde vd onderneming op papier staat is dat dus het vermogen van de eigenaar .

   Verwijderen
  3. Plus de ondernemer heeft al ongeveer 15000 euro per jaar belastingvrij zijnde ondernemersaftrek en nog wat mooie aftrekposten , waarom willen veel zzp-ers ondernemertje blijven ? juist omdat ze bijna geen belasting betalen . Dus dat voordeel heeft de ondernemer al en dan hoeft ie ook nog eens geen box 3 te betalen en zijn kinderen geen erfbelasting . Wat een onzin allemaal.

   Verwijderen
  4. Je hebt het nu alleen over de ib-ondernemer. De BV kent geen ondernemersaftrek. De Ib-ondernemer kan niet al zijn vermogen toerekenen aan zijn ib-onderneming; dat staat de belastingdienst niet toe. In de BV kan dat wel omdat dat een rechtspersoon is. Je haalt nu dus dingen door elkaar. IB zit prima in elkaar, alleen al die zogenaamde ZZP ers zijn eigenlijk geen ondernemers met alle bijbehorende voordelen. Daar moeten ze iets aan doen en hebben ze ook geprobeerd met wet DBA, maar is mislukt. Het gaat te ver om hier nu diep op in te gaan, want kan er een boek over schrijven (ben fiscalist, welk een toeval). Ik vind dat je overal veel te kort door de bocht gaat. Het klinkt allemaal een beetje als 'de tegenpartij'... De klagende, achtergestelde blanke Nederlander van middelbare leeftijd.

   Verwijderen
 12. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing!
  Thank for your very good article...!
  ผลบอลพรีเมียร์ลีก

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 50Plus opent steunpunt voor referendum aflosboete.

  BeantwoordenVerwijderen