Zoeken

vrijdag 11 maart 2016

Wie houdt generatie Y eindelijk eens een spiegel voor?

Eerder deze week stond er op de opiniepagina van De Volkskrant een interessant stuk dat een heel andere licht werpt op wat tegenwoordig nogal snel wordt aangeduid als "generatiestrijd". Volgens de auteur lezen jongeren geen krant meer omdat ze niet geïnteresseerd zijn in achtergronden en opinies. Pogingen om een krant geforceerd te verjongen (zoals De Telegraaf heeft gedaan door columnist Jeffrey Wijnberg de laan uit te sturen) zijn dus bij voorbaat tot mislukken gedoemd en vervreemden juist alleen maar de oude, trouwe abonnees.  Maar het verklaart ook de onmetelijke onzin die we vanmorgen weer over ons uitgestort kregen door een politiek filosoof die nota bene ook nog aan het promoveren is.


Eigenlijk wilde ik lekker in de tuin gaan zitten lezen (waarmee ik dus het clichébeeld van de rijke oudere zou bevestigen hoewel ik helemaal niet oud ben en ook helemaal niet rijk), maar ik vond het zo vroeg op de dag nog iets te fris. Dus toch maar iets schrijven over het hierboven afgebeelde opiniestuk waarin weer eens met veel gevoel voor dramatiek wordt gesteld dat dit "de eerste generatie is die het niet beter gaat krijgen dan haar ouders". Daar valt van alles over te zeggen, al was het alleen maar dat dat net zo goed zou kunnen gelden voor mijn generatie (Generatie X, ofwel de verloren generatie). We moeten de uitkomst nog even wachten, maar de vijftigers die volgens Haye Hazenberg zoveel meer zouden verdienen dan dertig jaar geleden, zitten vaak genoeg in de bijstand of hebben een aflossingsvrije tophypotheek waar ze nooit meer vanaf komen.

Daarnaast zouden we als samenleving echt eens een inhoudelijke debat moeten voeren over de vraag wat we nu precies verstaan onder de zinsnede dat ze het "niet beter gaan krijgen dan hun ouders". Wat verstaan we daaronder en wat vergelijken we met wat? Hazenberg zet zijn situatie in elk geval niet af tegen die van vluchtelingen in een modderig tentenkamp bij Macedonië. Dat hoeft ook niet, maar hemelsbreed speelt die tragedie zich niet zo ver van onze voordeur af. Goeie kans dat veel dertigers deze zomer in het vliegtuig stappen om vakantie te vieren op een plek die nog veel verder weg ligt.

Gisteren heb ik al geschreven hoe hardnekkig generalisaties zijn, maar als je jezelf politiek filosoof noemt kom je niet weg met een loze bewering dat je als jongere tegenwoordig minimaal een ton moet verdienen om een huis te kunnen kopen. Dat is misschien zo als je in Amsterdam op loopafstand van de faculteit een huis wilt kopen (of vindt dat je daar recht op hebt), maar niet als je bereid bent buiten de stad iets te zoeken. Zijn verhaal verhult bovendien dat er binnen één en dezelfde generatie ook veel schrijnende verschillen voorkomen.

Vergelijk voor de aardigheid maar een een jong stel dat in 2008, op de top van de huizenmarkt, een huis heeft gekocht tegen 5% rente en een ander jong stel dat nu zijn slag slaat en een huis koopt dat meer dan 20% in waarde is gedaald tegen een belachelijk lage rente van 1,5%. Die laatsten staan er veel beter voor, ook al omdat die pechvogels uit 2008 misschien wel alles aflossingsvrij hebben geleend en zo geen cent vermogen opbouwen.

Jongeren krijgen minder snel een vaste baan en jonge journalisten verdienen een schijntje vergeleken met wat voorheen in die beroepsgroep werd betaald. Tegelijk zullen jongeren zich niet snel een woekerpolis of een beleggingshypotheek laten aansmeren en geloven ze ook niet dat ze op hun 58e met de VUT mogen zoals sommige ouderen die al die regelingen nét voor hun neus hebben zien sneuvelen. De kaarten komen zelfs héél anders te liggen als over een jaar of tien het onvoorwaardelijke basisinkomen wordt ingevoerd, want daarvan profiteren jongeren dan juist weer onevenredig veel. Soms is het dus beter om pas een recensie van de film te schrijven als je hem helemaal hebt uitgekeken.

20 opmerkingen:

  1. Waarom zou de generatie Y een spiegel voorgehouden moeten worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vraag stellen, is hem beantwoorden: omdat ze weinig aan zelfreflectie doen en aan zelfkritiek. Omdat ze "ouderen" op één hoop gooien. Omdat ze denken dat studeren vroeger gratis was, terwijl veel mensen van mijn generatie een studieschuld hadden van 20.000 gulden (zou nu euro zijn) of meer. Omdat ze de keuze hebben tussen een tweekapper en een tiny house en niet wijsgemaakt worden dat je een dief bent van je eigen portemonnee als je niet aflost. Omdat onze generatie wel eens boos was op autoriteiten maar niet op ouderen. En ga zo maar door.

      Verwijderen
    2. Elke generatie heeft weer zijn voor- en nadelen en elke generaties kan zelf keuzes maken. En die zijn heel verschillend.
      Het gevoel bekruipt me dat de overheid voordelen kan hebben bij een opinie die vooral de zwarte piet bij ouderen legt als het gaat om pensioenen. En dat mensen niet altijd geneigd zijn om verder na te denken of uit te zoeken of zoiets wel klopt.
      Ik ben van de zgn 'verloren' generatie en net als jij dacht ik 'dat zullen we nog weleens zien'.

      Verwijderen
    3. Zo is het. Jongeren moeten zich niet laten uitspelen tegen ouderen, maar zelf iets van hun leven maken en eens nadenken waar het nu écht fout gaat in de wereld en wie de ware schuldigen zijn.

      Verwijderen
  2. Je vergelijkt continue het heden met het verleden. Probeer eens de stap naar een vergelijking van het heden en de toekomst te maken. Dat heet visie, en daar komen we volgens mij tekort.

    Het heden is dat de generatie-y een slechte start maakt. Het heden is ook dat de generatie 50-plus óók sneuvelt in de flexibilisering. En dat gepensioneerden ook de sjaak zijn. Wie niet? Iedereen moet dus bijpassen maar niemand is daar toe bereid. Met - naar mijn mening - gevolgen op de langere termijn. De generatie-Y moet bijvoorbeeld straks AOW bekostigen voor een steeds groter wordende groep. Hoe solidair zullen zij nog zijn?

    De brede maatschappelijke discussie mag van mij verder gaan dan het verder benadrukken over hun en wij. Jij hebt een punt en zij hebben een punt. Hoe kunnen we dat combineren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vraagje: heb je mijn laatste vijf boeken gelezen, of alleen dit blog?

      Verwijderen
    2. Ik heb je boeken gelezen en ik vind het inderdaad verschillen met je blog. Misschien moet je weer wat meer de verwondering toelaten in plaats van de verontwaardiging die ik in je laatste blogs proef.

      Ik hoor niet tot de babyboom en niet tot de generatie Y. Ik zit er tussen. Waarschijnlijk is dat goed nieuws omdat nog niemand op mijn generatie (35-50) een etiket heeft willen plakken.

      Maar, ik zie wel dat de jonge generatie moeite heeft om te starten. Zekerheden worden in sneltreinvaart weggehaald voor de jongere generatie en verzacht voor de ouderen. En daar wilde ik een discussie over starten.

      Verwijderen
    3. Je hebt gelijk, maar een blog heeft ook een iets andere functie dan een boek. Daarin neem je meer afstand van de actualiteit en ben je meer beschouwend. In een blog of opiniestuk kun je soms stoom afblazen.

      Verwijderen
    4. Inderdaad, en dat heb ik bij deze ook maar eens gedaan. http://linhypnaar0.blogspot.nl/

      Verwijderen
  3. vroeger kon je als alleenstaande pas een huis huren als je +30 jaar was.
    Ik kon een flatje kopen in een nette maar oudere wijk van Rotterdam voor 45.000 en deze flat verkocht ik na de huizenbubbel weer voor 45.000 gulden.
    Veel verdiende ik niet.

    Dat was vroeger. Met een goed inkomen koop je nu een leuke flat voor 125.000 euro incl blokverwarming en excl servicekosten.

    Als je start heb je het moeilijker, je start in een kleine woning,

    De belasting zou gelijk moeten zijn voor alleenverdieners en tweeverdieners. Ik vind de belastingverschillen absurd en oneerlijk.


    Je zou dus moeten zeggen, dat je voor je 35e in een flat woont en daarna overstapt in een huis, afhankelijk van je inkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik word zolangzamerhand strontziek van dat gezeur dat de oudere generatie meer vermogen en lagere hypotheek heeft dan ouderen. Logisch, want dat is door jarenlang werken opgebouwd. Ik ben bijna 60 en toen wij begonnen hadden we geen cent te makken, alle meubels etc. 2e hands of van de straat. Geen enkel probleem. Eerste hypotheek met 10% rente. Zelf de kinderopvang gefinancierd, ziektekostenpremie, schoolgeld en bijdrage studie kinderen betaald. Vonden we heel normaal. Daarna door beiden fulltime te werken gespaard en hypotheek voor een groot deel afbetaald. Het is ons ouderen dus niet komen aanwaaien. Heel jammer dat generaties vwb financiële positie blijkbaar steeds meer tegen elkaar worden opgezet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het de overheid erg goed uitkomt als jongeren en ouderen met elkaar bakkeleien en hun onvrede niet op de politiek richten.

      Verwijderen
  5. Als dertig-minner wil ik graag wat toevoegen aan deze generatie discussie. Door de beugel genomen kun je wel spreken over een bepaalde trend, maar individueel zijn er grote verschillen natuurlijk. Zo heeft mijn partner geen studieschuld, mijn zus net weer wel straks. Ik heb geen vast contract, partner wel. Verdien ik na mijn universitaire studie amper 11 euro bruto met een flexibel contract, mijn moeder verdient in de schoonmaak meer én heeft een vast contract. En dat is haar gegund, ze werkt er hard voor. Maar sinds de tijd dat zij in dienst trad is er het e.e.a. verandert op de arbeidsmarkt. Ik voel me niet zielig, maar ben niet geneigd nog veel van "de overheid" te verwachten qua steun of stabiliteit in voorzieningen en inkomen. Daarvoor heb ik in mijn jongvolwassen leven te veel dingen zien veranderen en ter discussie gesteld zien worden. Ik denk dat dat wantrouwen voor meer lezers geldt, ongeacht generatie of specifieke situatie. Veel vijftigplussers zien die officiele pensioendatum ook steeds meer naar achteren verschuiven. Laten we eens ophouden elkaar en onszelf voor slachtoffer of zeurpiet uit te maken. We hebben elkaar hard genoeg nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens. Die zogenaamde "generatiestrijd" is ook éénrichtingsverkeer. Het zijn vaak jongeren (en jonge journalisten) die er steeds maar weer op terugkomen.

      Verwijderen
  6. Tsjaa, ben 34, woonde pas laat op mijzelf, heb gestudeerd, in de zorg beland en dat is niet zoveel verdienend als de economische of geneeskundige business. Het leven is per definitie oneerlijk! Wie kinderen wil krijgt ze soms niet, anderen krijgen kinderen terwijl ze er nog niet klaar voor waren. Appels met peren vergelijken. Elk nadeel heb zijn voordeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dus de jongeren klagen over de ouders, zodat ze hun onvrede niet op de politiek kunnen richten!?
    Hoe verklaar je 50PLUS dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 50Plus is opgericht juist omdat niemand het in de politiek en de media opneemt voor ouderen. het is een kwetsbare groep (vaak niet meer gezond, kunnen niets meer bijverdienen) waar schamper over wordt gedaan en makkelijk over wordt geoordeeld. Je telt voor de politiek alleen als je consumeert.

      Verwijderen
  8. Reacties
    1. Dankjewel. Je hebt inderdaad je best gedaan om een heleboel interessante cijfers te verzamelen. Maar bedenk bij gemiddelden: als iedereen gemiddeld 20.000 euro spaargeld heeft, dan heeft de buurman misschien 40.000 euro en jij niks. Of: de buurman heeft 60.000 euro en jij 20.000 euro schuld. Belangrijkste vraag: als het alleen om je geboortejaar gaat, waarom woont dan niet iedereen van mijn leeftijd in een hypotheekvrij huis?

      Verwijderen