Zoeken

dinsdag 8 maart 2016

Gaat de politiek straks je hypotheekvrije huis belasten als vermogen?

Eigenlijk had ik op deze plaats het antwoord willen verklappen op de prijsvraag van afgelopen vrijdag, maar dat stellen we nog een dagje uit. Gisteren kreeg ik namelijk zoveel vragen en opmerkingen over de proefballonnetjes van het CPB dat ik daar eerst een paar dingen over wil zeggen. Veel lezers maken zich namelijk zorgen over het voorstel om de eigen woning naar box 3 te verhuizen en fiscaal op dezelfde manier te gaan behandelen als spaargeld en tweede huizen. Heb je nét alles afgelost, moet je 1,2% belasting gaan betalen over de overwaarde van je hypotheekvrije huis.


Lezers van mijn boeken zullen niet verbaasd zijn over dit voorstel, zeker niet omdat dit idee met enige regelmaat wordt gelanceerd. Over een kleine dertig jaar hebben de starters van vandaag alles braaf afgelost, dus de overheid zou wel gek zijn als ze al dat geld laten liggen. Vraag is alleen of dat genoeg reden is om dan maar helemaal niets meer te gaan aflossen als je daar wettelijk niet toe verplicht bent. Zet ik mensen massaal op het verkeerde been door ze op te roepen alles versneld af te lossen, terwijl de buren straks in hun vuistje lachen met hun aflossingsvrije hypotheek van 3,5 ton?

Nou, nee, niet bepaald. Ik krijg vaak vragen over dit onderwerp en laat mensen dan altijd een simpel rekensommetje maken. Zelf woon ik in een huis met een WOZ-waarde van net iets meer dan 2 ton. Dat betekent dat ik onder het huidige regime ongeveer 2400 per jaar kwijt zou zijn aan vermogensbelasting, omgerekend 200 euro per maand. Dat is zonde en jammer, maar het is nog altijd stukken minder dan iemand die een huis huurt van 800 euro per maand of datzelfde bedrag kwijt is aan rentelasten omdat hij niets heeft afgelost.

De kans is verder groot dat de overheid (als ze dit systeem al invoeren) een drempel zullen aanhouden, net zoals ze met spaargeld hebben gedaan. Zo is straks misschien wel de eerste 100.000 euro vrijgesteld van vermogensrendementsheffing, waardoor mijn maandbedrag zou halveren. Verder is het zo dat je er per definitie goed voor staat als je belasting moet betalen. Wie een ton op de bank heeft, betaalt óók vermogensbelasting, maar slaapt toch een stuk beter dan iemand die geen cent op gespaard heeft of diep in de schulden zit.


Veel geniepiger is de manier waarop het CPB dit plan probeert te pitchen. Het belangrijkste doel zou zijn om jonge huishoudens financieel te ontlasten zodat hun bestedingsruimte toeneemt. Het gaat het CPB er dus vooral om dat jonge gezinnen meer geld uit gaan geven aan consumptie, omdat dat goed zou zijn voor de economie. Door de "kloof" tussen jong en oud nog eens breed uit te meten, maskeren ze het feit dat diezelfde jongeren na dertig jaar de rekening krijgen gepresenteerd. Dan behoren ze ook tot de bevoorrechte klasse van oudere huizenbezitters en mogen ze alsnog vermogensbelasting gaan betalen.

Jonge gezinnen zouden meer moeten kopen, minder verplicht moeten aflossen en minder pensioenpremie moeten afdragen. Bij elkaar opgeteld is dat dus precies het omgekeerde van wat ik bepleit in Het plakbandpensioen. Mijn recept is: minder zinloze spullen kopen, meer aflossen en genoegen nemen met een bescheiden levensstandaard zodat je minder hard hoeft te werken en eerder kunt stoppen. Als het CPB haar zin krijgt, gebeurt precies het tegenovergestelde en mag je dus blijven doorwerken in dienst van de economie tot de doodgraver je op je laatste werkdag komt wegdragen.

17 opmerkingen:

 1. Ik vraag mij af of het er werkelijk door komt. Zeker nu er vraagtekens zijn bij de belasting op vermogen. Zie ook:

  http://forum.spaarinformatie.nl/het-laatste-nieuws-rondom-sparen-f66/streep-door-belasting-vermogen-t9082.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk zelf ook dat het nog wel even gaat duren voordat dit proefballonnetje wetgeving wordt.

   Verwijderen
 2. Lees dit artikel eens en laat het eens op je inwerken. Wat zal de politieke besluiten zijn als je toekomstige belastingbetaler (generatie Y) substantieel aan het inleveren is?

  http://www.theguardian.com/world/2016/mar/07/revealed-30-year-economic-betrayal-dragging-down-generation-y-income?CMP=share_btn_tw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank. Heb je de hoofdstukken over generatie Y in mijn nieuwe boek toevallig al gelezen?

   Verwijderen
  2. Nog niet, zodra er een exemplaar in mijn bibliotheek beschikbaar is zal ik dat zeker doen.

   Verwijderen
 3. Gerhard, jammer dat je reeds met plakbandpensioen bent, want met jou als minister van financiën zou NL er een stuk beter voor staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zal die het zelf niet zo mee eens zijn, aangezien Gerhard meerdere malen heeft aangegeven dat Nederland failliet zou gaan als iedereen zo zou leven zoals Gerhard (of op zijn minst een zeer lange tijd in recessie).

   Verwijderen
  2. Nou, dat weet ik niet hoor. Het zou wel een heel ander soort economie worden.

   Verwijderen
 4. Geachte Gerhard,
  Ik las een stuk in de nieuws een paar weken geleden dat er ook rechte van eigendom bestaat.
  http://www.nu.nl/sparen/4215548/belasting-vermogen-in-strijd-met-recht-van-eigendom.html
  CPB voorstel zou juist hetzelfde probleem leggen als de vermogensbelasting. Wat is jouw mening over?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We hebben al belasting op je huis, namelijk het eigenwoningforfait. Die is op dezelfde manier geconstrueerd als de vermogenrendementsheffing, namelijk niet als belasting op vermogen, maar als belasting op het forfaitaire inkomen dat je van het vermogen krijgt.
  Het enige verschil is dat de EWF niet hoeft te worden betaald als de hypotheekrenteaftrek nihil is.

  Daarom klopt die rechtzaak tegen de vermogensrendementsheffing niet: het zijn geen belastingen op bezit, maar op forfaitair rendement.

  De commissie Dijkhuizen is er ook voor om het huizenbezit en hypotheekschuld naar box3 te verhuizen. Dit lijkt mij de juiste weg om te bewandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie. De link gedeeld is wel uit 2013. Zie je dit gebeuren in de nabije toekomst?

   Verwijderen
  2. ligt er maar net aan wie er in het volgende kabinet komt. één ding is zeker: onze inkomstenbelatingstelsel is hoognodig aan vernieuwing toe, en de laatste kabinetten durfde hun vingers er niet aan te branden. Het oplapwetje van wiebes tel ik niet mee, die maakte het alleen maar erger.

   Verwijderen
  3. om kort te gaan: een dak boven het hoofd is geen vermogen, maar een recht zonder plicht; misschien kan de rechthebbende anderen laten 'inwonen', maar om nu via den Haag mee te laten eten lijkt me geen goed idee. Idee om de grondwet meteen maar aan te passen? ��

   Verwijderen
 6. Het is natuurlijk een kwestie van tijd dat ook dit in Nederland belast zal worden. Er zal inderdaad wel een vrijstelling komen om de nivellering z'n werk te laten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach....zal minder belasting betalen dan hypotheek als ik " helemaal vrij" ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik snap de uitleg over het hoe en waarom van dee extra belasting absoluut niet. Er wordt vanuit Europa aangegeven dat Nederlanders teveel hypotheekschuld hebben en tegelijk zou de overheid extra aflossen zwaar gaan belasten.
  Wij zouden echt veel meer moeten gaan betalen. Doen we al omdat mijn man kostwinner is. Wij hebben een huis van bijna vier ton en dat willen we over zeven jaar hypotheekvrij hebben. Wij hebben bewust voor een vrijstaand huis gekozen omdat Nederlandse woningen erg slecht geisoleerd zijn qua geluid en dat is voor mij te vermoeiend. We hebben meer dan vijfentwintig jaar in gehorige huizen gewoond en heel lang gespaard om vrijstaand te kunnen wonen. Over dat spaargeld hebben we ook al genoeg belasting betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. vermogensrendementheffing op de woning is een goede en eerlijke zaak, waarom is mijn spaargeld wel belast en als ik er een huis voor koop plotsklaps onbelast met 1.2% .
  het is een oneerlijk systeem maar ook het bezit van een bedrijf hoort in box drie , ik ken mensen met een bedrijf van 2 miljoen die daar niets over betalen (box3) en als ze dood gaan kan dit ook nog belastingvrij overgedragen worden aan de kinderen (geen erfbelasting op bedrijven). Raar gedoe

  BeantwoordenVerwijderen