Zoeken

donderdag 31 maart 2016

Wat moet ik eigenlijk met al die boeken?

Als schrijver voel ik me verplicht om af en toe zelf ook een boek te kopen, al was het alleen maar om de plaatselijke boekhandel in leven te houden. Tegelijk bezorgt die handeling me altijd een beetje buikpijn. Niet alleen vind ik het eigenlijk absurd om 28 euro neer te tellen voor de nieuwe Colin Beavan, ik héb al zoveel boeken in de kast staan. Daar komt bij dat ik in deze levensfase juist aan het opruimen ben en alleen maar spullen kwijt wil.


Direct na aankoop van How to be Alive? van Colin Beavan heb ik van de weeromstuit meteen maar alles van Mo Hayder weggegeven (met uitzondering van de door haar gesigneerde exemplaren). Echt veel lucht gaf dat niet, maar het is dan ook te vergelijken met je vinger in de keel steken nadat je je weer eens hebt laten gaan bij het avondeten. Bovendien zet het bijna geen zoden aan de dijk, want achter al die rijen in de boekenkast staan ook nog onzichtbare rijen met boeken.

Het zijn niet eens zozeer de ongelezen exemplaren die me verwijtend aanstaren, als wel de boeken die ik al een keer gelezen heb. Ooit kon ik mezelf wijsmaken dat ik die bewaarde voor mijn kinderen, maar dat zijn kinderen van deze tijd die hooguit ondertitels lezen. Dus rijst de vraag - zeker nu ik net begonnen ben in het boek Ontspullen - wat ik in hemelsnaam moet met het vrijwel complete oeuvre van Dean Koontz. Een cd kun je rustig tien keer draaien, maar een boek herlees je zelden. Volgens schrijver en leeftijdgenoot Jonas Jonasson kun je dat beter ook maar niet doen, want dat valt bijna altijd tegen.


Iets kopen voelt in deze fase aan als iets tegennatuurlijks, net zoals je ook niet ineens taarten gaat kopen wanneer je eindelijk je streefgewicht hebt bereikt. Blogger Olaf Stomp noemt dat in Trouw van afgelopen zaterdag "anticyclisch". Ook hij is op zijn 52ste vooral dingen aan het wegdoen, dus het heeft net zo goed te maken met de tijdgeest als met leeftijd. De eerste helft van je leven verzamel je, daarna verzamel je moed om het allemaal weer te verkopen of weg te geven/gooien. Mijn vrouw heeft vanmorgen al die boeken van Koontz op Marktplaats gezet dus binnenkort ben ik daar hopelijk ook weer van verlost.

Misschien gek om als schrijver met zo weinig respect te praten over het gedrukte boek, maar ik vind al die kasten vol thrillers en studieboeken iets bedrukkends hebben. Nu mijn plakbandpensioen op 1 mei a.s. officieel begint, heb ik meer dan ooit behoefte schoon schip te maken en alles op te ruimen wat herinnert aan mijn oude loopbaan als thrillerauteur én mijn werk als tijdschriftredacteur. Onlangs hoorde ik mezelf tegen iemand zeggen "dat ik journalist ben geweest". Nu ik dat dus blijkbaar als voltooid verleden tijd beschouw, mag ik ook wel eens flink met de bezem door mijn boekenkast.

7 opmerkingen:

 1. Ik heb nooit boeken gekocht, op een verdwaalde uitzondering na, daar heb ik de bieb voor. Tegenwoordig met het reserveren via de app heb je de nieuwste boeken zo in huis. Ik hoop echter van harte dat we niet helemaal naar e-books gaan want ik houd wel van een echt boek in mijn handen. Ik heb nog een boekenkastje vol met gekregen ongelezen boeken in huis waar ik ook maar niet aan toe kom. Als er dan wat uit is geef ik het ook weer weg tot de kast leeg is. Boeken moeten rouleren vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De afgelopen jaren heb ik geen fysiek boek meer gekocht, omdat het wel erg hard ging met de hoeveelheid ruimte die het innam. Bij heel veel boeken, met name diverse fantasyreeksen, had ik het idee dat ik ze moest bezitten, vooral omdat je die reeks natuurlijk nog een keer ging lezen. Maar dat gebeurt juist niet, omdat er genoeg leuke nieuwe boeken zijn om te lezen. Ik verkoop alles tweedehands via bol.com. Dat gaat niet supersnel, maar ieder boek weg is er 1. Zo zijn ze tenslotte ook binnengekomen. Voor het plakbandpensioen heb ik dan ook gewacht op de e-book versie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fictieboeken hebben we bijna niet meer. Die heb ik weggedaan. Ook een aantal kookboeken weg gedaan en er vervolgens spijt van gekregen. Wij hebben vooral studieboeken, praktische boeken (over moestuinieren, kruidengeneeskunde enzo) en kookboeken. Ik heb geen behoefte om ze weg te doen. Ik word er blij van als ik er naar kijk :-) En vandaag weer eens een kookboek van mijn favoriete kookboekschrijfster besteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier liggen nog maar twee boeken op de plank die redelijk recent zijn gekocht.. Werkgerelateerd staat er echter nog een volle kast. Van mij mag daar 97% van weg, maar ja ... Daar beslis ik niet alleen over.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik schreef er ook over een tijdje gelden. Minimalisme op maat noem ik het. Boeken in mijn sociale omgeving zijn een soort statussymbool. Je moet eigenlijk geen boeken hebben, maar een 'bibliotheek'. Ik ben daar in de afgelopen jaren helemaal van afgestapt. Mijn boekencollectie groeit nauwelijks meer. Alleen dingen die ik niet bij de bibliotheek kan krijgen, koop ik nog wel eens. De boeken die ik gehouden heb zijn: de boeken die ik zelf heb uitgegeven, boeken die ik herlees, praktische boeken en plaatjesboeken waar ik graag in kijk. Dan staan er nog steeds teveel boeken in mijn kast.
  Toch nog maar eens kijken....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik wil mijn getuigenis van de wereld, te delen wat dit spreukgebruiker Grote papa Dodo deed voor mij !!! Was dit alles een magische ?? "Dit is totaal een kerst wonder voor me lol" Ik kreeg een scheiding van mijn man toen ik zes maanden zwanger van mijn tweede kind. Geen liefde, noch het vertrouwen van hem niet meer, zodat hij gescheiden. Het was slechts Great Dodo die me een dringende gegarandeerd 48 uur spell casting,contact op met hem door zijn dodoparkerspiritualhome@gmail.com.Call hem 2348054680554 dank u geweldige papa Dodo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is mijn getuigenis over het goede werk van een man die me geholpen .... Mijn naam is Abey Kelly ... Mijn leven is terug !!! Na 8 jaar van het huwelijk, mijn man liet me en liet me met onze twee kinderen. Ik voelde me alsof mijn hele leven stond op het punt te eindigen, en viel uit elkaar. Dankzij een spell caster genaamd papa dodo die ik online ontmoet. Aan de ene trouwe dag, want ik was aan het surfen op het internet, was ik op zoek naar een goede spell caster die mijn problemen kan oplossen. Ik kwam reeks getuigenissen over deze bijzondere spreukgebruiker. Sommige mensen getuigde dat hij brachten hun Ex-minnaar terug, wat getuigde dat hij schoot herstelt, wat getuigde dat hij een spreuk om te stoppen echtscheiding en ga zo maar door kan uitbrengen. Er was een bijzonder getuigenis ik zag, was het over een vrouw genaamd Erica, ze getuigde over hoe papa dodo bracht haar Ex-minnaar terug in minder dan 72 uur en aan het eind van haar getuigenis ze vallen papa dodo e-mail adres. Na het lezen van al deze, heb ik besloten om papa eens te proberen. Ik contact met hem via e-mail en legde mijn probleem voor hem. In slechts 3 dagen, mijn man kwam terug naar mij. We lossen onze problemen, en we zijn zelfs gelukkiger dan voorheen. papa dodo is echt een getalenteerde en begaafde man en ik zal niet stoppen met het publiceren van hem omdat hij is een geweldige man ... Als je een probleem hebt en je op zoek bent naar een echte en oprechte spreukgebruiker om dat probleem op te lossen voor je. Probeer de grote papa dodo vandaag, zou hij het antwoord op uw probleem. Hier is zijn contact: dodoparkerspiritualhome@gmail.com of via + 2348054680554 Bedankt grote PAPA DODO

  BeantwoordenVerwijderen