Zoeken

dinsdag 22 maart 2016

Mag je als mens doen of de boze buitenwereld niet bestaat?

In een van mijn boeken schrijf ik dat ik tegenwoordig de actieradius heb van iemand uit de Middeleeuwen. Vaak kom ik dagen achter elkaar niet veel verder dan de brievenbus, tenzij ik mijn racefiets pak voor een rondje door de polders. Het is heilzaam als je tempo vertraagt en je wereld kleiner en overzichtelijker wordt. Tegelijk stelt het je voor een gewetensvraag: is het immers niet asociaal om je op te sluiten in je eigen paradijs en je af te sluiten voor slecht nieuws?  Ben je een beter mens als je meeleeft met de slachtoffers van Zaventem of is het beter om soms net te doen of er niets is gebeurd?


Voor alle duidelijkheid: ik heb nog geen antwoord op die vraag, omdat ik daar af en toe zelf ook mee worstel. Tegelijk kan het verkeerd worden opgevat als je op een dag als deze niks zegt over #zaventem of een grapje maakt dat het een zwarte dag is omdat David Bowie mijn boek naar de tweede plaats heeft verdreven in de top 10 van de AKO. Zelf vind ik dat er in bijna elke situatie ruimte is - of zou moeten zijn  - voor een kwinkslag, maar daar zal lang niet iedereen het mee eens zijn. Humor is wat mij betreft een vorm van zelfbescherming, een pantser dat alles relativeert en in perspectief zet.

In het allereerste nummer van het maandblad Aktueel MAN schreef ik in 2008 een artikel met als kop "Geen journaal, geen stress". Nieuws - en dat is steeds vaker slecht nieuws met een heleboel slachtoffers - is een bron van stress, zeker nu het dankzij sociale media bijna in realtime binnenkomt. Niet alleen lijkt het daardoor net of het jou ook had kunnen overkomen, het brengt alles ook veel dichterbij. België is natuurlijk ook helemaal niet ver weg, maar er zullen genoeg Nederlanders zijn die nog nooit in Brussel zijn geweest en er ook nooit meer zullen komen.

Het menselijk brein is niet berekend op rampspoed uit alle windhoeken, net zoals we ook emotioneel uitgeput zouden raken als we moesten treuren om alle mensen die er worden begraven. Mijn schoonmoeder wordt vrijdag ter aarde besteld, maar ik weet niet wie er een dag eerder aan de beurt is. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat iedereen dit op zijn eigen manier beleeft en verwerkt. Toen Theo van Gogh werd neergestoken, wilde ik daar alles over horen en lezen om het te kunnen bevatten en het een plaats te kunnen geven. Maar nu betrap ik me er soms op dat ik beter met dit soort tragische gebeurtenissen kan omgaan door slechts mondjesmaat informatie tot me te nemen en me er geen mening over te vormen, of in elk geval niet al één seconde nadat het is gebeurd. Soms moet je dingen laten bezinken en soms mag je ze ook best even verdringen om niet te verdrinken.

6 opmerkingen:

 1. Hoe een grapje overkomt hangt heel erg af van de betrokkenheid van de ander op dat moment bij een dramatische gebeurtenis of een moeilijke levenssituatie. Vanochtend las ik je tweet over zwarte dag vanwege je verdrongen eerste plaats. Toen had ik er wat moeite mee; als dat je zwarte dag is...... Niet wetende dat mijn zwager ten tijde van de aanslag op Zaventem was. Dan komt het wel erg dichtbij en kan dat wat op het nieuws is, blijkbaar ook jou overkomen. Anderzijds moet er ruimte zijn voor humor en relativering anders heb je geen leven meer. En soms helpt het je af te sluiten voor alle ellende en binnen je eigen kleine wereldje gewoon het goede te doen. Overigens; mijn zwager is in veiligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat iedereen met deze gebeurtenissen op zijn eigen manier moet omgaan. Tegelijk merk ik dat mensen je het soms verwijten als je, om wat voor reden dan ook, niet meedoet met de collectieve rouw/woede/verontwaardiging.

   Verwijderen
 2. Ik lees het nieuws online en af en toe hoor ik wat op de radio. Ik kijk momenteel geen joirnaal. Het is beter voor me om niet mee te doen aan de collectieve woede en rouw.
  Dat is mijn eigen keuze en mijn gezinsleden doen precies het zelfde.
  Hoe andere mensen daar mee omgaan is hun keuze.
  Maar het eindeloos op tv te laten zien en er voortdurend mee bezig te zijn maakt mensen bang.men dan hebben de terroristen je precies waar ze je hebben willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is heel tragisch allemaal maar het voegt niks toe als ik er vreselijk van in de stress schiet of ga rouwen of huilen, er komt echt geen slachtoffer mee terug. Ik bewaar mijn medeleven voor mensen die ik ken en waar ik wellicht wel iets voor kan betekenen in de vorm van steun of medeleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is mijn getuigenis over het goede werk van een man die me geholpen .... Mijn naam is Abey Kelly ... Mijn leven is terug !!! Na 8 jaar van het huwelijk, mijn man liet me en liet me met onze twee kinderen. Ik voelde me alsof mijn hele leven stond op het punt te eindigen, en viel uit elkaar. Dankzij een spell caster genaamd papa dodo die ik online ontmoet. Aan de ene trouwe dag, want ik was aan het surfen op het internet, was ik op zoek naar een goede spell caster die mijn problemen kan oplossen. Ik kwam reeks getuigenissen over deze bijzondere spreukgebruiker. Sommige mensen getuigde dat hij brachten hun Ex-minnaar terug, wat getuigde dat hij schoot herstelt, wat getuigde dat hij een spreuk om te stoppen echtscheiding en ga zo maar door kan uitbrengen. Er was een bijzonder getuigenis ik zag, was het over een vrouw genaamd Erica, ze getuigde over hoe papa dodo bracht haar Ex-minnaar terug in minder dan 72 uur en aan het eind van haar getuigenis ze vallen papa dodo e-mail adres. Na het lezen van al deze, heb ik besloten om papa eens te proberen. Ik contact met hem via e-mail en legde mijn probleem voor hem. In slechts 3 dagen, mijn man kwam terug naar mij. We lossen onze problemen, en we zijn zelfs gelukkiger dan voorheen. papa dodo is echt een getalenteerde en begaafde man en ik zal niet stoppen met het publiceren van hem omdat hij is een geweldige man ... Als je een probleem hebt en je op zoek bent naar een echte en oprechte spreukgebruiker om dat probleem op te lossen voor je. Probeer de grote papa dodo vandaag, zou hij het antwoord op uw probleem. Hier is zijn contact: dodoparkerspiritualhome@gmail.com of via + 2348054680554 Bedankt grote PAPA DODO

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is mijn getuigenis over het goede werk van een man die me geholpen .... Mijn naam is Abey Kelly ... Mijn leven is terug !!! Na 8 jaar van het huwelijk, mijn man liet me en liet me met onze twee kinderen. Ik voelde me alsof mijn hele leven stond op het punt te eindigen, en viel uit elkaar. Dankzij een spell caster genaamd papa dodo die ik online ontmoet. Aan de ene trouwe dag, want ik was aan het surfen op het internet, was ik op zoek naar een goede spell caster die mijn problemen kan oplossen. Ik kwam reeks getuigenissen over deze bijzondere spreukgebruiker. Sommige mensen getuigde dat hij brachten hun Ex-minnaar terug, wat getuigde dat hij schoot herstelt, wat getuigde dat hij een spreuk om te stoppen echtscheiding en ga zo maar door kan uitbrengen. Er was een bijzonder getuigenis ik zag, was het over een vrouw genaamd Erica, ze getuigde over hoe papa dodo bracht haar Ex-minnaar terug in minder dan 72 uur en aan het eind van haar getuigenis ze vallen papa dodo e-mail adres. Na het lezen van al deze, heb ik besloten om papa eens te proberen. Ik contact met hem via e-mail en legde mijn probleem voor hem. In slechts 3 dagen, mijn man kwam terug naar mij. We lossen onze problemen, en we zijn zelfs gelukkiger dan voorheen. papa dodo is echt een getalenteerde en begaafde man en ik zal niet stoppen met het publiceren van hem omdat hij is een geweldige man ... Als je een probleem hebt en je op zoek bent naar een echte en oprechte spreukgebruiker om dat probleem op te lossen voor je. Probeer de grote papa dodo vandaag, zou hij het antwoord op uw probleem. Hier is zijn contact: dodoparkerspiritualhome@gmail.com of via + 2348054680554 Bedankt grote PAPA DODO

  BeantwoordenVerwijderen