Zoeken

dinsdag 15 maart 2016

Net zo wensloos gelukkig als Lenette van Dongen

In de recensie in het Algemeen Dagblad van de nieuwe theatershow van Lenette van Dongen zag ik zoveel bekende woorden en uitdrukkingen voorbijkomen dat ik een glimlach niet kon onderdrukken. De strekking van het programma Tegenwind laat zien dat er een breed gedragen behoefte is aan een eenvoudiger, overzichtelijker, rustiger en tegelijk rijker leven. Ook kun je eruit afleiden dat de behoefte aan simpel geluk deels een leeftijdskwestie is. Boven de 50 zul je steeds vaker je schouders ophalen over zoiets als een bucket-list en laat je liever je blote voeten in een beekje bungelen dan dat je staat te trappelen om te gaan bungeejumpen.


Let wel: ik suggereer daarmee niet dat ze haar programma heeft samengesteld door de achterflap te bestuderen van mijn drie laatste boeken. Ik zou het erg vleiend vinden als ze iets van mij heeft gelezen, maar haar show lijkt me een volledig autonome en authentieke zoektocht naar een ander leven. Ze is een vrouw die na een dramatische gebeurtenis een heel andere weg inslaat. Zo heb ik het besluit om extra af te gaan lossen op je hypotheek ook weleens beschreven in mijn boeken: je zit op de snelweg naar stressland, geeft een ruk aan het stuur en slaat op goed geluk een onverhard zijpaadje in dat deels is overwoekerd door struiken.

Lenette van Dongen is verhuisd naar het platteland en geniet daar van simpele dingen: een kopje koffie in de zon, een praatje met de buurvrouw. Niet alles blijkt even simpel (zie maar eens als stedeling een moestuin uit de grond te stampen), maar dat doet niet af aan het feit dat je soms veel meer geniet wanneer je je tempo vertraagt en je focust verlegt van groots en meeslepend naar klein en kleigrond. Volgens de krant ruimt ze haar leven op met "dezelfde schoonmaakwoede waarmee ze haar nieuwe huis te lijf gaat". In Het plakbandpensioen schrijf ik dat mensen die hun huis helemaal hebben gereorganiseerd na het lezen van het boek van Marie Kondo vaak ook de bezem door hun eigen leven halen.


Echte luxe is volgens mij (naast de extreem vroege VUT waar ik nu elke dag al een beetje van geniet) een lege agenda, een leeg verlanglijstje en een blanco bucket list. Van Dongen doet daar nog een schepje bovenop en noemt dat in haar show een "fuck it-list", een middelvinger naar alle zogenaamde musthaves en must-do's van deze wereld. Ze noemt zichzelf op haar 57e "wensloos gelukkig" en dat had zomaar de titel kunnen zijn van een van de hoofdstukken uit Het nieuwe nietsdoen of Het plakbandpensioen. Sterker nog: het woord "wensloos" komt letterlijk voor in mijn laatste boek en betekent bij mij (slechts drie jaar jonger dan zij) precies hetzelfde.

5 opmerkingen:

 1. Dag Gerard, ik begin steeds meer een fan van je te worden. Ik ben nu bijna 64 en mag van onze overheid nog een jaartje extra blijven dienen. Daarna gaan ze het eigen huis naar box 3 verhuizen zodat mijn schamele pensioen nog wat uitgedund gaan worden. Ik behoor bij de oudere generatie zzp ers die hun oude pensioen bij ABP mochten voortzetten indertijd. Gelukkig wel de hypotheek al 6 jaartjes vrij, 15 zonnepanelen, lucht/water warmtepomp en binnenkort nog wat extra paneeltjes om dat stroomgebruikt te compenseren. Ik doe ook al zes jaartjes aan volkstuinieren. Nooit gedacht dat dit zoveel voldoening geeft. Wetende de dat je echte onbewerkte biologische voeding eet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, zo te horen ben jij goed voorbereid en heb jij het, volledig dankzij jezelf, redelijk goed voor elkaar. :)

   Verwijderen
 2. Ja mooi 'fuckit-list', ik heb nog wel een weg te gaan naar 'wensloos' maar ben het doel van 'must-do's' ff kwijt op sportief vlak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het boek is naar me onderweg! En een vrijer leven ook. Het duurt nog wel even, maar het ziet er goed uit. Ik ben benieuwd hoe ik mijn pensioen aan elkaar kan plakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is mijn getuigenis over het goede werk van een man die me geholpen .... Mijn naam is Abey Kelly ... Mijn leven is terug !!! Na 8 jaar van het huwelijk, mijn man liet me en liet me met onze twee kinderen. Ik voelde me alsof mijn hele leven stond op het punt te eindigen, en viel uit elkaar. Dankzij een spell caster genaamd papa dodo die ik online ontmoet. Aan de ene trouwe dag, want ik was aan het surfen op het internet, was ik op zoek naar een goede spell caster die mijn problemen kan oplossen. Ik kwam reeks getuigenissen over deze bijzondere spreukgebruiker. Sommige mensen getuigde dat hij brachten hun Ex-minnaar terug, wat getuigde dat hij schoot herstelt, wat getuigde dat hij een spreuk om te stoppen echtscheiding en ga zo maar door kan uitbrengen. Er was een bijzonder getuigenis ik zag, was het over een vrouw genaamd Erica, ze getuigde over hoe papa dodo bracht haar Ex-minnaar terug in minder dan 72 uur en aan het eind van haar getuigenis ze vallen papa dodo e-mail adres. Na het lezen van al deze, heb ik besloten om papa eens te proberen. Ik contact met hem via e-mail en legde mijn probleem voor hem. In slechts 3 dagen, mijn man kwam terug naar mij. We lossen onze problemen, en we zijn zelfs gelukkiger dan voorheen. papa dodo is echt een getalenteerde en begaafde man en ik zal niet stoppen met het publiceren van hem omdat hij is een geweldige man ... Als je een probleem hebt en je op zoek bent naar een echte en oprechte spreukgebruiker om dat probleem op te lossen voor je. Probeer de grote papa dodo vandaag, zou hij het antwoord op uw probleem. Hier is zijn contact: dodoparkerspiritualhome@gmail.com of via + 2348054680554 Bedankt grote PAPA DODO

  BeantwoordenVerwijderen