Zoeken

woensdag 2 maart 2016

Ook onze energienota gaat dit jaar nog verder omlaag

Een week geleden plofte de jaarafrekening van onze energiemaatschappij op de deurmat. Een spannend moment, want je weet nooit helemaal zeker of je wéér minder moet gaan betalen. Wie versneld gaat aflossen op zijn hypotheek, kan precies uitrekenen hoeveel zijn maandelijkse lasten dalen. Als het om energieverbruik gaat, ben je echter afhankelijk van allerlei factoren. Bovendien zit er, zolang je niet investeert in een houtkachel en zonnepanelen, een natuurlijke ondergrens aan je bezuinigingsdrift

Wie Hypotheekvrij! heeft gelezen, weet dat wij sinds een paar jaar ook aan het bezuinigen zijn op onze stookkosten. Zette ik in eerste instantie de CV slechts een graadje lager, door jarenlange gewenning (en het is wetenschappelijk bewezen dat je je lichaam daar écht aan kunt laten wennen) vind ik het nu al aangenaam als het in huis een graad of zestien is. Het komt zelfs voor dat ik 's ochtends compleet vergeet de verwarming aan te zetten en er door anderen op gewezen moet worden dat het maar nog maar 13 graden is in de woonkamer.

Voor alle duidelijkheid: dat hoeft natuurlijk niet als je iets aan je hoge hypotheek wil doen. Voor mij was het een aardig experiment, maar je kunt ook op heel andere terreinen bezuinigen. Wij zijn alleen maar extreem gaan sparen, omdat ik mijn hypotheek extreem snel wilde aflossen. Tegelijk kan ik vaststellen dat het werkt, want ook nu weer blijkt het maandbedrag door Eneco naar beneden te zijn bijgesteld. We betalen nu (als gezin met twee kinderen) zo weinig, dat overstappen naar een andere maatschappij nauwelijks nog zin heeft als het om besparen gaat. Zo zou een switch naar Vandebron Energie mij slechts 4 euro per maand opleveren.


Natuurlijk hebben we deze keer ook geprofiteerd van de zachte winter, want echte winst kunnen we pas weer verwachten als alle kinderen het huis uit zijn of als we zouden investeren in zonnepanelen of een palletkachel. In ons geval is dat nauwelijks de moeite waard, want ons schuine dak ligt op het oosten en per maand zijn we maar 20 euro kwijt aan stroom. Zelf energie opwekken is duurzaam en  lovenswaardig, maar niet per se lonend. Zonder kinderen zouden we maandelijks waarschijnlijk minder kwijt zijn aan energie dan aan de drie papieren kranten waarop ik nu nog geabonneerd ben.

Overstappen naar een andere maatschappij zou kunnen uit ideële motieven, maar Eneco belooft plechtig dat alle energie die zij aan consumenten levert afkomstig is van wind- en zonne-energie. Alle stroom die wij van deze maatschappij betrekken is dus per definitie groene stroom, al voelt het natuurlijk anders wanneer je die stroom zelf opwekt en weet je het ook pas echt zeker als je op je dak een zonneboiler hebt laten installeren.


Voor de aardigheid kijk ik altijd ook even naar ons historische verbruik én naar ons verbruik in vergelijking met dat van andere huishoudens. Vroeger moest je daarvoor op internet zoeken, maar tegenwoordig levert Eneco die statistieken meteen mee op het jaaroverzicht. Ons stroomverbruik zit met 3687 kWh precies tussen dat van een stel zonder kinderen en een gezin met één kind in. Dat is netjes maar ook weer niet heel spectaculair (en ook niet heel verrassend met al die adapters en laptops en Playstations).

Echt uitzonderlijk is ons gasverbruik dat zo afwijkt van de norm dat we geheel buiten de statistieken vallen. Gemiddeld verbruikt een huishouden 1300 m3 gas, maar wij zitten daar met 778 m3 vér onder. In een vrijstaand huis (zonder buren die stoken en jouw huis ongemerkt een beetje verwarmen) ben je normaal gesproken op jaarbasis 2015 m3 aardgas kwijt. Ons huis ligt pal op de wind en de hele bovenverdieping heeft enkel glas, maar toch scoren we beter dan de allergoedkoopste categorie. Zelfs in een flat of appartement (met in het gunstigste geval niet alleen woningen aan weerszijden maar ook boven en onder je) gebruiken mensen gemiddeld nog 875 m3 aan gas. Conclusie: of we douchen elke dag met koud water of we doen het gewoon erg goed.

13 opmerkingen:

 1. de energieprijzen leveren bij een overstap inderdaad weinig/geen voordeel op naar de overstappremie juist wel. Wij stappen ieder jaar over en krijgen daarom aan het einde van het jaar altijd zo'n € 200,- aan 'welkomstpremie' overgemaakt. Daar kunnen jullie al een groot deel van de energielasten van betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het scheelt dat juliie huis niet zo groot is. Ik denk dat wij dit jaar rond de 1300 kub gas uitkomen en wij wonen in een huis van 180 m2.
  Een paar kilo aankomen in gewicht scheelt bij mij een stuk in de koubeleving. Ik kan er nu beter tegen, al hebben wij de thermostaat niet zo laag staan als jullie. Ik laat wel de zon zoveel mogelijk ons huis verwarmen. Het huis is goed geisoleerd en ik heb overal gordijnen.
  Er werken hier twee zoons bijna zeven dagen in de week aan de laptop plus groot beeldscherm, een PC voor andere zoon en mijn man werkt ook minimaal twee dagen per week op een PC.
  Ik ben zo ongeveer altijd thuis, al verbruik ik minder energie qua internetverbruik omdat ik vooral op een (afgeschreven, gekregen Ipad van mijn man) werk.
  Ons elektraverbruik is behoorlijk laag. Wij komen op ongeveer 2500 KwH uit. We hebben twaalf zonnepanelen en we zijn met elektra zelfvoorzienend. We houden zelfs over. Bij de vernieuwing van de keuken kiezen we daarom voor koken op inductie.
  Voor dit jaar ga ik meer elektra verbruiken door meer (gekregen, gratis of voordelig) fruit en kruiden te drogen in de voedseldroger.
  Ik heb geen vaatwasser of wasdroger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het dak van ons huis ligt precies op het zuiden. De keuken ligt op het oosten en de woonkamer op het westen. Energietechnisch hebben we het getroffen :-)

   Verwijderen
 3. Wat fijn fijn dat jullie zo weinig energie verbruiken. Wij zijn verhuisd naar een grotere woning en dat is absoluut terug te merken in onze energierekening. We kijken wel ieder jaar welke maatschappij voor ons het goedkoopst is. Alle kleine beetjes helpen zullen we maar zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 778 kuub in een vrijstaande woning is érg netjes. Wij zitten op zo'n 700 per jaar, maar dat is dan wel een zeer goed geïsoleerde nieuwbouw tussenwoning met vloerverwarming.

  De temperatuur staat echter wel gewoon op 20 bij ons.

  Aan de andere kant douche ik al 2 jaar koud. Ik moet zeggen het went niet echt, maar is wel erg goed om je weerstand hoog te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaat hier niet anders! Ook koud douchen, je merkt dat je lichaamstemperatuur aan gaat, kan veeel beter tegen de kou!

   Verwijderen
 5. Hier een tussenwoning, 750 m3 aan gas, erg cool van ons vind ik zelf :) elk jaar hebben we minder nodig, en dat met een 17 jaar oude cvketel haha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sinds 9-2 2015 panelen op dak, btw terug, €968 terug en voorschot €70 omlaag. Zo in 5 jaar quite.
   Temperatuur blijft 20° hoor, is aangenamer vinden we...

   Verwijderen
 7. Wij zitten in een tussenwoning, met praktijk, die goed verwarmt moet worden voor clienten, ook op 779 m3 gas. 1800 kwu stroom! Trots op. Waarvan het meeste op nachtstroom. We overwegen zonnepanelen, investering van 3000,= euro, elke maand zo'n 30 euro de stroom nota naar beneden, dat krijg ik niet aan rente....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 360 euro per jaar besparing kan je natuurlijk niet vergelijken met rente op een vermogen van 3.000. Bij een zonnepaneel ben je dat geld uiteindelijk gewoon kwijt door de afschrijving naar nihil. Hoogstens die 30 euro na jaar 9 (en contant gemaakt) kan je als rente-inkomsten beschouwen. En dat scheelt nogal wat.

   Verwijderen
 8. Verwarmt moet natuurlijk met de D zijn uhum.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is mijn getuigenis over het goede werk van een man die me geholpen .... Mijn naam is Abey Kelly ... Mijn leven is terug !!! Na 8 jaar van het huwelijk, mijn man liet me en liet me met onze twee kinderen. Ik voelde me alsof mijn hele leven stond op het punt te eindigen, en viel uit elkaar. Dankzij een spell caster genaamd papa dodo die ik online ontmoet. Aan de ene trouwe dag, want ik was aan het surfen op het internet, was ik op zoek naar een goede spell caster die mijn problemen kan oplossen. Ik kwam reeks getuigenissen over deze bijzondere spreukgebruiker. Sommige mensen getuigde dat hij brachten hun Ex-minnaar terug, wat getuigde dat hij schoot herstelt, wat getuigde dat hij een spreuk om te stoppen echtscheiding en ga zo maar door kan uitbrengen. Er was een bijzonder getuigenis ik zag, was het over een vrouw genaamd Erica, ze getuigde over hoe papa dodo bracht haar Ex-minnaar terug in minder dan 72 uur en aan het eind van haar getuigenis ze vallen papa dodo e-mail adres. Na het lezen van al deze, heb ik besloten om papa eens te proberen. Ik contact met hem via e-mail en legde mijn probleem voor hem. In slechts 3 dagen, mijn man kwam terug naar mij. We lossen onze problemen, en we zijn zelfs gelukkiger dan voorheen. papa dodo is echt een getalenteerde en begaafde man en ik zal niet stoppen met het publiceren van hem omdat hij is een geweldige man ... Als je een probleem hebt en je op zoek bent naar een echte en oprechte spreukgebruiker om dat probleem op te lossen voor je. Probeer de grote papa dodo vandaag, zou hij het antwoord op uw probleem. Hier is zijn contact: dodoparkerspiritualhome@gmail.com of via + 2348054680554 Bedankt grote PAPA DODO

  BeantwoordenVerwijderen