Zoeken

woensdag 2 maart 2016

Ook onze energienota gaat dit jaar nog verder omlaag

Een week geleden plofte de jaarafrekening van onze energiemaatschappij op de deurmat. Een spannend moment, want je weet nooit helemaal zeker of je wéér minder moet gaan betalen. Wie versneld gaat aflossen op zijn hypotheek, kan precies uitrekenen hoeveel zijn maandelijkse lasten dalen. Als het om energieverbruik gaat, ben je echter afhankelijk van allerlei factoren. Bovendien zit er, zolang je niet investeert in een houtkachel en zonnepanelen, een natuurlijke ondergrens aan je bezuinigingsdrift

Wie Hypotheekvrij! heeft gelezen, weet dat wij sinds een paar jaar ook aan het bezuinigen zijn op onze stookkosten. Zette ik in eerste instantie de CV slechts een graadje lager, door jarenlange gewenning (en het is wetenschappelijk bewezen dat je je lichaam daar écht aan kunt laten wennen) vind ik het nu al aangenaam als het in huis een graad of zestien is. Het komt zelfs voor dat ik 's ochtends compleet vergeet de verwarming aan te zetten en er door anderen op gewezen moet worden dat het maar nog maar 13 graden is in de woonkamer.

Voor alle duidelijkheid: dat hoeft natuurlijk niet als je iets aan je hoge hypotheek wil doen. Voor mij was het een aardig experiment, maar je kunt ook op heel andere terreinen bezuinigen. Wij zijn alleen maar extreem gaan sparen, omdat ik mijn hypotheek extreem snel wilde aflossen. Tegelijk kan ik vaststellen dat het werkt, want ook nu weer blijkt het maandbedrag door Eneco naar beneden te zijn bijgesteld. We betalen nu (als gezin met twee kinderen) zo weinig, dat overstappen naar een andere maatschappij nauwelijks nog zin heeft als het om besparen gaat. Zo zou een switch naar Vandebron Energie mij slechts 4 euro per maand opleveren.


Natuurlijk hebben we deze keer ook geprofiteerd van de zachte winter, want echte winst kunnen we pas weer verwachten als alle kinderen het huis uit zijn of als we zouden investeren in zonnepanelen of een palletkachel. In ons geval is dat nauwelijks de moeite waard, want ons schuine dak ligt op het oosten en per maand zijn we maar 20 euro kwijt aan stroom. Zelf energie opwekken is duurzaam en  lovenswaardig, maar niet per se lonend. Zonder kinderen zouden we maandelijks waarschijnlijk minder kwijt zijn aan energie dan aan de drie papieren kranten waarop ik nu nog geabonneerd ben.

Overstappen naar een andere maatschappij zou kunnen uit ideële motieven, maar Eneco belooft plechtig dat alle energie die zij aan consumenten levert afkomstig is van wind- en zonne-energie. Alle stroom die wij van deze maatschappij betrekken is dus per definitie groene stroom, al voelt het natuurlijk anders wanneer je die stroom zelf opwekt en weet je het ook pas echt zeker als je op je dak een zonneboiler hebt laten installeren.


Voor de aardigheid kijk ik altijd ook even naar ons historische verbruik én naar ons verbruik in vergelijking met dat van andere huishoudens. Vroeger moest je daarvoor op internet zoeken, maar tegenwoordig levert Eneco die statistieken meteen mee op het jaaroverzicht. Ons stroomverbruik zit met 3687 kWh precies tussen dat van een stel zonder kinderen en een gezin met één kind in. Dat is netjes maar ook weer niet heel spectaculair (en ook niet heel verrassend met al die adapters en laptops en Playstations).

Echt uitzonderlijk is ons gasverbruik dat zo afwijkt van de norm dat we geheel buiten de statistieken vallen. Gemiddeld verbruikt een huishouden 1300 m3 gas, maar wij zitten daar met 778 m3 vér onder. In een vrijstaand huis (zonder buren die stoken en jouw huis ongemerkt een beetje verwarmen) ben je normaal gesproken op jaarbasis 2015 m3 aardgas kwijt. Ons huis ligt pal op de wind en de hele bovenverdieping heeft enkel glas, maar toch scoren we beter dan de allergoedkoopste categorie. Zelfs in een flat of appartement (met in het gunstigste geval niet alleen woningen aan weerszijden maar ook boven en onder je) gebruiken mensen gemiddeld nog 875 m3 aan gas. Conclusie: of we douchen elke dag met koud water of we doen het gewoon erg goed.