Zoeken

donderdag 17 maart 2016

Maar waarom laat ik mezelf dan niet gewoon omscholen?

Er zijn een paar vragen die me in bijna ieder interview worden gesteld. Zo willen journalisten meestal weten hoe onze kinderen reageerden op ons plan om versneld de hypotheek af te gaan lossen (en dus ook niet meer op wintersport te gaan). Vervolgens vragen ze waarop we allemaal hebben bezuinigd, zodat mijn gele Panda slash grijze Alto nogal eens ter sprake komt. Tot slot reageren ze op mijn plan om vanaf mijn 55e met plakbandpensioen te gaan steevast met de vraag waarom ik me niet laat omscholen als ik geen zin meer heb om te werken. Betaald werk is blijkbaar vanzelfsprekend en voor veel mensen zelfs zaligmakend. Het lijkt ze vaak ook "saai' om de hele tijd niets te doen, alsof een eeuwigdurende vakantie vanzelf een keertje gaat vervelen.


De laatste keer antwoordde ik op die vraag dat ik nou nooit eens denk: kom, laat ik de wekker nou eens om zeven zetten en dan lekker een uur of anderhalf in de auto gaan zitten op weg weg naar kantoor. Ik ben juist blij dat ik verlost ben van reistijd, vergaderingen, files, deadlines, stress over verkoopcijfers en reorganisaties en vooral van de constante druk om je eigen werk te "maken". Een buschauffeur stapt  's ochtends in de bus en rijdt zijn vaste route, terwijl je als journalist elke keer weer op zoek moet naar onderwerpen en verhalen. Niks leuker dan Kuifje spelen, maar na dertig jaar heb je dat wel gezien.

Natuurlijk is er niks mis met de mogelijkheid om je om te laten scholen als je daar zin in hebt of omdat er in jouw branche geen werk meer is terwijl je nog twintig jaar te gaan hebt tot je AOW-datum (of langer). Maar blijkbaar wil het er bij mensen niet in dat je ook genoeg kunt hebben van werk in algemene zin. Of dat je vindt dat je misschien wel genoeg kilometers hebt gemaakt, of dat nu in letterlijke of figuurlijke zin is (of allebei). Soms voel ik me net iemand die na dertig jaar van bier is overgestapt op water en vervolgens te horen krijgt dat hij dan misschien eens een glas wijn zou moeten proberen.


Daar komt bij dat ik met plakbandpensioen ga in de maand waarin ik 55 word. Ik herinner me nog goed dat de buurman van mijn ouders op die leeftijd stopte met werken. Dat had met zijn beroep te maken (hij was loods), maar ergens in je hoofd wordt er dan een zaadje geplant dat langzaam gaat ontkiemen en dat tot volle wasdom komt als je zelf bijna die leeftijd hebt bereikt. Die bewuste buurman is inmiddels 70 en het is schrikbarend hoe snel die afgelopen vijftien jaar zijn verstreken. Dat versterkt het besef dat tijd kostbaar is en dat je pensioendatum dus ook geen dag langer mag worden uitgesteld dan strikt noodzakelijk.

In plaats van me om te laten scholen, pak ik straks weer de draad op die ik heb laten liggen toen ik een jaar of 27 was en ga ik weer leven als een student: met minder geld, maar met meer vrije tijd en meer vrijheid. Ik ga geen duimen zitten draaien achter de geraniums, maar kan elke dag beslissen wat er nu weer op het programma staat. Dat is dus eigenlijk het enige juiste antwoord op die vraag van journalisten over omscholen: dat ik me op 1 mei voel als een scholier aan het begin van een lange zomervakantie waarin alles opeens weer mogelijk is.

10 opmerkingen:

 1. Altijd goed om datgene te doen watt je het liefste wil en bij jullie kan dat.
  Mijn man heeft diverse opleidingen gedaan en zou daardoor ook ander werk kunnen doen dan wat hij nu doet. Laatst nog over gehad of hij al met pensioen wilde. Hij moet er niet aan denken en vindt zijn werk enorm boeiend, al is het wel een drukke baan. Het aflossen van de hypotheek en ons verder financieel voorbereiden op zijn pensioen heeft voor ons meer prioroteit. En de vrijheid dat hij dan eerder kan stoppen. Met 55 jaar zal er niet in zitten. Als je allebei kunt werken is het toch een stuk gemakkelijker om eerder met pensioen te gaan of allebei nog maar twee dagen in de week te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelijk heb je, veel mensen zitten zo vast in het stramien van werken dat ze zich geen zinvol leven voor kunnen stellen zonder. Nou ik wel hoor, ik werk nu nog een halve baan (woon alleen) en doe daarnaast een dag in de week vrijwilligerswerk wat ik leuk vind. Ik probeer er op mijn 60e uit te gaan (over 8 jaar) met een nu reeds afbetaald huis, een flinke spaarpot en erg lage lasten. Dat vrijwilligerswerk blijft, al is het ook wel een soort verplichting maar dat is niet erg. Met mijn halve baan nu roep ik altijd dat ik al voor de helft met pensioen ben. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk toch! Ik hoop dat ik tegen die tijd ook zover ben.

   Verwijderen
  2. Heerlijk toch! Ik hoop dat ik tegen die tijd ook zover ben.

   Verwijderen
  3. Dat roep je goed: elke deeltijdbaan is een vorm van deeltijdpensioen.

   Verwijderen
  4. Momenteel werk ik bij mijn betaalde baan een dag extra in de week om het project, wat voor 1 oktober af moet, een beetje te versnellen. Eerst wilden ze me daar overwerkvergoeding voor betalen maar mij niet gezien. Ik ga die uren lekker aan het eind van het jaar allemaal weer opnemen. Tijd is voor mij belangrijker dan extra geld. :)

   Verwijderen
 3. Gisteren ving ik een gesprek op. Daarbij werd aan iemand gevraagd wat hij zou doen wanneer hij op zijn 60ste 'eruit' mocht. Hij wist niet goed wat hij dan met al zijn vrije tijd moest. Bijzonder!!! Ik weet het wel. Ook nu op mijn 45ste.

  Heerlijk vooruitzicht voor jou trouwens. 1 mei is mijn verjaardag. Zal aan je denken :))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook, sinds 2 jaar hypotheek vrij, veel spaargeld en zelf een pensioen opgebouwd. En nu al 3 dagen per week kunnen werken, ideaal

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is mijn getuigenis over het goede werk van een man die me geholpen .... Mijn naam is Abey Kelly ... Mijn leven is terug !!! Na 8 jaar van het huwelijk, mijn man liet me en liet me met onze twee kinderen. Ik voelde me alsof mijn hele leven stond op het punt te eindigen, en viel uit elkaar. Dankzij een spell caster genaamd papa dodo die ik online ontmoet. Aan de ene trouwe dag, want ik was aan het surfen op het internet, was ik op zoek naar een goede spell caster die mijn problemen kan oplossen. Ik kwam reeks getuigenissen over deze bijzondere spreukgebruiker. Sommige mensen getuigde dat hij brachten hun Ex-minnaar terug, wat getuigde dat hij schoot herstelt, wat getuigde dat hij een spreuk om te stoppen echtscheiding en ga zo maar door kan uitbrengen. Er was een bijzonder getuigenis ik zag, was het over een vrouw genaamd Erica, ze getuigde over hoe papa dodo bracht haar Ex-minnaar terug in minder dan 72 uur en aan het eind van haar getuigenis ze vallen papa dodo e-mail adres. Na het lezen van al deze, heb ik besloten om papa eens te proberen. Ik contact met hem via e-mail en legde mijn probleem voor hem. In slechts 3 dagen, mijn man kwam terug naar mij. We lossen onze problemen, en we zijn zelfs gelukkiger dan voorheen. papa dodo is echt een getalenteerde en begaafde man en ik zal niet stoppen met het publiceren van hem omdat hij is een geweldige man ... Als je een probleem hebt en je op zoek bent naar een echte en oprechte spreukgebruiker om dat probleem op te lossen voor je. Probeer de grote papa dodo vandaag, zou hij het antwoord op uw probleem. Hier is zijn contact: dodoparkerspiritualhome@gmail.com of via + 2348054680554 Bedankt grote PAPA DODO

  BeantwoordenVerwijderen